2011. február 19., szombat

HAZUG ORSZÁG...

Először a Gyurcsány-beszéd visszhangjáról szerettem volna írni, de elment tőle a kedvem.

A cikkeket, hozzászólásokat olvasgatva, megnézve a megnéznivalót néhány korrekt értékelés mellett megint szembe kellett találkoznom az amatőr és hivatásos fanyalgókkal, a körúton belüli valóság szakavatott elemzőivel, az egyrészt-másrészt mestereivel, akik hol magát a tényt, hol az egyébként sehol be nem jelentett visszatérés időpontját, hol a módját, hol annak általuk vélt kilátástalanságát bírálták, ecsetelték – próbálva lelohasztani az esetleges lelkesedést és tenniakarást.
Tulajdonképpen egy ember okozott nekem igazi csalódást, de hát az ember egy koron túl már edzetté válik, legfeljebb ha legközelebb meghallom a médiában a véleményét, akkor bekalkulálom ezt a kis korrekciós manővert is…
Ezért aztán úgy döntöttem, a mai téma nem az eredetileg tervezett lesz – különben is, Gyurcsány elindult egy irányba, amit erről az irányról elmondott, az korrekt és vállalható, lehet vele, lehet utána menni, aki nyilvánosan elmondta a véleményét neki, azok véleménye nagyjából egybevágott,
Csapatot kell építeni, ebbe megfelelő embereket kell toborozni a szakértelem és felkészültség alapján válogatva, fel kell hagyni a one man show – val, komoly kommunikációs gárdát kell felállítani és a szervezési munkát gyakorlati szakemberekre kell bízni.
Szervezetet kell építeni és működtetni – ehhez sem biztos, hogy személyesen kell nekilátni, elég a szakemberek javaslatai alapján részt venni benne.
Senki nem polihisztor, és aki autót akar vezetni, annak nem okvetlenül kell értenie az autógumi gyártásához, arra ott van Tatai Ilona, de ha autógumit akarunk gyártani, akkor ahhoz viszont őt kell alkalmazni és nem azt a barátunkat, aki a boroskancsó mellett leginkább egyetért velünk Kötcsén.
De megvan Gyurcsánynak a magához való esze, és ha Klára asszony rá tudja mindenféle szankciók kilátásba helyezésével bírni, hogy próbálja meg ne azonnal kimondani, ami az eszébe jutott, akkor sok szép sikert és sikeres politikust látok még benne…
De – mint említettem, nem sok kedvem van ezt a kérdést csócsálgatni.
Így aztán beszélgessünk kicsit másról, beszélgessünk egy velejéig hazug országról, melyet a mi szerencsétlenségünkre úgy hívnak, hogy Magyarország.
Példaként beszélek csak róla, de példának gyönyörű a téma: az adó.
Ebben az országban sír mindenki korra, nemre vallásra való tekintet nélkül, hogy szegény a haza, a költségvetés bevétele nem fedezi a kiadásait, összeomlik a szociális rendszer, a nyugdíjrendszer - úristen, még talán az Orbán-rendszer is?
Ezért aztán majd jönnek a megszorítások, ami persze rettenetes lesz, kibírhatatlan és a nemzet saját sírjába dől.
Mikor Gyurcsány elmondja, hogy az egészségügy rendbetétele nélkülünk – az anyagi hozzájárulásunk nélkül - nem fog menni, akkor mindjárt felzeng a jobber dalárda és felemlegeti a kibírhatatlan vizitdíjat, ami majdnem szociális kataklizmát okozott, és amelyet csak a Fidesz szociális népszavazása – a zemberek határozott fellépése - tudott meggátolni.
Mondja ezt mindenki vérfagyasztóan komoly pofával, holott a nyolcadikos gyerektől a matuzsálemi korú Józsi bácsiig mindenki tudja, hogy ez az ország az adócsalók paradicsoma, ahol az emberek szinte hivatásszerűen csalják az adót, kivétel nélkül mindenki.
