2016. június 13., hétfő

JÖVÉS-MENÉS, ELNÖKKERESÉS

Készül az MSZP elnöki széke...
Nagy a jövés-menés a politikában, két évvel a választások előtt.
Természetes, hogy a politikai pártok kongresszusokat tartanak, hiszen a választásokra való felkészülés során illik lennie egy pontnak, mikor véglegesíteni kell azt a csapatot, mely győzelemre segítheti a szervezetet.

Ezt tette most Vona pártja, amikor kiszorította a vezetésből Novák Elődöt, előrevetítve a párt újrapozicionálását a hazai pártpalettán.
A Piroska és a farkas nagymamájának ruhája meggyőző jelmez lesz-e vajon a pártelnöknek, aki le akarja nyomni Viktort, vagy jön a vadász?
Érdekes dolgok történnek az LMP körein belül is, ahol Schiffer távozása kétségbeesett találgatásokra ad okot, - úgy megy Schiffer, hogy marad, vagy aki utána jön, önálló, szuverén személyiség lesz-e, aki saját irányvonalat akar majd az illúziók pártjára erőltetni?
A fideszből érkezett Hadházi Ákos lesz-e az új  társelnök? Ha igen, akkor nem kellene-e felírni a kongresszusi transzparensre, hogy kutyából nem lesz szalonna, vagy meg tudja győzni, mint hozzáértő állatorvos a döntéshozókat ennek ellenkezőjéről?


A legnagyobb gondban mégis a Szocialista Párt lehet, ahol a közelgő kongresszuson négyen indulnak az elnöki posztért, de közöttük nincs ott az, akit Orbán esélyes ellenfelének lehetne tekinteni, nincs ott Botka László, aki lassan az örök reménység címére lenne esélyes.
Hogy miért nincs a jelöltek között, az érdekes kérdés.

Félne a megmérettetéstől a párton elül?
Nem hiszem, hiszen ha jelöltetné magát, feltehetőleg nyerne is.
Vagy éppen ettől fél?
Nem csodálnám.
A helyzet olyan, melyben egy győzelem félelmetesebb lenne, mint ellenzékben üldögélni, hiszen a Fidesznek nevezett Orbán sikeresen építette ki autokratikus államgépezetét, mely ellen hagyományos eszközökkel felvenni a harcot nagyon nehéz.
Nem felejthetjük, hogy az önkormányzati választás nem ugyanakkor lesz, mint a parlament megválasztása, és egy év részben kevés bármelyik új kormány eredményességéhez, részben pedig túl sok, ha elhalasztja azoknak az azonnali intézkedéseknek megtételét, melyre az országnak oly égető szüksége lenne.
Mindenesetre Botka feltehetőleg úgy érzi, hogy neki Szeged kellemesebb hely, mit a Szocialista Párt elnöki széke, melyet mindennek nevezhetünk, csak kényelmesnek nem, hiszen leginkább a Trónok harcának kardokból és tőrökből összekovácsolt trónjára emlékeztet.
Mégis, egy vezető politikushoz méltatlan a nagy kihívástól való megfutamodás.

A többi jelölt kockázata alacsony, nekik nincs igazi vesztenivalójuk, a képviselői mandátumért meg így-is, úgy is meg kell dolgozniuk.
A négy jelölt léte azt is jelzi, hogy nincs olyan megfellebbezhetetlen tekintély, aki képes lenne összekovácsolni a pártot, mégkevésbé a szavazótábort,  márpedig a széthúzás ezen a szinten is felettébb kártékony, és egy parlamenti választás idején magára a pártra is életveszélyes.
Rossz belegondolni az eddigi tapasztalatok alapján, hogy mi lesz a pártelnök-választás után, ha mondjuk Molnár Gyula nyeri és nem az lesz az első mondata, hogy legfőbb feladatának Gyurcsány elemésztését tartja.

Talán, ha a négy jelölt jótulajdonságait eggyé lehetne gyúrni, Molnár politikusi tisztánlátását Harangozó okosságával, Szanyi baloldaliságával és Tóbiás feleségének szépségével, akkor meg is lenne az ideális jelölt...
Persze a jelöltek még bizonyíthatnak a kampányban, remélhetőleg a gyurcsányozáson túl lesz egyéb mondanivalójuk is, és lesz közöttük olyan is, aki nem csak házon belül hatékony.

Kérdés még az is, hogy a DK képes lesz-e további növekedésre, de ehhez az is kellene, hogy szervezetet építsen.
Mikor azt olvassa az ember Gyurcsány lemondása után hét évvel, hogy a pártban még mindíg azt vélik gondnak, hogy elnökük személyét az MSZP-hez kötik, akkor ebből le kellene vonni a tanulságot a párt propagandáért és a pártépítésért felelős vezetőinek, és új utakat illene keresni...
Gyurcsányt folyvást biztatgatják a politikából való kivonulásra, őt meg ez - joggal és helyesen - nem nagyon érdekli, gondolom, ismeri Churchill életrajzát, és saját bőrén tapasztalta meg Orbán Viktor kitartásának eredményeit.

