2011. február 25., péntek

RÁ SE BAGÓZZUNK…

Nyakunkon a dohányzás betiltása a vendéglátóhelyeken.
Szeretném előrebocsátani, hogy nem dohányzom, tíz éve hagytam fel vele, mikor egy infarktus miatt bevittek a Kardiológiai Intézetbe.
Hogy őszinte legyek, az intenzívre is úgy vittek be, hogy előtte még elszívtam egy cigarettát, de aztán ott hamar helyretettek, és mikor úgy néztem ki, mit a trolibusz, mindenféle drótokkal meg csövekkel felszerelkezve, akkor azért elgondolkodtam, érdemes e láncdohányosnak maradnom.
Eltöprengtem a helyzetemen, a perspektíván és miután Főorvos Úr betiltotta a dohányzást és az orrom előtt rúgta ki azt a betegét, akit dohányzáson kapott – aki nem tartja be az utasításait, az keressen magának másik orvost, mondta – egészséges életmódot folytató állampolgár lettem, már ami a bagót illeti.
Tettem ezt abban a reményben, hogy még rengeteget örülhetek majd az unokáimnak, élvezhetem az életet, esetleg még libához is juthatok valamilyen formában, annak állítólag igen áldásos hatása van az egészségre.
Letettem a bagót, és miután egy korábbi kísérletem alkalmával „csak egy szál” cigit szívtam el egy év után, és az azt követő harmadik nap már megint két csomaggal pöfékeltem el, megfogadtam, hogy tanulok a dologból és egy szálat se, soha többet.
Merthogy a nikotinfüggőség is olyan, mint az alkoholizmus, - abba lehet hagyni, de leszokni róla soha.
Viszont az életmódváltással érdekes új világ tárult ki előttem, izgalmas új ízekkel ismerkedhettem meg, például íze támadt a szalonnának, zöldpaprikának, paradicsomnak, a friss kenyérnek.
És szagokat is érzek azóta, - ez persze nem mindig kellemes, merthogy népünk uszkve harmada nem preferálja sem a lábmosást, sem a fogai csutakolását, jóllehet némelyek nem túl vonzó illategyvelegét már akkor lehet érezni, mikor befordulnak a sarkon.
Nem volt könnyű, szenvedtem, mint a kutya, de abbahagytam, és ma már nem is kívánom a cigarettát - az se zavar, ha füstölnek körülöttem, jóllehet büdösnek tartom a bagós népséget, mint a kolerát
De ettől azért soha nem lett belőlem inkvizítor, és soha nem vontam kétségbe senki jogát ahhoz, hogy kockára tegye az egészségét, ha ezzel engem nem veszélyeztet.
Azt mondják pedig, hogy az igazi hittérítők a bűnösökből lesznek, és én aztán bűnöztem vadul.
Ezzel együtt, fintorgok, ha be kell mennem egy dohányzóknak fenntartott bűzbarlangba a repülőtéren, de fintorgok azon is, ha orvosi problémákat adminisztratív úton akartnak megoldani egyesek.
A dohányzáshoz való viszonyjellemző erre a mai kócerájra, az egész álszent Orbanisztánra.
Erőből kell megoldani a problémát, mert a meggyőzéssel túl sokat kell bíbelődni, majd rendeletileg rendet teszünk és megvédjük az embereket önmaguktól.
Merthogy mi tudjuk, hogy mi jó nekik és majd mi megmutatjuk, hogy egészségesen fognak élni, ha beledöglenek is!
Csak sírni lehetett azon a bornírtságon, amellyel betiltották a buszmegállókban a dohányzást, nehogy a bagós veszélyeztesse más egészségét, közben meg ezerrel húznak el a megálló előtt a különféle ezerszer több káros anyagot kibocsátó buszok, teherautók, ezer éves személykocsik, de ezek nem zavarnak senkit, Józsi zavarja az egészségvédőket, a királyrigóval, ami a szája sarkában lóg…
Majd még azt azért elnézegetem, amint a munkanélküliségtől sújtott faluban a rendőr vagy a közterületfütyülő odaáll bírságolni a kocsmában, ahol a sok szerencsétlen ott támasztja a fejét a söntéspultnál és bagózgat.
De tudok én olyan jólszituált emberről is, aki nem fogja betenni a lábát olyan étterembe, ahol nem biztosítják neki a lehetőséget, hogy ebéd után a konyak mellé ne szívhasson el kulturált körülmények között egy pipát vagy egy szál cigarettát.
Jogilag is érdekes ez a helyzet, ugyanis a dohányáru nincs semmiféle kábítószeres jegyzéken, csak büdös, emellett éppen megfelel egyes eszement népboldogítóknak népnevelésre.
Felíratták a dobozára, hogy a dohányzás halált okozhat, de könyörgöm, ugyanennyi erővel fel lehetne ezt írni minden borospalackra, a sokkalta veszélyesebb házilag főzött Orbán - rézeleje flaskájára, de a szalonnára, sőt, még a libacombra is, - a hűsfogyasztás veszélyes az egészségre, köszvényt és koleszterinszint-emelkedést, végső soron infarktust okozhat.
Az édességes csomagokra, melyekkel a gyermekeinket tömik, meg azt lehetne felírni, hogy a cukor maga a lopakodó halál.
Ami azt illeti, vannak nők is, akik dús keblükre írhatnák – ha csak ránézel is, szívszélhűdést okozhat!
Nem szólva a sok vegyszerrel kezelt, vegyszerrel pácolt és folyadékkal füstölt sonkáról, felvágottról - az ember ma már azt sem tudja, mivel etetik, hogy a bora milyen tablettából vagy melyik műtrágyából készült.
Aki megkínál vele, lehet, hogy a gyilkosod!
Szóval, lehet egymást ijesztgetni, meg lehet csesztetni is egyébként épeszű embereknek egyébként épeszű embereket, és lehet ezt a módszert továbbfejleszteni, - a fűre fel kell írni, hogy ne zabáld, mert leszarta a veréb, ne egyél műtrágyával táplált és mérgekkel permetezett zöldséget, mert három füled nő!
Viszont Orbán Viktorra és idiótáira kétségtelenül rá lehetne írni: Vigyázz! Orbanisztán veszélyezteti az egészséged!


