2016. június 28., kedd

TÖRÖKUGRATÓTÓL BRÜSSZELIG

Hát bizony, lesznek világpolitikai változások a Brexiten túl is, részben annak következményeképpen.
Ennek egyik első jele, hogy a nagy kardcsörtetés után Erdogan török elnök úgy csúszott hason Putyin elé, mint hajdan a kegyvesztett pasa a szultán papucsához.
Csarébe az oroszok ismét elgondolkodnak a Török Áramlat megvalósításán, ez pedig azt bizonyítja, hogy az amerikai palagázról szóló nagypofájú kijelentések kissé messze jártak a valóságtól, a világ - és Európa - mégsem nélkülözheti az orosz szénhidrogéneket, bármennyire is próbálták ezzel etetni a népet, amikor az olajárak csökkentésév
el akarták térdre kényszeríteni Putyint.
Lehet átmenetileg nehézségeket okozni, de egy akkora ország, mint Oroszország kibírja ezt, hiszen a világgazdaságnak van egy évtizedek alatt kialakult nyersanyag-szükséglete, és az árakat sem lehet hosszú időn keresztül mesterségesen eltorzítani.
Így aztán, ha orosz gáz nincs, akkor gáz van, palagáz meg nincs, nincs kialakítva az infrastruktura a cseppfolyós gáz átalakításához, és a kitermeléshez kapcsolódó környezeti problémákat sem lehet megoldottnak tekinteni.
Szóval, jön a Török Áramlat, a világ pedig ismét megtanulhatta, hogy a medve nem játék... 



Az is érdekes, hogy a Brexit ügyében Amerika hallgat, ami persze akkor érthető, ha különleges szövetségesének eszetlen lépéseit ő sugallta, de legalábbis mély egyetértéssel szemlélte, mert érdekei az EU gyengítéséhez kapcsolódtak.
Oroszország sajnálkozása sem tűnt őszintének, hiszen az uniós embergó károkat okozott, márpedig Amerika érdekeit az Unión belül az Egyesült Királyság képviselte legvehemensebben.
A brit kilépéssel Amerika befolyása az Unióra meggyengült, és ezzel nemigen számoltak sem Washingtonban, sem Londonban, ahol azzal sem, hogy a fagyi visszanyal és a kilépések sorozata folytatódik, csak most már az Egyesült Királyságból lépnének ki a skótok, akik még nem felejtették el Stuart Máriát, emellett az Északi-tengeri kőolajkincset is a hónuk alá csapnák a váláskor.
Az is könnyen elképzelhető, hogy a bajok közelebb hozzák egymáshoz az Unió orszgait, és elindulnak a közös államiság megteremtésének útján, egyszerűen magukra hagyva a nemzetállamok szószólóit.
Ez a nemzetállami arcoskodás egyébként egy nagy marhaság, hiszen a nemzetek homogén népességet jelentenek, de ha körülnézünk, hát ilyen állammal Európában nemigen találkozhatunk.
Még a mi nemzetállamunkat is egy párszáz évvel ezelötti migráns leszármazottja vezeti, lókupec őseihez mért szakértelemmel...



Hogy ez mennyire tarthatatlan, azt nem is kell nagyon bizonygatni, de azt azért megemlíteném, hogy a nemzetállami ötletek másodszor tennék padlóra Magyarországot - most éppen azzal okozva kárt, hogy a világban végbemenő folyamatokkal szembemasírozva megpróbálnak olyan receptet adni a magyar nép felemelkedésére, mely a függetlenség illúziójának porcukrával hinti meg a lyukas gatyából kilógó seggünket.
Mitől vagyunk mi függetlenek a józan észen kívül?
Olyanná akar tenni bennünket a Legmagyarabb Beteg, vagy a Legbetegebb Magyar, mint aki a rohanó árral szembeúszva próbál menekülni, de nem jut semerre, legfeljebb belefullad a vízbe.
Azzal nem számol, hogy ő is belefulladhat, hiszen ő halhatatlan - habár  helyében engem elgondolkodtatna, hogy Horthy negyvenkettőben még éppen a várható hadizsákmányon osztozkodott, negyvennégyben meg már rezidenciájának illemhelyén kuporogva írta alá lemondásáról szóló nyilatkozatot, miközben Erdélyt végleg elvesztette az ország.
Mindenesetre Orbán helyében a rezidencia kialakításánál nagyon odafigyelnék a wc-ülőke kipárnázására...



