2011. december 17., szombat

ELPAKSOLT LEHETŐSÉGEK

A magyar baloldal nevezetes arról, hogy ha nincs baja, hát csinál magának, ha az ellenfele beleesik egy politikai gödörbe, akkor gyorsan segít neki kimászni belőle, ahelyett, hogy a gödör szélén állva egy hólapáttal kupán veregetné, mikor talajszint fölé bukkan az az okos feje.
Egyébként is, már vagy ezer esetben felmerült bennem a gyanú, hogy a baloldal kommunikációs szakembereit a Fidesz delegálja, hiszen olyan sikeres akcióik voltak és vannak, hogy a Vezér megnyalhatja az össze ujját örömében, mikor bevetik a kommunikációs csodafegyvereiket.
Most például, egy szürke szombat délutánon, amikor a fél világ Orbán kormányának látványos és döngő pofáraeséséről és a Vezér teljes alkalmatlanságáról beszél, múlhatatlanul szükséges volt a szociknak kivágni a farbát, márminthogy ők aztán mától kezdve nem támogatják a paksi atomerőmű bővítését,
Mintha a munkagépek már felvonultak volna, mintha már a zsebünkben lenne a project finanszírozásához szükséges összeg, mintha ma ez aktuális lenne.
Nem az, de erről talán később.
Most csak kommunikációs szempontból vizsgáljuk a kérdést, nevezetesen, hogy amikor hosszú idő után a baloldal kezébe tudná kaparintani a közbeszéd tematizálását, akkor célszerű-e egy ügyibevaló gumicsontot dobni a Fidesz pitbulljai elé,.
Akik egyébként most éppen vért izzadva szenvednek, mert ekkora blamát megmagyarázni lehetetlen, új áldozatok tekintetében pedig olyan nyamvadtul állnak, hogy elő kellett kaparni a ládafiából már Juhász Ferencet.
Meg Fapál László ex-államtitkárt, akivel egyébként már próbálkoztak, de a látványos siker elmaradt.
Akivel ugyan semmire sem fognak menni, de arra talán jó lesz, hogy egy napra talán ne Orbán idiótaságáról meg az átlagpolgár - egyébként igen indokolt - félelmeiről szóljon a közbeszéd, hanem a jól bevált menetrend szerint egy szocialista politikust tudjanak meggyanúsítani korrupcióval, de legalább valami jó kis szaftos szabálytalansággal.
Ilyenkor egy valamire való kommunikációs szakember pontosan tudja, hogy a teendőket a kovácsmesterségből kell átemelni, nevezetesen addig üsd a témát, míg meleg, ne engedd ellenfeled kibújni a kommunikációs szorításból, újra és újra juttasd el üzeneted a választópolgárnak, vésd jól a fejébe, hogy az ellenfeled szakmailag, emberileg alkalmatlan.
Jelen esetben még talán azt is, hogy lépései megkérdőjelezik elmeállapota épségét, hogy mennyire kártékony az országra és az egyes emberekre, hogy mi lehet a következménye ennek a szerencsétlen lépésnek, hogy egyetlen okos ember sem támogathatja az Uniótól való eltávolodást.
Erről kell beszélnie minden egyes baloldali politikusnak, még ha az időjárásjelentésbe hívják is meg vendégként, egységesen, azonos kifejezéseket használva, mellőzve az egyéni brillírozásokat.
Erre itt van.
Paks.
Mikor az elvi döntést a szocialisták kormányzása alatt hozták tető alá, amitől rögvest alkalom is adódik arra, hogy a Fidesz egyébkén is gátlástalan kommunikátorai elkezdjék zengeni, hogy a szocialisták már megint összevissza beszélnek, az álláspontjaik az évszakokkal változnak, azt se tudják, mit akarnak.
