2013. június 22., szombat

TÚLZOTT DEFICIT


Természetesen remek lenne, ha az ország többet termelne, mint amennyi a kiadása.
Az még jobb lenne, ha kötelezettségeinek teljesítése után maradna is egy kis pénz az államkasszában, tartalékul nehezebb időkre, vagy valamilyen fontos cél megvalósítására.
Általában nem marad, mert az állam imád osztogatni, ehhez szokott állampolgárai pedig el is várják, hogy mindenféle szükségéleteiket az állam elégítse ki, a politikus meg képtelen ellenállni a nyomásnak, ígérget, mint a bolond, aztán az ígéreteit vagy betartja, vagy nem – leginkább nem.
De ha csak a töredékeit is tartja be, abban az esetben is elszabadulhat a pokol, és az állam eladósodik, külföldre is, belföldre is.
Ez roppant kellemetlen dolog, mert ha az állam a pénzjegynyomda segítségével kívánja orvosolni a problémát, akkor az inflációhoz vezet, ami azzal jár, hogy az emberek ugyanazért a pénzért egyre kevesebb dolgot tudnak megvásárolni, és szép ütemesen elszegényednek.
Az állam eladósodásának gátat kell szabni, saját jólfelfogott érdekünkön túl többek között ezt vállaltuk, mikor beléptünk az Unióba.
A közgazdászok egy ország állapotának vizsgálata során mindenféle mérőszámokat alkalmaznak, az ország eladósodottságát például a GDP - hez mérik - ez az országban egy adott időszak alatt előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke.
Ha az államháztartás hiánya ennek három százalékát meghaladja, akkor a közgazdászok szerint a deficit túlzott mértékű, és az unió szabályai szerint ezt korrigálni illik, aki pedig nem korrigál, azt szankcionálják.
Nálunk ez a probléma 2000-2001-ben kezdődött, amikor az Orbán-kormány a választás megnyerése érdekében vad osztogatásba fogott, majd a vereség első jelére lapáttal szórta ki a pénzt az ablakon, emellett létrehozott egy olyan lakástámogatási rendszert, mely finanszírozhatatlan volt.
GDP arányosan 9.8 %-os hiánnyal adták át az országot, mellesleg kifosztott államkasszával.
Az elképzelésük az lehetett, hogy ha nyernek, majdcsak kitalálnak valamit – élénk fantáziájuk áldásait mostanában élvezhetjük, ha meg nem ők nyernek, akkor az utód dögöljön bele a terhekbe.
Aztán jött Medgyessy, aki rátett még egy lapáttal, a száznapos programokkal ugyan részben orvosolt régen fennálló problémákat, mint például a közalkalmazottak béremelése, de ezzel egyúttal újabb állandó kötelezettségvállalást akasztott az állam nyakába.
Ő azt gondolta, hogy a világgazdaság fellendülőben van, ez a folyamat majd magával húzza Magyarországot is, és az ebből származó gazdasági növekmény majd fedezetet tud nyújtani a megnövekedett kiadásokra.
Sajnos tévedett.
Ez 2004-re világosan kiderült, ekkor indított ugyanis az Unió túlzottdeficit-eljárást az ország ellen, ez pedig Medgyessynek kormányfői posztjába került.
Az őt követő Gyurcsánynak politikai mozgástere alig volt, hiszen a nagy ellátórendszerek reformját csak a következő választás elvesztésének biztos tudatában lehetett volna hozzálátni.
Kibékíthetetlen volt az ellentmondás, az Unió követelte a konvergenciaprogramot, a Fidesz a „minél rosszabb- annál jobb” szép elve alapján bíztatta önkormányzatait a hitelek nyaklónélküli felvételére, Gyurcsány meg megnyerte a választást, elfogadtatta az ország programját a deficit csökkentésére, és ezt 2006 és 2008 között végre is hajtotta, méghozzá anélkül, hogy a nép a maihoz hasonló sanyargatást kellett volna, hogy elviseljen.
Aztán jött a világválság, jött az IMF és jött persze Bajnai, aki 3.8%-os GDP arányos hiánnyal vette – és adta is át a kormányzást Orbánnak, aki az általa unortodoxnak nevezett rablással és a csak általa gazdaságpolitikának nevezett népsanyargatással leküzdötte a maradék 0.8 % - ot – három év alatt.
Közben tönkrement az ország, és isteni szerencsénk lesz, ha a világ pénzügyi rendszere nem kényszerül forrásszűkítésre, mert abban a pillanatban vége az országnak.
Orbán most peckesen járkál fel-alá, holott erre a teljesítményre büszke éppen nem lehet, különösen úgy, ha az ország közben tönkrement, a fél ország a létminimum alatt él, gyermekek tízezrei éheznek, annak érdekében, hogy Orbán meg tudja teremteni klientúráját és szándéka szerint erős középosztályt hozzon létre.
Csakhogy erős középosztály itt csak akkor lesz, ha a szegény nem lesz koldus, hanem meg tud élni tisztességesen - merthogy boldogabb országokban nem az a középosztálybeli, aki minden nap ebédel...
Lenne persze ötletem, hogy mivel játsszon, ne a mi életünkkel, de nem taglalom, nincs értelme.
A túlzottdeficiteljárás megszüntetése örömteli esemény, de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezzel vége van a nehézségeinknek.
A gazdaság stagnál, az Unió nem hisz a kormánynak, a kormány meg ócska kis ravaszkodással iparkodik kibújni kötelezettségei alól.    
Van itt még deficit bőven, van humánum-deficit, van demokrácia-deficit és még ezer gond.                Most az ország helyzete olyan, mint amikor a házigazda alszik, miközben a betörők a lányán töltik kedvüket.
Nagy baj lesz, ha egyszer felébred…