Hogy Kína nem mutat erre a kis torzsalkodásra semmiféle reakciót, az érthető - párezer éves tradíciókat nen rúg fel senki nem létező előnyökért.
Kína hosszú távra tervez, őt igazából Afrika érdekli, ahol már komoly pozíciókat is szerzett, és csak azért nem offenzívebb, mert egyelőre a belső piaca is ad elég teret a fejlődésének.
Mi meg itt játsszuk a kis homokozónkban a homokba pipiskét és pávatáncolgatunk a saját zenénkre, mígcsak egyszer el nem húzzák a nótánkat.
Ha már egyszer Európába akartunk integrálódni, akkor talán velük együtt kellene menetelni, talp a talpra, mint tudjuk, mert az azért nevetséges, hogy egyrészt szidjuk az európai vezetést alacsony hatékonysága miatt, miközben mindent megteszünk az ellen, hogy hatékonnyá váljon.
Pedig azzá fog válni, vélhetőleg nélkülünk.
Európa saját lábre fog állni, fokozatosan és minden tekintetben, beleértve a pénzügyeket és a katonapolitikát is.
London pénzügyi szerepe meggyengült, katonailag pedig éppen a minap hívta fel Merkel a figyelmet a védelmi kiadások emelésére, ami lehet akár egy közös európai hadsereg felé vezető út első lépése is.
A viszony az Egyesült Államokkal olyan, mint barátnőké az iskolában, akik a barátságon túl egymás riválisai is.

Európa vagy megtanul sminkelni és fogyókúrázni, vagy kontrasztanyag lesz aversenyben, vagy rá fognak mutogatni, hogy ilyen csúnya lesz az, aki nem eszi meg a spenótot.
Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére, mondja a dal, és ezzel Orbán is tisztában van, alkalmazza is lépten-nyomon, csak éppen saját magára nem vonatkoztatja.


Ha a libák legelni mennek, szépen sorbaállnak, amelyik meg kiszaladgál a sorból, azt a galamblelkű pásztorlányka úgy fejbecsapja a mogyorófa pálcájával, hogy utána kóvályogva ül le a püspökfalatjára.
Nagy a gyanúm, hogy így járunk mi is - tenni kellene ellene.
Talán a migránsos népszavazás megfelelő alkalom lenne megmutatni, hogy Magyarországot nem csak nacionalista, élettől elszakadt népek lakják, vannak itt értelmes emberek is, jó sokan.
Kár, hogy konfliktuskerülő, önző, gyáva népek...



:O)))

14 megjegyzés:

DarthVader írta...

1, meglehetősen pikáns, hogy Pupu a 888.hu-ról szerzi a hireket. Alfahir nem érdekel?
2, Erdogan nem azért törleszkedik Putyinhoz, mert Európának annyira szüksége van az orosz gázra. Erdogan kállai-kettőst (aka pávatáncot) jár az EU-val meg Amerikával, mivel ezek nem akarják puszira adni a zsét a migránshelyzet kezeléséhez, nem nagyon fűlik a foguk Törökország EU-ba engedéséhez, valamint a számára elviselhetőnél melegebb kapcsolatokat ápolnak a kurdokkal. Az idő pedig sürget. Pusztán a zsarolási potenciált növeli. Oroszországnak persze szüksége van a Déli áramlatra, természetes, hogy "nagyvonalúan hozzájárul" a további épitéshez :)

Promenad írta...

" Szó bennszakad,hang fennakad " /A blog olvastán ,különösen ami az utolsó mondatot illeti /

Unknown írta...

Jó napot, Promenad!

Akárhogy nézem, az utolsó szó nem az "Utánam" - még csak nem is az "Előre!". :-(

PuPu írta...

