2010. december 19., vasárnap

ELNÖKSÉG

Magyarország lesz az Unió, egészen pontosan az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.


2011. januártól – júniusig szól a megbízás, mi Belgiumtól vesszük át a feladatot, minket pedig Lengyelország fog követni.
Az elnökség határozza meg, hogy működési ideje alatt milyen ügyek kerüljenek az Unió érdeklődésének homlokterébe, és nagy befolyást képes gyakorolni a különböző politikai és gazdasági problémák kezelési módjára.
Bár a félév során felmerülő prioritások nagy része „örökölt”, de a soros elnökség új lendületet adhat az Unió együttműködésének bizonyos kiemelt, vagy az adott ország számára kiemelkedően fontos területein.
Természetesen nem kezdődik minden elnökséggel újra a történelem, habár jelen esetben erre nem mernék azért mérget venni - könnyen kiderülhet, hogy Európában forradalom zajlik, csak még nem vettük észre.
Azt már tudjuk azért, hogy az általunk felvetett témák között ott lesz a cigánykérdés, ott lesz Horvátország EU-csatlakozása, a Duna-stratégia, a kiegyensúlyozott szomszédságpolitika, az energiapolitika és még számos más, fontos kérdés.
A soros elnök képviseli az Uniót a nemzetközi kapcsolatokban.
Ez a feladatkör az adott ország tekintélyét természetesen növeli. De nem túl nehéz belebukni sem. Habár a bukás nem látványos, hiszen legfeljebb nem sikerül konszenzust teremteni a kijelölt kérdésekben, de a tagállamok és a piac azért beárazzák a teljesítményt.
Természetesen a soros elnökséget az adott állam kormányfője testesíti meg, ő ad arcot az intézménynek.
Mit mondjak, túl nagy szerencsénk nincs, az arc, melyet a külvilág felé mutathatunk eléggé randa, de hát mit tegyünk, - mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van.
Meg aztán nem is szépségverseny ez, hanem irgalmatlanul nehéz diplomáciai feladat, hiszen az egész tevékenység az egyeztetésekre és kompromisszumok kialakítására irányul.
Tulajdonképpen ez ad komoly okot az aggodalomra – ami azt illeti, a mi miniszterelnökünk nem a kompromisszumkészségéről híres, emellett ezidáig nyújtott diplomáciai teljesítménye egyedül a porcelánboltban tevékenykedő elefánt produkciójával vethető össze.
Azt is le kell szögezni, hogy a funkció nem járhat együtt nemzeti érdekek hangsúlyos képviseletével - akár azokkal szemben is az összeurópai érdekeket kell képviselni - márpedig eddigi nyilatkozatai alapján nem egészen biztos, hogy a mi Kedves Vezetőnk tisztába van-e azzal, hogy ezeket az összeurópai érdekeket eszik, avagy isszák.
Ezidáig neki az Unió csak olyan volt, mint mogyorófa pálca a libapásztor kezében, nemigen kedvelte ha felhívták a figyelmét a megfelelő magatartásra.
Mindenesetre arról már nyilatkozott, hogy Brüsszel annyi napirendi pontot tett az asztalra a magyar EU-elnökség idejére, hogy Budapestnek nagyon nehéz lesz a dolga, ha a munkát sikeresen akarja elvégezni. Hozzátette: "a nekünk fontos témákat most nem tudjuk győzelemre vinni, csak be tudjuk vezetni."
Mint minden más területen, természetesen az uniós elnökség területén is rendkívülit fogunk alkotni, az eddigi, zömében bürokratikus tevékenység helyett érdemi munkát fogunk végezni – az Úr irgalmazzon az Uniónak.
Mindenesetre szomorú szívvel kell tudomásul kell vennünk, hogy Magyarország megítélésében döntő fontosságú lesz az elkövetkező hat hónap.
Erre a felkészülés már évek óta folyt és nem túl bíztató előjel, hogy az új kormány első feladatainak egyike volt a felkészülésben résztvevő szakpolitikusokat a nemzeti egység jegyében világgá zavarni és helyüket zömében noname nyeretlenekkel betölteni.
Az itt csak a probléma, hogy mire ezek megtalálják a hivatalban a mosdó ajtaját és kiderítik, hogy a vadludak északról délre vagy délről északra vándorolnak, addigra már túl is vagyunk a nagy attrakción és szedhetjük a sátorfánkat.
Ebben az esetben a megmérettetés nem a könnyen megvezethető magyar választó előtt történik, hanem olyan rutinos nyugati politikusok előtt, akiket nem lehet hasbaakasztani albérleti szövegekkel, akiknek nem lehet bemagyarázni, hogy a fű kék és az ég zöld, - olyanok előtt kell a hazai tevékenysége miatt egyébként is kiemelt figyelemmel kísért magyar kormányfőnek produkálnia, akik már régen fényesek voltak, mikor őt smirglizni kezdték.
Nemigen fognak törődni nagyívű elgondolásaival és ha forradalmárkodni kezdene, akkor igencsak csúf vége lenne a dolognak hamarosan.
Nagy a gyanúm, hogy így is az lesz, - Orbán nem fog tudni ellenállni a kísértésnek és meg fogja próbálni az ő matyómintás-árvalányhajas lázálmait belecsempészni az uniós politikába, márpedig ez nem lenne szerencsés és nem is nagyon tűrnék el neki.
A mi Vezérünk valódi kispályás, márpedig most be kellene játszani a nagypálya teljes játékterét, és ez nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül utazgatunk fel-alá, hanem munkát jelentene és érdemi megegyezések tető alá hozatalát, nem csak a szövegelések szintjén.
Nem hiszek benne, hogy erre a mi Lánglelkű Forradalmárunk alkalmas lenne.
Mitől is lennénk optimisták, mikor a fő szakpolitikai kérdésekben - a romakérdés, a vízvédelem, az energiabiztonság területén ezidáig nem mutatott fel a hazai pályán sem semmi érdemleges előrelépést, sem az előző kormányzása idején, sem mostanában?
Mitől várhatnánk azt, hogy ez az ember hétfőről keddre megváltozik és alapvetően konfrontatív természetét levetkőzve világforradalmárból a kompromisszumok aprómunkáján dolgozó európai politikussá válik?
Ami azt illeti, erősen aggódom horvát barátaink miatt is, akiket már többször pozitív szövegkörnyezetben említett csatlakozásukkal kapcsolatban – lassan Orbán is olyan lesz, mint Piszkos Fred, akinek a barátsága öl, butít, de minimálisan is nyomorba dönt.
Arra azért nagyon kíváncsi leszek, hogy belpolitikailag mit hoz majd ez az időszak.
Arra tippelek, hogy a Mi Reménységünk kerülni szeretné majd ebben az időszakban a konfrontációkat belföldön, csak hát ez nemigen fog menni, mert már annyi aknát helyezett el a terepen, hogy amikor lépked közöttük, lassan úgy néz ki, mint aki kánkánt táncol.
Drukkolnunk kellene neki, de semmit nem tesz meg azért, hogy maga mellé állítsa az országot akárcsak ebben az egyetlen ügyben is - Übü király egyedül intézi országa ügyeit.
Szemléljük őt úgy, mintha egy szappanopera újabb epizódját látnánk, melyből sajnálatosan még jónéhány rész hátra van, míg végre a gaz Leoncio elnyeri méltó büntetését…


