2015. december 11., péntek

A KORMÁNY MÉG MÉRLEGEL

Hóman Bálint szobrával kapcsolatban folyik a mérlegelés.
Merthogy a mű kész, az alkotó pihen, így aztán jut idő a mérlegre tenni a dolgokat.
Egyrészt a szobor modelljét, másrészt a szélesfehérvári önkormányzatot és most már a kormányt is.
Hóman Bálint antiszemita, nyilasbarát politikus volt, magas állami tisztségek betöltője, az átlagosnál mrssze tájékozottabb politikus.
Nem mondhatta, hogy nem tudott arról 1944 végén, hogy mi folyik körülötte, hiszen a háború végének őrületében már mindenki láthatta a budapesti gettót, tudhatott a vidéki zsidóság sorsáról, a nyilasok eszement gyilkosságairól, a teljesen értelmetlen ellenállásról, Budapest lerombolásáról.
Mégis elment Szálasival parlamentesdit játszani, pedig történészként is tudnia kellett volna, hogy megbocsáthatatlan bűnök pártolója.

Okos ember volt, nagytudású történész, de gyenge jellem, aki képtelen volt szembenézni a valósággal, aki tevékenyen járult hozzá az ország szétszakításához, a zsidók legyilkolásának szellemi előkészítéséhez, a magyarság tragédiájához.
Tette ezt nacionalista jelszavakat hirdetve, úgy állítva be a dolgokat, mint a magyar nép érdekeinek érvényrejuttatását.
A nyilas keretlegénynek, aki a Dunaparton meghúzta géppisztolya elsütőbillentyűjét, kisebb a felelőssége, mint neki, a tanult, művelt embernek a szakembernek, akinek inkább figyelmeztetnie kellett volna népét a veszélyekre, mint belehajszolni a megbocsáthatatlanba.

Hóman Bálint szélsőjobboldali nyilas volt, még akkor is, ha formálisan talán nem is volt a Nyilaskeresztes Párt tagja, olyan ember, aki embert ember ellen fordított, aki személyes tekintélyének latbavetésével emberek sokaságát győzte meg arról, hogy az antiszemitizmus és a nácizmus elfogadható, a kereszténységgel és a humanizmussal összeegyeztethető elvek.
A háború után elítélték háborús bűnösként, kizárták a Tudományos Akadémiáról és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.
Öt év alatt fogyott el az élete.
Ebben az évben a Fővárosi Törvényszék felmentette őt - bűncselekmény hiányában.
Majd hetven év telt el büntetése kiszabása óta, akik akkor elítélték, szerintem jobban tudták értékelni cselekedeteit, mint azok, akik ma súlyos szereptévesztésbe esve bíróként a történelmet akarják átírni.

Teszik ezt abban az országban, melyben a német megszállás ellen harcolók hősét megalázták, elvették utcáit, széttörték emléktábláját.
Igen, Ságvári Endréről van szó.
Szerintem Bajcsy-Zsilinszky Endrének is csak azért maradt meg az útja, mert enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy részt vett a parasztvezér Áchim András meggyilkolásában.
Érdekes a történelem, Bajcsy-Zsilinszky jobboldali elkötelezettsége dacára tudott helyes választ adni, mikor a történelem állásfoglalásra kényszerítette, Hóman Bálint meg megbukott az emberség vizsgáján.
És most a kormány mérlegel, hogy lehet-e neki szobra Székesfehérváron, merthogy ő a példakép, akire fel kell néznünk.
Szánalmas dolgok ezek, a suttyók keresgélik a példaképeket a jobboldalon, de nem találnak senkit.
Legfeljebb a csóvás geszti bolondot, az úrnak, magyarnak egyként rongy Tiszát, meg Hómant.
Meg a bicskával gyilkoló Tóth Ilonát, és a többi fékezett habzású hőst.

