2010. december 15., szerda

PÓRÁZON

Nemzetközi megfigyelőkre van szükség.

Már amennyiben valóban készül egy Gyurcsány elleni per, mint arról a volt kormányfő blogjából értesülhettünk.
Eörsi Mátyás írt egy rendkívül tisztességes cikket a baloldal egyik legtekintélyesebb, napi közéleti reflexiókat közzétevő portálján „Koncepciós perek?” címmel.

A cikk a volt miniszterelnök előző napi blogbejegyzését gondolja tovább, - milyen esélyei vannak a bírósági felelősségrevonásnak és adott esetben mit is kellene tenni a tisztességes eljárás biztosításának érdekében.
Ennek dacára cikke bevezető részében úgy védi meg Gyurcsányt, hogy a fal adja a másikat.
Elsősorban első számú felelősként nevezi meg a költségvetési hiány elszabadulásának ügyében, jóllehet, neki, aki igencsak közel állt a kisebbik koalíciós partner kicsi, ámde annál nagyarcúbb politikusi körének kemény magjához, talán árnyaltabb helyzetelemzést illene adnia.
Mondjuk akár meg is lehetne nevezni a költségvetési hiány elszabadulásának valódi okait, felelőseit, csakhát akkor előző kormányokra kellene mutogatni és ez talán nem felel meg az aktuális divatnak.
Halálra ingerelnek ezek a sztereotípiák, különösen akkor, ha olyan ember tollából látom viszont, aki néhány mondattal később pontosan leírja azt az abszurd helyzetet, hogy „a történelmi vereséget szenvedett szocialista-liberális koalíció egyetlen területen képes a továbbélésre: Gyurcsány Ferenc gyalázásában.”
Nyugodtan hozzátehetné a szerző az „és a Fidesz baromságainak mantrázásában, sulykolásában.”
A valóság ezzel szemben az, hogy Gyurcsány Ferenc nemhogy nem első számú felelőse a költségvetési hiány elszabadulásának, de első számú szorgalmazója és megvalósítója a költségvetési hiány mérséklésének.
A költségvetési hiány elszabadulásának sok oka volt, az elsők között kell talán megemlíteni azt a politikai ígéretversenyt, melyben a pártok azzal szerezték választóikat, hogy ha az egyik megígérte, hogy lehozza nékik a csillagokat is az égről, akkor a másik gyorsan ráígérte a Napot és a Holdat is, és ez a magatartás társadalmi elvárássá nőtt az idők folyamán.
Aztán a pártok vagy betartották az ígéreteiket vagy sem, de ez senkit sem zavart, legfeljebb aki ki merte mondani az ezzel kapcsolatos igazságot, azt világgá küldte a pártja, mint történt ez a fideszes pénzügyminiszter-jelölttel, Urbán Lászlóval, mikor ki találta bökni, hogy más a választási program és más a kormányprogram.
És az igazság kimondása lett Gyurcsány veszte is, hiszen az őszödi beszédben (http://bolcspupu.blogspot.com/p/gyurcsany-ferenc-ropirat-baloldalhoz-az.html) éppen ez ellen a gyakorlat ellen kelt ki, és ezt fordította aztán ellene a Fidesz, elmondva őt mindennek, többek között hazugnak is.
És ezt olyan sokszor mondta és a szocialisták és szövetségeseik elutasító reakcióinak oly teljes hiánya mellett, hogy mára már azok is ezt szajkózzák, akik a politika élvonalában tevékenykedtek.
A konkrét helyzet kialakulásában pedig két felelősre lehetne konkrétan is mutogatni, az egyik a Fidesz, aki a vesztes választás láttán szép üresre kitakarította a kasszát, - gondoljunk csak többek között a felsőmocsoládi sportcsarnok ügyére, de gondolhatunk a Deutsch féle beléptetőkapukra vagy a gyanús körülmények között privatizált állami gazdaságok új tulajdonosainak juttatott milliárdokra, - de még a választások második fordulója után is kiszórtak vagy húsz milliárdot.
Aztán itt volt a lakástámogatási rendszer, melynek finanszírozhatatlanságáról minden hozzáértőnek tudomása volt, amelyik nem a rászorultakat, hanem a felső-középosztályt támogatta és ennek terheit az ország zömében szegény embereivel fizettette meg.
A másik felelőse a hiány elszabadulásának Medgyessy Péter kormánya volt.