És aki személyesen nem is csal, vagy azt hiszi, hogy az nem adócsalás, amikor nem kér számlát, merthogy úgy olcsóbb, annak csalja az adót a munkáltatója, a szállítója vagy a boltos, akitől a kenyeret veszi.
És ez bocsánatos bűn, a szemfüles magyar egyéni hőstette a hatalommal szemben, amit az „Ezeknek én? Egy fillért se!” című mondóka kísér.
Mindig van ok, hogy az éppen aktuális „ezekre” haragudjunk valamiért, vagy, mert talicskával tolták haza a Nokiás és viszkis dobozokat (per tangentem jegyezném meg, hogy azért időnként dobozok helyett lehetne esetleg az „ürgebőrbe varrva” verziót is alkalmazni, - több fantáziát elvtársak!) vagy, mert komcsik, vagy, mert Fidesz-nácik – szinte mindegy is.
Mária Terézia óta elválaszthatatlan része a magyar mentalitásnak: Vitam et sanguinem, sed avenam non! – Életünket és vérünket, de a zabot nem!
Szép ez az évszázadokon átívelő tradíció, csak az a baj, hogy mára oda jutottunk, hogy aki adót fizet, arra az emberek csodálkozással vegyes szent tisztelettel néznek, mint az indiánok az elmebetegekre, - biztosan beléköltözött a Nagy Manitou!
Azok közül is, akik adót fizetnek, a nagy többség vadul sumákol.
Ma Magyarországon az adóbevallást benyújtók mindössze 6,5%-ától származik az szja-bevétel több mint 80% - a, ez háromszázezer adózót jelent, míg a maradék 20%-ot négymillió kétszázezer ember fizeti be.
És ez még csak a személyi jövedelemadó, miközben mindenki tudja, hogy ebben a kategóriában ott pöffeszkednek a minimálbérre bejelentett és mellé adómentesen, zsebből dotált alkalmazottak – egészen nagy cégeknél is – és ott vihorásznak a vállalkozók is, akik szintúgy nem fizetnek, csak minimálbért maguknak, meg kreatívan elköltségelik a kiadásaikat.
Azaz a cégükkel fizettetik meg a kiadásaik jelentős részét, ezzel megspórolva a személyi jövedelemadó fizetését és csökkentve a vállalkozásuk nyeresége után fizetendő adót egyúttal..
Hogy a jattos szakmák bevételeiről szó se essék, és ne beszéljünk a nőgyógyász főorvos állami állása után fizetett adójáról sem.
És a konferencia címen gyógyszercégek, vagy tudományos intézmények által fizetett nyaralások se kerüljenek itt szóba.
De rengeteg adót eliminálnak a vállalkozások is, nekem például van olyan ismerősöm, egy kocsmáros, aki, amikor felszaporodik az adótartozása, akkor egyszerűen bedönti a céget, merthogy az adóbevallást elmulasztani rettenetes bűn, de a befizetést elmulasztani nem akkora.
Meg aztán itt is érvényes a banda pénzosztásánál alkalmazott metódusa – itt nem a kontrásnak, hanem az államnak jár az adó, de nem jut.
De a cég meg, mire ide jut a dolog, már régen Kaya Ibrahim nevén van…
Ez ma Magyarországon természetes állapot és lehet ugyan a hivatalokat összevonni meg széttrancsírozni, a szakképzett és hozzáértő hivatalnokokat fiatal és tapasztalatlan, ámde politikailag megbízható Viktor-komornyikokra cserélni, nem fog ezen a helyzeten segíteni.
Mint ahogy azon sem, hogy az első havi személyi jövedelemadó bevétel uszkve 40 milliárddal lett kevesebb, mint tavaly, - ez éves szintre vetítve 500 milliárdot jelent, lehet kezdeni aggódni…
Ha mindenki befizetné az államnak azt az adót, mely a jelenlegi rendelkezések szerint járna, akkor Viktorék építhetnének a Dunára hosszában egy akkora bevásárlóközpontot, hogy Szentendrétől –Mohácsig érne, - de hát akkor mindenkinek tisztességesen be kellene fizetni az adót.
De hát ezeknek?
Én?
Hogy ne jusson libacombra?
Egy fillért se!


