2010. december 7., kedd

VÖRÖSISZAP...

Már csak ez hiányzott.


Parlamenti bizottság keresi a vörösiszap-katasztrófa okait, tíz taggal fogja csépelni a szalmát egy éven keresztül.
Gondolom, lesz a bizottságban két jogász, egy agrármérnök, három latin szakos tanár, egy lódoktor és két vállalkozó a textil-szakmából, meg egy környezetvédelmi mérnök is - szóval otthon lesznek a témában, mint nyárilúd a hóeltakarításban…
A környezetvédelmi mérnöknek ugyan szépen hangzik a végzettsége, de egy gát átszakadása azért nem kimondottan az ő kompetenciájába tartozna, - az ő dolga akkor kezdődik, mikor a part szakad - az lenne a feladata, hogy a környezetet ért károsodást vizsgálgassa.
A vörösiszap-katasztrófa oka ugyanis a tározó gátjának átszakadása, a gát átszakadásának okát kideríteni pedig szakemberek feladata, ezek a szakemberek pedig építész és építőmérnökök, geológusok és statikusok, fizikusok kellenének, hogy legyenek.
Az első perctől kezdve az ő dolguk lett volna, hogy valamilyen szervezett formában kivizsgálják a gát szakadásának okait, szakmájuk szabályai szerint keresve azokat a tényezőket, melyek a szerencsétlenséghez vezettek.
Persze ez Magyarország, itt ez is kicsit másképpen megy, mint a normális államokban, itt először az ország miniszterelnöke, a Nagy Polihisztor állapítja meg, hogy a gátszakadás okát emberi tényezőkben kell keresni, hiszen nem özönvíz mosta el a létesítményt, nem is földrengés rombolt, vulkánkitörés sem okozhatta a bajt, - maradt tehát az emberi tényező.
Történtek is azonnal rapid és határozott intézkedések, a vállalat magyar cégvezetőjét őrizetbe vették, majd mindenhol bejelentették az örömhírt, hogy a vezérigazgatót vették őrizetbe, ez sokkal jobban hangzik, mint egy cégvezetőcske őrizetbevétele, nemde?
A Parlamentben előbb jelentette be ezt a miniszterelnök, - akinek sok álmatlan éjszakájába kerülhetett a vád megalapozása, - mint hogy a rendőrség erről hírt adott volna.
Alapos a gyanúnk, hogy voltak, akik tudtak a katasztrófát okozó tározó meggyengüléséről - jelentette ki Orbán Viktor, majd zár alá vették szerencsétlen cégvezető ingatlanvagyonát, sőt szóltak hírek azok azonnali elárverezéséről is, de aztán valakinek úgy látszik maradt még egy csepp esze a boszorkányüldözés szervezői közül, és egyelőre elhalasztották az autodafét…
És közben még sehol egy szakértői bizottság, sehol egy normális vizsgálat, csak a Nagy Nemzeti Habverés, melynek keretében természetesen felkeresték Gyurcsány cégét is, de nagy bánatukra kiderült, a Vörös Rém már évek óta nem termel vörös(!)iszapot…
Most ott tartunk, hogy Orbán és csicskásai éppen húzzák az időt.
Az eddigi vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a gát megsüllyedése alapvetően két okra vezethető vissza - az egyik egy geológiai ok, mely szerint két eltérő tulajdonságú talajréteg találkozási pontjára építették a gátat, a másik meg műszaki ok, - a gátat résfallal kellett körbevenni, ez pedig felborította a talaj mélyrétegeinek vízháztartását és meggátolta a rendkívüli időjárás következtében leszivárgott csapadékvíz elszivárgását, gyakorlatilag egy medence vizén úsztatta a tározót.
A baj csak az, hogy a gátat a jelenlegi tulajdonosok az államtól privatizálták, a résfal építésére is a privatizációs szerződés kötelezte őket, a gát állapotát állami szervek ellenőrizték – legutóbb a gátszakadás előtt néhány nappal, - így aztán nehéz lesz majd kizárni az állam felelősségét.
Márpedig ha igaz, hogy 2010 Magyarországán Orbán joggal mondhatja, hogy „az állam én vagyok”., akkor sajnos a balhé is az övé, ez pedig nem passzol a Nagy Kárelhárító imidzséhez…
Ezért hát most vizsgálódunk vadul természetes politikai szövetségesünk segítségével.
Azt is vizsgálja majd a bizottság, hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket.
Ez roppant érdekes lesz, hiszen itt már évtizedeket kell felöleljen a vizsgálat, de bizonyára megoldható lesz a hajdani tervezők és építők felelőségre vonása.
Végeredményként én Kovács Lajos kubikos lesittelését prognosztizálnám, aki anno benne felejtette az épülő töltés hasában a büdös zokniját, meggyengítve ezzel a gátat…
Merthogy olyan nincs, hogy ne emberi mulasztás legyen a tragédia felelőse, ha már egyszer ezt állította a Vezér, - akinek személyes instrukciói alapján új gátak emelkedtek ki szerte a tározó körül, természetesen dolomitból, melynek szállítóját ezidáig még egyetlen újság sem tudta kideríteni, a szabad magyar sajtó nagyobb dicsőségére.
Majd talán most ez a bizottság kideríti, mint ahogy valószínűleg elszámoltatja a lakosság által befizetett pénzekről is annak elköltőit, és nyilvánossá teszi, hogy a kolontári károsultak helyett kik jutottak hozzá a szolidaritás jegyében.
Mindenesetre a vizsgálódásra van idő, de kell is, hiszen fel kívánják térképezni az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - más ipari létesítmények állapotát, nem is kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megjövendöljük, hová helyezik majd a vizsgálatok súlypontját.
Szóval megint a sok hűhó semmiért a konkrét vizsgálatok hiányának elleplezésére, a szakértőknek majd csurran-cseppen, meg visszacsurran-cseppen is valamennyi, de értelme ennek a bizottságosdinak semmi nincs…
De azért lázasan folyik a semmittevés…


:O)))

A bejegyzés itt is olvasható:  http://kapcsolat.hu/blog/vorosiszap

1 megjegyzés:

oximoron írta...

"akinek személyes instrukciói alapján új gátak emelkedtek ki szerte a tározó körül, természetesen dolomitból, melynek szállítóját ezidáig még egyetlen újság sem tudta kideríteni, a szabad magyar sajtó nagyobb dicsőségére." --> ez hatalmas! szerintem tudjak, de nem irjak , mert talan senki nem kerdezett eddig ra!