:O)))

31 megjegyzés:

drukker írta...

ez nem afganisztan kerem, ez a nyugati trend! magyar hazank mindig csak kullog a modern vilag utan.aztan meg a felesegnek is lehet am orulni.

Erika írta...

ÉPPEN ITT AZ IDEJE! AZ LENNE JÓ HA MINDEN KÖZTERÜLETEN ÉS EGYÁLTALÁN MINDENHOL BETILTANÁK A D O H Á N Y Z Á S T !!!!
A dohányos embernél önzőbb állat nincs!!! Épp elég a buszmegállókban a kupufogógázt szívni. Nem kell tetézni füsttel. Sokszor mikor mellém áll egy dohányzó, legszívesebben orrbaba…sznám, amiért az én orrom alá fújja a füstöt. A Dallas népszerű sztárja aki Jockey Juing-ot játssza, szappanbuborékot fújt a dohányosok orra alá. Én legszívesebben egy kosár sza…t tartanék az orruk alá, hogy szívják, és még csak nem is káros, Az bizony bio, egészséges. A vonatokon is van nemdohányzó rész, de mit ér, ha az egy kocsiban van, ajtó nyitásakor árad a bűz a nemdohányzók szakaszába. A dohányos tegye csak tönkre saját magát, a tüdejét, a fogát, egyáltalán a pofáját, az ereit, meg mindent! DE NINCS JOGA AHHOZ HOGY MÁSOK EGÉSZSÉGÉT KOCKÁZTASSÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anya írta...

Sok országban bevezették, és mindenütt nagy vita volt körülötte. Mindenesetre igen érdekes látvány volt Londonban, hogy zuhogó esőben a pubok előtt a faltól számított mintegy másfél méteres sávban szorongtak a dohányosok sörrel a kezükben. Mikor megkérdeztük, hogy miért, a választól leesett az állunk. Bent tilos dohányozni, viszont ha messzebb megy a kedves páciens, akkor megbünteti a rendőr közterületi alkoholfogyasztásért.

Névtelen írta...

„és soha nem vontam kétségbe senki jogát ahhoz, hogy kockára tegye az egészségét, ha ezzel engem nem veszélyeztet”.

Csakhogy itt pont erről van szó. Csak azt nem értem miért nem lehet ezt belátni. Állok a buszmegállóban, fél óránként jön a busz. Az orrom előtt ment el az előző. Elsőnek én állok ott. Gyűlnek az emberek. Ott állok, ahol az ajtó nyílik. Reménykedem, hogy lesz ülőhely, fáj a lábam. Mellém áll egy füstölő és csak fújjja-fújja. Én hagyjam ott a buszmegállót, mert őneki ott van kedve hozzá? Az, aki füstöl álljon jó messzire, hogy ne zavarja a többieket.

kertész írta...

