2011. december 20., kedd

SZÁJZÁR

Nem mai kezdeményezés az, hogy a baloldali médiának befogják a pofáját.
Az írott sajtónál ez nem nehéz, hiszen ha a vezér összeráncolja a homlokát, akkor azok a cégek, melyek sajtóhirdetésre egyáltalán még képesek ebben a gazdasági helyzetben, lesütik szemüket és óvatosan eloldalognak a baloldali lapok környékéről is, már amennyiben még indokolt a többes szám, lévén, hogy a Népszava mellett még baloldalinak nyilvántartott Népszabadságban éppen most kalapálják át a tulajdonosi struktúrát úgy, hogy jobboldal-konformmá lehessen tenni néhány apró sasszéval.
Emiatt le is mondott Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának elnöke, mert véleménye szerint  " a Szabad Sajtó Alapítvány fontos biztosítéka volt az elmúlt két évtizedben a lap minőségének, irányvonalának, baloldali, liberális és nemzeti elkötelezettségének".
A Népszabadság egyébként sem volt balosnak mondható. Saját magát inkább mértékadó politikai napilapként pozícionálta, mely a tények és vélemények sokoldalú bemutatásával sikeresen töltötte be a magyar politikai napilapok között a vezető helyet.
Nem lennék meglepve, ha az alapítvány huszonhét százalékos tulajdonrészét egy kiskunborzasztói és egy nagybüdösfalvi magánszemélyek által tulajdonolt ötszázezer forintos alaptőkéjű vállalkozás venné meg, a nálunk szokásos balkáni szisztéma szerint.
Marad a Népszava, amelyik már 1998 óta vegetál, - az is maga a csoda, hogy egyáltalán még a standokon van.
Ennek a lapnak mindegy volt, hogy ki van kormányon, soha, senkitől nem kapott támogatást, se a szocialistáktól, se a szakszervezetektől és a mindenkori főszerkesztő személyes kapcsolataitól függött a léte és függ ma is.
Azt nem lehetett elérni – lehet, nem is akarta elérni senki – hogy legalább a szocialista párt tagjai részére kötelező legyen a lap megrendelése, mintegy a tagdíj részeként, vagy, hogy a szakszervezetek hozzájáruljanak előfizetéséhez a tagdíjbevételeikből, melyeket elnyelt a feneketlen és átláthatatlan szakszervezeti bürokrácia.
Így aztán van egyetlen olyan baloldali lap, melyet rettegve kerülnek a hirdetők, melyekből a terjesztők csak annyit rendelnek, hogy azoknak, akik keresik a standokon, ne lehessen azt mondani, hogy nem létezik.
A televíziók között még olyat is nehezen talál az ember, amelyik viszonylag tárgyilagos képet kíván adni a bel és külpolitika történéseiről, jobb esetben politika helyett bemutatja a hajdani Habsburg címerre hajzó kétfejű libát, vagy a népszerű celebek által abszolvált tréfás vetélkedőt, melynek tárgya a népszerű lantművész vontatása férfiasságánál fogva.
A második kereskedelmi csatornánál ott üldögél a vezető kormánypárt szeme és füle, és annyi annak, akinek műsora nem felel meg a magas kívánalmaknak.
A többi kereskedelmi televízióban pedig a magyar médiavilág páriái, vagy páriává tett értékei cirkulálnak, szellentőversenyekkel és nyíltszíni szexorgiákkal szórakoztatva a nagyérdeműt, gondosan kerülve minden értéket és mértéket, mely egy médiumot európaivá tesz.
Létezik még az ATV, mely egy vallási közösség tulajdonában van, mely közösség azt kérte nemrég a Keresztapától, hogy egy frekventált standon vehessen részt a vallási bizniszben.
Kérése meghallgatásra talált, áldozatokat sem kellett azonnal hoznia, azt mondták neki, hogy talán egyszer - amire meglehet, soha nem kerül sor - majd kérni fogunk tőled valamit.
Nem kizárt, hogy ez a valami Kálmán Olga egyébként igen csinos bőre lesz - egyébként is hogy jön ahhoz egy nő, hogy ennyi rengeteg esze legyen, mikor nálunk a színvonal csúcsát a piranha-jellegű szőke démon testesíti meg, hajszínéhez igazodó szellemi képességekkel.
És itt van a rádiózás, ahol a kereskedelmi rádiók frekvenciáinak kiosztásánál eleve bebiztosították, hogy az ellenzékről egy szót se halljon senki.
Az egyetlen Klubrádió budapesti frekvenciájának elvételére már régóta készülnek, ezt tudván a rádió új frekvenciát pályázott, meg is nyerte, de a pályázatot utóbb érvénytelennek nyilvánították, most meg lehúzták nekik a rolót.
Félmillió hallgatója van a rádiónak, hihetetlenül népszerű műsorokkal, melyek zöme betelefonálós-beszélgetős műsor, amire a nép egyszerű gyermeke nagyon vevő, hiszen jószerivel nincs más fórum, ahol Tiborc elmondhatná panaszát, vagy Juliskát a másodikról valaki meghallgatná.
Itt a Drágajóbolgárúr remekül elbeszélget mindenkivel, a Munkáspárt 2006 aktivistájától a Jobbik utcai harcosáig, és mindegyik beszélgetés olyan lesz, mint a hajdani szovjet babakocsigyári munkás alkatrészlopása, aki akárhogy rakta össze mindig csak t-34-es jött ki a babakocsi-alkatrészekből.
Itt is állandóan az lett a végeredménye a beszélgetéseknek, hogy a betelefonáló igazsága kissé megroggyant, ellenben a tiszta ész diadalmaskodott…
Hát majd most nem fog, marad Bolgár Györgynek az ATV, míg el nem küldik onnan, megkeresni a Désijanit.
Egyre inkább beszorítva nem lesz könnyű az élet, marad az internet, míg csak be nem vezeti a Mi Jótevőnk a teljesen demokratikus kínai modellt.
Nem szeretnék szerénytelenség bűnébe esni, de erről a témáról már írtam egyszer, valamikor júliusban, ebben a bejegyzésemben,  - az idő semmiféle pozitív változást nem hozott, a helyzet csak romlott.
Aki nem hiszi, hogy ez a médiairányítás az önkényuralom céljait szolgálja, az valószínűleg rengeteg egyéb gonddal is küszködik.
Mindenesetre a baloldalnak fel kell vennie a kesztyűt és új módszerekkel megoldást  kell találnia ahhoz, hogy eljuttassa üzeneteit a választókhoz, akik a dolgok jelenlegi állása szerint csak az egy foltos hiéna  közül választhatnak.
Létkérdés ez, lehet nekikezdeni töprenkedni, vagy megrendelhetjük a hullaszállítót.

