2010. december 11., szombat

PLATFORM

Időnk van, - rengeteg.

Vagy nincs?

Ma nem döntött a Szocialista Párt választmánya a Demokratikus Koalíció Platform bejegyzéséről.
Adtak maguknak két hónap haladékot, szerintem abban reménykedve, hogy addig valami majdcsak történik.
Úgy vannak a kérdéssel, mint Naszreddin Hodzsa a szamár nyelvtanításával: ki időt nyer – életet nyer.
Vagy a rettegett új platform tagjai mennek világgá, vagy Gyurcsányt sitteli le a Gonosz Törpe - megoldódnak majd szépen a problémák maguktól.
Azt felejtik csak el, hogy az eredeti történetben szerepel egy olyan opció is, hogy menet közben elpatkolhat az emír is, ami jelen esetben a mai pártvezetőség ellehetetlenülését jelentené.
Viszont piszkosul tanulékony ez a választmány - elleste Viktortól a technikát.
Ha valamit megenged a törvény, ami nekünk nem tetszik, akkor meg kell farigcsálni gondosan azt a törvényt a mi képünkre és hasonlatosságunkra, oszt jónapot.
Jelen esetben meg fel kell állítani egy bizottságot (oh, szép régi idők, gyönyörű bizottságok, remek állásfoglalások, gyönyörű határozatok…), az majd megmondja, hogy melyik platform felel meg a majd a bizottság által kitalálandó kritériumoknak és akkor eldönti a kérdést, mint a gyerekek az oviban: alma játszik, körte nem…
Mit mondjak, - a bonmot szerint a teve tulajdonképpen ló, csak egy bizottság tervezte…
Emberben is van olyan, aki képtelen szembenézni egy számára kellemetlen vagy megoldhatatlannak tűnő gonddal, ezért aztán a szükséges döntések meghozatalát taszigálja maga előtt egészen addig, míg a kezdetben csak kis gond igazi létkérdéssé nem terebélyesedik.
Felmerül ilyenkor persze az a kérdés is, hogy az a pártvezetés, amelyik képtelen a feladatát ellátni, alkalmas e egyáltalán a párt vezetésére.
A külső szemlélő számára úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-dilemmával nemigen tudnak mit kezdeni, ahogy mondani szokás – se lenyelni, se kiköpni nem tudják, csak rágcsálják-csócsálják nagy buzgalommal, és várják a csodát, amelyikről maguk is tudják, hogy nem fog bekövetkezni.
Dönteni kellene, - de hogyan?
Ha korrekt lenne ez a testület, akkor előszedné az alapszabályt, elolvasná, megnézné, hogy a bejegyzését kérő platform megfelel e az alapszabály kritériumainak, oszt ha igen, akkor bejegyezné ízibe-
De hát ez a választmány nem ilyen, ez most tanácstalankodik, mint elnyomott férj a karácsonyi bevásárlás forgatagában – melyik lenne a megfelelő sapkácska a kisunokának és miért nem jó az a rohadt karácsonyfa, amelyiket hetvenkettedszerre forgatott körbe az eladó a kissé üveges tekintetű oldalborda előtt…
Mondják azt, hogy ez a platform nem platform?
Maguk is tudják, hogy ez nemigen megy, hiszen itt a tagságot ezren felül vállalták párttagok és a pártoló tagságot háromezren felül szimpatizánsok, nevüket is adva egyetértésükhöz.
Emellett tudják azt is, hogy vannak olyan platformok is a pályán, melyek leginkább nyugdíjasklubhoz hasonlítanak – leülünk, melegszünk, kicsit dörmögünk oszt hazamegyünk.