"munkanélküliségtől sújtott faluban a rendőr vagy a közterületfütyülő odaáll bírságolni a kocsmában, ahol a sok szerencsétlen ott támasztja a fejét a söntéspultnál és bagózgat."Az ilyen zűllött életet élőket nem tudom sajnálni.Ha italra és bagóra van pénze, akkor nem is olyan szegény. A kocsma helyett kapáljon a kertjében, takarítsa a portáját és a saját házában, kertjében senkit sem zavar a káros szenvedélyével.

füst írta...

Csak egyetérteni tudok az intézkedéssel. Szenvedtem a cigifüsttől rengeteget a munkahelyemen, meg is betegedtem tőle. Azóta gyűlölöm a dohányosokat. Ezek a kollégák komcsi katonatisztek voltak. Akik természetesnek vették, hogy mások egészségét aláássák, akik kurváztak és vedelték az italt.

Tamás írta...

"Sokszor mikor mellém áll egy dohányzó, legszívesebben orrbaba…sznám, amiért az én orrom alá fújja a füstöt."

"Mellém áll egy füstölő és csak fújjja-fújja. Én hagyjam ott a buszmegállót, mert őneki ott van kedve hozzá? Az, aki füstöl álljon jó messzire, hogy ne zavarja a többieket."

Én ilyenkor nem akarok egy kosár szart rakni az orruk alá, nem akarom orrba baszni, nem hagyom ott a buszmegállót, hanem egyszerűen rájuk szólok hogy ne a pofámba füstöljenek.
Többség fel is fogja és odébb áll.

Kaskötő István írta...

Héj, Pu-pu!
Ritka eset, hogy ellent kell mondjak, de most és itt melléfogtál.
Érvelésed nagyon ismerős, naponta olvastam a kanadai újságok forumain hasonló panaszokat. Kinek mi köze ahhozzá... tönkre mennek a kocsmák, bárok, senki se tartja be a szabályokat, nem lehet neki érvényt szerezni. És lám csak, lám. Ma már elfogadott tény, hogy nincs "kulturált" lehetőség egy vendéglőben pipázni, hogy a buszmegállóban esze ágába sem lenne a dohányosnak pöfékelni mert a többség elutálná onnan, a munkahelyek füst mentesek és mit ad isten, látom, hogy a szomszédom minusz tiz fokos hidegben a verandán bagózik, mert a családja nem türi meg a házban. Igy van ez rendjén és mindez egy - annak idején - népszerűtlen tövény eredménye.

Péter írta...

"Merthogy mi tudjuk, hogy mi jó nekik és majd mi megmutatjuk, hogy egészségesen fognak élni, ha beledöglenek is!"
Tévedés azt hinni, hogy a sok hülye dohányos érdekében készült ez az intézkedés. Ez a nemdohányosok védelmében.Tőlem mindenki szájüregi- gége- és tüdőrákosra meg érrendszeri betegre szívhatja magát. Tegye! Majd megkapja érte a megérdemelt büntetését. S akkor majd gondolkodhat, hogy megérte-e. Csak engem ne terheljen ilyenekkel! Bocs, de leszarom én őket, valójában az intézkedést hozó is.

púp írta...

PuPu. Lenne olyan intézkedése Orbánnak, ami tetszene?Olyan vagy mintegy dacos kisgyerek,aki csak azért is ellent mond.

gyalogos írta...

Erika hozzászólónak: először gondolkodj, utána írj véleményt, de ha lehet szalonképesen, mert ez is szennyezés.
Előrebocsátom, nem dohányzom és én sem szeretem, ha arcomba fújják a füstöt.A sok eldobált csikket sem szeretem látni. DE: minden olyan alkalommal, amikor a dohányzók ellen így kirohantak nem volt más, mint figyelem elterelés valamiről.Így volt ez már 20 évvel ezelőtt is, nehogy már a mostaniak találják fel a spanyol viaszt. A légszennyezés mértéke bezzeg nem zavarja a dohányzók ellen harcolókat (szándékosan írtam a harc szót, mert most ez dívik, most mindennel és mindenkivel harcban állnak, aki nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek.)
A légszennyezést és az egyéb környezetszennyezést nem úgy veszed észre, mint a dohányzó embert, pedig attól betegszel meg igazán, attól fuldokolhatsz, csak éppen az előidézőkbe nem tudsz belerúgni.El lehet gondolkozni azon, hogy melyik a nagyobb mennyiségű légszennyezés, a busz és autók által az orrod alá nyomott kipufogógáz mennyisége, vagy az 1 szál cigaretta füstje, amit melletted elszívnak.
Lassan már mindent az alkotmányba írnak be, azt is ami nem oda való.

