2013. június 17., hétfő

KAKASÜTÉS

Nem, nem kaka-sütés, hanem kakas-ütés a neve a meglehetősen szép múltra visszatekintő népi játéknak, melyet néhány évvel ezelőtt betiltottak a Somogy megyei Csurgónagymartonban, állatvédelmi okokkal magyarázva a döntést.
Hogy aztán kit védtek, a kakast vagy a résztvevőket, ezt ma már jótékony homály fedi, merthogy ezt a népi hagyományt úgy kellett ápolni, hogy nyakig beástak a földbe egy kakast, majd a bekötött szemű résztvevők cséphadarót ragadtak és megpróbálták kupán csapni szegény Kukorit.
Közben persze leginkább egymást ütötték, a kakas legnagyobb örömére.
Na, a mai demokratikus ellenzék éppen ezt a játékot játssza, azzal nehezítve az eredeti feladatot, hogy itt a kakas nincs földbeásva, ellenben virgonc módon rohangál a Duna gátjain, hogy szemmel verve a folyót megvédje az országot.
Mit mondjak, az ország aggódva figyelte a megvédés folyamatát, mert legutóbb amit megvédett a Nemzet Kiskakasa, az eltűnt, mint a büdösség és soha többet nem látta sehol, senki.
Most éppen Szerbiát készülünk megvédeni, annyi a szerbeknek.
A kakas-ütés ellenben olyan ütemben folyik, mint a Duna, hogy aztán mi lesz a vége, majd meglátjuk.
Egyelőre az ellenzéki pártvezetők verik egymást a cséphadaróval buzgón, ahelyett, hogy a kakas taraját próbálnák meg beleverni a két füle közé, a kivétel talán – már megint - Gyurcsány.
A DK elnöke ma kissé elengedte magát, szokásával ellentétben nem csak azt mondta, hogy „a kutyafáját!”, hanem ennél erősebb kifejezésekre is ragadtatta magát a Nagy Imre mártír miniszterelnök kivégzésének emlékünnepségén elmondott beszédében.
Elég meghökkentő volt, bevallom.
Autóban hallgattunk egy részletet a beszédből, és sógornőm meglepett arckifejezéséből rögtön láttam, az apolitikus választó számára a megnyilatkozás olyan, mint amikor egy esküvőn a menyasszony talpig mirtuszban elszellenti magát, cifrán, a végét kicsit kitartva.
Még, hogy egy politikus ilyeneket mondjon a beszédében, ahelyett, hogy egyrészt, meg másrészt!
Váratlan és meghökkentő volt.
A volt miniszterelnök természetesen kiváló beszédet mondott, melynek Nagy Imrére vonatkozó passzusaival lehet vitatkozni, de az országra vonatkozó megállapításai vitathatatlanok.
De talán nem is baj ez, talán ideje volt már, hogy a kormánypárti politikusokkal végre valaki olyan hangnemben társalogjon, melyet még akár Felcsúton is megértenek, de legfőképpen megértenek azok a jobboldali szavazók is, akikből Orbán engedelmes zombikat faragott, akiktől elsinkófálta a szabadságot és a demokráciát.
Merthogy ők vannak a legjobban átverve, nem mi.
Mi nemigen hittünk Orbánnak, azonnal be tudtuk árazni választási ígéreteit, minket nem ért meglepetés, de híveit - hacsak nem orvosi eset számba menően ostobák – még ha tagadják is, vélhetőleg igen.
Nagyon is.
A mai politikai csinnbummcirkuszban az átlagválasztó ingerküszöbét a halkszavú beszéd már nem éri el, hát kiabáljuk kicsit a fülébe az igazságot, hátha elakad valahol a két füle között vezető úton…
Ez a beszéd nem Orbán szektavezér bódult híveinek szólt, hanem azoknak, akiknek elege van az ország kirablásából, a politikusok következmények nélküli hazudozásaiból.
Nem azoknak, akik a mai magyar politikát úgy nézik, mint a kereskedelmi televíziók valóságshow-it, hanem akik képesek felérni ésszel azt, hogy ami itt folyik, az az életükről, gyermekeik, unokáik életéről szól.
Érdekes, értékes beszéd volt, az utóbbi évek legjobb politikai beszéde Őszöd óta.
Sok mindenről beszélt a volt miniszterelnök.
Miközben méltatta Nagy Imre kiállását, közben revideálta, pontosította Kádárral kapcsolatos álláspontját, megmutatva, hogy képes az árnyalt történelemértékelésre, és talán visszahódítva sok baloldali szavazót, akik sérelmezték életük, munkájuk devalválását,  akik számára Kádár rendszere ehhez a mai katyvaszhoz képest maga volt a földi paradicsom.
A volt miniszterelnök buzdított az összefogásra, próbálta felébreszteni demokrata kollegái lelkiismeretét, ismét bizonyítva a magyar politikai paletta érdekes összetételét, melyben a maffiával szemben egyetlen államférfi áll a sok torzsalkodó és tehetségtelen politikus között – őt Gyurcsány Ferencnek hívják.
Mindenesetre a Fidesz – a leamortizálódott Selmeczi Gabikát váltó - primitív szóvivője csak a Bajnai-Gyurcsány ötletes szófordulattal operált, és várhatólag nem is akar majd érdemi vitát folytatni vele. Hiszen sokkal könnyebb Gyurcsány takarodj - ot kiáltani, Libajnaizni, mint az ország sorsáról és a demokráciáról vitázni…
A héten folytatódik a Mesterházy-Bajnai párbeszéd.
Azzal kellene kezdeni, hogy egy nyugodt kávé mellett megnézik a Gyurcsány-beszédről készített videót, aztán három percig mindegyikük csendben ül és elgondolkodik a jövőről, az ország sorsáról, a mi sorsunkról.
Ti is nézzétek meg, ameddig még lehet, és próbáljátok rávenni minden ismerősötöket erre, mert a kormánypárti médiából mást nem fognak hallani, csak a szövegkörnyezetükből kiragadott szaftos mondatokat.
Az igazságot sokféleképpen el lehet mondani, a volt miniszterelnök ezt már minden hangszeren bemutatta.
Neki nem kell a kötőjeleket is papírról felolvasni ahhoz, hogy tudja, mit is akar mondani.
Most harsonán adta elő azt, amit máskor clavicembalón szokott – ezt a hangszert is érti.
De ti vajon megértitek-e?

