2010. december 6., hétfő

BÓVLI

Reggel megjött a Mikulás.



Mindenkinek hozott valamit, jó kislányoknak játékot a papás-mamáshoz, jó kisfiúknak meg csokit, hogy legyen kedvük papás-mamást játszani, Magyarországnak meg nemzetiszínű szalaggal átkötött leminősítésecskét.
Leminősítette a Moody's Investor Service hitelminősítő intézet Magyarországot.
Hétfőn reggel egyszerre két fokozattal minősítette vissza a magyar államkötvények besorolását: "Baa1" kategóriából a "Baa3" kategóriába, negatív kilátással.
A hitelminősítő intézet az államháztartásnak tulajdonított hosszabb távú kockázatokkal és a forint külső sérülékenységével indokolta a visszaminősítést, egyúttal további visszaminősítést is kilátásba helyezett.
Ugyanilyen besorolásban tartja a Magyarországot a S&P hitelminősítő is, mindkét cég besorolása egy fokkal áll a "bóvli" kategória felett.
Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy megjövendöljük, lesz ez még rosszabb is, hiszen a pofátlan mértékű rablásokon és Übü király hatalmának bebetonozásán kívül ebben az országban semmi, de semmi érdemi nem történik, - már ami a gazdaságpolitikát illeti.
Folyt ugyan némi maszatolás az adórendszer környékén, - átcsoportosítottuk az adóterhelés súlypontját a gazdagokról a szegényekre, megtámogattuk vele azokat, akiknek úgyis van, elvettünk azoktól, akik a végső tartalékaikat élik fel, meg manipulálgattuk kicsit a HUF árfolyamát, hadd kaszáljanak a bennfentesek.
Ennek az árát aztán fizettetjük a devizahitelesekkel, majd durván elloptuk az emberek magán-nyugdíjpénztári megtakarításait, és gondoskodtunk róla, hogy a pénzeszsákhoz ma már egyedül Mihály király tudjon hozzáférni - de valódi, érdemi változás a gazdaságban nem történt semmi.
A mi lángeszű vezérünk meg abban a hitben ringatja magát, hogy szokásos nagy handabandázása mögött a külföld, a befektetők nem veszik észre a primitív és erkölcstelen trükközést, - nem látják azt, hogy hova vezet a kalandorpolitika.
Szijjártó, Orbán magyar hangja a tőle megszokott színvonalon, veretes baromságokkal etette híveit.
Elnézegetem ezt az embert – nehezen lehet eldönteni, hogy ő személyesen ennyire idióta, vagy csak szomorúszemű főnöke elmesziporkáit osztja meg velünk, mikor azt mondja, hogy „a nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre.”
Mintha Rákosi korába csúsztunk volna vissza, merthogy ha valaki a Kádár-rendszer utolsó tíz-tizenöt évében ilyet mondott, azon az illetékes pártbizottság kórusban röhögött, - már csak az van hátra, hogy csasztuskát is írjon a szivarozó, nagyhasú tőkésről…
Azt is odanyilatkozta, hogy a siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd.
Egyszerűen nem tudom elképzelni, - a Fidesz hívei valóban ennyire ostobák lennének, hogy ezt a hülye dumát bevegyék?
Milyen hosszú az a táv?
És talán hiányzik egy félmondat arról is, hogy mi van akkor, ha a nagy siker elmarad?
Még csak azt se mondom, hogy közvetlenül Orbán polihisztor direkt baromsága miatt, hanem mondjuk azért, mert a világ másik végén bedől egy bankcsoport, vagy, mert helyi konfliktus tör ki Pirézia és Buznyákország között, nemzetközi tejfölhiányt teremtve, melynek pénzügyi hatásai begyűrűzve megemelik a kamatokat, melyeket az államadósság finanszírozása miatt fizetnünk kell.
Vagy legyen szerencsénk és köszöntsön soha nem látott pénzbőség a világra, de ezzel egyidőben –mondjuk - az egyik nagy ország ne engedjen diktálni magának és emelje meg csak egy kicsikével a nekünk szállított energiahordozók árát, - ki a franc fog akkor helyettünk helytállni?
Ki dob akkor nekünk mentőövet, hiszen mi még csak az eurozóna tagjai sem vagyunk?
Az IMF-et elhajtottuk, a tetejében feleslegesen durván és a pénzvilágban szokatlanul látványosan, és bár egy ilyen szervezetnek nincsenek érzelmei, csak érdekei vannak, de tisztségviselői azért emberek.
Ők nehezen felejtik el a sértéseket és adott esetben kemény elégtételt fognak venni a pökhendi mitugrászon.
És mi lesz, ha a permanens gazdasági csoda folytán a nagy hitelminősítők valóban betolnak bennünket a bóvli kategóriába?
Matolcsy azt mondta, hogy a jelenlegi értékelés nem vette még figyelembe azt, hogy Magyarország 2010-ben az unió ötödik legalacsonyabb államháztartási deficitjével rendelkezik, és a jövő évi 3 százalék alatti hiány szintén az unió ötödik legalacsonyabb hiánya lesz.
Dehogynem vette figyelembe, - egészen idáig csak ezt vette figyelembe.
Hiszen egyébként már az első megmozdulásuknál le kellett volna minősíteniük az országot – idáig terjedt ki a Gyurcsány – Bajnai kormányok eredményeinek hatása.
Mert azt azért ne feledjük, hogy amiért most Matolcsy két féltéglával veri a mellét, azt nem ő hozta össze hibbant főnöke iránymutatása alapján, hanem az a gazdasági helyzet örökség – az általuk gátlástalanul szidott és gyűlölt elődök ezerszer elátkozott, de következetesen végigvitt gazdaságpolitikájának eredménye.
Ha bekerülünk a bóvli kategóriába, akkor a nagy külföldi befektetők azonnal elkezdik kivonni pénzüket az országból, merthogy ugyanúgy, mint ahogy nálunk a nyugdíjpénztáraknak, nekik is előírásaik vannak arra, hogy milyen feltételekkel és hova helyezhetik el a tőkét, de azoknak a kritériumoknak mi már nem fogunk megfelelni.
Ettől kezdve nem jön ide egyetlen befektető a reálszférába sem, mert már a nyugdíjpénzek einstandolása is megrengeti a magánvagyon biztonságába vetett hitet, ha ehhez még hozzájön a hitelminősítők véleménye is, akkor úgy fognak bennünket kerülni, mint a leprást.
És akkor ne leegyenek kétségeink,pénzre lesz szükség, és miután máshol addigra már nem lesz pénz, a Lánglelkű hozzá fog nyúlni a lakossági befektetésekhez és megtakarításokhoz is, - nem véletlen nyitnak kihelyezett bankfiókokat Burgenlandban a sógorék…
Nem egy ismerősöm spekulál azon, hogy évtizedek óta hazai számlákon fialtatott kis pénzecskéjét hogyan helyezze biztonságba, - nem nagyon csodálkozom rajtuk, - ennek a kormánynak annyi hitele sincs a társadalomban, mint egy zsebesnek a hatos villamoson.
Hát ez volt ma a Mikulás puttonyában, - rettegve várom, mit hoz majd tavaszra a nyuszi…


