2013. június 24., hétfő

RIPACSKODUNK, RIPACSKODUNK?

CICERO
Olvasom Grecsó Krisztián Államférfiak című írását az Élet és Irodalomban, melyben szorgalmasan ekézi egy nekifutásból Gyurcsányt és Orbánt abból az alkalomból, hogy az egyik minap mondott egy beszédet, a másik meg huszonnégy évvel ezelőtt adott egy interjút.
Mindkettőt bemutatta valamelyik televízió – nem ugyanaz – és Grecsó szerint mindkettő megtört lelkű férfi.
Közülük Gyurcsány még csak nem is tűnik normálisnak, mert beszédében „teljesen kontrollálatlanul, és komikusan vált hangnemet, végletes intonációs kilengéseihez eltúlzott testbeszéd is társul, de persze Grecsó nagyvonalúan megbocsátó, hiszen Gyurcsány démonikus énjének ripacs megnyilvánulásain már nem lehet nevetni sem.
Talán nem is ez volt a beszéd célja,
Természetesen lehet a beszédet kritizálni, elképzelhető, hogy van, akinek tetszik, van meg, akinek nem. Lehet, a stílus egy mai magyar író számára idegen, de két dolgot nem kellene azért elfelejteni: a műfaj itt szónoklat, melynek célközönsége nem csupa Grecsó Krisztiánokból állt.
Szónoklatot mondani sokféleképpen lehet, mint ahogy egy épületet is sokféleképpen lehet berendezni. Aki a minimal art híve, annak nem fog tetszeni az art noveau, de ettől még lehet, hogy másoknak tetszik, esetleg az is elképzelhető, hogy többeknek, mint akiknek a minimal art.
Van, akinek Bessenyei Ferenc jön be, van, akinek Alföldi Róbert vagy Stohl Buci, de gustibus ugye…
Szónoklatot mondani persze lehet érzelmek nélkül is, csak éppen minek?
Szóval, tiszteletben tartva Grecsó Krisztián véleményét azt mondanám, hogy téved, mikor egy szónoklat alapján diagnosztizálja Gyurcsány „démonikus énjét”, legfőképpen pedig abban téved, hogy ettől a volt miniszterelnök rossz szónok lenne.
A szónok is olyan, mint az író, nem mások véleménye, hanem az elért hatás minősíti, azzal a differenciával, hogy az író megengedheti magának – ha megengedheti – hogy ötévente párezer embernek írjon egy könyvet, míg a politikusnak az ország népéhez kell szólni, belőlük kell hatást kiváltani szinte naponta.
Nagyon rossz dolga lett volna Churchillnek, ha Grecsó Krisztiánnal akad össze, kapott volna a „vér, veríték és könnyek” miatt.
Talán el lehetne azon gondolkodni, hogy nem biztos, hogy egy politikusnak mindenképpen el kell temetnie magát azért, mert egyszer elveszített egy politikai csatát, esetleg háborút – a fent említett angol államférfin túl példa erre talán házunktáján Orbán is.
Mindenesetre nagyon kell röhögni, mikor az ember felfedezi Mesterházy vagy Bajnai beszédeiben Gyurcsány retorikai fogásait, szónoki fordulatait.
Úgy látszik, nem mindenki tartja hatástalannak a pofátlan módon politikailag még mindig életben maradt exkormányfőt, aki nem hajlandó szégyellni, hogy a legalávalóbb módon meggyalázták, azok aktív segítségével, akiknek elemi érdeke lett volna egy olyan társadalom létrehozása, melyet ő álmodott az országnak.
Egy szintre hozni Orbánnal meg alávaló csúsztatás, Orbán egy szociopata bűnöző, szervezete bűnös szervezet, közvetlen munkatársai közül nem egy nettó elmebeteg, az általa megvalósított társadalmi modell pedig minden haladással ellentétes, hazug visszafordulás a múltba.