A kormány vacillál, ami érthető is, hiszen parlamentje egyre inkább közelít a nyilas idők parlamentjéhez, a poshadt eszmék vagy ostoba, vagy végrtelenül cinikus és pénzhajhász képviselői úgyis rábólintanak mindenre, mint elődeik Szálasi parlamentjében tették.
És mérlegelnek, miközben nem veszik észre, hogy a történelem már őket is odacsapta mérlegére, mint egy kiló állott, kissé már stiches libamellet.
Éppen mérik őket is.
És nekik is ki van írva az ítélet, mint hajdan  Bél-sar-uszur babiloni királynak, aki lakomát rendezett előljáróinak, melyen előhozatta az elődje, II. Nabú-kudurri-uszur által a jeruzsálemi templomból elrabolt szent edényeket, és melyből bort ittak, megszentségtelenítve azokat. Ivászat közben „dicsérék az arany-, ezüst-, ércz-, vas-, fa- és kőisteneket”.
Ekkor egy test nélküli emberi kézfej jelent meg, amely a következő feliratot írta a palota falára: מנא ,מנא, תקל, ופרסין (mene, mene, tekel, ufarszin). 
Senki nem tudta megfejteni a jelentését, mígnem Dániel prófétához fordultak, aki így adta meg a megfejtést: „És ez az írás, a mely feljegyeztetett: Mene, Mene, Tekel, Ufarszin!
Ez pedig e szavaknak az értelme: Mene, azaz számba vette Isten a te országlásodat és véget vet annak. Tekel, azaz megmérettél a mérlegen és híjjával találtattál.
Peresz, azaz elosztatott a te országod és adatott a médeknek és persáknak.

A mi Bélsarunk is láthatja a feliratot stadionjai falain.
Manapság úgy szoktuk fordítani: megmérettél és könnyűnek találtattál.

:O)))

15 megjegyzés:

Czékus Lajos írta...

Egyre mélyebbre süllyesztik ezt az országot, mind gazdaságilag, mind erkölcsileg. Aki egy kicsit is ért a gazdasági folyamatok megítéléséhez, az tudja, hogy ezen az úton haladva még néhány évig jóvátehetetlen nyomorba döntik ezt az országot. Erkölcsi szempontból pedig mindent elkövet ez a kormány, hogy egy megvetett nemzet legyünk a világ normális, haladottabb fertályából nézve. Kapott szobrot Horthy, a gyilkos medikáról egészségügyi központot neveznek el Csepelen, meg ez a Hóman Bálint esete.... Meg ezek a nyilvánvaló hazugságok, mint pl. a magyar kormány az egyedüli, amelyik védi a schengeni határokat, közben tizezer számra szállították kék buszokkal regisztráció nélkül a menekülteket Ausztriába. Aztán a nyilvánvaló szétlopása a nemzeti vagyonnak úgy,hogy ezentúl a rablott holmi eredete, jogossága csak abban esetben képezheti vizsgálat tárgyát, ha maga a rabló is áldását adja a vizsgálathoz.
Nem folytatom, mert előbb még normális volt a vérnyomásom.....

Névtelen írta...

Kedves Czékus Lajos!
Azt kellene már végre tudomásul vennünk, hogy Magyarországnak nincs kormánya: szerintem kormány az, ami megpróbál országa érdekében tevékenykedni. Nálunk viszont egy halom rabló és kalóz megszállta az ország vezetését, és csak és kizárólag lopással foglalkozik. Minden jövedelmet lenyúlnak, amihez hozzáférnek, minden eseményt – a vörös-iszap katasztrófától a menekültválságig – erre használnak ki. Teljesen amorálisak: ha azt mondanád nekik, hogy haza, meg az ország jövője, meg magyarság, csak néznének ki a fejükből, nem értenék, miről beszélsz. Persze, használják ezeket a fogalmakat a propagandájukban, sőt, ezeket tették a középpontba. Ez azonban csak színjáték a köznépnek, valójában azt se tudják, mit jelent, nem is érdekli őket.
Úgy látszik, a magyar nép meghülyítéséhez a legegyszerűbb eszköz a fasizmus egyre nyíltabb (újra) elterjesztése. Ennek fontos eszközei a nácizmus szobra a Szabadság (!) téren, a Wass Albert szobrok, a Hóman szobor. Várom, mikor rehabilitálják Gömböst, és állítanak újra szobrot neki. Következik Bárdossy, felkészül Imrédy és Szálasi. :-(

Cereus írta...

Már az is jó lenne, ha csak hazudnának, de ezek pofátlanul, gátlástalanul lopnak is, mint a
tolvajszarka a majálison.

pet írta...