:O))))

19 megjegyzés:

Kertész írta...

Telitalálat a téma választásod Pupu!

Aladár írta...

komoly kommunikációs gárdát kell felállítani és a szervezési munkát gyakorlati szakemberekre kell bízni.
Tokéletesen egyetértek Veled.Az adózásról írt gondolataid is telitalálatok.
Abban viszont nem értek egyet, hogy majd jönnek a megszorítások azok itt nem lesznek, csak ÁTALAKÍTÁSOK.:D:D:D

éva írta...

Pupu, a témaválasztás ugyan telitalálat, de azért néhány dolog mégsem stimmel. A 40 milliárdos SZJA kiesés előre látható volt, mivel azt még az előző évi adószabályok szerint fizették, és nagyon sok cég januárra halasztotta a bér- és jutalom kifizetést. Ebből februárban várható egy kis javulás - vagy sem, mivel pont azt a réteget preferálja az egykulcsos adó, amelyiktől az adó 80 %-a származik. Ebből olyan havi 30 mrd kiesést előre beterveztek a költségvetésbe. A manyup pénzek lenyúlásán kívül az oda utalt havi pénzek "megspórolása" segít EZT a lyukat betömni. Nem véletlen, hogy a lenyúlás előtt még "csak" a 14 havi eltérítést fontolgatták. Csak aztán megjött az étvágy: az einstanddal elért egyszeri 3ezer mrd a hab a tortán.
Az egykulcsos adó mellett kevés szó esik arról, hogy idén felezték, jövőre meg teljesen kivezetik az adójóváírást, amely eddig a létfenntartási költségeket legalább kivonta az adózás alól. Tisztességes országban van nulla kulcsos sáv, mivel akinek kenyérre kell, attól nem veszi azt el az állam. És nálunk sajnálatosan igen nagy az a réteg, amelynek adóztatása egyszerűen indokolhatatlan, embertelen - ráadásul kontraproduktív - mivel közvetlenül szűkíti a keresletet.
De azért Orbán egy nagyon profi hatalom-technikus. A februárban fizetett januári bérnél tömegek szembesültek azzal, hogy "nem jártak jobban" - SŐT! - viszont február RÖVID hónap, tehát valahogy még kijönnek az emberek ennyiből.
Március viszont jó hosszú, 31 napos hónap,
tehát a vége felé már irtó nagy gebasz lesz igen sok családban. Viszont akkorra feltálalja az aktuális gumicsontot: az "Alkotmányozó" akármit. Nem véletlen tehát az alkotmányozási kényszer - ki van ez találva!

ködbelátó írta...

Nagyvezér beszéde nem volt más mint vágyai, rózsaszín ködben. Álmodozás. De a vége mégis csak pártszakadás, mert őt sajátjai ki se állhatják. Lehet még egy kicsit húzni az időt. Áltathat ő benneteket, nektek már úgy is csak ez kell, már csak erre van szükségetek. Erre a kis időre, ami nektek hátra van, elég az ígérgetés is, gyógyír bajotokra.

anyácska írta...

Ó, drága pici pupukám: mond el anyának,ki volt az az egy, akiben nagyot csalódtál? amitől úgy elment a kedved, hogy témát változtattál?igaz, hogy a fele akkor is eredeti elképzelésedről szólt.ne szomorkodj, gondolatban veled vagyok, ölbe veszlek, letörlöm a könnyeidet,majd anya megvígasztal.imádlak mikor így átmégy megbántottkába. pusszancs . anya

PuPu írta...

ködbelátónak:
Lehet, - de lehet, hogy akik ki nem állhatják, azok nem is a sajátjai?
És mi van, ha azok lesznek többen, akik a sajátjai, akik kedvelik és bíznak benne?
Egyébként meg a kor nem érdem, csak állapot, - méghozzá meglehetősen gyorsan múló állapot.
Nekünk viszont van minimálisan is egy határtalan előnyünk veled szemben: mi már megértük ezt a kort, te ellenben még csak reménykedhetsz ebben, bár ha a gyerekeid viszonya olyan lesz majd a generációdhoz, mint a tied a mi generációnkhoz, akkor jó, ha lelkesen gyakorolod a futást, mert úgy fognak rád lőni, mint körvadászaton a nyúlra, de meg is érdemled, ez kétségtelen.
Tudod, mi vagyunk a Nagy Generáció, ti meg, ahogy elnézem a Nagy Degeneráció - tisztelet a kivételnek, persze...
:O))))

PuPu írta...