PuPu írta...

Drukkernek: talán először a nyugati életszínvonalat, a nyugati viselkedéskultúrát lehetne megteremteni, utána lehet esetleg szabályozni egyéb dolgokat is - ha már mindenképpen keseríteni kell mások életét. Egészen addig kell ezen dolgoznunk, míg csak Magyarország egy szép nagy társasház nem lesz, amelyben a lakók állandóan a másikkal vannak elfoglalva, a közös képviselő meg pisztollyal hadonászik az orruk alatt...

Erika: Igen frusztrált lehetsz, szegénykém, de azzal azért egyetértek, hogy senkinek nincs ahhoz joga, hogy rád fujja a füstöt, - megjegyzem az autóbusz is rád fújja a sokkal kártékonyabb füstjét, mégse borogatsz rá lószart.
A viselkedésen kellene változtatni, a dohányosokén meg a hisztis antinikotionistákén is, akkor lehet, hogy élhető lenne az ország.

Anyának: Annyi mindent megoldottak már a világon, nem igaz, hogy egy-egy vendéglőben ne lehetne megoldani egy megfelelő elszívórendszerrel a dohányosok megfelelő elhelyezését, akár különteremben is, oszt az menne be, aki akarna.
Sokszor a nagy vehemencia csak frusztrált, lelkileg sérült emberek együttélési képteléenségéről tanúskodik...

Névtelennek igazat adok, álljon odébb, aki bagózni akar, szívja ekl a cigarettáját és azután álljon be a sorba - viselkedjünk kérem!
De hogy valaki collstokkal a kezében rohangáljon a buszmegállóban, megkeresni a helyet, ahol rágyujthat, az azért nekem viccesnek tünik egy mocsoktól és bűztől fulladozó nagyvárosban...

Kedves kertész, neked meg fogalmad sincs az életről, szerintem a zellereidet ápolgasd, azt valószínűleg már láttál, szegényembert meg valószínűleg még nem.

füstnek meg csak annyit - hogy mi a franc köze van a dohányosok pártállásának a szenvedélyükhöz, azt nem tudom, viszont felhívnám a figyelmedet, hogy az iváshoz pálinka, a kurvázáshoz meg kurva is kell...

Kakötő Istvánnak: Kanadában sem hinném, hogy eg indián rezervátumban a békepipából halk zene száll, emellett ezzel az üggyel szerintem pont az a baj, mint a környezetvédelemmel: egy jó ügy idióta és empátia nélküli, agresszív képviselői kompromisszumképtelenek és kézzel lábbal azon dolgoznak, hogy a környezetükben Orvell eszméi jussanak diadalra.
Miért nem elég, ha mondjuk egy-egy munkahelyen létezik dohányzásra kijelölt terület, miért nem elég, ha az étermekben, szórakozóhelyeken van elkülönített dohányzóhelység?
Ha egy ilyenbe csak zsilipen keresztül lehetmne bemenni, a csikkellenes liga akkor is halálhörögne, mint az igazság letéteményese.
Addig hergelik magukat, míg a véágén nagy idegességükben rágyujtanak.
Nem dohányzom egyébként...

Péternek: te leszarhatod, de az intézkedést hozó ne viselkedjen álszent módon, akkor tiltsa be a cigaretta és a szesz forgalmazását.
Ha viszont kell a szenvedéylbetegek adója, akkor teremtse meg a feltételeket a kulturált és másokat nem veszélyeztető dohányzásra.
Az egészséges életmódot nem lehet rendelettel előírni, a mai városi ember például annyo ártalmas vegyi anyag hatásának bvan kitéve, hogy ahhoz képest a cigaretta szinte semmi.
És magánügy is, m
árpedig nekem az állam ne terjeszkedjen túl a felhartalmazásán - védje a nemdohányzót, de nincs joga büntetni a dohányzót, mint ahogy nem bünteti az alkoholistát sem, ami benyom, aztán kékre-zöldre veri a családot, - ahhoz még a rendőr sem megy ki.
Vagy legyen ennyire aktív az arzénes ivóvízbázisok ügyében - tiltsa be például a vízivást az adott területeken.
Szóval lehetne ezt normálisan is csinálni, dehát ez Magyarország, ugye, itt állandóan dirigálni kell valakinek, ezért is van aztán, hiogy az emberek leszoknak az egymással való kiegyezésről, inkább feljelentgetnek...
:O))))

PuPu írta...

