2011. december 27., kedd

ELSŐ AZ EGÉSZSÉG!

Akárhonnan is nézegetem, legjobb lesz mostanában egészségesnek maradni.
Ha meg nem tartozik valaki a havi négyszázezren felül keresők nem túl népes csapatába, akkor ezt az állapotot nem árt a továbbiakban is fenntartani, tekintettel az egészségügyi ellátás aktuális helyzetére és a várható változásokra.
Ami az akut probléma, az a rezidensek és a fiatal szakorvosok helyzete.
Szakorvos úgy lesz valakiből, ha az egyetem elvégzése után kórházi gyakorlatot szerez és specializálódik választott szakterületére.
A világ ma olyan irányba megy ugyanis, hogy az emberi test egyre kisebb szeletéről kell egyre nagyobb ismeretekkel rendelkeznie annak, aki magát szakorvosnak akarja tudni, mégha ez azzal is jár, hogy így néha kikerül a látótérből maga az ember, hiszen aki túl közel hajol vizsgálódása tárgyához, az esetenként elfelejti összességében szemlélni a beteget.
De az kétségtelen, hogy a tengernyi ismeretet, melyet korunk adhat az orvosnak, szinte lehetetlen a maga teljességében megtanulni, a mai technika használatát tökéletesen elsajátítani, annak hihetetlenül gyors fejlődését nyomon követni – gondoljunk csak a képalkotó eljárásokra, melyek többsége húsz évvel ezelőtt még ismeretlen volt.
Ma meg már a beteg is úgy emlegeti a PET-CT – t meg az MRI – t, mint régen a doktorbácsi spatuláját, és nem hisz többé a kinyújtott nyelv alapján felállított diagnózisban.
Szóval kell a szakorvos, és kell az utánpótláshoz a rezidens is, és kellene mindkettőnek tisztességes megélhetést biztosítani.
Ha nincs tisztességes megélhetés, akkor a szakorvos felkerekedik és elmegy világgá, csak kis batyujában a hamubasült pogácsa helyett a szaktudását viszi magával.
Ezért aztán rezidensek kellenek, akik majd néhány év múltán pótolni tudják majd a világgá ment szakorvosokat – vagy maguk is világgá mennek.
Ez a helyzet előbb-utóbb rányomja majd bélyegét az ellátás színvonalára is, hiszen a rezidensek a szakorvosoktól tanulnak, és ha azok közül a legjobbak máshol keresik a megélhetést, akkor a középszertől csak középszerű ismeretek továbbadására lehet számítani.
Még az a szerencse, hogy vannak az orvosok között mazochisták is, akik csendben húzzák az igát, de egyszer ők is besokallnak majd.
Amit ez a réteg kér, az nem irreális: piacképes tudásért piaci fizetést – már az ősember is kiemelten dotálta a törzsi varázslót, neki csináltak a mamutból herepörköltet, míg a nép rágcsálhatta a szívós oldalast…
Persze egy részüknek szerencséje lesz, hiszen a Vezér egy sunyi mozdulattal kettévágta az idáig egységes, szolidaritási alapon működő egészségügyi ellátást.
Azt mondják a dramaturgok, hogy ha egy színpadon a falra felakasztanak egy puskát, akkor annak el is kell sülnie a darab folyamán.
Orbán felakasztotta az ominózus puskát, ne legyen kétségünk, hogy nem véletlenül történt, az Éleseszű Vezető, ha a pénzéről volt szó, akkor roppant kreatív tud lenni.
Jelen esetben egy laza mellékmondattal a munkáltatók számára korlátlanul adó- és járulékmentessé tette a dolgozóikra kötött egészségbiztosítást.
Ezzel megszűnik az egységes ellátás, megszűnik ezzel párhuzamosan a járulékfizetések megszüntetve –átalakításával az egészségbiztosító biztosítási jellege.