Mindenesetre 2018-ban  érdekes választás lesz, ha lesz - a forrongó világban egy kis ország diktatúrájának posványos, tornacipőszagú áldemokráciájának légkörében, atomizált és eszméket, értékeket vesztett társadalomban.
Ha az MSZP rosszul szerepel, akkor hozzá kell szoknia a kispártiság állandósulásához, ha jól, akkor a párt fennállásának legkomolyabb válságán jut túl.
Hog ország mijkor jut túl a saját válságán, tán még maga Hari Seldon sem tudná prognosztizálni, mindenesetre jöhetne már valaki, aki le tudná győzni az Öszvért...

A libáknak is rátermett vezető kell, mikor megindul a vándorlásuk, hogy a szocialisták megtalálják-e azt, aki sikeresen végigvezeti őket a veszélyes és nehéz úton, folyamatos ellenszélben, az még kérdés.
Hogy az ország is megtalálja-e, az meg élet-halál kérdése.
Aggódva várom az eredményt...

:O)))

15 megjegyzés:

talalom írta...

Jogos minden szavad. Két pici kiegészítés
1. Tóbiásnak nemcsak a felesége szép. Ő maga az a szervezet építő típus, aki után nem rohannának, ha felkapja a lobogót. Viszont meg tudja oldani, hogy ott legyen a lobogó, annak legyen rúdja stb. Ez pedig még akkor sem lenne látványos dolog, ha a TV egyáltalán hajlandó lenne tudomást venni bármiről. Emlékezzetek, hányszor ismételte meg minden csatorna minden híradója, amint Szíjjártó áll egy lavór vízben, és mond valamit! Arra már nem emlékszem, mit mondott, de ugye milyen karakán külügyér lett belőle?:)))
2. Ugyanezen okok miatt nem világos az egyszerűben, hogy ki is a Gyurcsány. Mostanában nem tudom fogni a kábelt (digitalizálás), többnyire a Duna szól. A híradók első 10 perce a migránsok rémtetteiről, meg a készenlétben lévő őreinkről szól. Ezután néhány perc, hogy Fock elv... - bocsi, valaki a Pártból valakivel valamiben kölcsönösen és barátilag. Most kicsit változott a szcéna: legutóbb az esti híradó elején 5 teljes percig a futball EB-t ragozták. aztán harmadik hírként az épp zajló szlovák-walesi meccset részletezték. Némi migránsozás után szakértők elemezték a meccseket, esélyeket. Ha egyáltalán szó esik az ellenzékről, legfeljebb valamelyik fontoselvti méltatlankodik a gyurcsányista szocialista kormányok miatt. Az eltelt 2 hónap alatt egyetlen egyszer sem hangzott el a DK neve, pedig a dunaújvárosi szavazáskor nehéz volt elkerülni. Nem is adtak hírt erről, csak annyit, hogy győzött a kormány...

anteus írta...

A mi öszvérünk soha ne esik kétségbe egy pillanatra sem, így az Első Szóló sem tudna az elméjébe hatolni...

Promenad írta...

Annyi bizonyos,hogy már régen jött össze egy ennyire szerencsétlen,tehetségtelen garnitura a baloldalon /tisztelet a csekély számu kivételnek!/Velük csodaszámba menne a kormányváltás !

mavtelep írta...

Promenad
Azt akarod mondani, hogy a jobboldal kormánya a tudásának, tehetségének, tapasztalatának és tisztességének köszönheti a nagyarányú győzelmet ? Ha igen, felsorolnád az érdemeiket ?
Szervusztok, jó napot !

Kovács Erzsébet írta...

Annak a történelmi bűnnek , amit az MSZMP átalakításakor elkövetett a baloldal, most érik be a "gyümölcse".Eltelt egy nagy generációnyi idő.Ma már a baloldalt jelentő munkáserkölcs, munkás szolidaritás csak a szavak szintjén van jelen.A sok filozófus kiherélte a munkásmozgalmat, az alaptól, a kétkezi emberek napi bölcsességétől, igazságérzetétől, a közösségi tevékenységektől már
annyira eltávolodtak, hogy a felépítmény, a pártszervezet csak a tisztségviselők és egy szűk kör csinálmánya.Ezért lehetett a gazdasági életben történt változásokat , a szocializmus vívmányait szép lassan kiherélni,a munkás érdekeket eliminálni,mert megszűnt a kétkezi emberek összefogása.A munkások bölcs emberek,a mellőzöttségük a napnál világosabbá vált.A balodal pedig mint egy elszabadult léggönb repkedett ide oda,szép lassan leeresztett,és ki fog pukkani valamelyik faágon.A baloldal vezetői is ki fognak hullani a parlamentből, mert kimentek alóluk azok az emberek, akiknek nem vállalták fel az érdekképviseletét,nem álltak ki az elért vívmányok megőrzéséért.Ez a hűtlenségük ára.A munkásember nem hülye, a munkásember nem felejt.A baloldal politikája ezért tart itt,minden kincsüket elpazarolták.Sorsukra hagyták az embereket.