Ezekkel összevetve egy olyan platform, amelyiknek határozott képe van az elérendő célról, a célhoz vezető útról és a cél eléréséhez alkalmas eszközökről, az maga a modern hatékonyság egy olyan pártban, mely még ma is a hajdani MSZMP már akkor is elavult eszközrendszerével dolgozik.
Vannak olyanok a pártvezetésben, akik úgy képzelik, hogy a mai pártelnökség a Politikai Bizottsággal analóg, a választmány a Központi Bizottságot képezi le, a Kongresszus meg szép, szimbolikus aktus, ahol állva tapsoljuk bölcs vezetőinket.
Ezeknek az embereknek is helye van persze a pártban, - nekik meg kellene alapítani a Bolsevik Platformot, némelyikük feje egyébként is olyan vörös néha a felháborodástól, hogy a szimpatizáns aggódva szemléli, - csak nem megüti a guta a mi kedvenc opponensünket?
Mert ha ő sem izgágáskodik, akkor aztán ott áll a párt csupasz fenékkel meg a terepszínű vezetőivel, akik úgy beleolvadnak a háttérbe, mint szürke szamár a ködbe…
Kedvelem Gyurcsányt.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnám uszkve háromezer karakterben leírni azt, hogy mi nem tetszik abban, amit csinál, de ezek zöme technikai dolog lenne.
Például javasolnám neki, hogy vegye magát körbe sok okos, a gyakorlati szervezőmunkában jártas emberrel, mert az a szimpatizáns, akit nem foglalkoztatnak folyamatosan, hamar elveszíti a kedvét, pedig rengeteg értelmes feladatot tudnánk megoldani együtt.
Viktor ehhez nagyon értett, - az ő szimpatizánsai mást se csináltak, csak fel-alá vonulásztak a nyakukban vekkerrel, az összetartozást kifejező szimbólumokat lengetve vagy lóbálva, de mindahányan úgy érezhették, hogy tettek valamit az Ügyért, melyet Viktor testesített meg.
Erre az érzésre a mi oldalunkon is van igény, - jó érzés tartozni valahova, és még jobb, ha arra a társaságra büszkék is lehetünk, mert bátran vállalhatjuk azokat az értékeket, melyeket képvisel.
A szimpatizánsok bevonása a munkába remek ötlet volt, és azt hiszem, a sorrend is megfelelő – először ki kell nyitni a pártot a társadalom felé, aztán akciózni, akciózni, akciózni, szervezni, jelen lenni, megszólalni, ahol csak lehet, - akkor majd jönnek a csalódottak, a doktrinerségüket a LMP-re hagyott liberálisok, a tornacipőszagú jobboldalra finnyás konzervatívok.
És magyarázni kell a céljainkat, egyrészt komoly tanulmányokban, szakszerűen, másrészt meg a hétköznapi ember szintjén, aki nemigen ismeri a közgazdasági bikkfanyelvet.
Úgy, hogy Kati néni is értse, meg a Jóska karbantartó is - egyszerűen, szemléletesen.
És persze dönteni kell.
Akkor, mikor annak ideje van, mert a probléma az olyan jószág, amelyik álltóhelyben kezd el szaporodni, és könnyen betemetheti azt, aki túl sokat tökölődik…
Mire mindenki számára világossá válik, hogy ez a Viktor nevű kókler kártékony és hazug, addigra nekünk készen kell állnunk, és nem szabad abba a hitben ringatni magunkat, hogy önként fog elmenni a bánatba.
Van mit tenni.
És nincs idő.


