2013. június 12., szerda

SÁRGA, BARNA, FEKETE, STB. VESZEDELEM

Ez tuti jó üzlet lesz.
Orbán letelepedési engedélyeket árul éppen.
Kinek mi van, ugye, azt árulhatja, az a kormány, melynek a csupasz seggén kívül immár semmije sincs, az legfeljebb a hazát árulhatja, meg letelepedési engedélyekkel házalhat.
Kínában, Vietnamban, és hogy a dolog még ötletesebb legyen, Kenyában, Nigériában, Indonéziában, felkészül Kolumbia…
Régi szép mondás, hogy akinek nincs baja, az csinál magának, nekünk van Baja, de úgy látszik, ami van, az kevés nekünk, ezért húzunk magunkra egy kazal érdekes figurát, akiknek a magyar letelepedési engedélyért fizetendő kétszázötvenezer euró nem jelentős összeg azért, ha ennek fejében megnyílik számára Schengen.
Az viszont biztos, hogy nem a józsefvárosi trikóárus kínai fog sorbaállni a letelepedési államkötvényért, inkább olyanok jönnek – ha jönnek - majd, akiknek Budapest csak egy kapu lesz az Unió belső piaca felé.
Hogy azután ezek az emberek mit fognak csinálni nálunk, hogy élnek a számukra megnyíló lehetőségekkel, azt senki nem tudja, mindenesetre érdekes lesz, hogy pélldául a magyarországi földpiacra ez milyen hatással lesz.
Lehet, tévedtek azok, akik a magyar földeket a stájer vagy dán gazdától féltették, könnyen előfordulhat, hogy másoknak tetszenek meg a széles magyar sztyeppék, márpedig ha szándék is van, pénz is van meg magyar állampolgárság is van, könnyen előfordulhat, hogy Csányi tehenei azon kapják rajta magukat, hogy egy szép kosztromai bika csapja nekik a szelet, vagy legeli el előlük a dús füvet, nem is szólva az árvalányhajról.
Persze nem ingyérbe megy a nagy árulkodás, az állam nem közvetlenül árulja a két százalékos kamatozású letelepedési államkötvényeket, hanem közvetítő cégeken keresztül, melyek maguk is szép sápot húznak le a jelentkezőkről, de ezt már természetesen magánzsebre.
Hogy kinek a magánzsebe ez, azt persze nem lehet megtudni, mert erkölcsös és a pénzügyek tisztaságára oly fogékony Vezérünk valahogy úgy intézte a dolgot, hogy a kötvényforgalmazásra feljogosított cégek majd mindegyike a klasszikus offshore szabályai szerint alakult.
Van közöttük azért olyan cég is, melyet a nem off-shore Máltán alapított az a Kiss László, aki 1989-től látta el hazánkban az egyébként offshore adóparadicsomként számon tartott Seychelles-szigetek konzuli képviseletét tiszteletbeli főkonzuli rangban.
A többi cég viszont offshore a javából -  a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund, illetve Cipruson bejegyzett Innozone Holdings Limited kapott a kötvényforgalmazásra jóváhagyást az Országgyűlés gazdasági bizottságától.
Országonként egy vállalkozás foglalkozhat ezzel, hiszen ha sok liba elé öntünk egy zsák kukoricát, akkor abból csak sok sovány liba lesz, de ha öt-hat elé szórjuk ugyanazt a mennyiséget, libáink kövérek és elégedettek lesznek.
Persze minden hat osztályt végzett, a gazdasági elemzéseket közmunka keretében végző elemző szerint felmerül a kérdés: mifrancnak van szüksége az államnak ezekre a közvetítő cégekre?
A válasz egyszerű: a pénz miatt, melyet valahogy ki kell bányászni az üzletből,