Medgyessy elkövette azt a hibát, hogy betartotta választási ígéreteit és nem csak meghirdette a jóléti rendszerváltást, hanem úgy tett, mintha lenne erre az ígéretre fedezet.
Meglépte például az egyébként kétségkívül indokolt közalkalmazotti béremelést, amely nem egyszeri kiadás volt, hanem évről-évre jelentkező, egyre növekvő fizetési kötelezettség, melyre forrás a költségvetésben nem volt.
A hiány elszabadulásáért feleltek a rendszerváltás óta hivatalban levő kormányok mindahányan, hiszen egyikük sem merte végrehajtani a szükséges strukturális reformokat, mert mindegyik álomvilágba ringatta a népet és egyik napról a másikra élt, közben az ország meg olyanná vált mint az autó, amelyet a gazda továbbra is a karosszéria elé befogott ökrökkel akar húzatni, a kocsiszekrény tetején pattogtatva az ostort.
Gyurcsány ezt a helyzetet kapta másfél évvel a választások előtt - ez meghatározta a lehetőségeit is.
Ez alatt az idő alatt már nem lehetett mélyreható változásokat kezdeményezni, csak a meglévőből lehetett gazdálkodni, márpedig az adott struktúra mellett a költségvetési deficit napról napra nőtt, és ez ellen tenni már nem lehetett, - a mozdony fékútja sem öt méter, és ezt a mozdonyt az elődök igen jól felfűtötték.
De ha Eörsi Mátyás tud mondani olyan Gyurcsány nevéhez köthető intézkedést, amelyik másfél év alatt majdnem megduplázta a hiányt, akkor persze igaza is lehet…
A választások után nagyon rövid időn belül elkészült a konvergencia-program, melyből pontosan lehetett tudni, hogy milyen ütemben és milyen eszközök felhasználásával csökken majd a hiány mértéke, - ezt a programot egyébként nagyon feszesen, tűzön-vízen keresztül végre is hajtotta a kormány.
Imígyen mire sikerült a szocialisták szűklátókörű és egoista csapatának a liberálisok ostoba doktrinerjeivel kart karba öltve lemondásra késztetni a kormányfőt, addigra a hiány pontosan azon a szinten volt, mint amiért Bajnait (akinek a válság kezelése során szerzett érdemeit nem vitatom, sőt…) agyba-főbe dicsérik.
Az is zavar a cikkben, hogy szerzője, mint előkelő kívülálló mond ítéletet az elmúlt nyolc évről, kissé fintorogva, csipkekesztyűvel a két ujja közé csippentve a problémát.
Szemére veti Gyurcsánynak, hogy nem lépett fel eléggé határozottan a szélsőjobb ellen, jóllehet éppen az ő párttársai voltak azok, akik ez ellen a legjobban tiltakoztak a szent liberalizmus jegyében, emellett – úgy tűnik – elfelejti a magyar bíróságok nyíltan jobbra, sőt időnként szélsőjobbra húzó működését és az Alkotmánybíróságnak a demokráciára nézvést nem túl dicsőséges szerepét - lásd a vizitdíj ügyét…
Nehezményezem azt is, hogy a szép hosszú cikk még hosszabb bevezetőjében egy félmondatnyi homályos utaláson kívül csak Gyurcsányról és a szocialistákról esik szó, pedig már mintha Medgyessy kormánya is koalíciós kormány lett volna, kár ezt ilyen szemérmesen elhallgatni.
A dolgozat egyéb következtetéseivel természetesen egyet lehet és kell érteni, habár én azért most nem azt látom időszerűnek, hogy kizárólag azon törjük a fejünket, hogy hogyan tisztítsuk meg a libaúsztató vizét, ha a hiéna belecsinál - jelenleg talán az lenne az elsőrendű feladat, hogy kitaláljuk, mit lehetne tenni azért, hogy elvegyük a hiéna kedvét ettől a felettébb barátságtalan környezetszennyezéstől.
De persze lehet, hogy ezt nem okvetlen Eörsinek kellene kitalálni, mások is törhetnék a fejüket.
Nem szeretném megérni azt, hogy mikor az elszemtelenedett kis hörcsög pórázon sétáltatja a volt miniszterelnököt az derüljön ki, hogy a védelem felkészületlen vagy amatőr, a tájékoztatás pedig kizárólag Szalai Annamária kezében van.
Amit Eörsi Mátyásjavasol az okos dolog, a szerző kapcsolatrendszerével komoly esélye van megvalósításának, - lehet szövetségeseket keresni és nekikezdeni talán…