1. A hítreket onnan szerziaz ember, ahol megjelennek.
Sajnos az Orbán-módszer szerint az emberek azt hiszik, hogy amiről nem hallanak, az nincs, és ebben az egész média ludas,
Ha ez a hír hír lett volna a Népszavánál, bizonyára ojnnan idézem, de arrafelé nem ez a hír...
2. Ajki azt mondta neked, hogy Európánakl nincs szüksége az orosz gázra, az hazudott.
A vásárlás Dél-Európa számára gazdasági kérdés is, hogy emellett Erdogán politikailagh is kihasználja a helyzetet, az így van rendjén, ő a török érdekeket kell, hogy képviselje, az pedig az uniós tagság,
Ha Európának nem kellenek a törökök, akkor ezzel kellett volna kezdeni, mert így csak barátból ellenséget csinálunk.
3. Oroszország is az érdekeit képviseli, és ez is így van jól.
4. De a legjobb az lenne, ha kölcsönösen előnyös politikai -gazdasági megállapodásokat lehetne kötni, egymás katonai fenyegetése nélkül.
Fenyegetésen nem a katonao potenciált kell érteni.

:O)))

Névtelen írta...

Európai Mórickának mindenről ugyanaz, az európai egyesült államok jut eszébe. A brexit-ből azt vonja le, hogy az angolok mindig is látens véresszájú nacionalisták voltak, most mutatkozott meg az igazi énjük, nem is baj, hogy lefalcoltak.
Sebaj, majd a köztudottan idegenbarát jó német és francia seperc alatt lemond önző nemzeti érdekeiről, keblükre ölelik egymást és az összes többi bennmaradót.
Az az érzésem, hogy nemsokára, pl. a TTIP kapcsán, újabb csalódás éri Mórickát.

http://mno.hu/kulfold/rosszul-jarnak-a-ttip-vel-az-europai-gazdak-1343489

A német járműipar, kontra francia mezőgazdaság meccs csuda dolgokat fog felszínre hozni.
A VW már kapott jelzéseket az USA-tól a miheztartás végett, ha létrejön a díl, a francia parnyó észbe és kaszára kap, úgy zavarja majd el Holland Ferit, mint hugyos forradalmár anno a magyart.

DarthVader írta...

3 Oroszország is az érdekeit képviseli, és ez is így van jól.

Igen. Persze Európa és Amerikai is az érdekeit képviseli:) Vsz. ez is igy van jól :)

Kovács Erzsébet írta...

Kedveseim!
Nagy érdeklődéssel olvastam az írásaitokat.
Jó ezt így egy csokorba látni, hogy a gondolkodás még nem ment ki a divatból, és a focimámor elmúltával talán ez a sok okos mókus meg fogja tudni mondani Mórickáknak, most mire kell gondolni,magyarán, mi a teendő?
/Lenin után, szabadon/
Addig is minden sorotokat elolvasom, hátha egyszer kiderül, a magyar nyugdíjasok tányérjára vasárnapi ebédként a csirke farháton túl mikor kerül egy jobb falat, esetleg marha bélszín,ami erőt is adna a létezéshez.
"Ha nem eszel, nem leszel" ez lesz az elkövetkező félév szlogenje nálam,és jó lenne, ha az összes bölcs most egy kicsit a jövő évi nyugdíjemelésével is foglalkozna, mert itt ugye arról van nagyba szó,amiről szót sem ejtenek.Igen, ez a hopp, éhkopp.Majd rájöttök.
Én szóltam.A Társadalombiztosítás elmúlása és az öregek ellátásának a gyermekeikre hagyatékolása az állam angolos kivonulása nagyon sok gondolatot keltett bennem,de ez bizonyára foglalkozási ártalom részemről.Egyébként mindegy is, aki már elmúlt 70, már csak imádkozzon.Az még ingyen van.Majd rájöttök, egy demokratikus dolog van még az életben, az idő.Az mindenkivel egyformán tellik.
És ha nem jól sáfárkodtok vele, a saját károtokon döbbentek rá, hogy talán nem a világ bajával kellene foglalkoznunk, hanem a sajátunkkal.Meg kéne próbálni.Talán még nem késő.

Névtelen írta...

Erzsébet Kovács,
okos beszéd.

Névtelen írta...

