2011. november 6., vasárnap

HÁÁÁÁT...

Nem merném azt állítani, hogy nem vagyok csalódott.
Ma hivatalosan is megalakult a Demokratikus Koalíció.

Valószínűleg, most lelkesednem kellene, hiszen a blogjaimból - azt hiszem - egyértelműen kiderülhetett, hogy a baloldal megújulásának és megújításának ádáz híve vagyok, ennek folyományaként nagy reményeket fűzök a szocialista párton belüli megújulási törekvések sikeréhez és személyesen Gyurcsány Ferenc személyéhez is, akinek képességeit mindig nagyra tartottam, nagyra tartom ma is, számos önsorsrontó hibája ellenére is.
Nem, nem az őszödi beszédre gondolok, szerintem az úgy volt jó, ahogy volt, csak a kommunikációja sikerült csapnivalóra, mint ahogy általában a Szocialista Párt egész kommunikációs tevékenysége is - nem lógott ki a trendből.
Ellenben voltak már akkor is arra utaló jelek, hogy egyszemélyes show folyik, az ügyeket a bizalmi emberek szűk köre intézi, az információk ebből a körből jönnek és a visszacsatolások is ebben a körben akadnak el.
Ezzel együtt, az ember örök optimista és azt várja, hogy majd ilyen-olyan történések hatására változik a felállás és változnak a módszerek, pedig a tapasztalat arra tanítja, hogy dehogy is…
Itt van ez a mai bejelentés is.
Ha ezt látta kommunikációs szakember, akkor az soron kívül adja vissza a diplomáját.
Nem lehet ugyanis úgy indítani útjára egy pártot, hogy nagy csinnadrattával bejelentjük, hogy ma aztán jönnek a nagy személyi meglepetések, aztán felvonultatjuk azokat, akiknek a személyében legfeljebb az a meglepetés, hogy ma sem gondolják másként a dolgokat, mint régebben - ez a mai világban eléggé szokatlan, valóban.
Minden tiszteletem Debreczeni József közíróé, aki egyszer régen volt MDF-es is, ezért jobboldalinak lenne mondható, ha volna még értelme így osztályozni az embereket.
De Debreczeni közíró, e minőségében a legjobbak között van, viszont nehéz őt elképzelni egy új párt emblematikus, harcos figurájaként.
Bauer Tamással ugyanez a helyzet, remek közgazdász, briliáns cikkei, elemzései jelennek meg időről időre, de beszélni nem tud, a tetejében – bocsásson meg nekem, ha ezzel újat mondanék neki, vagy megsérteném – de még előnytelen megjelenésű is, ami ma, a média korában nehezen tolerálható egy vezető politikusnál.
Hogy hogyan került a vezetés belső körébe Niedermüller Péter etnográfus, az maga a Nagy Titok, mindenesetre vele együtt már hárman vannak, akik abból élnek, hogy egy íróasztal mellett ülve bölcseket írnak.
Az alelnökök közül egyedül tán Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter van a helyén, mint ahogy az elnökségben is csak Vadai Ágnesnek lehet tiszta szívből örülni.
Nem vonnám én kétségbe sem Avarkeszi Dezső, sem Szabó Zoltán érdemeit és személyi képességeit, mint ahogy a többiek is rokonszenves embereknek tűnnek életrajzuk alapján, de ennek az egész névsornak nem túl jó az üzenete.
Tudom én, lehet ebben politikai alku, meg demonstrálni kell ezt-azt, hogy Debreczeni és Bauer olyanok, mint Rejtőnél a szimbola, csak ez a hangszer itt két részből lett összetekerve, de egy új és megújulást ígérő párttól azért többet várt volna az ember, a hangzatos felvezető után, legalább – mondjuk - egy Bokrost és Kunczét.