anyácskám, képzeld, a Lacibácsi érzelmi vihara lepett meg, idáig tárgyilagos elemzőnek ismertem, aki nem politizál, hanem értékel - mint a tudós, aki mikroszkóp alatt tanulmányozza a szunyogot, de közben nem akarja egyúttal agyoncsapni is, - meg akarja inkább ismerni...
Dehát anyácska, a lóvé nagy úr...
De azért el nem keserített,és nem is csak ő volt az oka annak, hogy letettem arról, hogy olyan embereket akarjak meggyőzni, akik erre a legkevésbé sem nyitottak, - vagyok én egy mazochista?
Ennek az országnak úgyis diktátor kell, és bár Vityka erre kiválóan megfelel, de a todomány azért azt mondja, hogy a leghatékonyabb társadalmi rend mégiscsak a felvilágosult abszolutizmus - és hát Viktor meg a felvilágosultság... - inkább a mélységes sötétség, ami azt illeti.
Namármost az őled anyácska, arról azért többet kellene tudnom, mielőtt odacsücsülök, egyátalán beleférek?
De azér a könnyeim letörölgetheted!
Hüpp, hüpp...
:O))))

ködbelátó írta...

pUPU! NINCSENEK GYEREKEIM. ÉS NEM IS LESZ. ENNEK A ROHADÉK TÁRSADALOMNAK NEM IS CSINÁLOK!!!!! A VAGYONOM MEG ELÉG LESZ MAJD EGY IDŐSOTTHONRA.ARRÓL CSAK ÁLMODD TOVÁBB, HOGY AZOK LESZNEK TÖBBEN, AKIK KEDVELIK ÉS BÍZNAK BENNE.JÓ BIZAKODÁST!JÓ IDŐTÖLTÉS.

Névtelen írta...

ködbelátó,hát a csöpivel se lett jobb?

anyácska írta...

Hüp, hüp!
Ölembe beleültél,- belefértél,
könnyeid letörölve,
magamhoz szorítva meg vagy szeretve.
Most már minden rendben.
Kár, hogy csak képzeletben.
anyácska

ködbelátó írta...

Képzeld csak névtelen! Csöpivel se jobb, de Fletoklész-szel sem. Mert ismered ugye: egyik 19 a másik egy híján 20. Nem szavaztam egyikre sem, s egyhamar nem is fogok. Vagy ha meggondolom magam, egy harmadikat választok. Az egész politika kész átverés sóóóóóóóó!

Névtelen írta...

„Ha mindenki befizetné az államnak azt az adót,”

Meg ha nem ajnároznák a kormányok a nyugdíjasokat!!! A GAZDAGOKAT .Viktor meghagyta a nyugdíjasok ingyen utazgatását. Gratulálok neki is! Nem értem, hogy miért nem szociális alapon megy az ingyen utazgatás. Miért kell a gazdag nyugdíjasoknak ingyen jegyet adni. Hát ilyen rohadt gazdag ez az ország? Minden nyugdíjasnak tudni lehet a nyugdíj összegét. Húznának egy vonalat és egy összeg felett én egy nyugdíjasnak sem adnék ingyen jegyet. Bezzeg az aktív dolgozók, akiknek fele a fizetése mint a nyugdíjasénak, az lóf…szt sem kap, fizetheti a drága bérletet, meg jegyeket. Na most MONGYÁTOK , hogy viktor rossz hozzátok. A ti seggeteket is nyalja.

Nóra írta...

Először névtelennek.
Neved valóban találó -- gondolom, van annyi logikád, hogy tudod értelmezni a megjegyzésem. Remélem sz éles elméddel észrevett problémádat szüleidnek is el mered mondani. Ne felejtsd el, hogy a nyugdíjas az eltelt 40-50 évben megkereste ennek a juttatásnak az árát-- sokszorosan, no meg a te taníttatásodnak, egészségügyi ellátásodnak a hátterét is, minden hibájával együtt.
Remélem te minden jövedelmed után rendesen adózol, mindenről kérsz számlát, nem akarsz semmiféle előny magadnak kiharcolni!
Másodszor: a bloghoz.
Igen, mindenkinek be kellene tenni a közösbe, amit kell, nem kellene azt kikerülni, nem kellene a jogtalan előnyöket igénybe venni.
Csak egy pár példa a jobb oldalról is (hisz a bal oldal ilyen eseteivel tele van a pártatlan sajtó!
Szíjártó jogtalan juttatása.
A szenátorasszony több tíz milliós tartozása az APEH felé
Lézer Jani havi 300000 forintja az eladósodott önkormányzattól.
Bayer Zsolt sem fizette meg a regisztációs adót a szerény kis járműve után (akkor nem szlovák rendszámmal járna)!
Kaya Ibrahimról, Joszif Tothról, az Ezüsthajóról és a többiről más nem is szólok.

