2021. március 27., szombat

KÍSÉRLETI KOMMENTEK 0327

A Jobbik kedveskedett ezzel a megállapítással a kormányfőnek.
Nem értek egyet vele, a suttyó fiatal embert jelöl, ellenben szeretett Vezérünk egy leharcolt, lepukkant középkorú tahó, aki a népszerűségét azzal akarja felturbózni, hogy a hajdani alcsúti kocsma törzsközönségének stílusában mond bölcsességeket, népies okosságokat, zsidó vicceket álcaruhában - székely viccnek álcázva.
Van, amikor bejön, máskor nem annyira, mindenesetre a kocsmák népének legalább annyira tetszik Jakab Péter vaskos odamondogatása, mint a potrohos műmatyó idétlenkedése.
Sajnos, a nép legostobábbjai még mindig nem értik: azért nyelik az éhkoppot - annak dacára, hogy az Unió egy Marshall-segélynyi pénzt küldött nekik - mert a csüngőhasú, enyveskezű ellopja.
Mindegy - a kölyökmacskának is idő kell hozzá, hogy kinyíljon a csipája, de a végén azért kinyílik...



A Nyugat - sajnos, az Európai Unió is - lelkesen lökdösi Oroszországot Kína karjaiba.
Nem mai történet ez, a nyugati politikusok és közemberek jelentős része russzofób, köszönhetően az évszázadokra visszanyúló propagandának, mely már az első világháború idején is virult, de a hidegháború éveiben érte el csúcspontját.
Természetesen a kétpólusú világban ez valamelyest érthető is volt, csak hát a világpolitika kényes szerkezet, ha valahol belepiszkálnak, akkor más területeken is problémák jelentkezhetnek.
A Szovjetunió felbomlasztásával a Nyugat felértékelte Kínát, mely egyébként potenciálisan képes a világ vezető hatalmának szerepét betölteni, ha nem is azonnal, de néhánytíz éven belül mindenképpen.
Oroszország és Kína viszonya nem felhőtlen, de - mint tudjuk -, a politika nem az érzelmi kérdések, hanem a kőkemény érdekérvényesítés területe.
Perspektívában minden elképzelhető a kiegyezéstől az atomháborúig terjedő skálán, de jelenleg mindkettejük első számú problémája a keménykedő Amerika.
Ha összefognak, az ezer sebből vérző amerikai társadalom könnyen ráfizethet.
És az idő megy előre, a prognózisok szerint a XXI. század Kína évszázada lesz, de a XXII. század Indiáé.
Oroszországnak egyetlen esélye van státuszának megtartására: olyan erős katonai potenciált kell fenntartania, amely elveszi a kedvét minden szereplőnek a kalandoktól.
Európa egyetlen esélye Oroszország Unióba integrálása lenne, gazdaságilag, katonailag és társadalmilag egyaránt.
Európa mai állapotában egy szép, nagy, erős ökör, nemigen alkalmas saját érdekei érvényesítésére.
Sajnos...

:O)))

8 megjegyzés:

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Ezt most magamra vettem, mármint a russzofób kifejezést. Kb. úgy hangzik, mint az Orbánfóbiás, sokszor neveznek így. Mindig kikérem magamnak. A fóbia indokolatlan félelem valamitől. Akik Orbánnal, és Putyinnal( nem Oroszországgal) szemben érzett ellenérzésüket fejezik ki, azok sokszor a realitás talaján állnak, szerintem nem fóbia, hanem egészséges bizalmatlanság az említett emberek által a múltban véghez vitt tettek miatt. Hogyan lehetne Putyinban megbízni? Én elhiszem, hogy birodalmi törekvései vannak, meg kemény kézzel lehet csak vezetni egy ekkora országot, de ne rendeljünk már mindent alá ennek. Emberi jogokat, más országok szuverenitását( nekem az nem indok,hogy a Krím mindig orosz terület, mindig ezt kapom meg). Azt sem hiszem el, hogy csak úgy lehet egy ország gazdaságát vezetni, ahogy Putyin és Orbán csinálja.Szétlopni és a saját embereinek szétosztani. Te is tisztában vagy vele, hogy Oroszországban és Magyarországon az erősebb mindent visz uralkodik gazdaságilag. A maffiák. Szerintem 500 év is kevés lesz Oroszországot és Magyarországot integrálni az EU-ba, Mo. a legjobb példa rá, pénz volt dögivel, mégse sikerült.

Bubu64 írta...

