2015. június 6., szombat

A KERTITÖRPE KERTITÖRPÉI

Wass Albert megkukult.

Egerben avatták fel a Vici legújabb kertitörpéjét, mely annyival haladná meg az eddigieket, hogy ezt beszédre is lehetne késztetni egy érintőképernyő intenzív toszogatásával.
De nem lehet, mert a tőrpköltő (költörp?) bedöglött.

Az alkotás a neves magyar háborús bűnöst, Wass Albertet ábrázolja, egyelőre úgy működött volna, hogy aki gyanútlanul megközelíti másfél méterre, arra rákiabál: Melyik versemet akarod meghallgatni, majom? - majd az áldozat nem mehet tovább addig, ameddig a szobor - Vona Gábor hangján - el nem mondja neki valamelyik versét - például ezt:



Talán
 Talán egy könyvben vagyok egy betű.
Talán egy szó.
Talán egy költemény.
Mit tudom én.
Csak azt tudom,
hogy nagyon szomorú lehet az a mondat,
mit kiolvas belőlem valaki,
ha letette a tollat.


Hát bizony, ez így van, nagyon szomorú az, hogy egy virtigli háborús bűnös szobrot kaphat abban az országban, ahol József Attilát kishíján búvár-átképzésre küldte ez a rendszer.

A szobor egyébként még fejlesztés előtt áll, egyrészt azért, mert lefagyott a rendszer és a szobor meg se nyikkant, másrészt mert a "Beszélő Kertitörpe 2.0" projektnek tökéletesnek kell lennie, merthogy az magát a Vezért fogja ábrázolni életnagyságban, egy méretarányos légyölő galócára támaszkodva.
A fejlesztés során a beszélő szobor kompetenciái bővülnek, aki másfél méterre megközelíti, annak két fémbilincs kattan a bokájára, és miközben a Vezér Horthy Miklós hangján érdeklődik afelől, hogy melyik beszédet mondja el, (a liberális, a konzervatív, vagy a szélsőjobbos/fideszes verziót), két flexibilis keze felkutatja a műélvező összes zsebét és elszedi a pénztárcáját.
Ha nem talál áldozatánál pénzt, akkor egy söprűt nyom a kezébe, és addig nem mehet tovább, míg a tejes foglalkoztatottság keretében körbe nem söprögeti a műalkotást, miközben fennhangon biztatja: Az élet nem keserű, dolgozzál kis seperő!
De ennek már zökkenőmentesen kell működni.

A beszélőképességért felelős chip felrobbanásának megakadályozásáért személyesen a TEK főigazgatója felel, hivatal és fővesztés terhe mellett - addigra már csak meglesz az a fránya pallosjog...

Wass Albertnek nehéz sors jutott, mivel a rendszerváltásig Magyarországon a kutya sem ismerte, most meg olyanok lelkesednek a műveiért, akik funkcionális analfabéták - ennél jobban kicseszni egy költővel nemigen lehet.
Érző lélek volt, csak egy ortodox pópa, annak felesége, három gyermeke, a szolgálójuk meg néhány helyi román lakos, a helyi zsidó kereskedő és két zsidó lány kivégzése szárad a lelkén, bagatell - de hát mit tegyünk, ez a költő-népség emocionális banda, ha módja van rá, két haiku között képes akár tömegmészárlást is rendezni egyik-másik...
Hát most éppen itt tartunk, a sok újnyilas ünnepli a régi nyilast, kinek most avatott szobra minden külső behatás nélkül lett patinás.
A szobrász szerint magának a költőnek a könnyei varázsolták a patinát a szoborra.


Vagy leszarta a galamb.

:O)))



12 megjegyzés:

panelproli írta...

"Az élet nem keserű..." erről jut eszembe a régi mondókánk, miszerint:
Cukor az élet, csak tudni kell szopni.
Hát mi most már megtanultuk és gyakoroljuk rendesen a szopást, csak nem a cukrot, hanem valami mást.
De nekünk így is jó(?).

Névtelen írta...

A szobrász látott egy ATM terminált, amiből kivonta a zsidó jelleget(pénz) és rárakta a korszellemet (felül Wass, alul System Error)...

Observer írta...

Ez a pénz nélküli rendszerhibás ATM-terminál egészen frenetikus.... :D

nemóvatos írta...

Már készül a Jumurd-zsákos változat is.

Geza írta...

Nem rossz, de lenyegeben mulatsagos latni azt a nehany atszellemult fszit ahogy ehhez a figurahoz viszinyulnak. Mellesleg a Harrach+Brody @ Zebegeny (via Trianon) sem akarmi. Bar nekem a Brody mindig is egy kicsit "gyanus" volt [ugye ki nem az, de foleg, ha valaki olyan nyavajgo dalakat ir, mint oe], de azert en egy kicsit most meglepodtem. Ugy nez ki, hogy a diktatura tenyleg jol kezd mukodni.

Kapat írta...

