2011. november 7., hétfő

IDEGROHAM

Valószínűleg lehet valami kis pszichés problémája Kerényi Imrének, de az is lehet, hogy a világ számára egy nagy performance, melynek belső elkötelezettségből mindenképpen ő szeretne a rendezője lenni.
Amikor egy csillagfényes éjszakán az égre pillantva csupa-csupa öt és hatágú csillagot látott, behunyta szemét és ideálmodta nekünk az Alaptörvény Asztalát.
Már maga az elnevezés is gyönyörű, mecsoda alliteráció, mecsoda kifinomultság!
Sajnos most nem megy egy lépésben, hogy az A. A. lába színaranyból, teteje legyen, de a tetejére oda kellene még csinálni valamit, gondolta és felködlött fejében a Nagy Ötlet.
Legyen az asztalon az Alaptörvény, egyelőre újságpapírra nyomva, de később jöjjön a mű, a Díszkiadás, mely majd sunyin megörökíti az ő emlékét is a hálátlan utókornak, ha máshol nem, hát az impresszumban.
A Díszkiadásban egyik oldalon képek lesznek, másik oldalon a veretes szöveg, mely személyesen a Nagy Alkotmányjogász szellemi terméke, jelzem olyan is.
Hogy a képek milyenek, arról csak sejtéseink lehetnek, hiszen ezidáig csak egyet ismerhettünk meg, de hogy értékesek az biztos, hiszen olajfestmények, nekünk meg nincsenek jelentős olajmezőink – ezért is kerülhetett a képek darabja másfélmillióba.
A képek a századfordulótól napjainkig ölelik fel történelmünk eseményeit, nincs kétségem, hogy az ábrázolásmód megfelel majd úgy Kerényi művész úr elmeállapotának, mint a Vezér közismerten kifinomult és a Nemzeti Színházon már bizonyított kifinomult ízlésének.
Lesz a múlt századról széles áttekintés, Széll Kálmán tekeri az adóprést, a magyar baka egy szál szuronnyal kergeti a taljánt Doberdónál, lesz Kunbéla megpitykézi a szüzeket, Horthy kormánya aláírja a trianoni szerződést, Horthy Miklós dicsfényben, zsidók vagonban, rákosi virágesőben, szóval minden, ahogy illik.
De nekem azért a rendszerváltás utáni évek tematikája – az utolsó öt kép - tetszik legjobban, ide is másolom a címeket, meg a festő nevét:
Nagy Imre újratemetése (1989) – Galambos Tamás
Nemzeti Színház (1837–2002) –Atlasz Gábor
Lovasroham (2006. október 23.) – Korényi János
A vörös iszap (2010–2011) – Szentgyörgyi József
Új alkotmány születik (2011. április 25.) - Szkok Iván
Lehet, hogy csak én vagyok rosszindulatú, de valahogy olyan érzésem támadt, hogy itt a tematika a Lánglelkű Vezér életútja köré szerveződött.
Kezdődik a sor Nagy Imre újratemetésével, mely arról híresült el, hogy a Vezér ott verte ki hősiesen az oroszokat, jól megmondta a frankót nekik azzal a félelmetes, szőrös pofájával!
Pucolt is kifelé a muszka eszeveszetten, előtte megtekintették a Mi Boldogságunk izmos felsőtestéről és vaskos combjairól készült képeket, nem is volt hezitálás, meg ugye a kivonulás már folyt is, de kiemelkedő történelmi pillanat volt!
A Nemzeti Színház az egy ikersiker, merthogy a színház maga gyönyörű lett, olyan, mint Honthy Hanna csárdás kiskalapja és mintegy melléktermékként ottmaradt, ma Gödör névre hallgató képződmény, melyből szintúgy Nemzeti Színház lett volna, de a Vezér összevonta szemöldökét, így a néhány milliárd ott maradt a föld alatt.
Kíváncsi vagyok, Alföldi ott lesz-e a képen, talán a Vidámparkot idéző hajóorrban etethetné a libákat, mellette egy-két gárdista vigyáz, hogy el ne lopja...
A Lovasroham című kép arról nevezetes, hogy ez egy olyan roham volt, ami nem volt roham, hanem a rendőrök végigvágtattak az úttesten a Dob utca magasságáig, mutatván, hogy nem lenne piskóta, ha célt is keresnének maguknak.
A pszichikai hadviselés sikeres volt, olyannyira, hogy ma már szinte a vérfürdő képe idéződik fel ha szóbakerül, bizonyítva azt, hogy ha sokat mondogatunk valamit, akkor magunk is elhisszük.
A képek közül ezt lehet egyelőre ismerni, a földön fekvő szűz arca nem vehető jól ki, - talán W. M. lehet? – merthogy a rendőr bottal piszkálja, ami jó ízlésre vall, - ha már elengedhetetlen, akkor bottal…
A képen körben meg van örökítve néhány mártíriusz, keresztbetett tonfák meg az MSZP logója, ez utóbbi tetszett, de hiányolom a háttérből az „Orbánt a páncélautóról beszédet mond híveinek” motívumot.
Gondolom, a Vörös (!) iszap című festményen ott magasodik majd az életmentő dolomitgát, tetejéről büszkén néz szét a vezér, gondja volt a tesó üzletére!
Az utolsó kép lesz a legszebb, ezen felejtett le egy emeletet a Parlamentről a művész, most éppen a ráépítés folyik, de gyönyörű is lesz, ha elkészül - szem nem marad majd szárazon.
Ezt kapják majd az érettségizők útravalóul, hadd nézegessék a munkanélküliség keserű napjaiban, micsoda dicsőséges napjai is voltak ennek a gyönyörű, de átoksujtotta kis országnak.
Hát igen, ez a korszak már a Vezéré.
A könyvet dúsan fogják aranyozni, a mi napjainkat meg majd az, mikor ezeket az elmebetegeket végre elzavarja a nép a francba.

