2011. április 7., csütörtök

PIACKÉPES SZAKKÉPZETTSÉG

Egy, a magyar uniós elnökséghez kötődő rendezvényen, melyen az európai roma stratégia kialakítása volt a téma, Orbán Viktor komoly bejelentéseket tett.
Elmondása szerint a közeljövőben átfogó megállapodást fog aláírni Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat vezetőjével, melynek lényege, hogy többszázezer embernek szerveznek közmunkát, több tízezer fiatal cigánynak pedig piacképes szakképzettséget nyújtanak.
Gondolom a piac pedig az az egymillió munkahely lesz, melyet Európa legszilárdabb, legstabilabb kormányzata (copyright by O.V.) fog teremteni a nem is túl távoli jövőben.
Igaz ugyan, hogy a Nemzet Büntetése lassan megeszegetheti az első gyertyát a Nemzeti Tortáról, mellyel kormányra kerülésének első évfordulóját ünnepli, oszt egyelőre inkább fogy a munkahely, mint szaporodik, de ne legyünk kishitűek, merjünk nagyot álmodni.
Hogy mitől lesz átfogó a Fidesz díszcigányával kötendő megállapodás, azt ugyan senki meg nem tudja mondani, mindenesetre, ha én lennék a Farkas Flórián, lehet, szóba se állnék addig a miniszterelnökkel, amíg véget nem vet a Gárda-jelenségnek, a koldusszegény és kiszolgáltatott cigányok zaklatásának, megfélemlítésének.
Nem állnék vele szóba addig, míg nyilvánosan ki nem jelenti, hogy a cigányt ugyanolyan magyar állampolgárnak tekinti, mint az ország összes többi lakóját svábtól bunyevácig, és nem etnikai alapon, hanem állampolgárság alapján kezelik a továbbiakban a szegénység, a bűnözés és a foglalkoztatás kérdését.
Persze van az a pénz, amitől korpás a cigánypolitikus haja…
Orbán megítélése szerint a tervezett megállapodás kiérdemli a történelmi jelzőt., - szinte látom magam előtt, mikor a reggeli kolbász és szalonna felett odaszól az asszonynak - történelmi megállapodás lesz ez Anikó! - mire is az ország legtakarékosabb asszonya, aki a családi vagyont a tűpénzből halmozta fel természetesen - szerelemmel néz le imádott urára…
Ezenközben persze felmerül itt azért néhány érdekes kérdés, például a szakképzettség tekintetében.
A jelenleg e célra rendelkezésre álló infrastruktúra sajnos csak zsebesek és betörők, esetleg mackósok képzésére alkalmas, de ennek igénybevételéhez nem kell állami segítség, megoldják azt az érdekeltek maguk, ellenben addig, ameddig az általános iskolát azért kerülik fiatalok, mert szegényes öltözetüket a társaik kigúnyolják, szebbre pedig nem futja, addig azért a kérdést komplexebben kellene kezelni.
Mint ahogy az éhezés kérdését is, hiszen a magyar gyerekek közül több százezernek nem kielégítő a tápláléka, ellenben az iskolatejre nincs elég pénz – még szerencse, hogy legalább a terrorelhárítóknak a nélkülönözhetetlen eldobható, egyszerhasználatos Audi Q7-es luxusterepjárókra futja.
Azt sem taglalta a kormányfő, hogy hogyan illeszkedik majd a képbe az a harmadikgenerációs munkanélküli - speciel mondjuk éppen cigány - fiatal, aki munkáról csak a nagypapa meséiből hallott, miszerint „és akkor felutaztunk Pestre és dolgoztunk, aztán fizetést kaptunk, és jutott minden vasárnap rántotthúsra, meg három üveg sörre… - a fiatal legyint, az Öreg túl sokat iszik a lopott uborkából főzött pálinkából.
Azt is mondá a Vezér, hogy európai szinten is eljött a tettek ideje, - na , ettől aztán a Millenáris Teátrum színpadán a Karaván Família foga kollektíven vacogni kezdett, merthogy ismerik a honi tetteket, és hallottak egy-két szép tervet is a fel-alá masírozó gárdistáktól és egyéb náciktól.
Ők nem ragaszkodnának a további tettekhez, majd csak eltengődnek valahogy, főleg ha nem lövöldöznek rájuk, mint libákra a körvadászaton.
Merthogy még azoknak is több esélyük van a túlélésre, mint az eddigi tettek áldozatainak volt, - a libára legalább nem gyújtották rá a fészkét, mielőtt lövöldözni kezdtek rá.
Aztán a tettekről meg éppen mai hír, hogy a Fővárosi Fidesz-többségű Közgyűlés - feltehetőleg a miniszterelnöki irányelvekkel összhangban – úgy döntött, hogy a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet feladatait szűkíti, hogy az eddig félmilliárdos költségvetéssel működő intézménytől 157 milliót elvonhassanak.
Gondolom, sem Tarlós unokái, sem Orbán gyermekei nem szorulnak rá az Intézet tanácsaira, aki meg rászorul, az úgysem ér semmit sem, már legalábbis a Fidesz frakcióvezetőjéről elnevezett Lázár-skála besorolása szerint.
A főváros 18 gyermek- és ifjúságvédelmi intézményben összesen 73 álláshely megszüntetéséről is döntöttek, szokás szerint a legszegényebbeken és a legrászorultabbakon ütve ezzel is, ahelyett, hogy a betöltetlen álláshelyek feltöltésén törték volna a fejüket.
Holnap lesz a Romák Világnapja.
Mecsoda remek alkalom lenne egy-két valódi eredményt hozó intézkedés bejelentésére, - például az összes rászoruló cigány/nemcigány gyerek ingyenes iskolai étkeztetésének bevezetésére, vagy például az iskolai oktatásra felkészítő bölcsődei-óvodai nevelés megszervezésére, esetleg az iskolabuszoztatásra a legkisebb falvakból a jól felszerelt iskolákba...
Utópia.
De azért álmodozzunk…