Jelen állapotában a helyzet kívülről nézvést úgy tűnik, hogy egy sor NB II-es, pártjavesztett politikus és expolitikus próbál visszakapaszkodni egy lelkes mozgalomként indult szervezet hátán a hatalom belső köreibe.
Mondja Gyurcsány, hogy a DK vezetői között szociáldemokraták, szabadelvűek és konzervatívok mellett olyanok is vannak, akik eddig "megátalkodott pártonkívüli értelmiséginek tartották magukat", de megértették, hogy feladatuk van a köztársaság védelmében és újraépítésében.
Hát adjunk nekik feladatot, de nem biztos, hogy azonnal vezetniük kellene azokat, akik hosszú évek óta fanyalgások és elismerés nélkül tették a dolgukat a baloldal megújítása érdekében.
Szeretni kell az értelmiséget, de néha azért ki lehetne törni a Belvárosból, mert ott a szavazóknak csak kis töredéke táborozik.
Aztán itt van a párt jellegének meghatározása is.
Gyurcsány ragaszkodik ehhez a „progresszív, nyugatos, polgári balközép erő” címen futó sületlenséghez.
Elárulom neki, a magyar választót ez annyira sem érdekli, mint libát a rövidkaraj.
Meghallja és azt mondja – ez nem az én pártom, ebben tömörüljenek a progresszív (mi a franc az?) nyugatos (ezt is lehetne esetleg cizellálni…)polgárok, aztán együtt eltűnhetnek a balfenéken.
Én bolti pénztáros/villanyszerelő/állástalan inszeminátor vagyok, hát megkeresem majd azt, aki azt mondja, hogy ő a bérből élő embereket meg a nagyszerű kisembereket akarja képviselni, és aki nem finoman cizellált körmondatokban akarja nekem megmondani a tutit, hanem egyszerűen, tömören, úgy, hogy érezzem és egyetértsek mondanivalója igazságával.
Ami a pártszervezés Gyurcsány által meghirdetett elvét illeti, az olyan, mintha maga Orbán találta volna ki a DK számára.
Ez a „tízezer egyszerre szavazó párttag a Vérmezőn dönt a szervezeti szabályzat módosításáról”, ez maga a tömény populizmus, némi amatörizmussal nyakonöntve - de könyörgöm, ha már populisták vagyunk, akkor inkább ígérjünk Kánaánt, ne ilyen értelmiségi hasnézegetésben világrajött blődséget.
Pártszervezést ma már Lenintől sem érdemes tanulni (habár Orbán ezirányú tanulmányai rövidtávon ennek kissé ellentmondanak), nemhogy magyartanároktól vagy könyvtárosoktól, mivelhogy ez is egy szakma.
Az ember szinte sikítozik a dühtől, mikor szeme előtt megy tönkre az álma egy korszerű, baloldali választási pártról.
Hol vannak itt a pártépítési – egyáltalán szervezetfejlesztési szakemberek?
Hol vannak a fiatalok? Kiszámolta valaki ennek a vezetésnek az átlagéletkorát?
Hol vannak a szervezés, programalkotás, PR tevékenység értő irányítói?
Hol van az, aki a párt szervezéséért felel?
Hol van annak bejelentése, hogy itt tagdíjat kell majd fizetni?
Hol vannak a támogató nagypolgárok?
Ki lesz a párt pénztárnoka?
Hol van a magyar vidék?
Ami egyértelműen pozitív érzelmeket váltott ki belőlem, az Vitányi Iván, Kósáné Kovács Magda és Varjú László pozícióvállalása, ha ők bizalmat adnak az új pártnak, akkor talán nekünk sem kell szégyellnünk, ha a Demokratikus Koalíciónak adunk még valamennyi időt.
De mi a baloldal iránt elkötelezettek vagyunk – a választópolgár nálunk türelmetlenebb, és folyamatosan keresi azt a politikai formációt, amely képviselni tudja őt.
Még nem vagyunk a pályán, jobb, ha ezzel tisztában vagyunk!

