2011. április 17., vasárnap

ÍTÉLET

A bírák bírája, a Legfőbb Hadúr egy cseles mozdulattal világgá zavarta a bírósági szervezet vezetőit, velük együtt azoknak a bíráknak nagyrészét is, akik sok évtizedes szakmai munkájukkal társaik és a közvélemény előtt mérhető tekintéllyel rendelkeztek.
Indoklás nem volt, csak hazudozás, az is annyira színvonaltalan, mint Viktor egész „kormányzása” és a lépés célja is ugyanaz volt, mint idáig – szinte kivétel nélkül – az összes döntésé: az Orbán rezsim bebetonozása a hatalomba és az összes olyan állami tisztségviselő eltávolítása, akik valódi befolyással tudnának lenni az államszervezet működésére.
A bírák kétségkívül ilyenek, rengeteg kellemetlen percet tudnak okozni egy kormányzatnak, hiszen ítéleteikkel a társadalom viszonyait, kezdve a tulajdonviszonyokon és befejezve a politikai viszonyokkal sok mindent tudnak befolyásolni.
Ezt ők tudják is jól, hiszen az elmúlt nyolc évben rengeteget tettek azért, hogy a számukra kedves politikai irányzat kerekedhessen felül.
Az ítélet ugyanis mérlegelés, és mérlegelni sokféleképpen lehet, lehet adott esetben a legegyszerűbb ügyből, mondjuk egy előzetes letartóztatás elrendeléséből a választások előtt ütős politikai adu-ászt csinálni.
Lehet ítéleteket évekig húzni-halogatni, lehet a titkosszolgálat vezetőjének megfigyelését jogszerű tevékenység rangjára emelni, lehet asszisztálni politikai ügyek kriminalizálásához – csak akarni kell.
Vagy lehet a jogalkotó szándékát figyelmen kívül hagyva nyelvészkedni egy politikus befolyással való üzérkedése és pofátlan tolvajkodása esetén a taggyűlés – tagok gyűlése problematikáján, lehet pártosan és pártatlanul ítélkezni, de egy értelmes embernek egy dolgon nem lehet: csodálkozni, mikor az általa felnevelt hiéna leharapja a karjait.
Márpedig most ez történt, és a bírói kar krémje most csodálkozik és szót emel.
Pedig tudhatták volna, hogy amikor kiszolgálják a felcsúti Hókuszpók érdekeit, akkor saját maguk alatt is vágják a fát, hiszen ezerszer kiderült már, hogy a hála nem politikai kategória.
Ameddig ők el voltak foglalva azzal, hogy tizennégy éves gyerekeket csukjanak börtönbe, meg hogy példás büntetéseket osszanak ki a faluszéli libatolvajokra, addig lassan de biztosan kialakult a lopakodó önkényuralom.
Bíráinknak ez sem lett volna ellenére, hiszen egyetlen egy erre illetékes bíróság sem merte kimondani azt, hogy a kétharmadnak nincs sem joga, sem felhatalmazása az alkotmány hatályon kívül helyezésére és egy nevetséges fantazmagória erőszakos eszközökkel történő bevezetésére.
Nem merték, talán nem is akarták, merthogy úgy képzelték, hogy őket nem fogja a golyó, velük nem történhet semmiféle kellemetlenség, hiszen ők a társadalom felkent bírái, ők extra védettséget éreznek.
Hát most felkente őket Viktor, és ha érdekelné esetleg őket, hogy milyen krizmával kente fel őket a kettéfűrészelt Nagy Magyar Akarat, akkor csak simítsanak végig a fejük tetején, aztán szagolják meg a tenyerüket.
Csak utána ne nagyon fintorogjanak, ennek a balzsamnak az alkotóelemeit ők is keverték, ebben vastagon benne van, hogy a magyar bírói ethosznak nem része az elfogulatlan pártatlanság.
Inkább az írott jog csűrése-csavarására való képesség az, mely egy bíró pályaívét bearanyozhatja.
Mikor a 2006-os zavargások idején nem a demokratikus államhatalom, hanem a Fidesz által kivezényelt fasiszta csőcselék mellé álltak, mikor az államhatalom védelmével szemben előnyben részesítették az
álszent  jobboldali nyáladzást, mikor nem azt kérdezték a vádlottól, hogy miért verte kapanyéllel a televízió székházát védő rendőröket meg miért hajigálta őket kockakővel, hanem azt firtatták, hogy miért okozott a vádlott csuklóján bevágódást a szíjbilincs, akkor választottak.
Ma már talán tudják: rosszul.
Mi meg tudjuk, hogy ugyan lehet még egy kis kitérő, de a demokratikus államrend úgyis helyreáll, és akkor a ma világgá zavartak pártelkötelezett utódainak – mint Gyurcsány meghirdette - nem lesz bocsánat.
Előre megjósolom – nem sok eredménye lesz petíciójuknak, és nem is nagyon tudom sajnálni őket.
Lenne ugyan még egy lehetőségük - ha az új Alkotmány kihirdetése után a teljes magyar bírói testület, alkotmánybírástól-mindenestől kimondaná annak érvénytelenségét, de ezek az emberek nem erre lettek szocializálva.
Elballagnak majd nyugdíjba, és ha sokat pofáznak, még a nyugdíjalap számításának módját is megváltoztatja visszamenőleg Vityka, aztán számolgathatják a három kiflit, amit venni tudnak majd a hűségpénzükből.
Ezt is megérdemlik, hiszen akkor sem emelték fel a szavuk, mikor Viktor gátlástalanul lenyúlta hárommillió ember nyugdíjra félretett pénzét, amikor a hárommillió nyugdíjastól most elveszi a valóságos nyugdíjemelés lehetőségét, nem emeltek szót semmiért, csak boldogan üldözték a falusi ólak libatolvajait, meg a bolti szarkákat.
Hát legyen sikerük Európánál, de ha nem lesz, akkor se csodálkozzanak: csak azt kapják, amit megérdemeltek.

