2016. szeptember 21., szerda

CSÖMÖR A POLITIKÁTÓL

Mindig csodálkoztam, amikor valaki azt mondta, hogy belecsömörlött a politikába.
Hát hogy lehet ilyet mondani, amikor a közélet olyan izgalmas dolog, kezdve a közösségi célok kitűzésétől a fontossági sorrendek megállapításán keresztül a politikusok jelleméig vagy jellemtelenségéig - megannyi érdekes dolog.
És lám - sose hittem volna - belecsömörlöttem abba, amit ebben az országban politikának hívunk, a tömegmanipulációba, a hirdetett elvek és eszmék és a gyakorlat ellentmondásiba, a politikusok hazudozásaiba, ostobaságaiba, önzésébe, pénzhajhászásába, az empátia teljes hiányába.
Belecsömörlöttem a mai Magyarországba.
Pedig igazán szeretem ezt az országot, no persze nem mai formájában, mert ezen sok szeretnivaló nincs.
Én azt a Magyarországot szerettem, melyben az emberek ha nem is gondtalanul, de megéltek, ahol a nép jókedvűen, de kritikusan szemlélte a hatalmat, ahol az embernek tartása volt, mert lehetett, ahol nem kellett koldusokat kerülgetnem, ahol a tisztességesen dolgozó cigányember gyerekéből tanár, orvos, gyógyszerész lehetett, ahol az ember felemelhette a hangját, ha igazságtalanság történt vele.
Ami itt ma politika - közélet - címen megy, az egy rossz kabarétréfa és egy még rosszabb történelmi forgatókönyv újjáéledése, egyszerre tréfás és szánalmas, de valahol félelmetes is.
A jelenlegi kurzus ugyanis rászabadította a társadalomra a gyűlöletet, az egyik legutálatosabb és legkártékonyabb emberi érzelmet, mely elveszi az ember eszét, megszünteti a gátlásokat, előhozza az emberből az állatot, és bár ma még csak a majmot, de egy majomcsorda is éppen elég kegyetlen tud lenni, ha nekiveselkedik.



Tulajdonképpen unalmasnak lenne mondható, ha nem lenne olyan embertelen.
Orbán bajban van, hiszen reményeivel ellentétben egy istennek se akart elindulni az egymillió menekült Líbiából, kihegyezett szexuális vággyal, hogy megerőszakolja Sári nénit Jászkarakószörcsögön, elvegye a munkahelyedet és végigkergesse a plébános urat a falun.
Az ilyen, ha meglát egy szoknyát, nem bír magával, aztán ha kiderül az igazság, legfeljebb legyint egyet, mint az öreg székely, mikor a fiához vágott balta az anyósa fejébe áll bele: esse rossz!
De a néphülyítés is olyan, mint a szotyolaköpködés: nem lehet abbahagyni, és ha nem akarjuk, hogy a nép gyanút fogjon, hogy hülyének nézték, egyre emelni kell a tétet.
Első ütemben a kerítést kerítéssel kell körbevenni, amelyik öt méterrel magasabb lesz, mint az égig érő vascsicsergő, aztán a tövébe toborozni kell őröket, akik arra vigyáznak, hogy szorgos népünk ne szállíthassa a drótot a MÉH-be.

Minőségi állomány kell erre a feladatra, alapkövetelmény, hogy a jelentkező pofozni tudja a migráncsokat, a gyerekeiket meg rugdalni, ne sajnáljon senkit, de dolgozzon meg a sztárgázsiért az Orbán-huszárok soraiban!
Ha kész az új kerítés is, hát jöhet a terrorcselekmény.
első ütemben fel lehet robbantani Semjén kukáját, aztán jöhet Handó Tünde küszöbje, majd be lehet bizonyítani, hogy az Orbánt megmerényleni szándékozók egyenesen Aleppóból érkeztek, esetleg be lehet robbantani a Parlament egyik kapuját, vagy a Nemzeti Bank üdvöskéjének hamvas ártatlanságát.
Olyan unalmasak már ezek a primitív furfangoskodások, az ócska hazudozások, a faluszéli rongyrázás, hogy az ember (pláne a teve...) csak csodálkozik - van még ember, aki elhiszi ezeket a hülyeségeket?

De van, sajnos, és egyre többen vannak, mert a szép új világ már kinevelt egy új, jelszavakon szocializálódott generációt, akik előregyártott propaganda-paneleket esznek és hülye sztereotípiákat böfögnek vissza.