Persze a magyar mainstream értelmiség rettenetesen finnyás, nem is igen tűri azokat a véleményeket, melyek eltérnek jólbevált sztereotípiáitól, példa erre Farkasházy Tivadar legutóbbi szárszói rendezvénye, ahol szót kapott Bajnai és Mesterházy, de Gyurcsány nem, holott sem unalmas, sem szürke, sem mondanivaló nélküli nem szokott lenni.
De Farkasházy nem kért a politikusokból, ezért jutott szóhoz Bajnai és Mesterházy is…
Viszont ott szambázott a meghívottak között Puch László, aki a pártfinanszírozási mutyik egyik atyja, rossz nyelvek szerint Simicska partnere, még rosszabb nyelvek szerint a kéz, mely Mesterházyt mozgatja.
Ha emellett eszünkbe jut, hogy Bajnai barátja, Oszkó Péter Csányinál vállalt pozíciót - ő ugyanis az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő elnök-vezérigazgatója, - akkor igen szomorú összeesküvés elméleteket alkothatunk a hirtelen felerősödött Gyurcsány-ellenességgel kapcsolatban.
Gyurcsány egyik nagy hibája az, hogy mint elsőgenerációs értelmiségi, ájult tisztelettel szemléli az úgynevezett véleményformáló értelmiséget, melytől soha egy fikarcnyi segítséget sem kapott, ellenben nemegyszer elárulták, kigúnyolták, látványosan semmibe vették, hülye tanácsokkal látták el - hadd ne folytassam.
A mai helyzet csak hab a tortán.
Ha vezető értelmiségünk legalább nagyformátumú politikai gondolkodók ütős csapata lenne, de még ezt sem mondhatjuk el róluk.
Heller Ágnes azt mondta Szárszón: 1989-ben Magyarország ajándékba kapta a demokráciát, miközben szinte semmit sem kellett tennie érte, és talán ezért nem becsülte meg eléggé. „Most kell megfizetnünk ennek az árát, amikor veszélyben van a magyar demokrácia: ha meg akarjuk változtatni a jelenlegi rendszert, pénzt és időt kell áldoznunk rá, ami hit és alázat nélkül aligha fog sikerülni”
Hit…
Hát igen, én azt hiszem, hogy ez a pénzen fog megbukni, merthogy az nincs, akinél meg van, az éppen el van foglalva a földmutyival.
Nem az ajándékba kapott demokráciával volt itt baj, hanem – többek között – a magyar értelmiséggel, mely állandóan álomvilágot kergetett, helyezkedett, két forintért Dorozsmáig gyakta a kecskét és elfelejtette támogatni azokat, akik egy élhető, nyugatos országot akartak építeni urambátyámék és Pató Pálék világa helyett.
Ma sincs ez másként, annyi a fejlődés, hogy ma már a szocialista pártnak talán nincs is neves értelmiségi támogatója, megjelenésében is elszürkült, és aki azt mondja, hogy ezért Gyurcsány a felelős, az téved.
A magyar baloldal (?) – mondjuk inkább, a magyar demokratikus oldal nyakig ül a válságban, Gyurcsány pártja bár demokrata, de nem baloldali párt, ő maga belegabalyodott saját, sajnálatosan téves helyzetértékelésébe a szocialisták döngő léptekkel haladnak egy mai Bethlen-Peyer paktum felé, , Bajnai meg egyszerűen miniszterelnök akar lenni, mert megtetszett neki a feladat -  már, ha egyáltalán akar.
Merthogy azt igen nehéz elképzelni valakiről, aki gazdasági szakember, hogy úgy akarjon felépíteni egy nagykapacitású libavágóhidat, hogy ehhez mindössze a tervek, az engedélyek, a terület, az építőanyag, a gépek és berendezések, a munkaerő, a források – és nemutolsósorban a liba hiányzik, a vállalt szállítási kötelezettség előtt tíz hónappal…
Próbálja az ember megfejteni őket, de mindig olyan egyenletekbe botlik, melyeknek nincs helyes megoldása.
Egyszer talán jön valaki, aki azt mondja nekik: egyes, üljetek le!
És valaki törölje le a táblát!