:O)))

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

"csak azt kapják, amit megérdemeltek."

Így igaz.

éva írta...

Pupu, már Barna bácsi ürügyén ki voltál akadva az abban az ügyben ítélkező bíró(k)ra. Most viszont éppen csak azt nem írod a bírói kar ürügyén, hogy "megérdemelték amit kaptak". Ezzel egyrészt sikeresen egy platformra érkezel azokkal, akik néhány cigány bűnelkövető miatt az egész cigányságot bűnözőnek minősítik - másrészt, nincs olyan, hogy "bírói kar". Egyes bírók vannak, és Nyomor bánt nem a szervilis, neki tetsző ítéleteket hozó bírók zavarták, hanem azok, akik a szakma szabályai és emberi tisztesség szerint döntöttek: a MAL vezetőjének szabadlábra helyezéséről, Tátrai szabadlábra helyezéséről, egyes fidesznek tetsző ügyek elmeszeléséről, vagy fideszes fütyik elmeszeléséről.
De akármilyen is a bírói karba tartozó bírók többsége: a független igazságszolgáltatás a demokrácia egyik biztosítéka, egyszerűen nem támogatható a lefejezése akkor sem, ha abban sokan "megérdemelnék"
Ebben az ügyben a Népszava egyik cikkével értek egyet: nem szóltak a visszamenőleges törvénykezéskor - mert őket nem érintette, nem szóltak az Alkotmánybíróság kiherélésekor, mert nem alkotmánybírák - mi viszont szólni fogunk - nem értük, hanem mellettük.

MoonRiver írta...

Így igaz. Az általánosítás mindig hiba, és támadható. Hiába "forgott vérben" a szemem, amikor a kockadobálókkal szembeni jogos rendőri fellépést meszelték el, nem mondhattam, hogy minden bíró és minden bíróság konfliktuskerülő. Vannak, voltak tisztességes bírók, de ehhez is kell a bátorság,a meg nem alkuvás. Ezek most nem kifizetődőek, sőt veszélyesek azokra, akik emberi tartásukat ilyen pozícióban is megtartják.
Az egyöntetű fellépés nem csak az igazságszolgáltatásban, de más szektorban sincsen meg. Akkor pedig kár őket kárhoztatni ezért, bár elismerem, nagyon hatásos lenne. De Viktor éppen a megosztottságra építve
ért el oda, ahova elért. Ezt nekünk még nagyon tanulnunk kell, és csak jó, ha éppen a bírók ébredezni kezdenek legalább.

Névtelen írta...