:O)))

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az egész tragi-komédiát jobban viseljük el, ha minden nap ezzel a humorral kommentálod az eseményeket. Igazán élvezet volt a mai blogodat is elolvasni.
Előfordul, hogy szappanoperákat is nézek, de ezt itt, ezt szivesen kihagynám.

négercsók írta...

"Drukkolnunk kellene neki..."
Hát, igen Pupu, csak nem megy...
A demokrácia sosem korbáccsal épült, és az unió sem...
Nem lehet egy normális embernek fidesz drukkerré válnia. Nem lehet hozzájuk simulni és ezzel a simulással gyanútlanokat csapdába csalogatni. Nem lehet feléjük engedményeket tenni, nem lehet megalkudni a fidesszel,mert a fidesz félelmet kelt, és tiltja az őszinte beszédet...Aki nem ugat velük, az utcára kerül!!! A fideszes önkormányzatok megtehetik, hogy felvegyék a pénzt a bizottsági "munkájukért", miközben NEM DÖNTENEK SEMMIRŐL, nem érdekli őket az emberek sorsa, hónapokat kell várni egy-egy döntésükre, családokat tesznek tökre, ilyen fideszes önkormányzat például ZUGLÓ, ahol 7. hónapja képtelenek dönteni egy egyszerű ügyben, épp úgy, ahogy ő előttük szart mindenre és mindenkire magasról a szoci-liberális önkormányzat!!! EZZEL A MENTALITÁSSAL MIT KERESNEK A MAGYAROK AZ UNIÓBAN? ESZMÉLETLEN NAGY BOTRÁNYOKNAK NÉZÜNK ELÉBE ÉS MÉG AZ IS ELŐFORDULHAT, HOGY AZ UNIÓBAN SZÉGYENSZEMRE LEVÁLTJÁK A MAGYAROKAT...UNDORÍTÓ, ELVTELEN ZSARNOK SZEMÉT, HAZUG CSALÓ EZ A FIDESZ KORMÁNY, ÉS AZ ELŐZŐ SEM VOLT KÜLÖNB!!!, DE ALATTUK LEGALÁBB MINDENKI AZT ÉS AKKOR POFÁZHATOTT, AMIRŐL AKART... Hányingerem van a politikusoktól, a sok hülye nagyképű vízagyú hivatalnoktól. A látszatmunkák megszüntetése sokat dobna az ország helyzetén, és valami nagyon erős összefogás az ellen, ami ma itt folyik...Az nem létezik, hogy ennek 4 évig így kell lennie!!!!

Szabadnapos hullamosó írta...