:O)))

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Egyszer talán jön valaki, aki azt mondja nekik: egyes, üljetek le!
És valaki törölje le a táblát!" Ez a valaki a választó lesz 2014-ben.Az a töketlenkedés, ami itt folyik az már dühítő.Gyurcsányt kihagyni az összefogásból, nagy baklövésnek tűnik, az pedig, hogy volt Miniszterelnök létére nem ajánlotta fel neki F., hogy beszédet mondjon, függetlenül attól, hogy mi a véleménye Gyurcsányról, minimum nagyfokú udvariatlanság.

özv. Kussné írta...

Minden egészséges ember fejlődéslélektanában van olyan szakasz, amiben a világot vagy fehérben vagy feketében látja, mert így tudja tanulni a bonyolultabb, összetettebb színeket...
Amikor krízist élünk át, általában visszacsúszunk egy fejletlenebb szintre, (átmenetileg) mert ott stabilabban működhetünk. Ilyenkor színes világunk fehérré és feketévé válik - remélhetőleg tranzit jelleggel.
Nincs ez másképp a társadalom nagy mozgó "malomkerekében" sem.
Ezért normálisnak tartom, ha ebben a társadalmi krízisben úgy akar valaki eligazodni, stabilizálódni ha ÁTMENETILEG fehérre és feketére osztja a világot... A színek új világa és differenciája majd csak később következhet, ahogy a distanciához is egy (újra)felépített magasabb működési szint szükséges.
http://www.youtube.com/watch?v=4WrxaATfp1o

Unknown írta...

Kicsit unom már, hogy mindig csak helyeslek :) Ám PuPu írása és a 2 hozzászóló után ugyan mit tudnék még írni. Köszi, hogy megírtátok amit én is gondolok :)

Névtelen írta...

Milyen piknik az,amelyről azért tiltanak ki egy komoly és jószándékú internetes portált,mert közzétett egy fotót a házigazda-egyébként takaros -mellékhelyiségéről ?

Névtelen írta...

Engem különösebben nem zavar a baloldali értelmiség károgása. Ha jövőre lesz szavazás, akkor én fogom, elmegyek és rászavazok arra a pártra amelyik legnagyobb valószínűséggel tudja Orbánt leváltani. Ilyen egyszerű. És szerintem az emberek többsége is így fog tenni. Mit érdekel engem hogy milyen levitézlett pofák lesznek benne. Még akit a legkevésbé kedvelek, az is 1000-szer jobb mint Orbán

hello írta...

Többen próbálkoztak már Gyurcsányt és Orbánt egy kalap alá véve emlegetni, de mindig kiderült, hogy mennyi a zsigeri különbség közöttük.
Hogy a sok közül mást ne mondjak, Gy.F. XXI. századi elvei és gondolkodása optimális esetben talán pár évtized múlva beérnek a magyaremberek agyában is, Orbáné meg az 1 évszázaddal ezelőtti, ásatag és káros történelmi gyakorlatok reinkarnációs kísérletei.

Zs írta...

HOVA VEZET A POLITIKAI HEDONIZMUS?

„Nem tetszik a rendszer, nem tetszik, nem tetszik, nem tetszik ez az egész” énekelték egy fagyos estén 2011-ben. Hol van már a tavalyelőtti hó és fagy, hol van már az akkori lelkesedés ?
Csak önmagukat messiásnak kikiáltó, egyre szaporodó, osztódó pártok, szervezetek vannak.
A politikai hedonizmus korát éljük, keressük a választók kegyeit, miközben teljes az apátia, a politikusoktól való idegenkedés. Főleg a falvakba nem jut el a város zaja.
Mi akkor a probléma?
A jelenlegi ellenzéki pártok nem fognak hosszú távú tömegmozgalmat maguk mellett kialakítani, amíg elképzelésüket nem alapozza meg egy gondosan kialakított ideológia.
Addig csak a percnek élnek, nincs mihez igazodni, legfeljebb egy–egy szívünknek kedves vezetőhöz.
A egy pártprogram-kormányprogrammá válásakor ideológia nélkül eltorzul és jön a nagy csalódás és a még nagyobb elidegenedés, bizalmatlanság, ami egy Weimar utáni időszak előszobája is lehet.
Egy baloldali –reformoldali politikának nem lehet megállni és - elfogadva a jelenlegi társadalmi rendszert – nem a folyamatos megújítására törekedni. Látnunk kell előre, hogy a nálunk sikeresebben működő államokban melyek azok az általános problémák, amelyekről már előre kell nekünk is gondolkodni, keresni a megoldást, ha nem is tartunk még ott.
Az elméleti műhelymunka nem spórolható meg, ellenkező esetben ugyanolyan konzervatívvá válunk, mint ellenfeleink. Az meg kifejezetten nevetséges és tragikus lenne, ha a jobboldalról – voluntarista, vagy demagóg jobboldali politikával előznének meg folyamatosan bennünket.
A kormány halálos szorításában kell most kialakítani ars poeticánkat, nem hazudva önmagunknak.
Nem kétperces –egy brüsszeli repülőút alatt- megírható munka. Több kormányzati ciklus időszaka szükséges hozzá. Fogjunk bele.

rézevőfiamór írta...