:O))))

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Fidesz díszcigányával "

Ezt írod, majd jössz ezzel az "ugyanolyan magyar állampolgárnak" szöveggel! Végül is nyugodtan állhatsz a tükör elé, és ha már ott vagy, köpd szembe magad, te szerencsétlen!

PuPu írta...

Hüje vagy te, kedves barátom, nem értesz te semmit, - kezdd talán az Ablak-Zsiráfnál a szövegértelmezés tanulását.
Bár gyanítom, már lekéstél a dologról.
HMH
:O)))

? írta...

Igen pupu, állj a tükröd elé és mondogasd el százszor, ezerszer, hogy mennyire bölcs vagy, közben köpködj jó nagyokat magadra, ezer okod van rá mert bizony a lelked very dirty. Nem gondoltatok még rá, hogy egy újabb taxis blokád most is nagyon jól jönne, mint anno a hős időkben? A blogod egy nagy rakás hányás, szerencsére semmi sem realizálódik belőle, nem vagy egy Kasszandra, hála Istennek.

? írta...

Jut eszembe, az mszp alatt a cigányoknak az élete szinte paradicsomi volt, bezzeg a csúnya jobbos kormányok mindig bedöngölik őket a sárba, mocsárba, elveszik a munkájukat, kitelepítik őket a Hortobágyra vagy Strasbourgba vagy Kanadába. Ezek a cigányok oly gazdagok, hogy még drága utazásra is van pénzük, bezzeg a csóró magyar örül ha a munkahelyére el tud utazgatni. Az igazság az, hogy az ajnározott kisebbségnek nem nagyon fűlik a foga a munkához, most legalább meg tudják indokolni, hogy munkanélküliség van, azért vannak annyira rossz helyzetben. Még az átkosban is inkább választották a prostitúciót, mint a takarító állast vagy a férfiak inkább raboltak. Tudom vannak nagyon rendes cigányok is. Kívánok neked sok sok-sok kedves cigány szomszédot, akik rendszeresen kirabolnak téged. Kérlek ne válaszolj.

Névtelen írta...

"kezdd talán az Ablak-Zsiráfnál a szövegértelmezés tanulását"

Tisztán látszik, hogy te azzal kezdted, és nagyon úgy tűnik azzal is fejezted be a tanulmányaidat... Írásaid feltételezések, vágyálmok, ellentmondások (mint most) és nagy ritkán előforduló igazságok kusza szövevénye csupán... ablakzsiráf rajongókám, ennyi tudsz!

De hogy ne maradj (legalább ma) hülyén, egy pici példa erre:
Te teszel különbséget ember és ember között, jelzőket aggatsz valakire (a te hülye felfogásodba mit jelent az, hogy "díszcigány"?) majd rögtön rinyálsz ezzel az "ugyanolyan magyar állampolgárnak" szöveggel, és még csak észre sem veszed, hogy mekkora faszságot írtál!

PuPu írta...

Az én felfogásomban azt jelenti a díszcigány, hogy szavazat-maximalizálási célból beültetünk a frakcióba egy cigányt, hadd lássa a cigány közösség, hogy mennyire a szívünkön viseljük a sorsukat - aztán meg engedjük a Jobbik csürhéjét randalírozni Hejőcsabán.
A díszcigány olyan, mint pinán a szőr, arra jó, hogy eltakarja a lényeget.
Amúgy meg nemigen érdekel a véleményed rólam, én jókedvemből írok, te meg önsanyargatásból olvasol, - szerinted melyikünk a hüjegyerek?

:O))))))))))))))))))

Névtelen írta...

"szerinted melyikünk a hüjegyerek"

Magyarázatod (jókedved) alapján úgy tűnik, hogy te..