:O))))

A bejegyzés itt is olvasható: http://kapcsolat.hu/blog/bovli

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Pupu, a Kapcsolaton valamit elszúrtál, nem lehet ezt a szöveget megnyitni. Pl nincs fent a címe, csak annyi, hogy puputeve, és lenyílik egy ablak, hogy lépj be, vagy regisztrálj.

Unknown írta...

Pupu, nagyjából egyetértek, egy kivétellel: Én jobb szeretem, ha az ország vezetői egy kissé pofátlanok, de bízhatok abban, hogy nem ment el tökéletesen az összes eszük. Ha a Kósa-Szijj Ártó duó nem szimpla hülyeségből, vagy egy fokkal kevésbé hülyén némi shortolásért dönti be a forintot, hanem az ország jól felfogott érdekében.
Ugyanis az árfolyam emelkedéssel a devizahitelesekre kivetett "különadóból" az exportőrök felesleges és hosszadalmas pályázgatás nélkül alanyi jogon részesültek, az olcsóbbá váló forint ráadásul gerjesztette a bevásárló és egyéb turizmust - ami tagadhatatlanul meglátszik a GDP - III.n.évi megugrásán. Reméljük ez a IV. n.évben is marad.
Hogy ez az adósokkal szemben pofátlan és tisztességtelen?
Lehet, viszont tagadhatatlanul eredményes, és biztosan közrejátszott abban, hogy mára visszakapaszkodott a forint.
Bár azt magam is szeretném, ha gyorsan eltakarodnának a sunyiba - azt azért nagyon nem díjaznám, ha előtte még államcsődöt okoznának.
Tehát reménykedjünk abban, hogy nem TELJESEN lököttek! A remény hal meg utoljára.

MolnarErik írta...

Sajnos nekem az a meglátásom, h nem nyugszanak addig, amíg államcsődöt nem csinálnak, viszont elhajtani sem fogják őket addig.
Az országnak egyébként az lenne a legjobb, hha ez minél hamarabb következne be, mondjuk 1 következő, bóvlira történő leminősítés után, már nem tudnának normális kamaton, csak mondjuk 10% felett hitelt felvenni, mert akkor az IMF még kihúzhat minket a szarból. Bár ezekből még az is kitellik, h inkább bevállalják az irgalmatlan kamatterheket (amiket azt persze már nem tunk visszafizetni), mint h visszakuncsorogják magukat az IMF-hez.