Névtelen írta...

széles elméjű nóra, feltudod fogni miről beszéltem. Te is nagynyugdíjas vagy? azt hiszed, mert öreg vagy, már minden jár? Jár, persze mert kellesz mindkét oldalon szavazónak.Ti minden megkerestetek már. 55 éves korod óta teszed a semmit otthon. A mai nőknek 65 éves korukig kell majd dolgozni, de lehet nyugdíjuk sem lesz. Neked is addig kellett volna, vagy a tepsiig, mint ahogy nekünk. Akkor beszélhetnél. Ha valakinek van 100-300 ezer forintos nyugdíja, akkor fizesse meg az utazgatását! A 100 ezer alatti keresetűek nem kapnak ingyen semmit.
Én saját magamnak fizettem a taníttatásomat, képzeld el, milyen jó volt. Persze akinek a szülei fizették, az el sem tudja ezt képzelni, tehát te se.
És képzeld sajnos minden jövedelmem után rendesen fizetem az adót, csak egy van, azután pedig a munkáltatóm levonja. Neked több is van ezek szerint?
És a szüleimnek is elmondtam már többször is, ha sírdogálnak, ők sem különbek mint ti. Nem is szegények, mint ahogy ti sem. Csak nektek már több szátok és több gyomrotok van. Eltartottak vagytok vegyétek tudomásul! A mi pénzünket fordítják rátok! Meg sem érdemlitek!

íNóra írta...

Hiába na, nagy az Isten állatkertje! Mondtam, hogy éles a logikád -- névtelenkém: Ha a szüleid is olyanok, mint mi, akkor nekik is a tepsit kívánod!? Sajnálom, hogy nem tudtak értelmesebb gyereket csinálni!!! Erre utal az is, hogy tenmagad fizetted taníttatásod költségit, mert aki normális mennyiségű ésszel van megáldva és normális szinten élt és tanult, annak volt lehetősége az állami képzésben tanulnia. Egyébként ezzel a stílussal a kurucoknál, vagy a barikádosoknál a helyed, mint kis n.....nak.

talpas írta...

Drága komcsi Nórika.Hát neketek mindenki kurucra való fasiszta,akinek ellenvéleménye van?Akkor a te anyád ávós volt?Ki kellene lőni Libiába a fajtádat.---PuPu bácsi,Te pedig honnan,milyen körökből irogatsz,mert gyanúsan értesz a cenzurázáshoz.Nem nagy ügy,ki lehet deriteni.

PuPu írta...

talpikám, ez az én blogom, és én döntöm el, hogy meddig tűröm, hogy valaki beszélgetés helyett hányni járjon ide.
És te milyen körökre gondolsz - és mi van, ha kideríted, hogy ki vagyok?
Te, te kis huncut - csak nem udvarolni akarsz, Bugyibuci?
:O)))))

talpas írta...

PuPu-kám.Ez a Te blogod valóban.Benne van az adóbevallásodban ? Csak azért kérdem mert szorgalmasan hozod a gazdáidnak a tényfeltáró véleményhalmazaidat.Megértelek,valamiből élni kell,ez is csak egy munka.Olyan mint a csippendélek "szakmája".Undorító,meg erkölcstelen de igény van rá.Kiváncsi lennék hol,merre élsz,a holdon,vagy Budán.De hiába minden szó,hiába a sok "szellemi"munkád,nem tudtok visszajönni.Békésen biztos nem,erőszakkal meg pláne nem.Lassan máshová kell csapódnod,ha csak nem vagy meggyőződéses,azaz nem beszervezett kommunista.Ezt nem tudom.Azt tudom,ha választani kéne(de nem kell)inkább lennék fasiszta,mint kommunista.Előbbi esetben,még zsidókból is több létezne,de hát pont Neked mondjam? További jó munkát kívánok.Ja, nem is mondtam még,hányni a budiba járok,döntsd el mi ez.

Unknown írta...

Igen Tisztelt PuPu!
Az M.Sz.P. már a híres, nevezetes 2006-os tavaszi válaztások után közvetlenül megmondta, hogy a jőléti rendszer már lejárt fogalom.
Tehát Gyurcsány a választások alkalmával nem hazudott, hanem csak utánna döbbent csak rá, hogy az ígéretek kivihetetlenek.