2011. február 7., hétfő

PROJEKCIÓ

Projekciónak nevezik a pszichológiában azt a tünetet, melyet Kósa produkált.


A debreceni iparoslányok kedvence azt találta ugyanis találta mondani, hogy a Zuschlag-ügyben született jogerős ítélet után az MSZP-nek döntenie kell: megújul, és nem ad többet politikai szerepet Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának, vagy továbbra is úgy gondolja, hogy a keresztapák mindig megússzák.
Merthogy szerinte a dolog akkor történt, amikor a minisztérium vezetői a – szerinte – keresztapák voltak.
Olyan érdekes, amíg befogta a száját, sokkal értelmesebb benyomást keltett – persze sokat hozott rajta a szemüveg is, ne feledjük.
Mióta Szijjártóval kéz a kézben bedöntötték a forintot, azóta viszont rákapott a dolog ízére, és elhitte magáról, hogy kiköpött Démoszthenész, csak a beszédkészségét javító kavicsot felejtette el kiköpni, ami nem is csoda, ha azt a kavicsot Viktornak hívják…
A projekció a pszichológiában azt a jelenséget jelenti, amikor valaki a saját maga nemkívánatos tulajdonságaival másokat ruház fel, mintegy rájuk hárítva saját problémáit, hibáit.
Ebből aztán érdekes dolgok szoktak kijönni, eklatáns példa erre, amikor a cigány vadul cigányozgat.
Kósa Lali szegény is ezeket a tüneteket produkálja, elfeledve azt, hogy neki, mint az Orbán Család caporegime-ének sokkal hasznosabb lenne, ha hallgatna.
Vagy, ha már megszólal, akkor előtte célszerű lenne hosszasan tanulmányozni az olasz maffia felépítését és jellegzetességeit, de ha nincs kéznél szakirodalom, a Fidesz szervezeti felépítése is megteszi.
Egy rendes maffiában ugyanis egyetlen Keresztapa van, mint ez Mario Puzo világhírű művének megjelenése óta köztudott.
Ő a megfellebbezhetetlen tekintély, ő dönt egyszemélyben minden lényeges kérdésben, ő emel fel és ejt el embereket, és az összes pénz felett ő diszponál.
Aki kedves neki, azt megjutalmazza, például odahajít neki egy stadiont, aki nem kedves, azt meg elnyeli a mocsár.
Mintha csak a Fideszt látnánk, már csak az van hátra, hogy ahogy Keresztapa megváltoztatta Andoliniről a nevét – szülőfaluja után – Corleonéra, úgy Orbán is megváltoztassa a nevét Alcsútdobozra.
Don Viktor Alcsutdoboz, - mecsoda veretes név lenne, reszketne, aki hallja!
Don Viktor egyébként ma igét hirdetett népének, szórta az igét, mint Juliska néni a kukoricát kedves libái elé, azok meg szemmel láthatólag elégedettek voltak, hogy egyelőre még kapkodhatják a padlóról és nem akaratuk ellenére tömik beléjük, de ennek is eljön majd az ideje.
Ott volt néhány prominens személyiség, Széles Gábor például, akiről ez a tény mindjárt bizonyította is, hogy nincs a belső körben, hiszen a két consiglieri, akik bölcs tanácsaikkal segítik, a Keresztapát a helyes döntések meghozatalában, ilyen helyeken nem mutogatja a fizimiskáját.
Nem nekik megtiszteltetés, ha Viktorral egy társaságban mutatkoznak, nanehogymár a befőtt tegye el a nagymamát.
És ott volt maga Pozsgay jellemóriás, hogy dagadt volna bele a feje a hajdani reklámfilmen a bukósisakjába...
Voltak ugyan olyan elképzeléseim, hogy majd milyen jókat fogok írni a mai szónoki bravúrteljesítményről, de be kellett látnom: a semmiről nem lehet semmit sem írni.
Don Viktor már megint megirigyelte a Magyar Népmesék kismadarának teljesítményét és gyönyörű, kacskaringós szófüzéreket eregetett – már attól tartottam, hogy kevés lesz erre a célra a szája, de megúsztuk.
Viszont megtudhattuk, hogy 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve, 2012 az elrugaszkodás éve, 2013 az emelkedés éve, míg 2014 – szerinte - a gyarapodás éve lesz.
Reményeim szerint meg a repülés éve, merthogy addigra a legostobább magyar is rájön, hogy mit művelt az országgal és személyesen vele Don Vittorio.
Persze azért leborulok szónoki képességei előtt, mert háromnegyed órát beszélni és közben nem mondani semmit – nem hétköznapi teljesítmény.
Hogy mit szólnak ehhez majd a Facebookon hülyére vett hívei, akik azt képzelték végtelen naivitásukban, hogy ezt a kóklert valóban érdekli, hogy ők mire kíváncsiak, az egyelőre még kérdés.
Mindenesetre – ahogy Virág elvtárs mondta a Tanú című filmben – a helyzet fokozódik, csapataink harcban állnak, most éppen az államadósságnak üzentünk hadat, amelyikkel talán békében is élhettünk volna, ha Kósa caporegime nem üzen hadat a forintnak, Don Viktor meg nem támadja meg a jegybankelnököt - de hát így megy ez háborús időkben....
A beszéd végén Don Alcsútdoboz éppen hogy csak el nem énekelte: Ez a harc lesz a végső…
Sőt, a végső stádium után vagyunk már és ő éppen most kaparja ki azzal a két dolgos kezével a hóttat a sírból.
Közben Bajnai és Oszkó szépen, szelíden és választékosan elküldték az egész bandát Keresztapástól - mindenestül  oda, ahova tulajdonképpen valók.
Ennek feltehetőleg nagyobb lesz a nemzetközi visszhangja, mint ennek a semmitmondó lefetyelésnek, amit előadójának volt képe évértékelő beszédnek nevezni…


