2013. június 3., hétfő

NINCS ÚJ A NAP ALATT!

De nincs hát, bizony nincs!
Emlékszem, mikor fiatal srác voltam, ha apám tájékozódni akart a világ dolgai felől a hazaitól eltérő aspektusból is, akkor bekapcsolta a rádiót és a potméter finom kézzel és némi érzékkel történő tekergetése után végre felhangzott a permanens sípolás, fütyülés, és alatta ott volt a hitelesnek gondolt forrás, a Szabad Európa rádió.
Mindenki hallgatta, természetesen mindenki megtette a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket, bejárati ajtó-ablak becsuk, szobaajtó rácsuk, a lakásba beléptetési tilalom lett elrendelve, melynek feloldása előtt a rádió átállítva Stavangerre vagy Luxemburgra, ártatlan pofa vágásával egybekötve.
Persze mindenki tudta a szomszédjáról, hogy az ellenséges izgalom hatása alá került, merthogy az osztályellenség szövegét csak akkor lehetett érteni, ha a rádió ordított, mint a fába szorult féreg.
Később aztán mi is elkezdtük alkalmazni a módszert, lényegesen kevesebb óvatossággal hallgatva a teenager party műsorát, vártuk a korabeli harcos ellenálló nickek megjelenését.
Mikor bemondták, hogy a farmotoros giliszta a haúdujudúit című számot kéri a 19, 25, 31 és 49 méteres rövidhullámon, lelkünkön megrepedt a vékony bolsevik máz, felhorgad bennünk a harcos ellenálló, és másnap az iskolában fennhangon hirdettük az ominózus műsor és Cseke László kétségbevonhatatlan fölényét a Komjáthy féle „Csak fiataloknak” című műsorral szemben.
Később valamelyest csökkent a zavarás intenzitása, de a rendszerváltásig az adó nem számított szobatisztának, utána meg értelmét veszítette, és a naiv ember azt hihette, hogy itt van már a Kánaán, ebben az országban soha többé nem fognak cenzúrázni egyetlen sajtóterméket vagy médiamegjelenést sem.
Tévedtünk.
A jövőben a bíróságok elrendelhetik egyes, külföldi szervereken lévő internetes adatok elérésének blokkolását. A büntető tárgyú törvények erről is szóló - a kormány által kezdeményezett - módosítását hétfőn a Fidesz-KDNP támogatásával fogadta el a parlament.
A változtatás lehetővé teszi a külföldi szervereken lévő adatok időleges vagy végleges hozzáférhetetlenné tételét.
Ha a bíróság jogerősen elrendeli az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét, annak végrehajtása átadható lesz annak az országnak, amelynek területén a tárhelyszolgáltató székhelye vagy telephelye van.
A rendelkezés júliustól hatályos, ugyanakkor féléves türelmi időt enged a jogszabály azokra az esetekre, amikor nem a tárhelyszolgáltatónak kell eltávolítani a bűncselekményt megvalósító tartalmat, hanem az internetszolgáltatónak blokkolni. 2014. január 1. után viszont bírsággal is rákényszeríthető lesz az internetszolgáltató a blokkolásra.
Nem is lenne ezzel baj, ha nem a mi törvényünk lenne, csakhát a mi törvényeink arról nevezetesek, hogy sokszor nem az eredeti célnak megfelelően kerülnek alkalmazásra.
Kényes politikai ügyek fennforgása esetén leginkább az eredeti szándék ellenkezőjére lehet fordítani ezeket, és azok ellen fordítják a jogszabályokat, akiknek megvédése érdekében születtek, miközben akik törvényellenes magatartást tanúsítanak, röhöghetnek a markukba.
Ilyenek például a rasszizmus elleni harc jegyében született jogszabály-elemek, melyek ugyan évtizedes múltra tekinthetnek vissza, de eddig még csak egy-két esetet tudott a magyar bíróság szankcionálni, ezek is, valamilyen csodás véletlen folytán cigányok ellen kerültek alkalmazásra, a többségi lakosság tagjai csak agyonlövöldöztek potenciális bűnelkövetőket, de ez nem rasszizmus volt, hanem prevenció, ugye…
Nálunk többnyire a libát ítélnék el, mikor a vadász lövöldöz rá.
Így aztán most leshetjük, hogy az gyermekek védelmével indokolt jogszabályt mikor vetik be a politikai ellenvélemények megszűntetésére.
Nem vitatom, lehetne ezt a törvényt értelmesen és célszerűen is alkalmazni.
Hogy miért nézem enyhe szkepszissel a jövőjét?
Mert minden médiával kapcsolatos lépés az elmúlt három évben az ellenvélemény elhallgattatásáról szólt – miért is szólna ez másról?
Lassan olyan a magyar tömegtájékoztatás, mint a hajdani szovjet televízió: hat csatornán Brezsnyev, a hetediken egy rendőr, aki gumibottal ütögeti a tenyerét: Kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?