:O))))

13 megjegyzés:

Novi írta...

PuPu és többiek; ha nyugodt éjszakára /vagy másfajta izgalmakra ;o)/ vágytok, csak holnap nézitek meg, mert igen csak 'lelombozó' ez a fajta művészet.
fotogaléria --> http://hvg.hu/itthon/20111107_kerenyi_imre_festmenyek
>;-))

Joco írta...

A könyvet dúsan fogják aranyozni, a mi napjainkat meg majd az, mikor ezeket az elmebetegeket végre elzavarja a nép a francba.-----------
Sajnos Pupu,van egy kis problema-
Ha valakik egyszer elzavarjak ezeket az elmebetegeket,azok a valakik titeket kommunistakat nem elzavarni fognak,hanem felakasztani-)

Babi néni írta...

Jaj! :o) Szinte magam előtt látom...

De ne kapj idegrohamot, a legtöbb hülyeséghez képest ezek inkább viccesek. :o)

Klári írta...

Ha eddig lettek volna illúzióim a jövőt illetően, ezt a képet látva, minden reményem elszállt. Ha elfogy az a nemzedék, amely benne élt a XX. század valóságában, és tudja, mi volt, hogyan volt, akkor az ilyen festmények és a hozzá tartozó ideológia hatására milyen átmázolt, hazug kép alakul ki történelmünkről a jövő fiatalságának agyában?

éva írta...

Pupu. ez most komoly? Mert a képet először egy kártyalapnak néztem!
Csak a történelmi hűség kedvéért: én vagyok hülye, vagy a festő?: voltak kordonok a Deák-téren? És mi az a két kordon közötti piros foltocska, kinéztem a szemem, de nem tudtam megállapítani. A szentséges csavarkulcs?
Egyébként ügyes a festő ezzel a szent György és a sárkány" áthallással, Orbán bukása után is kimagyarázható: ott kezdték eltiporni a magyar demokráciát.
Legfeljebb akkor megfesti a lovas arcát is.

Névtelen írta...

A szemem nem maradt szárazon...

Oak írta...

Tegnap este néztem a "tárlatot" először.Annyira megdöbbentem, hogy ma reggel is azzal nyitottam, hátha csak a napi izgalmak miatt nem értékeltem a művészetet. Nagyon bírom a művészetek minden fajtáját... de ezek a képek vagy plagizálások, vagy fotómontázs kaméleonnal, vagy egyszerű óvodai próbálkozások.
A rendőrrohamos fő alak Bobafett-es sisakjából arra következtetek,hogy az alkotó a Csillagok háborúján szocializálódott:-) de hogy jó a varázsgombájuk -az biztos.Na ja futotta rá:-D ..és még hol van a mi reménységünk ciklusának vége... mi jön még? Érdeklődve várom.

Oak írta...

T. Jocó: ön olyan mint a gonoszkodó hülyegyerek a vasárnapi ebédelőasztalnál... próbálja ellopni a villát, meg csörömpöl, huzigálja felnőttek ruháját, meg rugdosódik... de szólnék... a "felnőttek" elnéznek sok mindent, de aztán egyszer elröppen a tasli, és ne legyen sírás:-))

zombi írta...

Jocó, már megbocsáss az ostoba megjegyzésemért, de, ha lehetne, kérnék Tőled valmi csekélységet.A tudatodban tedd már tisztába a kommunizmus és kommunista fogalmat. Mert ez eddig valahogy nem sikerült Neked.
Amúgy meg ezek a képek csak olyan pénzpocsékolás, mint annó az első orbán-kormány tagjairól festett csoportkép, amit ezek a szent emberek még ki sem fizettek a festőnek. Pedig ott aztán már tényleg csodaszépen ott állt Orbán és vele szemben Torgyán, mögöttük meg a többiek. Csak a bukta után már nem volt pénz kifizetni.
Különben meg Orbánék úgy szórják a milliárdokat szerte széjjel felesleges dolgokra, mintha egy nyersolajjal tele medence felett tapodnák, vagy legalábbis most nem fekete szenek akarnának bányászni az ujra megnyíló bényákba, hanem aranyat. Vagy, ha nem, de legalább gyémántot. Az egézségügyet, meg az oktatást, ott egye meg a fene, csak a Mi nagyurunk szeszélyei ki legyenek elégítve.

Novi írta...

Szegény Antónia, hogy miket kell kiállnia a 'mindent tudó' és tapló módon személyeskedő K.I. bunkósága miatt...
http://atv.hu/videotar/20111108_tizenot_rendelt_festmeny
Egyébként itt a 'műveket' is bemutatják.
>;-))

terlasz írta...

Milyen ostoba vagy te Jocó! Nem látod, hogy a kommunisták a túloldalon vannak!? Szeretnél egy vakvezető kutyát?

MoonRiver írta...

Nem kapok idegrohamot, a rendszer koherens és teljes. Nincsen kilógó lóláb, az őrület szépen rajzolt (festett). Várom a monumentális szobrokat is, bronzból, vagy márványból.

kogito írta...

Jocó!
Akkor Kerényi elvtárs is lógni fog? Ugyanis MSZMP alapszervezeti párttitkár volt és még kb. 50 hasonló kollaboráns és köpönyegforgató undormány keresi megélhetését a rablók között. Kérdés: ki kihez alacsonyodott le?
Sajnos te nem látsz, vak vagy, de inkább egy senkiházi seggnyaló féreghez vagy hasonlatos.
Aztán erre írhatsz bármit, attól még eszed nem lesz. "Szebb jövőt!"