:O)))

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az egész bagázsra igaz, ugy ahogy van. Ezt csinálták 8 éven keresztül is!! Hogy nem lehetett ezt látni? Hogy nem lehetett ezt észrevenni? Persze ellenzékben ezt könnyebb, most azonban más a helyzet! Ellenzékben lehet jópofizni,lehet dakota vicceket elereszteni, lehet fenyegetőzni, lehet(?) felelőtlenül igérgetni és dobálózni a szavakkal. A kormányzás azonban más! Ott nem szóvicceket és frázisokat akarnak az emberek hallani, hanem a mindennapi gondjaikra, megélhetési problémáikra akarnak elfogadható válaszokat. Most nem elég azt mondani, hogy lehet másképp csinálni, most meg kéne mutatni, hogy mit lehet. Egyelőre csak az árnyoldalakat látjuk, meg azt, hogy a fidesz egyébként is gazdagjai tovább növelhetik nem kevés fizetésüket, tömködik egymás zsebét.
Válaszokat kéne adni a devizahiteleseknek, választ várnak közalkalmazottak, a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók, elfogadható médiatörvényért kiált az ország, és nem kéne törvénytelenségeket törvényre emelve elvenni a MNyP tagok megtakaritását.

Akárhogy is volt az elmult 8 évben, ezt azért nem lehetett se Gy.F.-re, se Bajnaira ráfogni. Pedig ezt akarják!

Hol van az emberek igazságérzete, ha a gazságot dijazzák???

vamama írta...

Szívemből szóltál helyettem, köszönet.

zombi írta...

Orbán Viktor és környezete testét, lelkét, mint egy nagy kőszikla nyomja Gyurcsány. Mert tisztában vannak vele, hogy szászor külömb, mint ők.
Amúgy meg hiába várják a parlamenti beszédet, mert egyszerűen a Vezérnek halovány lila gőze sincs, hogy egy ország gazdaságával mit kell csinálni. Nem elég a bársonyszékbe űlni és kiírtani, akit kilehet, de 10 millió ember igéányeinek kellene eleget tennie. Hát ez az, ami meghaldja képességeit. Csak sajnos a holdudvarét is.

Névtelen írta...

Kedves Pupu!

Nagyon pontos, és tartalmas a glosszád, de egy fontos dolgot nem vettél észre, akárcsak a többi magyar írástudó, pedig a magyar nyelv igencsak pontosan definiál és disztingvál az egyes szavaink értelme tekintetében.
Mit is mondott a Kedves Vezető? "2012 az elrugaszkodás éve lesz"
Hmmm... Nos nyelvünkben elrugaszkodni a valóság talajáról, netán az igazságtól lehet.
Mi itt a tejjel-mézzel folyó Kánaán földjén a feladatoknak bizony nekirugaszkodni szoktunk.
Micsoda különbség!

Üdv: Hajcihő

RittyNT írta...

Azért kiváncsi vagyok, hogy a parlamentben tud-e ehhez hozzátenni még valamit, és leginkább a konvergencia terv tartalma érdekelne :)

RittyNT írta...

ez van, ha valaki a képességeit meghaladó felaldattal próbálkozik, ráadásul abban a rivaldafényben amelybe ő helyezte saját magát

B. Tamás írta...

Ezek után döntse el mindenki hogy ki is a Keresztapa:
http://kep.index.hu/1/0/186/1863/18636/1863631_8c20ea5329ffb5ad327ec24f7e7666e3_wm.jpg

Névtelen írta...

Kedves PuPu!
Én úgy gondolom, hogy a résztvevőknek mindegy mit mond a Vezir isszák minden szavát.Csak beszéljen, beszéljen a Viktor a Viktor a Viktor.
No, most megkapták igényük szerint!
Ági

Zs írta...

Decemberi ipari termelési mérleg -12% az előző havihoz képest. Most már kezdhetünk megújulni, pl. szervezetünket átalakítjuk takarékosabb életműködésre.

Névtelen írta...

zombinak
Az IQ-d a beka segge alatt van. Orbannak a kisujja tobbet er, mint az egesz maszop, remelem nem csak ma, hanem mindorokke. Hajra OV.