:O)))

26 megjegyzés:

Joco írta...

Pontosan,Pupus,hol vannak a fiatalok???
-)))
Hat Pupu,a fiatalok a Jobbikban vannak-)Rajottel mar?-)

tudnomkellene írta...

Azért tényleg fiatalokra kellene alapozni, mert a középkorúak már lassan szépkorúak lesznek. Akkor meg mi is lesz?

tudnomkellene írta...

Fiatalok! A mostani középkorúak már szépkorúak lesznek!!!!

Névtelen írta...

Pupu, azt hiszem, most rosszul látod a dolgot.Induljunk ki a Fideszből. Voltak emblematikus alakjai, hatásos, jól beszélő, demagóg vezetői, akik lyukat beszéltek az emberk hasába és azt hitettek el a zemberekkel, amit csak akartak. Meg is nyerték a választást, de hiányzott egy kiváló közgazdász és a többi, akinek nem csak koponyája van, de használni is tudja. Meg lehet nézni, hova juttatták az országot. A DK vezetése most nyilván sorra veszi a legfontosabb tennivalókat és megkeresi hozzá a megfelelő embereket. Nem kellene azonnal mérgelődni és leszólni azt ami van. Végre van valami.

terlasz írta...

Húha...! Ez kemény, de építő kritika! Egy gondolkodó ember észrevételei, akinek nem biztos, hogy mindenben igaza van, de érdemes rá odafigyelni. Nagyon!

Névtelen írta...

EEeeeehh! Ez így csak Naftalin Koalíció!

szomjas teve

éva írta...

Pupu, nagyon jó írás, köszi, segített tisztázni ezt a "válámi ván, de NEM az igazi" életérzést, ami eltöltött a közleményük olvastán.
Bartus azt írta az Amerikai Népszaván, hogy csakis egyszemélyi pártvezetés a járható út, minden más csak maszatoláshoz vezet. Gyurcsány viszont valószínűleg felmérte, hogy a személye megosztó, és sokakat elriaszthat - ezért "bújik" egy vezetőségbe. Ilyen szempontból nem rossz ez a "vezetőségi" összetétel: nagyon okos doktrinerek, akik NEM akadályozzák a pártszervezést - mert lövésük sincs a gyakorlathoz. Ez máris üdítő változatosság lesz az Mszp-hez képest, ahol máshol sem értettek, csak a gáncsoláshoz és a hátbaszúráshoz.
Végül legalább arról lemondott, hogy ne ő legyen az elnök - ügyes kommunikációval ezt jobban ki lehet domborítani - végül is, aki a DK mellé áll, csakis Gyurcsány miatt szavaz nekik bizalmat - mert program még egy szál se!
Egy pártot mindig a középkáderek és a helyi aktivisták viszik a hátukon - remélem ott már több fiatalt és gyakorlati embert fognak felmutatni.
Ha Gyurcsány ügyes, akkor ez a vezetőség nem fogja jobban akadályozni, mint Sztálint a Központi Bizottsága. Igaz, hogy segíteni sem - arra viszont ott vannak a középkáderek. Na OTT, azok kiválasztásánál kell nagyon észnél lenni!
Más: a DK honlapján van egy pályázat a legójuk megtervezésére. Nagyon remélem, hogy ezt az ELŐBB BALRA AZTÁN JOBBRA KANYARODÓ akármit nagyon hamar elfelejtik és előállnak valami normálisabbal.
Ez lehet akár a kommunikációért felelős első pótvizsgája.

terlasz írta...

Ahogy nézem - több generáció is képviselve van (szerintem helyesen) a DK-ban. Beszereznek még egy-két értelmeset az iskolapadból is és máris teljes lesz a kép!

Névtelen írta...

Pupu! Mindig nagyra értékeltem irásaidat!DE! Azt Neked is tudni kell,hogy egy pártszervezés nem könnyű feladat! Az első lépés mindig a "húzóarcok" bemutatása kell,hogy legyen!A Párt elhelyezése a palettán,az kényszer!Ettől függetlenül majd a programm,az elhatározott és kitűzött cél az,ami meghatározó az egyszerű emberek számára! Ez egy gyűjtő párt! A szociáldemokraták,szocialisták,mérsékelt konzervativok gyülekezési helye.Hogy melyik lesz erősebb később,majd a körülményeek meghatározzák.Mindenesetre számomra nagy elfogadási pont,Kósáné Kovács Magda!Ő egy hiteles személy.

iivcs38 írta...

Minden kezdet nehéz. De valahol el kell kezdeni: Régi rossz szokás szerint - mint a táncot - a kályhánál. De remélem, egy idő után a hibákat is kijavítva "beindul a szekér", hiszen lóban nincs hiány, csak a "hajtó" tudja összefogni a ma még össze nem szokott fogatot..

zombi írta...

