2013. június 21., péntek

SZERENCSÉTLENKEDJÜNK EGYÜTT!

Folyik a játék, életre-halálra.
Pontosabban csak egyes résztvevők politikai túlélésére vagy politikai halálára lehet fogadni, alacsony tétekkel, mert még az sem kizárt, hogy az egymással szembe száguldó autók lefékeznek, aztán együtt indulnak a megfelelő irányba, habár ennek egyre kisebb a valószínűsége.
Viszont a politikai szereplők iparkodnak szövetségesekre szert tenni, mintha nem tudnák, hogy a magyar politikai térben rajtuk kívül jelentős szereplő már nem maradt.
A magyar belpolitika ugyanis nem ideológiákhoz, elvekhez, mégkevésbé programokhoz kötött, a magyar belpolitika – mint mindig – most is személyekről szól.
Mit tegyünk, nekünk vezér kell a nyakunkba, lehetőségek szerint csalhatatlan és Isten által felkent, de ha már ez nem is jön össze, legalább a tradíciókat – legyenek azok akár a legviccesebbek, legostobábbak is - tiszteletben tartó és fennen hirdető vezér, mert mást még elképzelni is képtelenek vagyunk.
Mi olyan vezéreket szeretünk, akik megfelelnek a magyar nép vezetőről alkotott elképzeléseinek, az pedig a mi pechünk, hogy ezek az elképzelések nemigen kedveznek az emberszabású vezetőknek.
Tulajdonképpen úgy vagyunk velük, mint Moldova írta a papról: legyen kétlábon járó vasárnap.
Vágjon ünnepélyes pofákat, járjon a talaj felett legalább tíz centivel, ígérgessen összevissza mindegy, hogy milyen baromságot - úgyis el akarjuk hinni, járjon fekete VOR öltönyben, beszéljen lassan és unalmasan, hogy mindenki megértse, néha tréfálkozzon is, de viccei ne igényeljenek asszociációs képességeket.
Leginkább az „esik a hó, fingik a ló” típusú tréfák jönnek be, de néhány egyszerűbb, jeruzsálemi székely vicc is belefér.
Hazudjon a pofánkba tizenötmillió magyart a szomorú valóság, a szűk tízmillió helyett, jelentse ki bátran, hogy mi – csak magyarságunkból kifolyólag – különbek vagyunk, mint a világ összes többi népe, és hitesse el velünk, hogy bajainkat nem mi okozzuk magunknak, hanem a gaz külvilág.
Írja - ha kell, ha nem - nagybetűvel kezdve a Nemzet, a Magyar, és a Haza szavakat, a MTA úgyse meri megkifogásolni, de ha mégis, akkor attól kezdve legyen a neve mTA!
Na, ezeknek a követelményeknek kellene nagyjából megfelelni, de baloldali politikusoknál még ehhez hozzáadódik az aszkéta életmód és Teréz anya lelkülete, míg jobboldalon bőven elégségesnek tűnik Caligula és Henry Morgan mentalitásának megtestesítése, külön dicsőség, ha az idol ravaszkodik is kicsit, mint lókupec a hídi vásáron.
Aktuálisan a magyar politikusi készlet négyszereplős.
Egyik oldalon áll a Nemzeti Törpeszuper, míg a másik oldalt Mao Ce Tung tervezte a virágozzék száz virág jegyében, és ez nem is lenne baj, ha a választási rendszer módot adna arra, hogy a száz virágot választások után csokorba kössék.
Sajnos, a jelenlegi választási rendszer ennek a törekvésnek nem kedvez.
Itt összesen két virág között lehet választani, a mivirág és az őkvirág között, a többit a választási törvény a választások napján lepermetezi Glialkával, oszt mehetnek a kukába.
Ezért hát nem lehet választások utáni koalíciókötésekben reménykedni, a politikai szövetségeket a választási szabályok miatt előre meg kell kötni.
A demokratikus oldalon három komoly politikus van, ebből Gyurcsány nem vesz részt a versenyben, csak támogatásával ad szavazatokat valamelyik politikustársának.
Valószínű, ha e tekintetben választásra kényszerítik, akkor várhatólag a szocialistáknak, maradt tehát Mesterházy és Bajnai a valóságos választási lehetőség.