Mit gondol a magyar értelmiség, őket el kell, hogy tartsa az állam, mert tanultak, és még fizesse is meg őket. Ők kivételek, nekik mindent szabad, csak a segélyből élőket kell megalázni, megvetni, félelemben tartani. Itt az eredménye a jó életüknek, vége, az állam senkit nem akar eltartani, még a jólképzett bírókat sem, sőt a tanárokat sem, senkit. Nincs miből, és nem a segélyből élők tehetnek róla, meg azok a magyarok, akik minimálbérből élnek 20 éve. Szenvedjenek ők is meg azért, hogy 20 évig jó volt, és kiszolgálták a mindenkori hatalmat.

MoonRiver írta...

Névtelen! Remélem, nincsen gyereked, unokád, nem kell őket taníttatni és szüleid sem betegek, mert az orvosok is ingyenélő banda, állami eltartott. Sőt, remélem, a házad sem fog tüzet és minden hivatali ügyet is elfelejthetsz, mert az ott lebzselők is állami alkalmazottak. A Tv-t és rádiót ne nyisd ki, és színházba, moziba sem kell menned, és olvasnivalót csak itt találsz, könyveket újságokat szintén ne vegyél. Nem lehet minden értelmiségire, alkalmazottra fújni. Egy test vagyunk, hiába gondolod másként. Nem vágod ki gondolom a szemedet, mert az nem csinál semmit, vagy a nyelőcsövedet. Ne beszélj már butaságokat!!

offset írta...

Pupu, kényes témába nyúltál. Az újságolvasó, a napi politikával foglalkozó ember tudja és érti, hogy mi volt írásod szándéka.
Az elmúlt évek bebizonyították a bírók politikai beállítottságát olyan ügyekben, melyek érintették a napi politika egyes elemeit.
Azt tényként lehet megállapítani, hogy az első fokon eljáró, még aránylag fiatal, friss gondolkodású bírák, becsületükre legyen mondva, jól mérték fel a helyzetet és meghozták a társadalom nagy többségének igazságérzetével találkozó ítéleteiket.
A másodfokon, az ítélőtábláknál és a legfelsőbb bíróságokon ítélkezők - tisztelet a kivételnek - már politikai beállítottságuknak megfelelően változtatták meg az első fokú ítéleteket.
Ellent kell mondanom az értelmiség megítélésében, az ugyais
- nem egy homogén testület - akiknek előjogaik voltak, vannak. Ugyanúgy ki voltak szolgáltatva a tőkésnek, mint a kétkezi dolgozók..A magasabb bér képzettségük, tanultságuk alapján érdemelték mg, miként a bírák is elismertségüket szaktudásuknak köszönhették. Ez utóbbi az, melyben a társadalom tevőleges része csalatkozott.
Magam példáján igazolom, hogy, mint érdekességet figyeltem a rendvédelmiek, egészségügyiek, pedagógusok megmozdulásit,együtt éreztem velük, nem több.
De, mikor megérkezett Párizsból a hír, hogy a dolgozó emberek és a nyugdíjasok egyhavi jövedelmére, a nyugdíjakra vetett szemet és önkéntesen kívánja tőlük felajánltatni, bizony az én álláspontom is megváltozott.No, nem pozitív irányba
.Így van a bírákkal is, míg szemlélői voltak a törvényes törvénytelen hatalom gyakorlás bevezetésének, csendben voltak, kiszolgáltak az új fülkeforradalmat. Most, hogy rájuk került a sor, kapkodnak fűhöz, fához, de szerintem már későn. Erre mondják: Alea iacta est. Bizony a kocka el van vetve.

offset írta...

Pupu, arra kérnélek, hogy írjál a mai napon lezajlott Fidesz kongresszuson elhangzottakkal kapcsolatban. Lázár arcátlan hazugságait már megszoktuk, de ezt a kijelentését, hogy az ügyészség független, és a pártjának vagy a kormánynak semmi beleszólása a munkájukban, már nehéz tolerálni.
Aztán jött Orbán, aki kimondottan megfenyegette a velük egyet nem értőket, a múlt embereit, hogy tehetnek amit akarnak, ő tudja mit kell tennie. A rendvédelmiseknek pedig, megüzente, hogy nem hajlandó engedni az eredeti tervéből. Aki ért a szóból, az tudja, hogy már nem a sorok közt üzennek az ellenzéknek, vagy a baloldali érzelműeknek, hanem nyíltan fenyegetőznek.
Az pedig biztosra vehető, hogy sem az USA, sem az EU a szokásos nyilatkozataikon kívül, semmi segítséget nem fog adni. Az esetleges zárlati lépéseik pedig, nem a kormánynak, hanem a szegény embereknek fog ártani, mert rajtuk csapódik le.