Milyen piknik, névtelen?
Olyan, ahol a házigazda egy erősen megfáradt ás velejéig ballib értelmiségi, és mint ilyen, fogcsikorgatva tolerántologat.
Én speciel a két faszorrút úgy vágtam volna ki, hogy Zalalövőig húzzák a (barna) kondenzcsíkot!
Ha nem tudnád, drága ifjonc, meghívás nélkül bemenni valahova az tahóság! Pluszban tahónak lenni pedig NER. A "komoly és jószándékú" az Indexre talán 10 éve volt igaz utoljára. Ma már még csak komolynak se nevezhető.

Névtelen írta...

Pupu. Te meg olvasod az Élet és Irodalom cimu vicclapot?
Szerintem nagy kar, hogy van nehany valoban kivalo erelmisegi, aki a nevet adja ehhez az ujsaghoz. Hogy ennek a munkatarsai lennenek a magyar ertelmiseg?
A HaHa diakszervezet aktivistai mellett ezek a Grecsó Krisztiánok csak a szellemi fogytekosok szintjet erik el alulrol. Ezek a fiatalok ertelmesebbek, mint a magat magyar ertelmisegnek nevezo figurak, akik minden irasukkal csak azt bizonyitak, hogy a magyar ertelmiseget nem kozottuk kell keresni.
Jogos a kerdes, hogy hat akkor hol van a magyar ertelmiseg.
Hat nem ezek kozott a gyenge ertelmu "politikai velemenyformalok" kozott. A magyar ertelmiseget ma a tudomanyos es szakmai ertelmiseg kozott kell keresni. Sajnalatos, hogy azok, akik a szaktudomanyokban selejteknek bizonyultak, azok elmentek politikai szakertoknek. Na olyan is a mai magyar politikai szakertes.
Egyetlen celuk van, hogy olyat irjanak, ami megjelenik valahol es amiert honorariumot kapnak. Hogy amit leirnak, az egy abszolut nulla, egy abszolut ur, annak az urnek a kivetitese, ami a fejukben van. Az Élet és Irodalom egyebkent akkor nullazta le magat elottem, amikor az Orban elleni perben, amelyben a miniszterelnok megmondta az uzlettarsainak, hogy mit kell tenniuk az allami tamogatas elnyereseert, ("ne mi nyerjuk a legtobbet") egy abszolut ostoba ervvel hagyta magat eliteltetni es meg bocsanatot is kertek ugy teve, mintha Orbannak es az iteletet hozo birosagnak lett volna igaza. Ezt a pert el kellett volna vinni a Legfelsobb Birosagig, de a lapkiadonak az inaba szallt a batorsaga.
Eszem agaban sincs hizelegni, de Magyarorszagon ket jo politikai szakiro van. Az egyi te vagy, a masik Para-Kovacs Imre. Meg neha lathato egy-egy az Egyenes Beszedben.
Ami pedig a szonoki kepessegeket illeti, Gyucsany a maga stilusaval, gesztikulalasaval, kifejezeseivel, a hangsullyal valo "zongorazasaival" egyutt, vagy eppen azzal, a valaha elt legkivalobb magyar szonok.
2014-ben kozvetve o fogja megverni Orban Viktort.

Névtelen írta...

Ha mindez tényleg így van, és tíz hónappal a vizsga előtt "egyes, üljetek le"… akkor igen nagy az esélye, hogy ebből bukás és osztályismétlés lesz.

Varga Éva írta...

(Bár megfogadtam egy ideje, hogy amíg ez kdnp-s reklámfelület, meg youtube ajánló lesz, nem írok kommentet, de most felköpök és aláállok:)
Ez a többihez képest - pedig azok is jók - egy nagyon jó írás. Ezért gratulálok hozzá és ahogy ebben a világban szokás: +1

De.

Grecsót, mint írót kedvelem, és ahogy merül bele egyre jobban a politikába, úgy látszik, hogy jobb lenne, ha megmaradna az írásnál (pl. aki Havasnál happeningel egy ideje, az nálam nulla értékkel bíró lesz politika kategóriában, és Grecsó, ha jól emlékszem, beült már oda).
Nem mindenkinek "áll jól" a politikai elemzőség és még ennél is kevesebben vannak, akik képesek művelni. Grecsó Krisztiánnak sem jól nem áll, sem nem képes rá.