Namármost ha eltekintünk attól, hogy a szocialisták besegítettek Orbánnak és érdemben vizsgáljuk a kérdést, akkor sem biztos, hogy ezt a kérdést most és ilyen formában kellett volna felvetni.
Egyrészt aki azt mondja, hogy meg tudja mondani, hogy milyen lesz az energetikai helyzet az esetleges bővítés üzembehelyezése idején, az hazudik.
Az viszont biztos, hogy a szénhidrogén-alapú energiatermelés egyre drágább lesz, a környezetszennyezési szempontokat figyelembevéve pedig a gáz vagy kőolajalapú áramtermelés kártékonysága sokszorosa az atomerőművek környezetszennyezésének.
Megemlítették a fukushimai atomerőmű esetét, mely természetesen gerjeszt bizonyos félelmet, de azt azért tudnunk kell, hogy több olyan tényező együttes bekövetkeztéről volt szó, melyek egybeesésének matematikai valószínűsége szinte a nullával volt egyenlő.
Természetesen nem kizárt ilyen esemény bekövetkezte sem, mint ahogy az sem, hogy Mesterházyt hazafelé motoroztában agyontapossa egy elefánt, mindössze a valószínűsége kisebb, mint hogy Orbán és Mesterházy összevesznek Puch Lászlóval azon, hogy ki mondja az ünnepi köszöntőt Gyurcsány miniszterelnöki beiktatásán.
Szóval ez egy eladható kijelentés ugyan, de azért inkább a zöld populizmus gyöngyszemeit szaporítja, mint a valós veszélyt ábrázolja.
Aztán, ugye, talán nem kellene mindjárt megvonni a támogatást, esetleg lehetne újabb megfontolásra ajánlani, netán-tán felvetni egy majdani népszavazás szükségességét.
Ez helyén is lenne, de nem éppen most, amikor az ellen éppen rogyadozik, a potenciális szövetséges meg sikítófrászt kap már a gondolatától is, hogy a szocik zöldebbek akarnak lenni náluk, akiknek tulajdonképpen a zöldségek legitimálják a létüket.
Ha valakivel együttműködésre törekszem, akkor nem keltem azt a látszatot, hogy ki akarom húzni a talpa alól az ideológiai alapot, hanem odafigyelek az érzékenységére.
Egyébként is, a szociktól az ember nem a kihajított macskák, a bálnák, és a téli szállásra vonuló vadlibák védelmét várja, hanem társadalmi érzékenységet, szolidaritást az elesettekkel, a szegényekkel, ebben kellene jeleskedni, nem pedig a bánáti bazsarózsa védelmében.
Ezekre a feladatokra van jelentkező bőven, mert a liba sajnos messze van, nehéz megsimogatni, a bánáti bazsarózsa nem beszél vissza, mígellenben a hajléktalanok jelentős része részeg és büdös, a nincstelenek lopnak és fákat vágnak ki a hegyoldalban, a munkanélküliek, rokkantak  panaszkodni sem mernek, azt sem lehet felderíteni, hogy hol és hogyan élnek.
Velük nehezebb, mint ahogy az átlag munkavállalóval is, akiket ma meg kellene győzni, hogy érdemesebb a jogaikért harcolni, mint jogfosztottan éhen veszni.
Strapás ügy, Fukushimáról és Csernobilról általában beszélni egyszerűbb, de ennyi erővel a krokodilok veszélyességéről is lehetne értekezni.
Szóval, mint ezt a nők kezeléséről szóló kézikönyv is írja, mindennek megvan a megfelelő helye és ideje, sem előbb, sem később nem érdemes szóbahozni bizonyos ötleteket, mert csak problémák származnak belőle.
Szóval nem kell minden jónak tűnő lapot azonnal megjátszani, a politika – többek között – a türelemről és az ütemérzékről, a szervezettségről és az előkészítettségről is szól, nem csak úgy durrbeleaközepibe, ahogy eszünkbe jut…

