2016. június 9., csütörtök

BOTLADOZVA EGY FELGYORSULT VILÁGBAN

Épül egy pálya, autonóm - azaz vezető nélküli, önjáró járművek kipróbálására Magyarországon.
Orbán Viktor ennek kapcsán elmondta: A hagyományos üzletek kimerülőben vannak, ezért is fontos az új iparágak fejlesztése, ráadásul Európa több szempontból is háttérbe szorult, így például a világ össztermékének előállításához való hozzájárulás tekintetében, és Európának a befolyási övezete is zsugorodik – emelte ki a miniszterelnök.
A digitalizáció támogathatja Európát abban, hogy ismét elinduljon előre, és ismét teret nyerjen – fogalmazott Orbán.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Magyarország kimarad az ipar digitális átalakulásának folyamatából, akkor munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg.


Nagyon jó megállapítások, érdemesek lennének a továbbgondolásra is, csak az a baj, hogy a szavak és a tettek nincsenek összhangban egymással.
A magyar ipar csak akkor lesz képes bekapcsolódni Európa megújításának folyamatába, ha megfelelő számú, felkészült szakember áll rendelkezésre, ha a fiatalokat olyan környezetben nevelik, mely önálló és 
innovatív gondolkodásra serkent, ha olyan társadalomban dolgozhatnak, mely megbecsüli a teljesítményt, az önálló munkát, a kreativitást.
Márpedig ma minden állami intézkedés ezekkel a követelményekkel ellentétes irányba mutat.
Sajnos, a mai helyzetben még arra sincs esélyünk, hogy egy fiatal kutató feltalálja azt a szerkezetet, mellyel szeretett miniszterelnökünk süket hablatyolását villamos energiává tudná átalakítani, megnyitva ezzel a megújuló energia kiapadhatatlan forrását.



Ez itt a nagy baj, hiszen dumálni lehet, de cselekedni kellene.
Úgy kellene politizálni, hogy Európa egységes és erős legyen, hogy képes legyen felvenni a versenyt úgy az Egyesült Államok, mint Kína, India rohamos fejlődésével.

És úgy, hogy az ország gazdasága képes legyen beilleszkedni ebbe a folyamatba - ne csak bedolgozói szinten.
Betanított munkásokkal, összeszerelőüzemekkel nehéz technológiai forradalmat csinálni, de a középkorira hangolt társadalom sem alkalmas az ugrásszerű fejlődésre.
Márpedig ez lenne a követendő út, hiszen a világ változása megköveteli, hogy mi is alkalmazkodjunk az új körülményekhez.


A mi gyermekkorunkban nem volt az országban televízió, nem létezett a mobiltelefon, a vonatokat gőzmozdonyok húzták, az utakon imitt-amott volt autó és a földeket körmöstraktorokkal művelték - jobb esetben.

Aztán fejlődött a világ és mi is vele fejlődtünk, a diplomások száma megugrott, a mezőgazdaságban megjelent először a Dutra, majd a Rába-Steiger meg a Claas Dominator, másfél évtized alatt a semmiből megjelent a mobilkommuniláció és ma ott tartunk, hogy elavult a DVD és még sok más olyan eszköz, mely már a fiaink világában született és azt jellemezte.
A társadalom viszont behúzta a féket, ismét zselléreket és cselédeket nevel, az iskolázott és képzett emberek helyett alacsony  műveltségű munkavállalókat termel ezerszámra..

Ha a műszaki fejlődés és a társadalmi fejlődés nincs összhangban, abból még nagy bajok lehetnek, végérvényesen le fogunk maradni a világ élvonalától. és ezen egy-két tesztpálya meg összeszerelő-üzem nem sokat fog segíteni.


A társadalmak élőmunka-igénye csökken és csökkenni is fog, a termelés és a szolgáltatások közötti arány megváltozott, egyre kevesebb emberre lesz szükség a javak előállításárhoz.

Ha benne szeretnénk maradni a világ élvonalában, akkor olyan társadalmat kellene építenünk, mely alkalmassá teszi az egymást követő generációkat, hogy magas szinten tudjanak bekapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba.
Orbánnal ez nem fog menni, ennek az embernek ugyanis középkori elképzelései vannak a világról, a társadaliomról és ezt akarja rákényszeríteni az országra is.
A félművelt ember kártékonyabb tud lenni, mint a műveletlen, főként, ha hatalmat is ad neki a sors...

Nem tehet ő erről, hiszen ő így szocializálódott, emellett a személyisége is ilyenné fejlődött. Tőle, aki macskát hozott a hóna alatt a parlamentbe, mikor meghallotta, hogy a számítógép mellett egér van, több nemigen várható.
Amit tesz, az viszont mindannyiunk érdekeivel ellentétes, még saját hívei gyermekeivel szemben is merénylet.



Pedig élhetnénk békében, relatív nyugalomban és törhetnénk a fejünket a libaetetés új módszereinek bevezetésén, vagy egy AGIP-libán is, hat combbal, de ehhez tudás kellene és innovációra serkentő gazdasági környezet.
Pofázni könnyű, mondja Moldova, azt fekve is lehet, de egészséges és fejlődő társadalmat építeni nem egyszerű dolog.

Ez a legfőbb ok, mely miatt váltanunk kellene, ez az ország jövőjének kulcsa.
És - sajnos - ezt nem értik azok, akik a fontos kérdések helyett földszintes problémákkal és egymás öldöklésével foglalkoznak.