Ez a blog akkor lenne igazi, ha azt is tartalmazná, hogyan kellett volna összeállítani a vezetőséget. Vagy azt, hogy rögtön, azonnal hogy lehet egy épkézláb pártot sokféle emberből összehozni. Na ez az, ami nem megy egyik hónapról a másikra. Majd, ha leszünk vagy 10 ezren, akkor lehet mondani, hogy válogassunk, ki a legmegfelelőbb a vezetőségbe, vagy a párt vezetésére. Szerintem meg mindegy, hogy valaki az elmúlt években melyik párthoz tartozott, ha demokratikus elvei vannak. Persze ez a hsz-om tükrözi, hogy én bízom Gyurcsányban. Mert nem rajta múlott, hogy nem volt rá ideje, hogy kivigye z országot a válságból. Hanem azokon, akik kihátráltak mögűle.

Babi néni írta...

Nem tudom megítélni a leírtak igazságtartalmát, mert nem vagyok Gyurcsány-párti. De az tény, hogy én is azt várnám, hogy valaki végre a vidékhez is szól meg a "kékgallérosokhoz", mert bár én értelmiségi vagyok, de kicsit unom már, hogy mindenki "engem akar megszólítani". Kicsit olyan, mint a cipőboltban, ahol nincs kényelmes cipő, kénytelen vagyok azt választani, ami a legkevésbé szorít és még valamennyire tetszik is.

Amivel viszont nem értek egyet: az a fiatalok hiányolása. Akár tetszik, akár nem, a fiatalok nem alkalmasak politikusnak, mert még nem tapasztaltak eleget. Lehet őket mozgósítani ilyen-olyan céllal, de nem lehet őket befogni egy párt zászlaja alá, mert ami még "szingliként" bejön nekik, talán gyeses anyaként már ellenszenves. Egyszerűen nagyon kevés fiatalt érdekel a politika. Másrészt meg ahogy elnézem az ifjú titánokat, hát nem vagyok lenyűgözve se Kocsis Mátétól, se Szíjártótól, de őszintén szólva Mesterházytól se - ha ő még egyáltalán fiatalnak számít. Nekem olyan politikus kell, akinek unokái is vannak és érdekelt abban, hogy olyan jövőt építsen, ahol az unokái is jól érzik magukat. Persze ez utóbbi se jellemző vonás - legalábbis nekem nagyon úgy tűnik, hogy az utánunk jövőkkel együtt le vagyunk tojva...

Ahogy ez az antik demokráciában se lehetett nyeretlen kétéves választott tisztségviselő, ha valaki jobban szerette a történelmet nálam (gyakorlatilag bárkire ráillik), az talán meg tud erősíteni, hogy volt valami életkori kitétel a választhatóságot illetően.

éva írta...

Pupu, nagyon belegyalogolhattál a Dkp-nál valaki lelki életébe: zárolták a blogodat. Lehet erről valami közelebbi infót tudni?
Bartus is visszavonta a cikkét az AN-en (a Kétszer ugyanazon folyóba címűt, amiben nagyon hasonlóan fanyalgott)Nem mondhatnám, hogy nagyon tetszik, talán a médiásoknak nem azzal kellene szórakozni, hogy a kritikát töröltessék. A kritikátlan ömlengés soha nem vezetett jóra!

PuPu írta...

évának
Nem mondod?
Talán ez nem engem minősít...
:O))))

Babi néni írta...

Nem én voltam! :oP

Nem szeretem Freit, de a múltkor volt vele egy interjú az új könyve kapcsán valamelyik tévéadón tévedésből adhatták le. Ő azt mondta, hogy egy ilyen kicsi országban soha nem lesz független a sajtó. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy igaza van. :o(

éva írta...

Pupu - hát éppen ez az -nem téged minősít - ha ezzel a Dkp zárolásodra gondoltál, Bartusra meg ráuszultak a Gyurcsány-hívők tömegei. Állítólag egyértelműbbé teszi a cikket. Majd meglátjuk. De az Szdsz 2.0.-ás indulási kép, logó és induló keresés, valamint heves Gyurcsány-védés után - amivel a kritikáktól és a korrigálási lehetőségtől akarják (vagy nem akarják, de fogják) elvágni - rossz érzéseim vannak!
Nem értelmiségi rétegpártocskára vágytunk! Szcientológiához köthető pártszervezővel. Ez kezd olyanná válni, mint egy brazil szappanopera pilot-filmje! Orbán a földön fetrenghet a nevetéstől!