:O)))

8 megjegyzés:

tudnomkellene írta...

Tetszett - holnap még átfutom.. egyik fórumon ajánlottam a feliratodat, mert már tényleg elfajult teljesen a tények elferdítése.

gammasugar írta...

Az atomerőművi kapacitás bővítésének Magyarországon nincs reális alternatívája. Persze majd egyszer ki kell szállni az atomenergiából, de ez 50-100 éves program; még a németeknek sem fog sikerülni tíz év alatt, ahogyan most ígérik. A Fidesz bővítési koncepciójával nem szakmai baj van, hanem annak kommunikálása, a társadalmi vita teljes mellőzése az, ami elfogadhatatlan. Felelős politikai erő ilyenkor azt mondja, hogy először világosan elmondom az embereknek, melyek a lehetőségek, melyek a kockázatok, mi mennyibe kerül, meggyőzöm a társadalmat arról, hogy az egyetlen lehetőség a bővítés, és hogy ennek kockázatai nyugodtan vállalhatók. A Fidesz módszerét bírálni kell, de nem a döntés szakmai helyességét kell kétségbe vonni. Ezt például a Demokratikus Koalíció felvállalhatná, ha már az MSZP (korábbi állásfoglalásaival szöges ellentétben) nem így viselkedik.

"Debi" írta...

Mesterházy, Gyurcsány és a többi liberális, balos azért egy valamit meg tanulhatott volna már valamit a a Kárpátok Gonosz Géniuszának technikájából: azt, hogy hogyan kell működtetni a papagáj-kommandót.

todor48 írta...

Tényleg, PuPu! Azt kell mondanom, hogy ezek a szocik olyan hülyék egyálló helyben, mint más nekifutásból! Erre azonban csak egy reális magyarázat lehetséges: továbbra sincs kapcsolatuk sem a saját párttagjaikkal, sem a néppel. És még mindig azt hiszik, hogy Gyurcsány miatt vesztették el a tömegbázisukat! Persze lehet, hogy a mai és a múltkori pártelitnek úgy ió, ahogy van.

Szatmári Vitriol írta...

Már csak az a kérdés, meddig tart?
Az MSZP haldoklása.

Megyénkben (híreink szerint) például Veres J., Halmi J., Szabados J. hármassal fognak megújulni, akik eddig is megmutatták, mit tudnak, mire képesek!

Igaz is. Náluk szebb, okosabb, rutinosabb harcos nincs is erre! (szerintük)

Mindenki a csodára vár.
A csodáknak pedig kicsit segíteni szoktak!

zombi írta...

Áldom az eszüket azoknak a képviselőknek, akik átléptek a DK-ba. Meg Gyurcsányt csak csodálni lehet, hogy előre látta, hogy az MSZP-t Orbánék ellehetetlenítik azzal a jogfolytonossági izével az MSZMP-hez. Ha ez benne lesz az uj alkotmányban, hát még a vagyonukra is ráteheti a kezét a magyar szuverinitás felkent bajnoka. De most megint a semmin rágódnak, mint a gumicukron. A rengeteg feldobott labdát soha nem ütötték le. Hol vannak a baloldali ujságírók, akik kiteregetnék a fideszes potentátok szennyesét? Legyen az bulvár, vagy akármi más. "Mi nem vagyunk olyanok" Hát ezzel meg etessék a majmokat. Elég volt az úri modorból. Mesterházy olyan gyönge, mint a bébirépa.Nincs a felszólalásaiban erő, indulat, lelkesedés. Csak azt kellett hallgatni, hogy Orbán milyen elánnal védte a saját pofáraesését. Tanulni, tanulni, tanulni!. De az MSZP nem tanul.

éva írta...

Nem az a baj, hogy ellenzik az atomerőmű bővítését, hanem az, hogy nem indítottak egyidejűleg egy akciót a vízi erőmű mellett. Mert lehetett volna azt kommunikálni, hogy az államadósságban mekkora részt képvisel a tényleges kár és az elmaradt haszon, amit a rendszerváltás előtt a JOBBOLDAL okozott a Dunagate-al az országnak, és fel lehetett volna úgy tenni a kérdést, hogy víz, vagy atom?
Különös tekintettel a kiszáradó Homokhátságra és Szigetközre.

éva írta...

Nem az a baj, hogy ellenzik az atomerőmű bővítését - hanem az, hogy nem indítottak egyidejűleg akciót a vízi erőműért. Aminek során úgy lehet feltenni a kérdést: víz vagy atom? és lehet egy oldalvágást tenni a jobboldal felé, amely mérhetetlen - illetve az államadósságban forintosítható kárt okozott az országnak a Dunagate-el.