Bajnai akkor hibázott, amikor hallgatott a szirénhangokra és saját pártot gründolt, holott neki pártok és irányzatok felett kellett volna maradnia, alkalmasnak arra, hogy szimbolizálja a demokratikus erők összefogását, így meg csak a demokratikus oldal megosztottságát szimbolizálja soha élesben meg nem mért szavazótáborának illúzióját kergetve.
Szövetségesei szervezete zárt formációjában életveszélyesek, hiszen Juhász olyan, mint egy autó lökhárítójára erősített, indításra robbanó pokolgép, míg friss szövetségesei, a Párbeszéd Magyarországért Párt prominensei a liberálisok legszebb hagyományait követve a szocialistákkal szemben tanúsított zsigeri ellenszenvvel és állandó taktikázással mindenféle meglepetésre képesek.
A Szolidaritás és Kónya Péter ideális szövetséges lehetne, ha lenne kivel szövetkezniük.
Nekik van szervezetük, aktivistáik, ami potenciális szövetségeseikről nemigen mondható el, mert azok legfeljebb belvárosi baráti társaságok szervezettségével és apparátusával bírnak, márpedig a szövetség legalább hasonló felkészültségű felek között jöhet létre, kivéve, ha a Szolidaritás átkereszteli magát Magyar Gesztenyekaparó Párt névre.
A szocialisták meg izegnek-mozognak, ahelyett, hogy határidőt szabnának potenciális - de inkább  impotenciális - szövetségeseiknek, legutóbbi attrakciójukon már igazán csak bánatoskodni lehet.
Fodor Gábort jelölték meg, mint szóbajöhető szövetségest, aki úgy egyébként kedves, okos ember, de valamiért úgy alakult, hogy állandóan ott szerepel a politikai lúzerek első három helyezettje között, pedig volt egy-két lehetősége az életben arra, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsa.
Neki is baráti társasága van, szervezete, vidéki beágyazottsága nincs.
A szocialisták ugyan tudnának némi politikai súlyt adni neki, de ez a tevékenységük hasonlatos lenne a krokodiletetéshez, igaz egy rokonszenves krokodilt etetnének, de bármikor számíthatnának rá, hogy őket akarja megkóstolni, természetesen szigorúan erkölcsi alapon.
Ha már liberális, akkor miért nem Kuncze?
Az ő liberalizmusa ezerszer közelebb áll a magyar választói mentalitáshoz, mint a belvárosi zsúrfiúk bármelyikének mentalitása.
Azon meg már csak röhögni lehet, hogy a szocialisták, mint diadalt jelentették be, hogy Schifferrel közösen kezdeményezik az alaptörvény módosítását.
A módosító javaslat kizárná, hogy új adót vessenek ki, ha az államot fizetésre kötelezi egy bírósági ítéletet, valamint újból lehetővé tenné, hogy bárki közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljon. 
Schiffer számára ez nulla kockázat, hiszen az Unió úgyis elmeszeli a fideszes szabályozást, viszont ellopja a show-t a szocialisták elől.
A szocialisták nyugodtan befejezhetnék a taktikázást, megnevezhetnék valódi szövetségeseiket és arra koncentrálhatnának, hogy a bizonytalanokat győzzék meg a maguk igazáról, mert a választás sorsa rajtuk áll vagy bukik.
Az ilyen Schifferezésekkel meg csak megzavarják az egyszerű emberek fejét, akik kettes számrendszerben gondolkodnak, és nem fér bele a világképükbe a „hétfőn beperelem, kedden megszeretem” mentalitás.
A helyzet az, hogy a helyzet szar.
Az idő meg rohan, a választáson indulóknak juttatott pénzekről még szó sem esett, pedig a demokratikus tábort azzal fogják végérvényesen szétporlasztani, még a mai állapotánál is jobban.
Volna mit tenni – nem kellene esetleg nekilátni?