:O)))

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos az a baj, hogy aki felébred az is csendben összepakol és elhagyja ezt a bárkát. Azért nincs nagy tömeg az utcán, mert most nincs vasfüggöny. Nyitott a határ.

özv. Kussné írta...

Érdemes elolvasni:
http://www.komment.hu/tartalom/20130621-az-orbanrendszer-termeszete-5.html?cmd=gettid&status=ok#komment

Unknown írta...

a gazda kómában van, a lány se igen ellenkezik, a rabló meg röhög a markába!

D. Elemér írta...

Kedves Kussné
nem kellne beszerelni magának a klimát ?ingyen meg csinálnám !! őszintén esteleg ha nem lennék kész a nagy melegre való tekintettel szolgáltatásomat felajanlám más módban természetes Relaxációs hagyomás módszerel tudnék kellemes esti hüsitő le fekvés előtti szak szerű ápolást az biztos hogy a szolgáltatás után kellemes szép álma lesz .nem fogják meleg frontok fel riasztani

özv. Kussné írta...

D. Elemér!
Mikor jön?
Várom!!!
Címem: Eprecske dűlő 8.
Kék drótkerítés és rajta sárga szárított tökharang. Játssza el a kedvenc nótámat és akkor beengedem, de először majd én fogom megrelaxálni. Természetesen ezt követően ha lesz még ideje és ereje, viszont relaxálhat engem is, de kérem ne hagyományosan, hanem valamilyen kreatív újszerű módon.
Remélem nem okozok majd csalódást, sőt, talán még anyagilag is megtámogathatom, hogy a szolgáltatásait máshol is a segítségemmel tökéletesíthesse!

Névtelen írta...

"GDP arányosan 9.8 %-os hiánnyal adták át az országot, mellesleg kifosztott államkasszával."

Szokásod szerint hazudsz.

PuPu írta...

Hazudós névtelennek.

Kedves tahó névtelen, én a blogjaimban nem szoktam hazudni.
Olyan előfordulhat, hogy tévedek, de olyan, hogy tudatosan eltérek a valóságtól, olyan soha.
Jelen esetben sem.
Nézz utána inkább, bunkóskodás helyett!
:O)))

sztalker írta...

Jó a cikk ! Én 2002-re 8.9%-es deficitet találtam, tök mindegy, csak hogy pontos legyen :)


Névtelen írta...

"Kedves tahó névtelen, én a blogjaimban nem szoktam hazudni."

Kedves tahó pupuka, egyrészről a magadfajta vén munkásőr akkor is hazudik, ha kérdez, másrészről érdekes, hogy sajét bevallásod szerint IRL hazudni szoktál.

Rádférne egy kis olvasás irás helyett...

http://gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/29295/1

Geza írta...

Nevtelen 2013. június 22. 21:02:

Ugye az a baj, hogy a fenti szoveggel rogton elarulod, hogy te csak egy dolgot erzekelsz: "bancsak a draga vezert" es aki "bancsa" az csak "oreg komcsi" lehet. Ecsem, az a nagy helyzet, hogy ha a deficit ertekere veletlenul a PuPu nem pontos adatot idezett VOLNA, a helyzet akkor sem valtozott volna semmit. Leteztek a tortenelemben olyan diktaturak, amelyek a gazdasagi mutatokat tekintve prosperaltak, de valahogy megis negativ konszonacioban kerultek be az emberek koztudataba. Azt pedig, hogy ennek az EUs dontesnek most miert kell annyira tapsikolni, azt tokre nem ertem, hiszen a hiany nem a gazdasag fellendulese miatt csokkent az eloirt mertekben, hanem sok onkenyes elbszott intezkedes eredmenyekent, amelyet most a rendszer hivek lathatolag nagy elannal beigazoltnak latnak es ezt probaljak ujbol eladni a suket nepnek.

Névtelen írta...

Geza 2013. június 22. 23:54

"Ugye az a baj, hogy a fenti szoveggel rogton elarulod, hogy te csak egy dolgot erzekelsz: "bancsak a draga vezert" es aki "bancsa" az csak "oreg komcsi" lehet."