:O)))

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak a pontosság végett: Nem Ceke György hanem László.

Neked5 írta...



Budapest – A hírek szerint külföldi szervereken levő adatokat is véglegesen hozzáférhetetlenné tehet Navracsics Tibor törvénymódosító javaslata, amelyet pénteken benyújtottak a parlamentnek. A farkasvakságban levő magyarországi sajtó és ellenzék nem veszi észre, hogy a kuruc.info-ra való hivatkozás csupán ürügy az internetes cenzúra bevezetésére, amelynek célpontja elsősorban nem a kuruc.info lesz, hanem az Orbán-rendszert radikálisan elutasító ellenzéki média. Ha a kuruc.info bűncselekményt valósít meg, akkor magyarországi szerkesztői elleni fellépéssel megszüntethető lenne a jogsértés, ahhoz nincs szükség a külföldi szerver blokkolására. Az Amerikai Népszava, a Kanadai Magyar Hírlap és más ellenzéki orgánumok, az Orbán-rendszert megalkuvás nélkül bíráló blogok lesznek a Navracsics-féle törvény célpontjai. Ennek örülni fog az Orbán-rendszerbe simuló ellenzéki média, és örömmel nevezi majd szélsőségesnek azokat a megtámadott orgánumokat, amelyek nem feküdtek le az Orbán-rendszer lábaihoz. Folyt.:
http://nepszava.com/2013/05/magyarorszag/urugy-lesz-a-kuruc-info-az-internetes-cenzurara.html

özv. Kussné írta...

Én bízom a fiatalokban! Ők új társadalmi rendszerszabályokban gondolkodnak, élnek és azt is fogják megteremteni.
http://hvg.hu/itthon/20130604_Na_de_miert_pont_barackfa__teszteltuk_a

Geza írta...

Nem ketseges, hogy a nyanvadtak minden lehetoseget ki fognak hasznalni (mint ahogy most is teszik), hogy elnemitsak a szabadon gondolkodokat. Mar gyakorlatilag alig marad hely az egyenes beszedhez. En nagyon remelem hogy ez, es meg nehany mas hely sertetlen marad, es tovabb tartja abban a (remelem) novekedo tarsasagban a remenyt, hogy a dolgok megvaltoztathatok.

Itt jegyzem meg (de gondolom Te es masok is eszleltek, hogy a szamlalo nem jol mukodik). Szerintem ennek kijavitasa hasznos lenne azok szamara akik "maskent gondolkodnak" (hogy a blog aktualitasat egy, a Szabad Europa Radioban altalam a 80-as evek elejen gyakran hallgatott musor cim reszletevel tovabb noveljem:)

Névtelen írta...

Pupu! Megint visszarepítettél vagy öt évtizedet az időben! Jó egy kicsit nosztalgiázni. A mai fiatalok vajon ugyanezt fogják érezni kb. öt évtized múlva? :-( Kati

Promenad írta...

DEJA VU !

hello írta...

A jún. 3-i Névtelen üzenethez:
hol olvastál Györgyöt? PuPu blogjában Cseke László szerepel!
"...másnap az iskolában fennhangon hirdettük az ominózus műsor és Cseke László kétségbevonhatatlan fölényét..."
Csak a pontosság végett!

Egyébként meg ilyen eszelős irtása vagy minimum totális átformálása mindennek, ami a hatalmukat veszélyezteti, egyre elképesztőbb formákat és méreteket talál magának.
Mi lesz ennek a vége?
Gyanítom, jó nem.

Dr. Magyar Györgyöt ma reggel az ötvenes évekre emlékeztette, ahogy a legújabb ötletükkel gyakorlatilag megszűnik a magántulajdon törvényi védelme. Idézte, hogy miközben egy AVH-s vallatott valakit, a lakását mindjárt ki is igényelte...

Mit lehet még velünk megcsinálni?

PuPu írta...

Hello kedves, igazuk van, Györgynek írtam, de közben kijavítottam!
Fene tudja, miért csináltam belőle Györgyöt?
Legyuriztam...
:)

özv. Kussné írta...

Pupu!
Biztos Te is György vagy :-)))

rézevőfiamór írta...

Ekecs Géza