:O)))

7 megjegyzés:

hello írta...

A helyzetelemzésed - ahogy ezt már megszokhattuk - ezúttal is reális és precíz.

Csak egy apró megfigyelésemet osztanám meg itt: a fidesz-szolgálati tévé Az Este c. adásában a Századvég meghívott elemzője élénken érvelt M.A. sokkal inkább való jogos esélyessége mellett.
Erről nekem rögtön az ugrott be: ha a Századvégnek M.A. tetszik, az csak 1 dolgot jelent, csak arról árulkodik, hogy O.V. tőle nem tart, őt nem tartja ellenfelének.

Legalábbis elgondolkoztató lehet/ne ez is, szempontként az egyezkedők számára.

Unknown írta...

Igen PuPu,igazad van! Ideje lenne kezdeni valamit,csak az a baj szerintem,hogy -Gyurcsány szavaival élve - nem tudják abbahagyni a dörgölődést,a fenék riszálást!Félnek őszintének lenni, úgy látszik nem tudnak ,vagy nem akarnak mert a bársonyszékért folytatott harc mindennél fontosabb a számukra.Legalábbis az eddigi ténykedésük erre enged következtetni.Bár az is igaz,- nem tudom mi lesz a vége,de attól tartok számunkra nem lesz kedvező-,hogy ennek a népnek ,mint ahogy írod vezér és nem vezető kell! Arról már nem is beszélve,hogy a már beígért 2xi rezsicsökkentés újabb százezreket fog Orbánéknak szavazatban hozni,mert ebben az országban a többséget nem érdekli sem a demokrácia,sem a szabadság! Amíg egy darabka kenyér jut az asztalra,addig őkelme a nép boldog és elégedett! akkor főleg,ha mindezt a megváltójuknak tekintett vezér biztosítja a számukra. Génhibásak vagyunk ,mert hiányzik belőlünk az önvizsgálathoz,a gondolkodáshoz ,a változtatáshoz az erő és az akarat.Egyszóval amennyire "büszkék vagyunk de mire is,",annyira gyávák is.De ezt be is kéne tudni ismerni,de ez az istennek sem akar nekünk menni!Sőt! Aki a hibáit beismeri,azt a gyűlöletük,a gúnyolódásuk tárgyává teszik.Ez a magyar néplélek,amit Orbán nagyon ügyesen felismert és élt/él,ill. visszaélt/él vele.Úgy játszik az Ő népével,mint macska az egérrel! Karba tett kézzel várhatja a választásokat!

Geza írta...

Igen, sajnos semmi joban nem lehet bizni, ha csak abban nem, hogy azert meeg maradt par ember akik hasonloan gondolkodnak a modern tarsadalmak alapertekeirol. Egy kicsi pozitiv hirem azonban van. Ket, egyebkent liberalisan gondolkodo, de azert a szocialistakhoz, meg persze a DK-hoz eleg visszafogva viszonyulo kollegem jott masnap elismeresel nyilatkozva a mult vasarnap tartott beszedrol (pedig nem is ajanlottam nekik a beszedet, teljesen "onelhatarozasbol" hallgattak vegig). Szerintem valahol itt fog elkezdodni a valodi valtozas, legalabbis a nep ertelmesebbik feleben.

hello írta...

Kedves Géza, nem tudom mekkorára lehet taksálni azok számát, akiket a nép értelmesebb felének nevezel- Van sajnos ellenpélda is. Épp az egyik, amúgy kulturált ismerősöm utasította el, hogy megnézze a jún.16-i felvételt, mondván, hogy nem érdekli, minden politikust utál.
Na, ezzel mit kezdesz?
************

Ha már írok, akkor még valami, a 16-i Gy.-beszédhez, amiről érdekel a véleményetek:

a Bajnai elleni kirohanásában az én fülemnek elég disszonáns volt a középről vágyott szavazatszerzés ostorozása, ugyanis nyilván nem csak én emlékszem rá, hogy a 2011-es végső szakításának indoka az MSZP-vel pontosan az volt, hogy ő közép felé szélesre tárta volna a párt kapuját, amit a Szanyi-vonal viszont mereven elutasított.
Akkor most mi van, ebben Bajnai miért is hunyó?