Noel írta...

Pupu !Megint olyan pontos kor- és kórképet alkottál, amit egy CT-vel lehetséges csak az orvosi diagnosztikával.
Hallgattam Farkasházyt Olgánál, elmondta, miért volt ott, aki ott volt és hányféle okból nem volt ott, aki nem volt ott.
Szánalmas, az un. véleményformáló értelmiségre nézve: ennyire kiszolgáltatott, és emiatt gerincproblémás az értelmiség a legsötétebb korszakokban sem volt, az orbanista centrális erőtér beváltotta a hozzáfűződő reményeket. Az hogy valakit(valakiket) a házigazda már eleve meg sem hívott, tapintatból, nehogy ártson az illetőnek, az, hogy valakik köszönik, de más programjuk van mindennél szomorúbb képet fest a hazai viszonyokról.

bubu64 írta...

Nagyon jó írás ismét. Oszkóról nem is tudtam ezt a dolgot.
Számomra egyre nyilvánvalóbb, hogy az ellenzék? nem akarja leváltani Orbánt.Fogalmuk nincs és (bátorságuk se), hogy mit kezdjenek majd a helyzettel, ami most van. Egyetlen ember Gyurcsány Ferenc lenne hajlandó, lehet, hogy ezért félnek tőle. Egy baj van, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet miniszterelnök jelölt, mert meggondolatlanul, azt mondta, hogy nem lesz. Így utólag lehet, hogy hiba volt? Ki kellett volna próbálni.Az is lehet, hogy igaza volt, meg kell érnie a helyzetnek hozzá, hogy újra az legyen. Nem tudom. Pupu előző írásához hozzászólt Kismaci. Tökéletesen egyetértek vele. DK egyedül induljon. Az a baj, hogy elcsalják az egészet, mert minden a kezükben van. Nem véletlen, hogy sulykolják az 1%-os DK-t és többi párt százalékait. A választásoknál azt fogják kihozni. Figyeljétek csak!

özv. Kussné írta...

OFF
Szolgálati közlemény!

Leróttam hetekkel korábban ígért tartozásomat :-) Elküldtem egy blogot, szerintem nagyon jó!!!
Fogalmam sincs mi lesz vele, majd kutassátok Ti is, ahogy én is kutakodom - vajon hol találom :-)))
ON

PuPu írta...

Éva Varga
Milyen reklámfelület?
Nem reklámozok semmit és senkit...
És facebook-ajánló sincs, hacsak nem az írás okán...
Segítenél?
:O)))

Varga Éva írta...

Nem Te reklámozod - elnézést a félreértésért - hanem a műözvegy. Már próbáltam jelezni, nem is egyszer, hogy nem feltétlenül idevaló egyik tevékenységes sem - akár a kdnp népszerűsítése, akár a zenék belinkelése -, de mindegy. Ha valaki magától nem érzi, hogy adott helyen hogyan kell "viselkedni", azt nem én fogom "megnevelni" ...
(Mondanám, hogy lelke rajta, de értelmetlen lenne.)

özv. Kussné írta...

Kedves Éva Varga!
Még nem volt igényem a felköpni és alá állni projektet megtanulni, így köpéstudós mesterem sem akadt - valószínűleg ezért vagyok özv. Kussné.

Varga Éva írta...

Éppen ellenkezőleg, manyinéni, épp ellenkezőleg:mestere vagy te a szakmádnak.Ne kéne már ennyire szerénykedni, pláne így _névtelenül_ ....
(De ez tényleg OFF, ezért aztán térj vissza nyugodtan a kdnp istenítéséhez és a tecső ajánlásokhoz, az a szellemi kihívás a te igazi tereped. Ha még krumplismarni recepteket is kezdesz beírogatni, egészen indexkonformmá fog válni a hely ...)

özv. Kussné írta...

Köszi az ötletet :-) Eddig csak a császármorzsát ismertem és a dödöllét, de most ki fogom próbálni a krumplismarnit is, amúgy is nagyon szeretem a krumplis ételeket :-)- kár, hogy alaposan hizlalnak :-(
Hoztam is egy kis kedvcsinálót, a főzőcskézni szeretőknek:
http://izvarazs.hupont.hu/88/csaszarmorzsa-daramorzsa-smarni