Kedves púp, volt ilyen intézkedése, például amikor a családi pótlék folyósítását iskolalátogatáshoz kötötte, - az egy méltányolható intézkedés volt, de sajnos egyben jogsértő is, merthogy a családi pótlék nem jutalom, hanem az állam hozzájárulása a gyermekneveléshez.
De a szándék legalább értelmezhető volt.
Viszont ha te álltál már valaha is a Blahán a buszmegállóban és a cigarettafüst zavart,
akkor vagy jelentkezz Nina Riccinél orrnak, vagy röhögj ezen te is velem...
:O))))

igazi Kertész írta...

Szeretném meghívni a lakóhelyemre azokat, akik az 1-1 szál cigaretta elszívása ellen ennyire kifordultak magukból.Nézzék meg, mekkora az a levegő szennyezés, ami itt megy a szemét égetésével tavasztól őszig, amikor a műanyag reklámszatyroktól és egyéb műanyag hulladékoktól az autógumiig és egyéb veszélyes hulladékokig mindent égetnek, mert bár megszűnt a" tiszta udvar rendes ház" mozgalom, de kultúrember rendet rak a portáján. Télen meg a vegyes tüzelésű kazánokban égetnek el mindent.
Ez ellen, na meg a nagyvárosok levegőszennyezése ellen kellene inkább tenni valamit, mert a kipufogógázok 3-4 benzpirénje hamarabb idéz elő rákot a buszra várakozóban, mint a környezetében elszívott cigaretta füstje.
Ez viszont megoldhatatlan a kormány számára, marad tehát az emberek szembeállítása.
Valaki elvette tőlem a kertész nevet, ezért módosítottam rajta.

cili írta...

Miért nem elég, ha mondjuk egy-egy munkahelyen létezik dohányzásra kijelölt terület, miért nem elég, ha az éttermekben, szórakozóhelyeken van elkülönített dohányzóhelység?
No vajon miért?Az én lányom mindennap füstösen jön haza. Kérdem tőle, miért ilyen büdös, beül a dohányzók közé, hogy összefüstöljék?Válasz, hogy nem a kollégák az irodában dohányoznak. Kérdem tőle, hogy a főnök ezt tudja. Válasz, hogy ő is ott cigizik.
HÁT ENNYIT A KIJELÖLT HELYRŐL!
ÉS HÁT IGAZ HOGY A DOHÁNYOS ÖNZŐ, MÁSOKKAL NEMTÖRŐDŐ!!!

ÉRTŐ írta...

Azért véded őket, mert te is dohányoztál. Nem igazán csapott meg a halál szele, azért beszélsz így.Nekem egy kedves kolléganőm halt meg tüdőrákban. Soha nem dohányzott, de a párja igen, ő bűnhődött érte. Te ezt nem értheted, az ilyet csak az értheti, aki mellett már meghaltak emiatt.

ellenőr írta...

Dohányzó helyiség helyesen. Ma az írásod hemzseg a hibáktól.Máskor is. Megtanulhatnál helyesen, pontosan írni. Nem kell felszívni a púpot. A helység az lehet település, stb, a helyiség az pedig szoba, terem, stb.Egy blogozó már adhatna magára.

Lajos írta...

"a cigaretta szinte semmi.
És magánügy is, "

Te csak gondolod. Az első hozzászólónak volt igaza, mi országunk mindig csak a végén kullog minden jónak. Későn ismernek fel mindent.
Egy mondás jut eszembe: a zsidó embernek akkor van esze, mikor megy a vásárba, a magyar embernek pedig mikor jön a vásárból. És most vedd úgy, hogy megdicsértem a zsidókat.

Névtelen írta...

Főleg a dohányosoknak kellene a viselkedésükön változtatni.
MINDEN NYILVÁNOS HELYEN MEGTILTANÁM A DOHÁNYZÁST! A dohányos cigizzen otthon. Ott szennyezzen. A sajátjában.
REMÉLEM EGYSZER ELJÖN EZ AZ IDŐ!

Névtelen írta...

A kutyaszarról is írhatnál. Az is ilyen megosztó. Kíváncsi lennék rá, hogy tudnál- e róla szépen, hosszan írogatni.
((((:O:))))

Névtelen írta...

"nincs joga büntetni a dohányzót"
De a dohányos büntetheti a nemdohányzót. Ugye?

kertész írta...