Népszava: Hóman Bálint és az ő szobra

Jutka írta...

Tegnap amikor a rövid hírekben hallottam , hogy a önkormányzat elállt a szobor felállítástól, még volt bennem egy kis öröm. Aztán megjallgattam a Polgármestert és csak ámúltam -bámultam, hogy milyen tanulékony. Ilyen csavaros szöveget....
Most aztán bíztos vagyok benne, hogy állni fog a szobor , lehet, hogy nem közterületen (mint a Horthy). Pénzt vissza nem adják az is bíztos.
Fifikás Orbán a függöny mögötti produkciója ..........csak csepp a pohárban.

Chartesius írta...

Sajnos csak nagyon kemény szavakkal tudom illetni a saját népemet. Nem elhanyagolható a kollektív felelősség. Az, hogy ez így alakult az a bennünk meglévő jellemhibák kivetülése. Ez a kormány nem más mint egy (görbe)tükör a magyar társadalom előtt. Most nézhetjük benne a saját, ijesztően eltorzult ábrázatunkat.
Nem állítom, hogy ezt is érdemeljük, de a Felcsúti Zacskószökevény remekül ráérzett az átlag magyar jellembeli fogyatékosságaira és ellene fordította. Nincs itt szükség tankokra! Van helyette gyávaság, pitiánerség és irigység.
És ez a gyermekeinkre üt majd vissza.

Unknown írta...

Kedves PuPu!

Adynak nem volt igaza Tiszával kapcsolatban, és ezt ő maga is látta. Másutt árnyaltabban fogalmazott! A vers a vad geszti bolondról akkor is szép - az indulat lendülete, ereje és őszintesége révén - ha történetesen igazságtalan (lásd JA "Magad emésztő" kezdetű versét). Egyébként minden szavaddal egyetértek, felháborodásodban pedig maradék nélkül osztozom."Letaszítom!" - amikor ezt a szót sok ezren készen lesznek a homlokukon viselni, megérteni minden jelentésével következményével és az ezzel vállalt feladatokkal együtt, akkor Orbán birodalma eltöröltetik. Ezt az egyetlen szót!

haha írta...

Mivel még a Hóman ügyet sem tudtátok átfordítani javatokra Megérdemlitek a sorsotok. Ennél már jobb magas labdát lehetetlen volt felkínálni.
Megérdemlitek a másodosztályú tehetetlen állampolg. címet. Nektek valóban elég a morzsa is.Nincs egy határozott ember köztetek.Valóban,hogy Lázár szavaival éljek Senkik lesztek.

Geza írta...

HAHA ne zavarj minket minket bakker! Nem latod milyen jol szorakozunk? Ha meg valakit bsztatni akarsz, akkor az ISIS-en kielhetneed magadat (na persze akkor maar kisebb lenne az arcod).

Álmodó írta...

Jövőre Ov meglebegteti a 13. havi fizetést és kb 10% nyugdíjjat Ti meg szépen beszopjátok.Orbán örök és újra és újra kreatív.

Presbiter írta...

Kedves Pupu! Nagyon jó, mert nagyon KELL egy olyan "megmondó ember", aki eligazít, mert az ember fia már nem ige képes eligazodni a mindenfélék között. Mint pl. a párt-szimpátiák statisztikái. Lassan (vagy gyorsan) már tényleg csak az internetről tud valamelyest tájékozódni az ember, de az interneten nagyon sok szemét közül kell a gyöngyöket kiválogatni. Nem a Te feladatod, de bizony jó lenne, ha lenne valamilyen megbízható ajánló webkikötő is. Recenziókkal.
Kérdezni szeretnélek: Említed a "bicskával gyilkoló Tóth Ilonát". Én egyetemistaként éltem meg 56-ot és nem harcoltam sehol. Nem gyávaságból, de ezt úgysem hiszi el senki. (Volt egy béna testvérem és egy beteg, özvegy édesanyám.Magam is súlyos beteg voltam akkor. Aki akarja, elhiszi, aki nem, hát nem. Többek között ezért sem disszidáltam.)
Tóth Ilona híre akkoriban széles körben elterjedt és az is, hogy kórházban nyújtott sebészi segítséget a forradalmároknak, de szovjet katonáknak is. Számára a sebesült EMBER igényelt segítséget. Egy szovjet katona meghalt a szikéje alatt. Ilonát megvádolták azzal, hogy készakarva megölte. Ki is végezték ezért. Koncepciós kirakatpernek tartottuk a lefolytatott "eljárást", Ilonát meg hős áldozatnak. Van valami általam nem ismert alapja annak, hogy pejoratívan említed?