Lesz a plebs számára egy redukált ellátás, melynek technikai színvonala várhatóan a Kádár korszak szintjén fog stabilizálódni, ami akkor persze korszerű volt, de közben azért eltelt majd negyed század, és valamicskét fejlődött a technika.
Mindenesetre a társadalmi többség számára a vizsgálat – kissé kisarkítva - várhatólag abból fog állni, hogy nyújtsa ki a nyelvét, - a fiatal nőknek ehhez meztelenre is kell vetkőzni persze – ez természetesen némileg rontani fogja az egészségügyi ellátás színvonalát.
A szerencsésebbje majd a magánbiztosítók szolgáltatásaiból szemezgethet.
Attól függően, hogy hol a helye a Lázár-skálán, fizeti majd egészségügyi kiegészítő biztosítását munkáltatója adó és járulékmentesen, tehát a közös zsebből – a legszegényebbek zsebéből is.
Így is kell ezt, hiszen azt a réteget, mely egyébként is meg tudja venni magas jövedelméből a többletszolgáltatást, még gazdagabbá kell tenni.
Az egészségügy jelen állapotában olyan, mint a tollafosztott liba szárny és lúdtalpak nélkül, már se repülni, se úszni nem tud, ellenben a libasereglet megtollasodott tagjai számára rendelkezésre áll a helikopter és a motoros jacht, meg ne erőltessék magukat.
Ezek személyzetét majd rendesen megfizetik, hiszen drága életek vannak a kezeik között…
Az egészségügyben ma a személyi feltételekkel és az alkalmazható gyógyító eljárásokkal kapcsolatban is súlyos gondok fekete fellegei vetik a Mi Reménységünk pilis fejére baljós árnyékukat, és már közel az a perc, mikor a műtéteket a kormány tagjainak kell személyesen elvégezni, vagy ott dögöljön meg  a páciens, ahol van.
Vajon melyik opció fog bekövetkezni?
Mindenesetre talán azt kellene elintézni a dúltlelkű rezidenseknek, hogy első körben a Kútvölgyiben és a Honvéd kórházban akadozzon a szakellátás, majd a kedves Mama akkor megmondaná a buta képviselőnek, hogy kinek az egészségével szórakozzon.
Akárhonnan szemléljük is ezt a helyzetet, elkeserítő, hogy a kormány ezen a területen is csak rombolni tud, és nagyon kilóg a lóláb a szándékok mibenléte felől.
Már az első Orbánjárás idején ott settenkedett a Nagyméltóságú Asszony  és a Család nagy barátja, a Kékessy-klán az egészségügyi privatizáció körül, nem lennék meglepve, ha az egészségbiztosítások új divatjának szabászai között ott csattogtatnák megint szorgos ollóikat.
A nép meg majd csak akkor döbben megint rá sanyarú helyzetére, mikor majd a Non-Hodgkin limfómáját kalmopyrinnel kezelik.
Még szerencse, hogy Egyetlen Mentsvárunk nem a honi egészségügy szolgáltatásait veszi igénybe, így még nem eszi meg a bögre fülét,  ki tudja, ha itthon kezelnék, ugye....
Egyelőre minket etet…

:O)))

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igaz! Először építsd a stadionokat - btto.48 helyett feléért - utána tartsd fenn családodat,s maradj egészséges, ha kész lesz... kívülről nézheted,s még cipőt sem kapsz hozzá! Majd lesz nemtudomhány - hányan is laknak al-fel-be-meg-ki-át-oda-vissza.... stb. majd megtöltik a nézőteret fizetőkkel. Hát arra kíváncsi lennék. Fő az egészség, fuss egy pár kört a Parlament körül.

Névtelen írta...

egy igazán elkötelezett fideszes válsztópolgár nem betegszik meg. ha mégis, akkor úgyis a vip kórházba kerül, ahol azonnal megfelelően ellátják. a többi meg vessen magára.

kogito írta...

http://www.youtube.com/watch?v=E8pD3lYpbPk

Ez az idióta tényleg súlyosan agykárosodott az atyai salleroktól és kokiktól!
Ha bukik ez a sper ma, vagy holnap, kitör az örömünnep.