Geza írta...

Kedves Hello: annak, hogy a jelenlegi beszedben a "kozepen" talalhato (van ilyen?) szavazok megnyeresere tett erofeszitesek kicsit marginalizalva lettek, annak nagyon sok oka lehet. Az biztos, hogy az ebbeli igyekezet konnyen a dolgok relativizalasahoz vezethet es ami meg lenyegesebb, ez a reteg is igen messze van attol, hogy a DK-t elfogadja. Nekem is az az erzesem, hogy fontosabb az egyertelmu beszed es az azonos gondolkodasuakban a tisztanlatas es az onbizalom fenntartasa, mint a masokkal folytatott parttalan vita . Szerintem az igazsag elkendozese par vacillalo szavazo megnyerese erdekeben nem egy jo uzlet.

özv. Kussné írta...

Hellonak!
Egy bődületesen nagy hiba történt Gy.F. 16.-i beszédében.
A jelenlegi jobb oldalt képviselő POLITIKUSOKAT és a jobboldali szavazókat 'egy kalap alá vette' - azonosnak kvalifikálta, miközben ez nem igaz. Nem kívánatosnak minősítette a jobb oldali politikusokkal együtt a jobboldali szavazókat is (konkrétan a keresztényeket :-(((!!!
Véleményem szerint a civil szektorban sokkal nagyobb az önreflexió, az együttműködési készség (és nem kényszer), mint a politika világában. Talán rövidesen az is észlelhető lesz, hogy az elkerülhetetlen kooperálás középen fog kezdődni és nem a "széleken". Én már tudom, hogy kik lesznek többségben itt, az 'összjátékban' :-) - hát ezért is hatalmas baklövés volt a Fidesz-Kdnp politikusok és a Fidesz-Kdnp szavazók közé egyenlőségjelet tenni!
Teljesen más a közeg, a stílus, és maga a közösségi működés!
Lehet, hogy fájdalmas ezzel szembesülni; hazánkban a politika igen sokat tanulhatna a civilektől, azonban ennek fordítottja szóba sem jöhet!!!

PuPu írta...

Kedves öz. Kussné!
Meg kellene még hallgatnod még kétszer-háromszor azt a beszédet, melyben nyoma sincs vallásellenességnek, mindössze arról esik szó, hogy az egyházak feladatuknak tekintik e a részvételt a politikai küzdelmekben, mert ha igen, akkor akként leszbnek kezelve.
A szavazókról pedig szó sem esett, mert ők szavazzanak arra, akikre akarnak.
A civil meg egy álfogalom, én is civil vagyok egy kertbarát körben, te pedig pártpoloitizálsz, mikor a KDNP mellett teszed le itt a voksod.
A civilek végezzenek civil tevékenységeket - gyüjtsenek bélyeget, kerékpározzanak, járjanak táncházba politoikai elkötelezettségüktől függetlenül, a pártpolitikusok meg politizáljanak - próbálják a társadalmat saját elképzelésük szerint alakítani, meggyőzni elveikről.
Nem attól lesz civil valaki, hogy utálja a pártokat, hanem a tevékenysége jellegétől.
Te, ha vallásod gyakorlod, akkor civil vagy, de ha a KDNP mellett agitálsz, akkor már politizálsz.
Éppen ezt kérte számon Gyurcsány az egyházi vezetőkön is - a lelkekhez az út nem a politikán keresztül vezet, mondta.
hallgasd meg mégegyszer - ismétlés a tudás anyja!

:O)))