PuPu írta...

Kedves Presbiter, rengeteg alapja van.
Tóth Ilonát rendes eljárásban ítélték halálra, a nemzetközi sajtó részt vett a tárgyalásokon.
Az ötödéves orvostanhallgató halála köré fiatal kora miatt legendáriumot hozott létre a jobboldal, holott bűnös volt - bár sajnálatos, hogy egy fiatal lány idáig jutott.
A Domonkos utcai ideiglenes kórház a Péterfy Sándor utcai kórház egy kisegítő intézménye volt, ott nem operláltak senkit.
A kisegítő kórház egyik nővéréhez bejárt a vőlegénye, egy Kollár István nevú segédmunkás, aki meglátta a későbbi gyilkosokat plakátragasztás közben.
Róla a kórházban meghúzódó "forradalmárok" - két büntetett előéletű férfi - azt feltételezték, hogy ÁVH-s, ezért elfogták, vallatták, majd nem merték szabadon engedni, így elhatározták, hogy megölik.
Tóth Ilona klóretillel elaltatta.
A kivégzés a nyaki vénába adott benzines injekcióval tervezték végrehajtani, de Tóth Ilona kísérlete kudarcba fulladt.
Társai többször ráléptek az áldozat nyakára, aki vonakodott meghalni, így aztán a humánus fiatal lány egy bicskával szúrta többször is szíven áldozatát, ez eléggé meggyőző volt.
Az áldozat nem volt a kisegítő kórház betege, nem volt ÁVH-s, csak éppen rosszkor, egy túlhiszterizált légkörben volt rossz helyen.
Tóth Ilona áldozat - a körülmények és környezetének áldozata, de ettől még vastagon bűnös.
Aztán persze volt Tóthilonkázás, meg különféle rablómesék arról, hogy azért nem látszottak rajta a kényszervallatás nyomai, mert a talpát verték, de az igazság az, hogy neki magának sem tetszett, amit tett, megtört és vallott, - mellesleg Kollár tetemét is megtalálták egy kápolna mellett, egy kőlap alá rejtve, a tettestársai is rá vallottak, szóval nem kellett valami bravúros nyomozás az igazság felderítéséhez.
Kár érte, de kár Kollárért is, aki ártatlan áldozata lett egy túlspannolt, hisztérikus fiatal lánynak, aki Jeanne d'Arcnak képzelte magát...

:O(((



PMaria írta...

Kedves PuPu, szeretnem kerni, hogy folytassa a hagyomanyt, hogy mindennapi friss, blogg varna rank. Jo az a blogaszat, el is olvasom, de en hianyolom áz On szemelyes , egyeni hangu boncolgatasait a napi magyar es vilagi esemenyekrol.
Ettol meg lehet a facebookon is, de nekem ez az etalon.
Udvozlettel
PMaria

PuPu írta...

Persze, csak néha az ember kicsit lusta....
A Blogászat az más, azt azért csináljuk, mert a bloggerek legalább annyira értékes írásokat hoznak létre, mint a nyomtatott sajtó és rengeteg érdekes dologról írnak, élvezetesen.
Viszont annyira szét vannak szórva a neten, hogy sok dolog elkerülheti a figyelmedet.
Nem kell ott minden blogot elolvasni, böngészni kell, mint liba a kukoricatáblán, biztos akad mindennapra érdekesség!
Köszönöm a kedvességed!
:O)))

Wolk írta...

Chartesius,
Igazad van. Nézzük csak meg a lengyeleket. Lehet, hogy túlzás de a Gazeta Wyborcza szerint 50 ezren tiltakoztak a nem is olyan régen hatalomra került kormány ellen amely az orbáni utat próbálja járni. "To Warszawa, nie Budapeszt!" vagyis "Ez nem Budapest, ez Varsó!"

Sajnos én is csak nagyon kemény szavakkal tudom illetni a saját népemet.