Ez pedig úgy történik, hogy aki benne van az okosban, az vesz államkötvényt hozzávetőleg kétszázhúszezer euróért, eladja az orosz milliárdosnak kétszázötvenezerért, marad nála harmincezer euro per Kopf, emellett felszámít neki még negyvenezer euro ügyintézési költséget is, az összesen fejenként úgy húsz-huszonegy millió euróra rúg, ami már akkor sem rossz üzlet, ha évente és országonként csak tíz vevő jelentkezik.
De a kilátások ennél azért jobbak, több tucat orosz milliomos igényelt már magyar letelepedési engedélyt, cserébe pedig készek venni a közeljövőben piacra kerülő újfajta magyar kötvényekből - írja a Moscow Timesra hivatkozva a Napi Gazdaság - írja jó magyar szokás szerint az origo.hu és most én is, - ha ők hazudtak, akkor én is.
De valószínűleg egyikünk sem esett az elorbánosodás csúf bűnébe, a hír igaz lehet, csakúgy, mint az iráni, kínai és afrikai jelentkezőkről szóló hírek.
A független elemző szerint viszont ez az egész  Magyarország számára - az ismert számok alapján és tisztán pénzügyi alapon - mínuszos üzlet.
Ráadásul a szakember szerint a letelepedési államkötvényekkel az ország pont annyiért tud bevonni devizahitelt, mint egyébként tudna a piacokról akkor is, ha nem adna mellé semmit.
Amilyen kondíciókkal az utóbbi években devizahitelhez jutunk, azokhoz képest ez persze briliáns üzlet, hiszen ezen keveset bukunk, míg normál menetben szakmányban csináljuk az adósságot, miközben az külföldi eladósodás csökkentésének szükségességéről papolunk, jóllehet eladósodásunk zöme forintban áll fenn.
Azon vigyorgok magamban, hogy ezek olyanok, mint a hülye kocsmáros, aki keres egy-két maffiózót, hogy védjék a kocsmáját, és mire körülnéz, addigra már nála is van a város legnagyobb drog-elosztója, emellett a védelemért is egyre többet kell fizetni.
Ha tiltakozik, akkor előbb-utóbb egy stadion alapját fogja erősíteni, személyesen tartja majd a VIP páholy pilonjait.
Szóval, nem mindenüzlet jó üzlet, ami annak néz ki, de már kevés az idő a választásokig, és belföldről pofátlanul lopni már kockázatos.
Marad az offshore, meg marad, ami látszólag nem érinti az állampolgárt.
Mindenesetre Vona örülni fog, ha nigériai milliárdosokat kell kerülgetnie, azok meg nem beszélik jól a magyart, és ha valamelyik híve beléjük köt, lehet, felélesztik a bennük szunnyadó törzsi hagyományokat, ami nem merül ki karikásostorok csattogtatásában, de bánatos lennék, ha megennék a Vezért és Vonát - vegyespörköltként...
Hát, majd meglátjuk, mindenesetre figyeljük érdeklődéssel a fejleményeket, olvasgassuk a közbeszerzési pályázati kiírásokat.
Ja, - hogy olyanok nincsenek?
Miért, nem csodálkoznánk, ha lennének?


:O)))

2 megjegyzés:

hello írta...

Már aszittem, el se jut az eszmefuttatásod Vonáékig, pedig hát a Fidesznek ezt a kistesó torkán is le kell nyomnia.
Igaz, Prokopp Dóra óta tudjuk, hogy van az a pénz, amiért valakinek korpás a haja...

özv. Kussné írta...

Én a fehéret és a rózsaszínt szeretem - ez a két kedvenc színem!
Ezért amennyire csak tudtam alkalmazkodtam az aktuális videosáv zenei kínálathoz is:
http://www.youtube.com/watch?v=kN_Ti5D7hkE

Mindenkinek ajánlom Cipruska blogkertjét - az ajánlóba. Én is most tudtam meg, hogy a keresztnevemről már egy különleges Tillandsia broméliafajtát is jegyeznek.
Ez a növényritkaság hamvaszöld. Egyébként úgy tudom 2013-ban a zöld összes árnyalata a trendi színvilág :-)