:O)))

A bejegyzés itt is olvasható: http://kapcsolat.hu/blog/porazon

12 megjegyzés:

--- írta...

pupu, azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben gyurcsányt semmi sem mentheti meg, ha a fidesz sittre akarja vágni, az emberek gyávák, és MINDEN a fidesz kezében van...Körbe vagyunk kerítve, és ebbe a kerítésbe eörsi is belerakott vagy 2 téglát, írhat amit akar, a liberálisok mindig szarban hagyták a szocikat, ha baj volt, pedig, ha eszüknél lettek volna, ma nem a fidesz kormányozna...szanyi pedig szorgalmasan épít, falaz a fidesszel együtt, és hergeli az országot gyurcsány ellen...ostoba szoci ez!!!! és mindannyian ostobák vagyunk, ha jól belegondolok...mert ez, ami ma és itt történik, csak ostobákkal történhet meg!!

Névtelen írta...

Elfogadom, hogy hiányzott a cikkből, hogy GYF valóban nekiállt a hziány csökkentésének. Igaz. Ám a hiány csökkentésére azért volt szükség, mert elszállt, ez is nehezen vitatható. Persze, ez a történet sem itt kezdődik, hanem Medgyessynél (erről később), de ami GYF alatt történt, az GYF felelőssége, márcsak ilyen a világ.

Nem érzem úgy, hogy elegáns kívülállóként írtam volna a cikket. Ellenkezőleg, azt is beleírtam, hogy a koalíciós partner (tehát mi magunk)
ellenére is hatékonyabban kellett volna fellépnie a neonáciakkal szemben.

Bizonyára igaza van Pupunak abban iks, hogy ki lehetett volna térni a Medgyessy kormányra is, és végül ki lehetne kötni a tatárjárásnál is, nem tudom, valahol mindig le kell zárni egy írás időbeli hatályát,

Summa summárum, örülök a reflexiónak, minden valószínűség szerint az alapvető kérdésekben egyetértünk.

A magam részéről kifejezetten kedvelem GYF-et, hogy e tekintetben ne legyen félreértés.

Üdv
Eörsi Mátyás

PuPu írta...

Köszönöm a megtisztelő reakciót.
Azért hadd jegyezzem meg tisztelettel, hogy a gazdasági élet folyamat és nem kezdődik újra minden kormányváltással, - Orbán mai hülyeségeit még az őt követő harmadik kormány is nyögni fogja.
Gyurcsány esete ebben a relációban olyan, mint az autószerelőé. akinél leadtuk az összetört kocsit - a felelősség a balesetért nem az övé, ő csak szerelgeti, kalapálgatja az összerombolt karosszériát.
Csak akkor lesz felelős, ha melléüt és beveri a szélvédőt, - nem igaz?
Üdvözlettel:
PuPu

Névtelen írta...