:O)))

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Veled kezdem ,veled zárom a napot.Remélem,te nem kapsz szájzárat!
Sötét a jelen,még sötétebbnek látszik a holnap.:-(

Gyuri48 írta...

Kedves PuPu! Csak néhány szóval egészíteném ki a fentieket. Kérjük! és követeljük!, hogy adják vissza Klub Rádiót! meg adják vissza ráadásként az ellopott nyugdíjpénztárak vagyonát, köztársaság alkotmányát, a Magyar Köztársaságot. Röviden ennyit! Gyuri48

Névtelen írta...

Szándékai szerint a Ringier fogja megvásárolni a Szabad Sajtó tulajdonrészét, mi több, az újságírók részvényeit is.
Jogos az aggodalom, ha nem is éppen a pálfordulás, de a minőség miatt, ugyanis már ma is tömérdek a reklámfelület (alkalmanként három egész oldal!), a cikkek egyre szürkébbek, unalmasabbak, az egész lap jellegtelenné vált.

G. Károly írta...

Egyet biztosan látok, láthatnátok. Ami szerintem biztos az az, hogy orbán bukása után többé nem mehet ugyanúgy minden, mint azelőtt. Nem lehet egyszerűen csak vissza állítani a régi alkotmányt, a 89-est és a régi választójogi törvényt. A történtekből le kell vonni a tanulságot és észrevenni, hogy egy olyan nép van itt, amelyiket semmi nem érdekli, csak a kaja, a zaba, a benzin és a megélhetés. A demokráciára igénye nincs, a demokrácia erre felé működésképtelen. Még. Reméljük, hogy csak erről van szó, van szó.
Tehát ha ugyanúgy menne tovább minden , mint orbán előtt, akkor ugyan ide jutunk előbb utóbb.

Grósz megmondta.

papa1950 írta...

Még szerencse, hogy a világ egyre színesebb, mert nálunk már lassan a szivárvány is csak fekete fehérben lesz látható! Beszélni meg csak előzetes meghallgatás után max. 100 fős hallgatóságnak min. egy pap jelenlétében szabad.

Névtelen írta...

Csak nyugalom emberek, azután következik az mszp és a DK betiltása is. Persze csak a felhatalmazási törvény után.

zombi írta...

G Károly.
Orbán előtt elég jól alakultak a dolgok Bajnaiék idejében. Meg azt sem kellene felejteni, hogy 2008-ban Gyurcsányék léptek először a válság miatt kialakult helyzetben. Mert tudták, hogy mit kell csinálni. Csak addig, amíg Gyurcsány mögűl kihátrált az MSZP meg at SZDSZ, addig Orbán mellett kiáll a frakciója, akármekkora hülyeséget is csináltat velük.
Amúgy meg abban igazad van, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni.

kogito írta...

Kedves G.Károly! A számból vetted ki a szót! Én végeztem egy kis közvélemény kutatást a környezetemben. Előlegként: 52 év után költöztem egy somogyi kis faluba Budapestről. Mérhetetlen sötétek az emberek. A politika nem foglalkoztatja őket, csak pletyka szintjén tájékozódnak. Ellenben a fő szórakozásuk a való világ és az x faktor izék. Ezt tárgyalják ki másnap. Rákérdezve a jövő évi változásokra, soknak fogalma sincs, hogy lesz új tákolmány és mit tartalmaz. Így áll a magyar ember gondolkodási szintje. Megérdemeljük ezt a felcsúti trógert!

Névtelen írta...

"A jelenség tipikusnak mondható: Magyarországon azért lehet lépésről lépésre kiépíteni a diktatúrát, mert csak haszonleső egyéni érdeket képviselő stratégiák léteznek, senki nem áll ki az elvek és a törvényesség mellett, nem szolidáris a másikkal, hanem a személyes túlélésre, a kollaborációra, az egyéni érvényesülésre játszik. Ez az oka az összefogás hiányának. Ez azt eredményezi, hogy Orbán és a Fidesz bármit megtehet, egyenként játszhatja ki a társadalom különböző csoportjait, és a végén senki nem ússza meg, azok sem, akik külön utakon próbáltak elvtelen kompromisszumokkal megélni a diktatúrában."

Ezt nem a névtelen írta. :)

éva írta...

Pupu, a helyzet rossz, de nem reménytelen. Majd szépen felelevenítik az illegális kommuniasta párt módszereit. Régen sem volt újság és internet - de voltak jó kis röplaposztások.
És szerintem a Népszabi kivásárlása megint egy alcsutkai öngól, A Szabad Sajtó Alapítványnak legalább lesz pénze arra, ami a feladata.