Unknown írta...

Jó napot, Erzsébet!

Úgy igaz, ahogy írtad. És éppen e miatt nem szabad (sőt, TILOS) az ország sorsát a lufikra bízni!

promenad írta...

mavtelep.
És akkor a baloldalnak is ezeket a módszereket kellene alkalmaznia ha győzni akar ?És mi erre a garancia ?

Kibic37 írta...

@mavtelep (11:57)
Ilyen tehetséges gátlástalan és aljas machiavellistát minden században egyszer szül csak a korszellem. Nekünk sikerült kifogni ezt az egyet...

Névtelen írta...

Kibic37

Kettőt sikerült kifogni. ;)

hello írta...

PuPukám, én azt feltételezem, hogy LESZ választás 2018-ban, de ugyanakkor azt is, hogy mindenki lehet szép és/vagy okos, de mert a szavazatok végső összeszámlálásához - beleértve a levélben érkező voksokat is - az ellenzékből senkit nem engednek oda, borítékolható, hogy a Nemzeti Válaaztási Bizottság milyen eredményt fog közzétenni...

Ha ezt a csapdát nem sikerül kivédeniük, szerintem szinte édesmindegy, összefognak-e vagy sem.

góbé írta...


Nálad a pont kedves Hello !

Viszont most lehetne egy nagy dobása a demokratikus oldalnak.

Amennyiben a kormány hitelesen nem garantálja hogy a kiirt választásokon a megfelelő, a dem. oldal által hivatalosan felkért nemzetközi szervezetek nem csupán megfigyelőként, de ellenőrzési jogkörrel is felruházva részt vegyenek a választás minden folyamatában igy a szavazatszámlálásnál is, a demokratikus oldal bojkottálja a választásokat.

Csaknem biztos vagyok benne, hogy a Schiffer nélküli LMP is csatlakozna, a fidesz pedig nem vállalná fel hogy csupán a jobbikkal szemben méresse meg magát.
Egyrészt azért, mert könnyen buknák a választást, másrészt Európa, de az egész nyugati világ is hátat forditana egy fasiszta parlamentnek.

csakafidesz? írta...

Tisztelt Hölgyek és Urak!
Hűséges olvasója vagyok a blognak, szeretem és élvezem PuPu politológiai fejtegetéseit.
Azonban sajnos hétről-hétre az a tapasztalatom hogy a problémák taglalása során elhangzó vélemények, megalapozott vagy alaptalan kritikák a bajban levő csoportokon egyáltalán nem segítenek. Sőt...
Permanens fanyalgással nem lehet az ügyet megoldani.
Sok dologban akár egyet is érthetünk.
Egy dolgot azonban én is hozzátennék. Van egy ismert mondás. hogy az " aki "A"-t mond, az mondjon "B"-t is, vagy ha használni nem tud, akkorlegalább ne ártson!
Annak lehetne igazán örülni, ha valaki azt meg tudná mondani, hogy ha ők nem!, akkor kik helyettük. Az kevés, hogy ha én kívülről megmondom a "frankót" és tőlük meg a megvalósítást várom el. Ez így nem működik.
Mivel, az alkalmasabbja nem mutat semmi aktivitást -márpedig ők is sokan vannak - akkor valójában csak a "középszer" marad. akik talán a jelenleginél sokkal többre nem képesek.(Pl.ha 2002-ben NM elvállalja, akkor MP soha nem lesz min.elnök.)
Ha ez az állítás igaz - márpedig az -, akkor a "bátran vállalkozókat" nem ostorozni, hanem kívülről is támogatni, bíztatni kell.
Azt a lovat feleslegesen ütni, amelyik nem képes a kocsit elhúzni. Legfeljebb az megy a virslibe...
A baloldali demokratikus pártokon belül jelenleg fennálló sz6ervezeti és szervezési problémákért azok a tudósok, professzorok, üzletemberek, poltikával hivatásszerűen foglalkozók, újságírók stb a felelősök elsősorban, akik baloldali érzelemmel, de opportunista viselkeséssel és távolságtartással kívülről szemlélik az eseményeket, akik előkelő idegenként várják sorsuk "jobbrafordulását"
Hát - Kedves Elvbarátok - ez így nem fog menni!

Unknown írta...

Tisztelt "csaka...?"!

Az első hét amerikai asztronautajelöltet már 1959-ben bemutatták ország- világnak.

Gagarin lett az első űrhajós.

csakafidesz? írta...

Tisztelt Tamás!
Amit válaszképpen írtál, azt nevezik csúsztatásnak.
Ha Te is úgy gondolod akkor legközelebb a problémafelvetésre válaszolj!
Údvózlet!

Unknown írta...

Tisztelt Csaka!

Bár én metafórának szántam, de végül is a Te szóhasználatod is találó.

Üdvözöllek.