Pupu! Az mszp olyan mintegy autoimmun betegségben szenvedő ember. Olyanok vannak benne, akik saját fajtájuk ellen támadnak - veled is az élen. S ez gyógyíthatatlan.
De Kató néni kommunikációval szólva: egy se jómadár, aki a fészkébe szarik. Hát ez pedig nálatok nagyon is igaz, - sajnos.
HOHO

Szabadnapos hullamosó írta...

pupu mindig kíváncsi vagyok a felmérésed eredményeire, hiszen magam is szavazok a feltett kérdéseidre, de nem tudom megnézni az eredményt. Hogyan kell ezt csinálni? És miért nem lehet közben látni, hogy mire szavaztak többen mások?És nem lenne egyszerűbb, ha a végén nyitva hagynád, hogy visszafelé is meg lehessen nézni? na, "tanícccsá" meg erre, vagy szolgálj ki!!!!

PuPu írta...

Kedves Szabadnapos hullamosó!
A blogon a jobboldali hasábban megtalálod az utolsó két szavazás eredményét, - a "Kedvenc helyeim" alatt, ott kiírja a végeredményt is.
Az aktuális szavazásnál akkor írja ki az aktuális eredményt, ha szavaztál.
Próbáltam fenthagyni az összes szavazéást, de rengeteg helyet vett el és felborította a külalakot, - aggyunk már magunkra, nem igaz?
Ha nem találod a befejezett szavazásokat, akkor írjál!

Névtelen írta...

Kedves Szabadnapos hullamosó!

Ha szavazol, megjelenik egy kis vízszintes "görgetősáv". Az egérrel oldalra csúsztatva láthatod az eredményt.
A régebbi szavazásoknál eleve ott van a görgetősáv...

Névtelen írta...

Eörsi Mátyás megjegyzéséhez:

A koalíciós ellentétek 2008 márciusában már nagyon mélyek voltak. Akkor a vizitdíj népszavazásának eredményéről beszélt este Gyurcsány, és közben Horn Gábor a következőt mondta Kókának:
"Nem azt mondták Feri, azt mondták, hogy menj a picsába"

Kanász a Kapcsolat.hu-ról

- írta...

névtelen tééééé szamár!! az építő kritika és a támadás között van ám némi különbség... meg aztán szanyi fizetést kap onnan, amit/ahová köpdös.....pupu pedig nem fizetésért mondja a magáét, ráadásul nagyon jól!!!nincs jobb dolgod, mint beleszarni ebbe a fészekbe itt, ahol mások jól érzik magukat?! HESSSS!

Szabadnapos hullamosó írta...

Köszönöm.
hálából, ha a boncasztalra kerülsz, fájdalommentes eljárásban lesz részed:)))))) no, azért ne siesd el...van időd még bőven:))))) az egyiket megtaláltam, ennek a népnek a hátán fát lehet hasogatni...Hát ez igaz...

Lolka írta...

Eörsi Mátyás hsz-hez..

Ugye nem gondolta komolyan, hogy kedvenc bloggerünk (Pupu) gondolatában akárcsak pillanatnyilag felmerül gyf felelőssége? :D Isten őrizz! Szerinte (a nagy) Ő mindent jól csinált, különben is o.v tehet mindenről, nem tudta? :)

Ahétszázát írta...

Ha már öszödnél, és szellemi vezetőd mosdatásánál tartasz..

Te ezt állítod:
"A valóság ezzel szemben az, hogy Gyurcsány Ferenc nemhogy nem első számú felelőse a költségvetési hiány elszabadulásának, de első számú szorgalmazója és megvalósítója a költségvetési hiány mérséklésének."

Azon túl, hogy egy ordenáré hazugság, még valami:
Hogy mennyire szorgalmazta, azt nem tudod kidumálni, vezéred elárulta -->
"Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este"

- Magyarázd már meg, hogy a fenti állításodat idolod idézetével hogy tudod logikailag összehozni?

"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit."

- Ha O.V ennyire gáz volt az akkori kormányzása alatt, akkor erről miért nem hallunk a nagy vezetőtől a nagy igazságbeszédben? Miért csak az elmúlt 4 évről beszél?

És ezzel az emberrel akartok megújulni... :D