:O)))


A bejegyzés itt is olvasható: http://kapcsolat.hu/blog/platform

15 megjegyzés:

Tepist írta...

Kedves Pupu!

Nagyon igazad van. Én úgy vagyok vele, hogy már a választások előtt is rendkívül elégedetlen voltam az MSZP vezetésével, mert egyetlen pozitív gondolatuk sem volt, hárítottak és homokba dugták a fejüket. Ez meg, amit most tesznek egyenesen elképesztő, de ki lenne az, aki megmodja nekik, - úgy, hogy meg is hallják - hogy nem egy párt vezetésébe valók. Nem róluk szól a párt, hanem értünk - kisemberekért - kellene szólnia.
Nem sok esélyt látok a jövőre nézve.

Névtelen írta...

Megdöbbentem ezen a híren és felháborítónak tartom. Erre az egyik legfontosabb válasz lenne egy Demokratikus Koalícó-s rendezvény!!!!
Antira

Névtelen írta...

Csatlakozom az előttem felszólalóhoz. Nem sok reményt látok, hogy ez a vezetőség belátható időn belül felismeri az elvitathatatlan tényt, hogy nem lehet Gyurcsányt kiszorítani,"amortizálni". A párt jövője nem a mai vezetőség kezében van, tehetségtelen és rövidlátó klikk, a "natural born leader" Gyurcsány Ferenc. Mi sem bizonyítja jobban mint a meg nem szünő kisérlet, hogy likvidálják. Egy képviselőt, minden jelentős párt pozició nélkül? Orbánék tudják, amit a MSZD vezetősége tagadni próbál, hogy Gyurcsány a de facto zászlóvivője a baloldali mozgalomnak. Minnél előbb felismerik azt, annál előbb válik realitássá a párt megújulása és válik elfogadhatóvá egy széles választói réteg számára mint alternativa a Fidesszel szemben.

Névtelen írta...

Én úgy vagyok vele, hogy névtelenül mindent le lehet írni ( mint ahogy most én is teszem). Olvaslak Téged régóta a Kapcsolaton is. Jók az írásaid és a meglátásaiddal is többé-kevésbé egyet értek , de azért ott motoszkál bennem a kisördög. Ha annyira tudod a tutit, s minden írásoddal Gy.F.-et erősíted, s mindenki más meg-vagy-leszólsz, miért nem mered adni hozzá az arcodat is? Sokan nevünket, arcunkat is vállalva bátran kiállunk Gy. F. mellett, Te ezt miért nem teszed meg, mitől félsz? Ne mond, hogy az állásodat félted, mert sokan vagyunk mi is akik dolgozunk, s mi is félünk a kirugástól, mi is félünk a munkanélküliségtől. Gy. F.-nek nem a névtelen, arctalan megmondó emberekre van szüksége, hanem azokra, akik bátran ki mernek állni mellette. Vegyél példát Gréczy Zsoltról.

Névtelen írta...

“Az internet és a névtelenség kultusza egy mindent átfogó menedékjogot ad mindenkinek, hogy mondhat bármit, bárkiről. Nehéz lenne elgondolni a szólásszabadság szellemiségének, ennél egy erkölcsileg degeneráltabb kizsákmányolását.”

Richard Bernstein, New York Times

- írta...

Szerintem aki hiteles, az arc nélkül is hiteles...
Viktor és a sok barom adja az arcát az állatságaihoz, és mit érsz vele névtelen?
Pupu arca ott van benne az írásaiban...és azoknak, akik egyetértenek vele, ez az arc nem láthatatlan, mert a saját arcuk is...


a félelemnek Pupuval kapcsolatban, szerintem semmi köze sincs az arctalansághoz...

nem csak a látható gyógyszer segít és gyógyít, hanem a láthatatlan is,ebben az esetben a láthatatlan gyógyszer Pupu és a gondolatai, mert igazak...

Egyébként meg hadd döntse el ő, hogy mit akar és mikor akarja és miért akarja vagy miért nem akarja...

Pupu ne vegyen példát senkiről! Róla vehetnének sokan a szocik közül... ő csak maradjon az, meg ilyen, aki, amilyen...

PuPu írta...

Talán pontosítsuk a dolgokat.
Nem tudom annyira a tutit, de ez ebben a műfajban nem is követelmény.
A blog olyan műfaj, amelyik írójának véleményét tükrözi, tulajdonképpen az aktuális eseményekről az aktuális gondolatait írja meg a blogger, fenntartva magának a tévedés lehetőségét.
Hogy a véleményemmel Gyurcsány Ferencet erősítem, ez attól van, mert számtalan dologban egyetértek vele, és néhányban nem.
Vannak mások, akiknél ez fordítva van, - de ez lényegtelen is.
A lényeg az, hogy én a magam blogján a magam véleményét képviselem és senki másét.
Gréczy Zsolt hivatásos újságró, én meg nem vagyok az, és ameddig nem publikálok nyomtatott vagy elektronikus sajtóban hivatásszerűen, honoráriumért, addig semmiféle olyan kötelezettségem sincs, amelyet számon kérsz rajtam.
Mit segítene neked az, ha én a véleményemet mondjuk Fényes Istvánként írnám alá és hozzácsatolnám a dédnagypapa fényképét?
Megváltozna ettl a véleményemhez való viszonyd?
Ugyan.
Emellett engem sokan ismertek és ismernek személyesen is, főleg akik valamikor az Indexen is vitáztak, - onnan egyébként a nick...
Egylébként sok éve már önmagam foglalkoztatója vagyok, úgyhogy okom sincs nagyon félni, meg amúgy sem vagyok félős tipus, hálistennek.
A teve - létet már megszoktam, az Indexen volt erre külön topic is, a negatív teve címmel - fergetegeseket lehetett ott játszani meg röhögni, úgyhogy a egyelőre nickhez ragaszkodnék, ha lehetne...
Ugye nem haraxol?
:O)))