https://www.youtube.com/watch?v=evyVySPeEz0



:O)))

10 megjegyzés:

Jutka írta...

Kedves Pupu!
Tegnap sajnos csak részleteket hallottam a Gyurcsány beszédéből de
az is megragadott. Végre!!!!!!!!!!
valaki nevén nevezi a dolgokat.
Nagyon jól irtad, hogy ezt a beszédet meg lehet érteni, mindenkinek.Sajnos a Bajnai beszédét nem, csak az értelmiség. Mesterházi meg szintelen, nem ragad magával senkit sem.

Támasz írta...

Szerintem meg a tegnapi még az őszödi beszédet is meghaladta. De legalábbis ez volt az igazi, a méltó továbblépés. Azt akkor Feri zárt körben, a sajátjai körében, képviselő-társainak mondta, hogy felrázza és megnyerje őket a változtatásnak. Tudjuk, mi lett az eredménye.

A tegnapit is a sajátjainak mondta, igaz, jóval tágabb körben, éppen annyival tágabb körben, amennyivel a DK, mint párt, nyitottabb az MSZP-nél. Az igazi különbség azonban abban mutatkozik, hogy míg az őszödi miatt mai napig gyakran éri elmarasztalás Gyurcsányt azért, mert kirekesztette belőle az országot, ezt a tegnapit a kamerák kereszttüzében égte bele a világba.

Mert diktatúra idején kell, hogy mindenki hallja, kell, hogy minél többen meghallják, kell, hogy sokan megértsék: nem hallgathatunk, nem félhetünk, közösen kell lebontanunk a félelem falait.

Üzent hát mindenkinek - kinek-kinek konkrétan, nagyon is személyre szólóan. Az ellenségnek, az ellenfeleknek és a (fele)barátoknak, köztük mindenekelőtt a "kollegáknak". Tette ezt olyan szenvedéllyel, ahogyan csak egy igaz hazafi, egy igazi államférfi tud megszólalni.