Kedves Géza! Nem szívesen olvasom, hogy megkérdőjelezed Bródy János elkötelezett szabadelvű gondolkodását. Ha ismered dalait, valamint a Vele készült interjúk bármelyikét, eszedbe sem jut arra gondolni, hogy bármi köze is lehetne ezekhez!
Az első világháborús Hősök emlékművét dédapja tervezte (mely nem Trianon emlékmű), már csak a családi tiszteletadás is kötelezi a dédunokát, hogy fellépjen, függetlenül attól, hogy Harrach mit hord össze és milyen alkalomból!
A dal pedig : "Ha én rózsa volnék", nem hiszem, hogy osztatlan tetszést váltott volna ki az "ünnepséget" szervezők körében. Az általa elhelyezett szál virág pedig tisztelgés volt a világhírű Maróti Géza (dédnagyapa)előtt, akinek nevéhez köthető "például a Mexikói Opera és Nemzeti Színház belsőépítészeti és díszítőszobrászati munkái, Detroit épületeinek bronz- és gránitszobrai, valamint épületplasztikái, Magyarországon egyebek mellett a Zeneakadémia homlokzatának szobrai."
Mindent nem sajátathatnak ki, ezt nem szabad hagynunk, gondolom, Bródy János is így érezte.

Geza írta...

Oh kedves Kapat! Maar ne haragudj, de miert probalsz mentegetni egy ilyen akciot? Mi a koze a csaladi viszonyahoz ahhoz, hogy egyutt szerepel egy olyan barommal, min a Harrach koma. Semmi indoka nem volt a Brodi Jancsinak odamenni. Na meg Trianon ... Persze. Csodalom, hogy egy ilyen nyilvanvalo (es szuksegtelen) behodolast/szereptevesztest akarsz megmagyarazni. Azert remelem nem mesz el a Pancho Arenaba, hogy minden idok legnagyobb rock koncertjet (mar-mar miseejeet) meghallgassad [mivel hogy a "Leenass" omega dal az olyan nagyszeru volt - valamikor].

Múmia Tatabánya írta...

Kedves Pupu ez Bóvli! Egy pár éve Grafenauban voltunk a családdal kirándulni! Egy csodálatos szép erdőben egy mesevárosban töltöttük az időnket! Volt egy házikó, melyben Piroska lakott! Ha közel mentünk a házikóhoz akkor az emeleten kinyílt az ablak és Piroska, az éjjeli edényt a fejünkre borította! Vidámparkban lenne a helye eme förmedvénynek! Példa:" Közel lépek! Melyik versemet mondjam? Hát.......? Szóval nem tudod? Akkor kezdem a felolvasást!" És innentől ömlik a sz.......r!

Nagy Zsolt írta...

PuPu nem jutottál tovább egy író gyalázásánál, konkrétumok nélküli fikázásánál.
Sajnos általános, hogy Wass Albertet azok gyalázzák, akik nem olvasták, nyilas múltjáról másodkézből származó ferdített dokumentumok alapján számolnmak be.
Tisztelettel kérdezem, mi az ami alátámasztja nyilas múltját?
Wass Albertet Romániában koncepciós lerben halálra ítélték megkérdőjelwzhető bizonyítékok alapján (Magyarországon is alkalmazott eljárás volt ez).
Azóta többen (románok Romániában) kezdeményezték rehabilitációját - egyelőre sikertelenül, de ott is egyre többen ismerik fel írói nagyságát.
Én csak mély tisztelettel kérem kíváló PuPu-t, hogy olvasson Wass Albertet, annak alapján mondjon véleményt és ne rombolja saját hitelét iyen írásokkal.

PuPu írta...

Kedves Zsolt, rengeteg költő van, aki nem háborús bűnös, nem nyilas, nem volt főszereplő a nyilas emigrációban - egyrészt.
Másrészt meg ez a beszélő szobor vicc, azzal együtt, amit Wass Albert körül művel a jobboldal meg a szélsőjobb.
De persze olvasd nyugodtan, van ilyen a világban, például a Wagner családról sem lehet a náci kötődések nélkül megemlékezni, de ettől még Richard Wagner nagy művész volt és maradandót alkotott, amiben Wass Alberttel kapcsolatban nem vagyok biztos.
Wass Albertet majd elfelejtjük szépen, lassan - de ettől még neked tetszhet.
Ha egyébként egy eljárás koncepciós, azt bizonyítani lehet, - nem az a koncepciós eljárás, ami nem egyezik a világnézeteddel, hanem az, ami nem egyezik a tényekkel.
Szóval, ennek bizonyításán kellene munkálkodnia Wass Albert ügye felkarolóinak, nem pedig érzelmi húrokat pengetni - szerintem...
Mellesleg én nem írtam Wass Albert írói munkásságáról, mindössze az a véleményem, hogy még ha igazatok is lenne, akkor is meg kellene várni a szoborállítással legalább a rehabilitációt, bár az sem garancia semmire.
Wass Albert ügye nem irodalmi, hanem politikai ügy, akként is kellene kezelni...
Szerintem...
:O)))

promenad írta...

Szerintem is !

rézevőfiamór írta...

Nagy Zsolt:
Ez a Vass (német fonetikával) igazából alig két-három nagyságrenddel rosszabb kurzusfirkász _LENNE_ mint pl. Berkesi, Szilvási vagy Illés Béla.
Csak az a "Kicsi Anna sírkeresztje", csak azt tudnám feledni!

(adalék: http://kukorelly.irolap.hu/hu/heveny-wassalbertezes)