Félelmet ébreszteni kényelmes, mert a félelem azonnal hat, a bizalom megszerzésére a zsarnokoknak nincs se idejük se módszerük,egyébként is az évekbe telne...még egy tisztességes pártnak is...
Ebben az országban Pupu, soha a büdös életben nem fognak az emberek olyan pártra szavazni, akik már hatalmon voltak...
De, hol az új párt?
Sehol...

szellemi segédmunkás írta...

Mondják ám páran , hogy ők nem félnek a fidesztől. Erre én azt válaszolom mindig, hogy, aki nem fél nem szorong nincs bűntudata mások nyomorúsága miatt, a megkérdezésünk nélkül hozott törvények miatt: az beteg... Ma a félelemhiány épp olyan betegség szerintem, mint a nátha, az elmebaj vagy a tüdőbaj...

Dzsigida a Chopin imádó írta...

" ...felvetett témák között ott lesz a cigánykérdés..."
Ott lesz, persze, de minek?! Cigányügyben is folyik az áltatás, a hazugság, a börtönviseltek helyzetbehozása, a nyomor módszeres fenntartása, hogy elvonja a figyelmet a milliárdok eltűnéséről. A cigányokat oda lehet dobni gátlástalanul a társadalom haragjának... cigányügyben is taktikai eredményekről lehet csak szó, meghamisított statisztikákról, tömény hazugságokról, nem pedig igazi megújulásról, és hiteles eredményekről. A fidesz képtelen bármit is megoldani cigányügyben, ez így volt, így van és így lesz...

gogol bordello- not a crime írta...

Meddig lehet még itt nálad szabadon dühöngeni Pupu? Jobb vagy, mint a görcsoldó a nospa, vagy mi...LSD-t még sem írhatok még azt gondolnák szabad országban élek, pedig dehogy...

Mit akarsz a boldogságtól? írta...

Ha nem írnék, akkor belázasodtam a dühtől!
Vagy elutaztam:)
Boldog karácsonyt Pupu!

szellemi segédmunkás írta...

Az állandó olvasóidnak nincs véleménye? Még annyi sem, hogy jelezzék, hogy legalább olvasták az írásodat? Tulajdonképpen az állandó olvasó csak reklámfelületnek használja azt a blogot, ahová bejelentkezik? Én, 1 hónap után törölni szoktam azt, aki csak van, de nem akar párbeszédet folytatni velem...Persze még jó, hogy nem vagyunk egyformák, de a csukaként hallgató állandó olvasó olyan, mint egy magamutogató, önző kis tulok, aki nem ad magából semmit de elvárja, hogy szórakoztassák...

KESERŰ MÉZ írta...

Pupu, az előbb jutott eszembe, hogy szerintem a fasiszták írnak neked, megtalálnak itt téged...DE MILYEN JÓ, HOGY AZ Ő VÉLEMÉNYÜKET ITT NEM LEHET OLVASNI!!:))Engem már így is elküldtek a farkadra... :)))))))Ez is jellemző, hogy nekik még ez sincs, azért emlegetik a tiedet:)))MENNYI BAROM VAN, TE JÓ ISTEN!!!!

kovi írta...

Kedves PuPu, szellemi segédmunkásnak tulajdonképpen igaza van. DE annyira tömören, jól írsz, hogy mezei olvasó, aki Téged olvasva enged a szelepen már nem tud mit hozzáfűzni.Imádom a napi bejegyzéseidet és bizony ritkán írok megjegyzést, mert nincs mit hozzátenni. Azért maradhatok?????

szellemi segédmunkás írta...

Kedves, Kovi nem akarok belepofázni a dolgotokba, de ezt sem nagy munka leírni, hogy :egyetértek. csak ennyit:) Kellenek a visszajelzések minden embernek, a csend mögött gyakran közöny van...Ezt a képzelt vagy valós közönyt kellene legalább egy félmondattal megcáfolni...
Olyan jó, hogy van egy ember, aki naponta leül, elmondja őszintén a véleményét azokról a dolgokról, amik bennünket is foglalkoztatnak... és ő nem érdemel meg egy picinyke visszajelzést? Én nem akartam senkit se baszogatni, csak leírtam, amit a csendről gondolok...Örülök kovi, hogy beláttad, hogy tulajdonképpen igazam van:)

kovi írta...

:)) Közönnyel nem lehet PuPu-t olvasni:)))) szerintem a statisztikából PuPu látja, hogy hányan járunk ide és talán nem csökken az olvasótábora.. magam is szerteküldöm jóbarátoknak .Mivel igazad van szellemi segédmunkás, majd igyekszem jelezni, hogy itt jártam. Ajánlom a csapatnak mai színházi élményemet: Pintér Béla Társulat: Tündöklő középszer - csudajó!!!

szellemi segédmunkás írta...

szerintem sem lehet puput közönnyel olvasni kovi. na, ha a statisztikából pupu jól látja, hogy hányan járnak ide, és neki ez elég, akkor rendben is van, én sem fogom törni magam a hozzászólásokkal senki szórakoztatására.
boldog karácsonyt. szia.