KohnKerekes írta...

Ez az írás semmi más mint a DK fikázása egy kis fanyalgással körítve.
A mondanivalója tömören:
Ez is egy nagy szar, de az a baj, hogy én sem tudom mit kellene tenni és kikkel.
Ezért kár volt.
Egyébként Zombi h'szólásával értek egyet.
Kohn Kerekes

Vica írta...

Évának, hogy ne terjesszen ...khm ... hazugságot:
PUPU blogját NEM zárolták, a dkp.hu fórumán, hanem - éppen a kapcsolat.hu-n tapasztalt mocskolódás miatt - csak azok tudnak hozzászólni, vitatkozni róla, akik regisztrálnak és belépnek.
Nem kéne hangulatot kelteni már az elején, főleg nem ilyen baromsággal!
(...és PuPunak: hidd el, sokan értik és megértik, amit itt írsz, de tán a - néha jogos! - fanyalgás helyett egyszer-egyszer nem ártana mondjuk kivárni.)
Vica

Vica írta...

De most látom, hogy PuPu, te is jelen vagy a dkp fórumán.
Nem mondhattad (írhattad) volna akkor legalább te, hogy nincsen semmiféle zárolás?
Hogy az ajánlott blogok rovatban a tied az egyedüli, amit olvasásra ajánlanak és amiről vitatkoznak?

vagy nem? írta...

Teljesen felesleges dolog itt rágni az embernek magát. Egyszar, bárhány párt is alakul. Már eddig is megmutatta a politikai elit, hogy mire képes. /S itt kivétel nélkül már mind bemutatkozott./
Csak arra jók:
1.Hogy a saját zsebét tömje, /példákat felesleges lenne sorolni, fél napig tartana. /
2.A szegény embert mégjobban lehúzza.
3.S az országot mégjobban eladósítsa.

Névtelen írta...

Nem tudom, kinek érdeke annak a hazugságnak a szétszórása minden fórumra, hogy a KD fórumáról törölték ezt a blogot, de ez nem kicsit disznóság. A blog most is ott van, és igen kemény vitát váltott ki. Kedves PuPu a véleményedet eddig is, most is toleráltam akkor is, ha nem értettem vele egyet. Az viszont ami most a blogban is és itt is a fórumban megjelent, holmi sértődött duzzogás....nos, ez nem méltó hozzád.

hangos írta...

Hazugság, hogy törölve van a blog a DK fórumáról. Kinek érdeke ez a hazugság?

terlasz írta...

Ki keveri a szart? Nincs letiltva a DK fórumán ez a blog!

PuPu írta...

A blog letiltásánál az keverhetett be, hogy volt egy előző hely is, de ott okafogyottá vált a közlés...
Most, aki ott akar látni, annak regisztrálni kell és akkor az A FÓRUMBAN!!! az ajánlott blogoknál megtalál, az ottan a plebszé, a címlapos ajánlott blog meg a vájtszeműeké...
Ami a kritikámat illeti, sem nem fanyalgás, sem nem türelmetlenség, egyszerűen ez nem az, mint amit mondtak, és idejében kell szólni, ha nem tetszik a rendszer...
lehet, nincs mindenben igazam, de blog nem az a műfaj, ahol részletesen ki lehet fejteni a problémákat, itt inkább csak címszavakban lehet jelezni, hogy bajt érzek...
Kellene hallgatnom?
ha már megtisztel néhány ember a figyelmével, akkor az a minimum, hogy őszinte vagyok velk és nem csinálok úgy, mintha el lennék ragadtatva.
Nem vagyok.
De türelmes vagyok, én meg fogom várni a kongresszust...
:O)))

terlasz írta...

Kedves Pupu! Lehet veled egyetérteni, esetleg csak részben vagy egyáltalán nem, de az őszinteségedet mindenképpen tisztelni illik.

Vica írta...

PuPu, hidd el, sokan adnak a véleményedre, ami ráadásul nagyrészt be is jön, ahogy telik az idő.
Tegnap meghallgattad Gyurcsányt a Klubon Rangos Katalinnál? Ha nem, ajánlom meghallgatásra (a műsoroknál a Szabad Sáv címűnél három részletben található), több dolgot is világossá tesz benne!
Üdv: Vica