De unalmas az ellenzék is, amikor egy párt négytagú vezetősége képezi a tagságot is egyúttal, és a párttagság egynegyede kilép magából nagyhirtelen...
Vagy itt ez a választási bizottsági részvétel: nem igaz, hogy nem lehetne minden szavazókörbe delegálni egy nyugdíjast, csak az a baj, hogy az ellenzéki pártok képtelenek megszólítani saját szimpatizánsaikat, olyan pedig, hogy az ellenzék közösen állítson ellenőröket, nem is létezik.
Mint ahogy az sem, hogy kiverekedjék a levélben, vagy elektronikus úton végrehajtható szavazás lehetőségét a külföldön dolgozók részére.

Ellenben előhúzzuk a kalapból Putyint, mint ellenséget.
Néha már azt hiszem, hogy egy-egy politikusnak nem arról kellene orvosi bizonyítványt hoznia, hogy épeszű, hanem az a politikusi pálya előfeltétele, hogy szalajtson a delikvens, mint a rigalánc.
Közben megy a sikerpropaganda: ez a világ a létező világok legjobbika, mindenki remekül él, a fizetések emelkednek, az egyetemeken tanuló cigányok száma megduplázódott, pedig saját lábra állt már az az évfolyam, amelyikben felülreprezentált volt a részvételük...
Hogy honnan tudják, hogy hány cigány hallgató van?
Fogós, ravasz kérdés.

Egyelőre még nem kötelező a származás és a vallás feltüntetése az osztálynaplókban, pedig igény volna rá...


Olvasgatom naponta a híreket, de nehéz témát találni.
Ijesztgetik a népet, a cigányokat azzal, hogy a migráncs miatt kevesebb lesz a segély, kényszer-betelepítésekről delirálnak, jóllehet, akiket be kellene fogadnunk, azokkal csak addig lenne dolgunk, míg el nem bíráljuk a menedékkérelmüket.
Határvadászokat követelnek, szögesdrótot a menekültek köré, miközben pénzért itt maga Oszama bin Laden is vehetett volna magának letelepedési lehetőséget, és a mai napig itt ehetné a piláfot libamellel.
Nem oly régen még azt hittem, hogy ez a helyzet a demokrácia eszközrendszerével is megoldható, de ma már nem vagyok ebben annyira biztos.
Erdélyből áttelepült ismerőseim, barátaim szerint a helyzet egyre inkább Ceaușescu idejére emlékeztet, csak itt blokkházak helyett stadionok épülnek, viszont a házfalon a vakolat itt is ugyanúgy porzik, ha lövedék éri.
A blogokat, újságcikkeket középosztálybeli emberek írják - általában.
Közülük sokan olyanok, mint Marie Antoinette - nincs kenyere a népnek?

Hát egyen kalácsot!
A szegény lassan már írni sem tud, és akinek kommunikációs problémái vannak, az ütni fog, mert ahhoz ért.

A mai helyzetben markáns változásra várni - illúzió.
Legfeljebb az amerikai elnökválasztás hozhat be új elemeket ebbe a mocsárba, de hogy azok kinek az érdekeit fogják szolgálni, az ma még titok.
Már az is pozitívum lesz, ha nem gyorsulnak fel a harmadik világháborúhoz vezető folyamatok.
Sok optimizmusra nincs okunk.

De azért jó lenne nem eljutni odáig...


:O)))

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Jajj Pupu, nagyon érzem, amit érzel, és ez most nem jó.

Kapat írta...

PuPu, ehhez nagyon nehéz lenne bármit hozzátenni. Csak sorolni tudnám mindazt, amit mindennap felpanaszolunk. De ezt most megtetted, szinte teljességében.
A csömört és természetesen a tehetetlen elkeseredést igazán megértem, mert ugyanez az érzés van sokunkban, bennem is.
Kiöli az emberből a tenniakarást, mert lassan mindent reménytelenül hiábavalónak érzek.
Én is félek a háború lehetőségétől, mert mindenütt a világon az elszabadult indulatokat látjuk, mintha elment volna az emberek józan esze, megszünt volna a realitásérzéke.
Ugyanakkor dühös is vagyok, mert bánt az értetlenség! :-(
Szeretném alaposan megrázni azokat, akik helyzetben vannak és képesek lennének a változtatásra, de önös érdekből nem teszik!

Névtelen írta...

Pupu
Látom lassulsz.Csodálom ,hogy eddig is bírtad.Bármennyi erőt is fektetsz be. Nincs szikra sehol.Móricz mondá valami hasonlót- Ilyen" népnek "/ha nem birka/el kell pusztulni.Szorítok neked.