Unknown írta...

Pupu, ezzel a szövegeddel nagyon belegázoltál egyesek lelki világába, abba a harmatosba!
Az mszp.hu fórumán az "MSZP megújulása" topicból kimoderáltak amikor próbáltam az ottani olvtársakkal megvitatni. Az indoklás: a moderálási elveket sértő tartalmakat terjeszt
Pártvezetést pártfórumon legyen kedves bírálni.

Mit mondjak!? nem vagyok párttag (ha így folytatják, nem is leszek.) Ha az mszp.hu nem pártfórum, nem tudom egy mezei szimpatizánsnak milyen pártfórum áll a rendelkezésére, hogy a pártvezetés tesze-tosza viselkedését bírálja? Közel egymillió szavazót veszítettek az ilyen és hasonló mentalitással. Így nem is fogják visszaszerezni.

Derek írta...

"Kedvelem Gyurcsányt" Irta Pupu

Az keves, a valasztoknak kene kedvelni

- írta...

Utálom Orbánt.
Ez kevés!
A választóknak kéne utálni...

Névtelen írta...

"Mire mindenki számára világossá válik, hogy ez a Viktor nevű kókler kártékony és hazug, addigra nekünk készen kell állnunk, és nem szabad abba a hitben ringatni magunkat, hogy önként fog elmenni a bánatba."
Kérdem én: Ti mik voltatok? Ugyanezek! gyurcsánykád mondta: éjjel nappal hazudtunk. Igaz?
Nem lesz még egy esélyetek! Ne bizakodj! Vagy újra szeretnétek már rabolni? Kiürült a zsebetek?

Névtelen írta...

Nemsokára széthulltok. Úgy jártok mint az MDF. Még nevetek sem lesz. Csak idő kérdése.

Névtelen írta...

Névtelen: haggyad már őket békén, van elég bajuk: az elmúlt 20 év legjobban elutasított (utált) politikusával akarják mszp-t újraépíteni, amit gyakorlatilag ő cseszett szét, és ez a szép, a szoci logikában: el is hiszik, hogy ez összejöhet! :D Na, további jó reménykedést :P

Unknown írta...

Amikor Gyurcsány távozott a párt éléről, a népszerűsége nagyobb volt, mint amit az mszp elért választások során. Azaz a párt Gyurcsány nélkül hanyatlott.

És nem baj, ha a jobbosok között a legjobban utált és elutasított- az számít hogy baloldalon (és középen) mennyien támogatják.

Gyurcsány szemére hányták, hogy sokat cikk-cakkolt - azóta már Orbán szélkakas pörgése felértékelte az akár hetekig is egy irányba húzó Gyurcsányt az értelmesebb emberek szemében.

Az idő Gyurcsánynak dolgozik: Orbán minden szemét húzása növeli a táborát. Viszont nem ártana tényleg a Kató nénik színvonalán elkezdeni kommunikálni.

Lolka írta...

"Az idő Gyurcsánynak dolgozik: Orbán minden szemét húzása növeli a táborát. "

Valamiben hinni kell, ha már isten nincs... Mert aki utálja/utálni fogja o.v-t, az rögtön felismeri a böszme nagyszerűségét, ugye...? Egyszerű a logikád szépecsém, mint a faék :)