Őszöd visszatért! És ezt a tegnapit - halljátok, ti hárman, meg akik a háttérból bátorítottak benneteket - nem lehet elárulni. Itt minden, az első szótól az utolsóig a nyilvánosságnak szólt. Reszkess, hazugság, reszkessetek, hazugok.

Névtelen írta...

Gyurcsanynak ez a beszede szerintem magyar nyelven elhangzott eddigi legnagyobb beszed volt. Gyurcsany olyan szonoki adottsagrol tett tanubizonysagot, amellyel nem csak magyarorszagi, de vilagtortenelmi viszonylatban is parjat ritkito kepesseget bizonyitotta. A beszed nemcsak kulsoleg, felepiteseben, hangsulyvaltasaiban, szenvedelyessegeben, de tartalmi viszonylatban is egyedulallo. Gyurcsany beszedet nemcsak a jelen magyar politikusai nem tudjak meg sem kozeliteni, de belathato idon belul masok sem.
Gyucsany egyetlen baja, hogy tobb evtizeddel megelozte korat. Ez a balliberalizmus jelenleg a vilagon talan 3-4, foleg angolszasz orszagban, mukodik.
Hogy ezt a magyar "tortenelmi osztaly" es a papsag altal generaciokra elbutitott magyar videk mikor erti meg, nem lehet tudni.

Geza írta...

Koszonjuk ezt a lelkesito irast! En ma delutan hallgattam meg a videot, tegnap sajnos nem tudtam elmenni, hogy +1 fovel gyarapitsam a valoszinu nem tulsagosan nagy tomeget. A beszed nagyszeru volt, remelem ezzel tovabb novelve az odafigyelok onbizalmat es tisztanlatasat. Viszont egy dologban nem ertettem egyet. A szakallas ifjutitan megjelenese es makogo forradalmisaga nekem mar akkor is unszimpatikus volt. A szocialistak akkor is sokkal intelligensebben viselkedtek mint ezek az otrombak.

Zsuzsanna írta...

Utána bemenni az Emlékházba - ma is hatása alatt voltam. És majd megyek máskor is, csak úgy, Nagy Imre kedvéért.

Unknown írta...

Szuperlatívuszok!
És mind a szívemből szólnak! Próbálnék valamit hozzátenni! Most nem tudok. Talán egy alapos elemzés után!
Közvetlenül a szombati Bajnai beszédet követően elkaptam az általam igen becsült Kónya Pétert, hogy feltétlenül elmondjam: "az a milliós bizonytalan réteg amely alig várja, hogy a 'középre' -'se szegfűre se narancsra' szavazzon egyszerűen nem létezik! Ábrándokat kergettek! A realitásérzék hiánya a politikai gyengeség epitómiája." "De akkor hogyan tudjuk mozgósítani a passzív és tájékozatlan választókat?" - kérdezte Péter - "Egyedül komor, sistergő eltökéltséggel: igazi és hiteles összefogással! Semmi más nem számít és nem hat! - válaszoltam - Ne ámítsátok magatokat!"
Na ez a sistergő és komor eltökéltség sugárzott Gyurcsány nagyszerű beszédéből!

Neked5 írta...

Nagyon-nagyon jó irás, egy nagyon-nagyon jó beszédről. :)

Neked5 írta...

http://kanadaihirlap.com/2013/06/16/gyurcsany-ferenc-es-ez-a-pokoli-atkozott-kurva-orszag/

érdemes elolvasni a hozzászólásokat is.

Geza írta...

Neked5:
A hulye fejemmel beleneztem a kommentekbe (ala kanadahirlap), de rogton fel is huztam magamat, plane mikor az egyik "szerkeszto" kiosztotta az egyik (ritka) ertelmesen hozzaszolot a "szekelyek" milyensegerol. Az biztos, hogy tobbet nem tevedek arra az oldalra.

Unknown írta...

Tetszik.Gratulálok!!!Sajnos a FIDESZ ből ki ábrándultak hoz az eljutást a média nem segíti.