Vajon rá lehetne erre ébreszteni a választópolgárokat?

:O)))

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Jó reggelt, PuPu!

Igen. Egy ideológiamentes, oldalfüggetlen pénzügyi-gazdasági programmal.

Anteus írta...

A műszaki fejlődés első számú hordozója évezredeken át a kereskedelem volt. A kárpátok gyűrúje mindarra alkalmatlan, amit hittünk róla, soha nem védett meg senkitől, csak a kereskedő karavánoktól. A legsúlyosabb döntést - német vagy itáliai orientáció - jó kezdet után végzetesen rosszul hoztuk meg. Széchenyink is csak akkor lett - Tengerre magyar! -, amikor már ennek nem volt gyakorlati haszna. Nem most vagyunk végleges leszakadásban - az már sok száz éve bekövetkezett. Finita. Ende.
Jó, oktatás kell; ez a szükséges, de nem elégséges feltétel. (Hagyjuk most, hogy a tudományos előrehaladás párszáz éve a legdrágább befektetés.) A sokéves tanulással szerezhető ismeret hol, miben térülne meg? Ott, ahol gyermekeink próbálják: a Lajtától nyugatra. A fűből soha nem lesz elefánt. S ahol elefántok küzdenek, ott a fű mindenképpen vesztes.

Rendkívüli lelkierő kell a valós helyzetünk felismerésére, elfogadására, kimondására és a teendők meghatározásához.

góbé írta...


Hat év alatt az uj nemzetthy tőkések milyen beruházásokat, fejlesztéseket, uj technológiákat vezettek be, hány uj munkahelyet produkáltak ? Pedig náluk koncentrálódik a nemzeti össztermék java. Semennyit. Kis kotonszükevényunk átadott egy disznóhizlaldát, meg négyszer a várketbazárt, s volt még néhány apróság, ahova már ö is szégyellt odamenni.

Ehelyett a hasznot osztalék formájában kiveszik és felélik, De miután az évi több-száz milliókat képtelenség megenni, meginni, a tekintélyes maradékot roszabb időkre tartalékolják, gondolom megbizható nyugati bankokban.

A legsulyosabb viszont az a tény, hogy ezek a cégek a valódi piacon, versenykörülmények között még soha nem mérettettek,a "hasznuk" valójában a lenyult EU-s pénzekből származik.

Orbánnak biztos szóltak, hogy az utóbbi hetekben tul görényül fogalmazott, kellene mondani valami okosat és szépet is. Hát mondott.
Csak arra is kellene reagálnia, hogy azt a sok szép okosságot kivel is akarja megcsináltatni, mert nagyon nem jön össze hogy az oktatást már jobbágyképzéssé, az egészségügyet meg lassacskán halálgyárrá alakitotta.



Unknown írta...

Pupunak, offtopic.

A mai blog nem jelent meg a g+on.

PuPu írta...

Köszönöm, Tamás!
:O)))

prömenad írta...

"Aki macskát hozott a hóna alatt "
Igen,úgy hírlik,zsigerből utálja a számítógépet.
És még ő beszél digitalizációról !
Ki tudja mondani egyáltalán ?
Ha már az értelmét nem is kérhetjük számon rajta.

Féreg írta...

-Ennek a népnek ennyi kell.-
- Boldogok, rosszul élnek de gondolkodásra nincs szükségük.
Orbántól kapott manna elegendő számukra.Mindig görbehátú nép volt.Ragyogtak ha véletlenül egy senkiházi megszólította őket.

Kapat írta...

Az innováció : "A tudás létrehozása, hasznosítása és diffúziója a gazdasági növekedés, a fejlesztés és az egészséges nemzeti létezés egyik alapeleme, ezért központi kérdés.... "

Mikor érdekelte ezeket, hogy a létrehozott értéknek van -e gyakorlati haszna, netán jövőbeni értéke, társadalmi szükségessége?
A lényeg a beinvesztált tőke azonnali, irreálisan magas, többszörös megtérülése.
Ez csak állami megrendelésre, többnyire busás támogatással történhet.
Ezáltal kizsigerelik a jelent, felélik a jövőt, az egyéni haszonszerzés jegyében.
Ez egy jól behatárolható szűk kör kiváltsága, az ország tökéletes, anyagi, morális és mentális tönkretétele árán.
"Így élünk ma Pannóniában!"

obsitos45 írta...

„Európa több szempontból is háttérbe szorult, így például a világ össztermékének előállításához való hozzájárulás tekintetében..” és MAGYARORSZÁG EGYRE ERŐSSEBB- mondogatja az alcsuti emberke.
Mint ahogy az alábbi táblázatból is kiderül:


milliárd $
2014
European Union
18 514 100%
United States
17 419 94%
China
10 355 56%
Japan
4 601 25%
Germany
3 868 21%
United Kingdom
2 989 16%
France
2 829 15%
Brazil
2 346 13%
Italy
2 141 12%
India
2 067 11%
Russia
1 861 10%
Canada
1 785 10%
Australia
1 455 8%
South Korea
1 410 8%
Spain
1 381 7%
Mexico
1 295 7%
Indonesia
889 5%
Netherlands
870 5%
Turkey
798 4%

Austria
436 2%

Czech Republic
206 1%

Hungary
138 1%