"...amikor az olajárak csökkentésével akarták térdre kényszeríteni Putyint." Ez így butaság. Kik? Miért? Mire való a piac, ha nem az árak befolyásolására? Amikor Matthias Müller, a VW új vezetöje arról beszél, hogy 2025-ben (kilenc év múlva) 2-3 millió elektromos autót fog cége gyártani (termelésük egynegyede), akkor minek tovább a szénhidrogénekröl beszélni? A mobiltelefon korszakban ki használ még Morse távközlést? Putyint hívei nyári vakációja érdekli, mert akkor morogni fog a nép, ha nem mehet nyáron a török riviérára. Nem is érdemes tovább olvasni...

PuPu írta...

Kedves Névtelen, hát ne is olasd tovább, túléljük.
De ha legközelebb nem adsz a hozzászúlás előtt niocket magadnak, akkor te itt nem.
Nem lenne nagy kár érted...
:O)))

Névtelen írta...

Bizonyára túléled, én sem kételkedem ebben. Ha a Profilok között Facebook is szerepelt volna, nem maradtam volna névtelen. Továbbra is várom véleményed arra vonatkozóan, hogy minek tovább szénhidrogénekrôl beszélni, amikor a fejlett világban már teljesen más energiahordozókról gondolkodnak? Rabl Akos

Névtelen írta...

https://www.youtube.com/watch?v=W1U3rrMIdmEn

PuPu írta...

Kedves Ákos, a helyzet az, hogy ez a blogger.com sablonja, nem áll módomban tetszés szerint buzerálgatni.
Ennek dacára a belépéskor nem hinném, hogy túl megerőltető lenne bepötyögni egy nicket, pl. Rabló, vagy ilyesmi...
Ha a Névtelent jelölöd be, akkor a többi, hozzád hasonóan lusta ember közül nem könnyű nyomonkövetni, hogy esetleg ki is vagy.
Namármost, ami a lényeget illeti:
1. Gondolom, nem fog meglepni a dolog, de úgy tudom, hogy a szénhidrögéneket nem csak járművekben alkalmazzák, hanem a vegyiparban ezer és ezer területen, a PET-palack gyártásától az alsógatyád anyagáig, a számítógéped alkatrészeitől a repülőgépekig mindenütt jelen vannak.
2. Remek ez a napenergia is, csak az a baj, hogy nem mindenfelé lehet hatékonyan alkalmazni, pedig kísérleteztem februárban nálunk is, a család összes borotválkozótükrével, de nem jött össze.
Valószínűleg a technológia még kiforratlan, errefelé egyelőre elakadtunk a sörösdoboz-kollektoroknál, a rendelkezésre álló kimeríthetetlen alapanyag-készletek miatt.
3. Ha megismerünk egy technológiát, akkor annak a bevezetése nem megy máról holnapra, rengheteg időt emészt fel - és addig?
4. És akkor még nem is beszéltünk az ezernyi egyéb buktatóról, pl. napenergiánál a területi igényről, a vezetékrendszerről, a kikísérletezetlen erőművi berendezésekről, stb.
Természetesen a tudomány rohan, de az eredmények felhasználása totyog, nem szólva az új technológiák bevezetésének anyagi vonzatáról.
Elvi síkon megoldott az energia továbbítása vezeték nélkül, már harmincöt méterre el lehet küldeni, lehet, lesz ez hatezer kilométer is, esetleg húszezer kilométer és akkor a te naperőműved mehet a levesbe, mert akkor az űrbe kell telepíteni, a tükrökben meg nézegetheted magad...
Akkor most rombolják le a gyönyörű tornyot?
5. De a világűrben is kell majd műanyag, ahhoz meg szénhidrogének.
Tudod, ez nem egy egyszerű és nem is gyors folyamat, ha az lenne, nem fagynának meg nálunk se télen százak, és nem lenne a világban éhinség.
6. Meg kell jegyeznem, a mobiltelefonodon ott az app, az SOS jelet adja a morse-abc betüivel, létezik ám átmenet is.
Szóval, csak türelmesen, az EXXON meg a Shell nem biztos, hogy egyetértene veled...

:O)))

PuPu írta...

https://www.youtube.com/watch?v=W1U3rrMIdmEn