Kapat írta...

Ady Endre : Nekünk Mohács kell

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

anteus írta...

Eddig is csodáltam, hogy lehet heti 3-4 nap írni ilyet. Gondolj arra, hogy a spulniról is a végén fut le a cérna...
Rászoktunk a libára.
Vannak olyan közösségek, akik azért teszik a dolgot.

Amúgy kíváncsi vagyok, mikor derül fény az MSZP árulására: Gyurcsány (a sajtóban gondosan titkolt) bejelentése Orbán "vételi ajánlatáról" - állami támogatás a részvételre buzdításért, akárha igennel is - érthetővé teszi az ökörhúgyként tekergő "szocialista" választási ajánlásról. Volna tehát téma.

Ami a választási bizottságokba való delegációt illeti: ha jól tudom, csak helyi lakost lehet delegálni. Ami a tízezernyi körzetből eleve "kilövi" azokat a településeket, ahol mindenki a fidesz kenyerét eszi. Orbán gondos gazdája hatalmának.

Kibic37 írta...

Aki látta a Viasat History-n a Hitler népe film egyetlen epizódját (azt hiszem eddig nem is vetítettek többet), annak nem sok illúziója maradt a hazai viszonyok kedvező kimenetelét illetően.
A párhuzam itt is döbbenetes!

Promenad írta...

Mélységesen egyetértek.
Minden szava igaz !

talalom írta...

Nem tudom, hogy a helybenlakás kötelező-e, én a legtöbbször nem a saját körzetemben voltam. (Kerestem a guglin rá törvényt, de nem találtam.)
Az biztos: számláló bizottságba a parlamenti pártok delegálhatnak ellenőrt.(Az ellenőrnek pont ugyanolyan jogai vannak, mint az önkormányzattól küldött számlálónak!!!)
Az együttműködés helyenként működik: amíg a DK nem volt parlamenti párt, addig az MSZP delegált.
Nem kell párttagnak lennie az ellenőrnek! Bárki jelentkezhet egy parlamenti párt irodáján, hogy vállal ilyen munkát.
A teendők: részt kell venni egy kb 2 órás tájékoztatón, ahol elmondják a dolgodat, és esküt teszel a jegyző előtt.Kapsz erről egy papírt - ezt be kell majd mutatnod a szavazás napján a számlálóbizottság elnökének, enélkül nem ülhetsz ott. Kapsz egy tájékoztató füzetet, amiben minden lényeges kérdés benne van. Milyen igazolványt fogadhatsz el a választói jogosultság igazolására, mit tegyél, ha olyan valaki jelentkezik, aki nem szerepel a névjegyzékben, de érvényes igazolványa van (1-2 eset fordul elő egy ezerfős szavazókörben). Mi legyen a rontott szavazólappal, ki tartózkodhat a bizottságon és a szavazókon kívül a teremben stb. Az elnököt minden esetben az önkormányzat (illetve a helyi Választási Bizottság) küldi. Az önkormányzat küld egy jegyzőt is - neki nincs a bizottságban szavazati joga, de ő vezeti a papírokat, ha kell, jegyzőkönyvet vesz fel. Pl. a szavazó kifogásolja, hogy nem engedték szavazni, mert nem érvényes(lejárt) az igazolványa, erről jkv-t kell írni, amit alá kell íratni a szavazóval is. A legtöbb baj azokkal van, akiknek nincs állandó lakcímük a körzetedben, de van szavazati joguk, mert határon túli állampolgárok. Nem fogadhatod el a szavazatát, mert ha regisztrált, ő megkapta postán a szavazólapját, és postán is szavazhat! (Különben ezen címen körbejárhatná az összes szavazókört, és egymaga leadhatna 20-30 szavazatot!)
A dolgod reggel ötkor kezdődik - ekkor kiszállítják az urnákat, szavazólapokat, névjegyzéket, segédanyagokat (pecsétet, kötözőt stb). Az urnát csak az első szavazóval együtt zárhatod le: neki alá kell írnia, hogy az urna üres volt.
A munkamegosztás általában a következő. Egyvalaki ellenőrzi az igazolványt, és aláíratja a névjegyzéket. A másik lepecsételi a szavazólapot és átadja. A harmadik kis rubrikákat húz - ez segít abban, hogy addig hányan voltak szavazni, mert a jegyzőnek meghatározott időben jelentenie kell a részvételt. 19 órakor lezárjátok a helyiséget, akkor jön a számlálás. Vagy kilencféle módon kell a szavazólapok számát rögzíteni: igen-nem, érvényes-érvénytelen, megmaradt üres lapok - megjelentek száma - az urnában talált szavazólapok száma. A legnagyobb gáz, ha az urnában több szavazólap van, mint amennyit kiadtatok. 2-3 darab mindig hiányzik - ennyi gyűjtő mindig akad egy ezerfős szavazókörben. A lezárt, lepecsételt urnát, a kötegelt szavazólapokkal az elnök és a jegyző viszi be a helyi választási bizottsághoz, de jegyzőkönyv készül az adatokkal, amelynek egy példányát kötelező átadni a pártdelegáltnak! Este 9 felé végzel. Én eddig sose kaptam ezért a munkáért pénzt, de ennyit meg lehet tenni ingyen is.