Komoly kihívásokkal küzdesz szövegértes terén... csak miheztartás végett közlöm, hogy részemről remélhetőleg zorbán és a sleppje egy cellablokkban fog megrohadni az előző kurzus prominens képviselőivel...
Pupukát meg erős 10 éve olvasom, pontosan tisztába vagyok vele, hogy az ostoba komcsi kategóriába sorolandó.

"Ecsem, az a nagy helyzet, hogy ha a deficit ertekere veletlenul a PuPu nem pontos adatot idezett VOLNA, a helyzet akkor sem valtozott volna semmit."

Ha elolvastad volna mielőtt idehánysz az idézett cikket, akkor tudnád, hogy miért minősítettem nettó hazugságnak az idézett mondatot a posztból, rájöhettél volna, hogy nem plusz-minusz tized százalékokról van szó.

PuPu írta...

Tíz éve hűséges olvasómnak:
1. Nem szeretem a tahókat, téhged sem szeretlek, mert veled nem lehet beszélgetni, én meg nem szeretek elmebetegekkel szájkaratézni.
2. Ha kettőnk kötzül valamelyikünk ostoba, az semmiképpen nem az, aki idejár tíz éve egy ostoba vén koncsit olvasni.
Én ugyan nem járok egy vén vagy fiatal hülye nyilas blogjára sem kiélni nemlétező mazochista hajlamaimat.
3. Vagy stílust váltasz vihartos gyorsasággal, vagy ebben a blogban tovább már nem leszel, legfeljebb csorgó nyállal olvasgathatod és magadban mormolhatod: Most finom, most ne hagyd abba!
4. De azért tíz évre visszatkintő közös múltunkra való tekintettel megírhatnád, hogy szerinted akkor hány százalék is volt az államháztartás hiánya, amikor Orbán átadta a kormányzást Medgyessynek.
Cikkajánlót nem kérek mellékelni, elég a KSH adat...
:O)))))

PuPu írta...

sztalkernek:
Hát az bizony meglehet, hogy elütöttem, felcseréltem a számokat, ha így van, akkor elnézést, de tartalmilag szerintem sem nagy a változás...
:O)))

D. Elemér írta...

kedves Kussné Mi lenne a Notája
Tudja mert akinek akinek nótája nincs annak szíve sincs nem vagyok konzervatív össze tehesük amink van senki nem járna rosszul Sok szerettel Eli

özv. Kussné írta...

Kedves D. Elemér!
Rengeteg kedvenc nótám van + szívnagyobbodásom is. Hogy ettől lett amaz, vagy amaz ezt okozta - már soha nem derül ki.
Itt küldök egy szép dalt:
http://www.youtube.com/watch?v=jnrf5k2-crU

Egyébként lenne egy fontos kérésem, mielőtt nagy bizalommal összetennénk mindazt amink van; először is végezzük el Pupu záptojás-felderítő szakirányú továbbképzését, majd mesterképzőjét. Tudod ebben a korban már óvatos az ember, jobb az elővigyázatosság is. Nehogy úgy járjunk, mint az egyszeri asszony lánya Pöre. Tudod Pörének egy életre szólóan elment a kedve a mogyoróscsók elkészítésétől, mert záptojásra akadt a hozzávalók szorgalmas előkészítésekor. A záptojást jobb felfedezni még a diódarálás és a habverés előtt.
Hát ezért is tartanám fontosnak a profi záptojás felismerő és egyben közös fészekrakó tanulmányainkat.

Te is küldjed el a kedvenc nótádat!
Várom!

éva írta...

Pupu
Tudod HIVATALOSAN (az eldugott csontvázakat leszámítva) 5,4 % volt a BEJELENTETT hiány, a jobbosok nem győzik idézni, hogy ez mennyit javult a Horn véle 5,8-ról. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy abszolút értékben 50 %-al emelkedett (kerekítve) 6 ezer mrd-ról 9 ezer mrd-ra - úgy, hogy az Ecofin azt nem ellenőrizhette még, hiszen nem voltunk tagok.
Amikor meg a Fejlesztési Bankban eldugott csontvázakat Szapári Hazaárulkodó úr Gyurcsány fejére kiborította és az államilag támogatott lakáshitelek kamatai is a fejükre dőltek - akkor "ugrott meg" 2006-ban 10 % körülire.
Tehát a Te számod lehet a reális,
mivel TUDTÁK, hogy maguk vagy 4 % "csontvázat" dugtak a szekrényekbe, ezért keresték olyan bőszen Orbánék - és hiábavalóan!
Na és ezt a 10 % körüli hiányt vitte le Gyurcsány 4 % ALÁ másfél év alatt: és 1 % csökkenést csak 0,5 %-os gazdasági visszaeséssel produkálva: Na EZT sem csinálta utána azóta senki! Merthogy mindenki más 1 % feletti visszaesést produkált.
El fognak hallgatni az EM8 évezéssel: mert még a hülye is vissza fog nézni, hogyan élt akkor - és hogyan most!
És egy jó kis komment a Varánuszról
Tökéletes diagnózis!
"De engem mégsem ez akaszt ki a legjobban, hanem az hogy a fejedre szarnak és hülyének néznek és ehhez a többség még tapsol is"