Még egy megjegyzés az előzőhöz. Szerintem nem a nyugat löki Putyint Kína karjaiba, hanem a saját érdekei, vagy ha jobban tetszik, Oroszország érdekei vezérlik. Kína közel van, a nyugat messze. Egy világháborúk előtti erőrendeződés zajlik a szemünk előtt. Mindenki keresi a pozíciót, azért kellene egy erős EU. Ha ez lenne Putyin érdeke nem zülleszti Orbán által, Magyarországra csak egy pufferzónaként tekint, amit jó, ha ő ural.

anteus írta...

Érdekes ez a Marshall-segély mítosz. Soha egy büdös dollár nem hagyta el ilyen címen az USÁ-t.
A "visszterhes segély" pénzügyi oximoron. Butaság.

De az amerikai világhülyítés ebben is kiválót alkotott - mint a 52 milliós áldozatot követelő járvány "spanyollá" átnevezése (speciel mert spanyol újságokban írtak elöször róla), noha csikágói laktanyájukból Európába áthelyezett amerikai katonák hozták át...

Bubu64 írta...

Hello Anteus!
Nekem logikusnak tűnik a segélyprogram. Miért ne létezett volna? A okos kapitalista hosszú távon gondolkodik(nem Orbánékra gondolok), érdeke, hogy beinduljon a külkereskedelem(csak a belkereskedelemből nem lehet sok hasznot lehúzni), mint köztudott az USA kapitalista ország. Addig, amíg Európa a háború sebeit nyögte nem indulhatott be a kereskedelem, nem volt termelés, nem volt pénz, a semmiből nem is lesz(lsd. a mi szegényeinket). Így számomra egyértelmű, hogy egy ideig be kell fektetni, hogy profitáljon az üzlet. Ez nem kimondottan pénzbelit jelent, Lehet, hogy egyszerűen áruk és szolgáltatások formájában, későbbi fizetésre alapozva. Hitelt is nyújtottak, ha jól tudom.De most ne ragadj le a hitelnél. A másik indok, hogy ketté szakadt a világ, bizonyítani kellett, hogy a kapitalizmus jobb, mint a kommunizmus, ezért is tolták bele a pénzt.Ez is mutatja, hogy Orbánék ócskák. Nincs annyi eszük, hogy belássák, minél több ember él jól, annál nagyobb a fogyasztás.Pörög a gazdaság.

1970 írta...

A másik indok, hogy ketté szakadt a világ, bizonyítani kellett, hogy a kapitalizmus jobb, mint a kommunizmus, ezért is tolták bele a pénzt.

Kedves Bubu64!

Mondd, mit gondolsz az USA latin-amerikai kalandjairól? Mondjuk a Chile-ben történtekről? Vagy arról, amiket Afrikában műveltek?
Tudod, azzal semmi baj nem lenne, ha valóban a kapitalizmus "jobb mivoltát" akarnák bizonyítani, de ezt leöntik egy üres demokrácia maszlaggal, aztán tapsikolnak ahhoz, amiket pl. Pinochet művelt, vagy amiket Bolíviában is műveltek a közelmúltban.

És még egy kérdés:
Téged napjaink történései (az elmúlt 3 évtized fényében) arról győznek meg, hogy a kapitalizmus keretei között "csodálatosan" működik a világ? Akkor nem egy bolygón élünk...

1970 írta...

Kedves anteus!

Egészen pontosan:
Az I. vh. poklában minden ország mélyen hallgatott a történtekről, csupán a spanyol újságok írtak a betegségről. Innen ered a név. Egyébként maga a spanyolnátha vírusa nem volt olyan vészes, az emberek tömegei a szövődményként fellépő bakteriális eredetű tüdőgyulladásba haltak bele. Antibiotikumot még nem ismerte az emberiség...
A koronavírus okozta tüdőgyulladás ezért veszélyesebb.
(Egyébiránt teljesen igazat adok Neked!)

anteus írta...

Kedvas Bubu64!
A történelmet nem lehet kitalálni (és nagyon nem is szabad). Már 1949-ben megjelent magyar nyelven egy francia szerző, H. Claire "A Marshall-terv" című dokumentumkötete.
Hitelkonstrukció volt - a segély inkább az USA-t szolgálta hatalmas túltermelési válságtól.
A mechanizmus jellegzetes amerikai eljárás volt, állami források Európába hitelezésével teremtették meg a vásárlóerőt termékeikre.
Egyéb formái is megismerhetők pl
"A Volkswagen-sztori" cimű kötetből.
A társadamilag okos tőkés önellentmondás.

anteus írta...

Akkor jó..
:-)