Névtelen írta...

Oké,de hol lehet(?) jelentkezni?

Cereus írta...

Kedves PuPu !

A blogírónak kötelessége van, hűséges, még gondolkodó olvasóihoz minden tudásával, erejével szólni.
Bízzunk abban, hogy a mi kis diktátorunk is mielőbb, elődjei sorsára jut.(bukásra)
Felteszed a kérdést, van aki elhiszi ezt a sok hazugságot? Igen van ! Sajnos még sokan, mert
kihalt az a nemzedék aki még a Kádár korszakban is emelt fejjel bírált.
Ma talpnyalók, megfélemlített, és félretájékoztatott emberek alkotják Orbán csapatát.
Én nem lennék a vezérük, mert ezek az első adódó alkalommal felfalják.
KITARTÁS !!! mondta Szálasi .

Olasz Ildikó írta...

PuPu!
Nagyon is megértelek. Az én kapcsolatom a politkával közel azonos a korommal - mint a kocsmáros gyereke a kocsmával - beleszülettem. Emlékeim az '50-es évek nagyon az elejére nyúlnak vissza. Szüleim és barátaik, később a szer hallgatók soha nem gondolták azt, hogy előttem nem lehet beszélni, nem használtak tolvajnyelvet, és én még véletlenül sem kotyogtam.
Szóval a kapcsolat régi, és szerettem. Volt fiatal életemnek egy szakasza, amikor meg lehetett vezetni, de ebből a korból viszonyalg gyorsan kinőttem. Most fehér fejemmel döbbenettel figyelem a világot, azt, hogy hozzám hasonló korú, tehát közel ugyanazt megélő emberek memóriája milyen szelektívvé vált. Egyszerűen nem értem, hogy kézenfekvő, gondolkodást sem igénylő dolgokat hogy tudnak letolni a torkukon úgy, hogy fagylaltnak érezzék, és élvezzék az ízét.
Régebben olvastam újságot, hetilapokat. Leszoktam róluk (persze az áruk és a nyugdíjam viszonya is hozzájárult) Néztem TV-t, hallgattam rádiót azt ma is, a Kossuth-ot, bár vele az utóbbi években hangosan és néha útszéli stílusban társalkodom. Tv-t gyakorlatilag nem nézek, már az ATV-ről is leszoktam majd egy éve. Marad a Facebook, és a net úgy általában.
-Próbálom megérteni a gyerekeimet, akik hasonló környezetben élték le gyerekkorukat, ifjúságukat, mint én, hogy miért takarják el két kézzel a fülüket, ha politikára terelődik a szó.
És én is érzem a csömört.

Kapat írta...

Kedves Ildikó!
A fiatalok reakciója érthető, mert még van bennük türelmes remény. Látják, tudják, ismerik a minket körülvevő világot, de bíznak a jövőben, az erejükben, a változásban. Ami ha nem sikerül, továbbállnak.
Nekünk már nincs sem türelmünk, sem elég IDŐNK. Szeretnénk rendezettnek, tisztességesnek látni körülöttünk a világot, minél előbb.
No, meg mi már éltünk meg jobbat is. A tudat, hogy ez a mai helyzet rajtunk (az országon) is múlott, különösen elkeserítő.
Félelmeink is csak gyerekeinkért, unokáinkért vannak, Nekik szeretnénk egy jobb világot látni, még a mi életünkben! (nem tudom, sikerül -e?)

talalom írta...

Névtelen! Bármelyik parlamenti párt irodáján. Ha budapesti vagy az MSZP-nek és a DK-nak minden kerületben van. Hogy hol, azt a honlapjukon megtalálod: mszp.hu vagy dkp.hu