"a zellereidet ápolgasd"
Ápolgatom, majd küldök belőle.

TUDAKOLÓ írta...

a liba vissza-visszatérő állat nálad.Azt hallottam a barátomtól, hogy a zsidók kedvenc eledele.áruld el, hogy tényleg az?de ha az, azt nem értem, hogy miért.gyerekkoromban ettem, de túl édesnek találtam az ízét.én a kacsát jobban szeretem.csak nehogy annamarissal fenyegess, engem mint étkezési kultúra érdekel.

PuPu írta...

Igazi kertésznek igaza van.

Cilikének is, de ez ekllen persez lehetne tenni, csak akkor a lányod rengeteg időt tölthet hamarosan egészséges levegőn, - hát nem jobb lenne, ha kijelölnének a bagósoknak egy területet?
Vagy ha egy nemdohányzó van, akkor neki egy nemdohányzó irodát?
Érrtem én, mert én sem szeretem a bagószagot, de talán nem kellene mindent rendeleti úton betiltani, rossz vége szokott az ilyesminek lenni.
Vane egy módszer, egészséges életmódra nevelésnek hívják - macerásabb, mint rendeleti úton tiltani, aztán várni, hogy a rendőr, aki lehet, hogy maga is bagózik, ilyen fasságokkal töltse az idejét...
Megjegyzem a demokrácia is macerásabb a diktatúránál...

Értőnek meg csak annyit, hogy mint említettem, az intenzív osztályon elmélkedtem ezeken a dolgokon, majd ha te is ott leszel, akkor rájössz, hogy mennyivel közelebb van hozzád ott a halál, mintha csak a macskádért jött volna el...

Ellenőrnek teljesen igaza van, mea klumpa!
Le is írom büntetésből tízszer:
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.
Helység a falum, helyiség a budi.

Lajoskám, mi mindent mindíg túllihegünk, az embert mnevelni kell, nem idomítani, - persze ha te jobban szereted az idomítást, akkor neked van igazad.
Hogy neked mi a véleményed a zsidókról az meg ebben a témában (is) irreleváns, nem az Ószövetségről társalgunk, azt majd a "Lopott holmik" című blogban kerülhet sorra...

Névtelen1-nek: minden emberben ott él egy potenciális orbánviktor, miért pont te lennél a kivétel?

Névtelen2-nek: Tudnék, persze - remek téma lenne, de én a politikáról szoktam itten írogatni, és a kormány szakmai és emberi teljesítményét - még ha jogos is lenne - nem szeretném ennyire drasztikusan minősíteni...

Névtelen3-nak: nemugye.

:O))))

drukker írta...

ellenor, takarodj a bkv-hoz oszt ottan kielheted beteges vagyaidat.

PuPu írta...

TUDAKOLÓ:
A liba valóban népszerű a zsidó konyhában.
"A vallási előírások betartása és a környezet csábító ételei számtalan leleményre és ügyes újításra késztették a zsidó háziasszonyokat. Libamellből, paprikás, fokhagymás kifagyott testhájból készült a "szalonna" (az ineresz), a füstölt marhaszegyet "sonkának" nevezték. A “paprikás csirkét” tejföl nélkül, vagy az Izraelben és Amerikában, üzletben is kapható “páros” (tejmentes) kóser tejföllel főzik. Ma már, persze, Budapesten is hozzáférhető számos kóser árú és főzési alapanyag."
http://www.zsido.hu/receptek/husetelek.htm
itt nézegethetsz libarecepteket.
Nálam a liba valami nagyonfínomat jelent, ami előtt és után megnyalod a tíz ujjad...
:O)))))

haha írta...

a Bugyi a helység
a bugyi a helyiség

? írta...

pupu, te disznót nem is eszel?

PuPu írta...

?-nek:
Ismered a viccet, mikor egy zsidó rámutat a hentesnél a sonkára, hogy kérek egy szeletet abból a halból?
A hentes mondja - dehát uram, az sonka!
Kérdeztem én, hogy hívják azt a halat?
Egyébként a kóser szalonna a kedvencem...
:O)))))

TUDAKOLÓ írta...

Az meg milyen?a kóser szalonna

kíváncsi fáncsi írta...

iTT sokan zsidózgatnak.Egyik fajtáját sem gyűlölöm az embereknek.MIndegyik fajta ember között van ilyen is és olyan is.Tucc őszinte lenni?ÉRdekelne,valóban zsidó vagy, vagy nem?HA nem akarsz természetesen nem válaszolsz rá.