2015. december 23., szerda

KARÁCSONYI KÍVÁNSÁGOK

Tulajdonképpen jók ezek az évvégi ünnepek.
Ha Hanuka, ha Karácsony, egyik se jár együtt böjtöléssel, az istentelen meg egy istennek se akarja megvonni a szájától a falatot - ez a nagy zabálások időszaka.
Az Úr ezt a lehető legjobban találta ki, valamivel meg kell édesítenie hívei száját, akik egész évben keserű szájízzel húzták az igát, miközben a világ egyre sötétebb lett körülöttük.
De ennek vége, mától hosszabbak a nappalok, csak a rendszer sötétsége borul a továbbiakban ránk, de kibírjuk, mi ez a török uralomhoz képest, habár mai szpáhijaink azért felveszik a versenyt elődjeikkel.
Mindegy, most jönnek a szép napok, mindjárt holnap kezdhetünk is csipegetni.

Felénk évtizedeken keresztül a hal volt a divat.
A karácsonyi vacsora rántott ponty volt, céklával, krumplipürével, de aztán a szokások felhígultak.
Jöttek a vők és menyek, mindenféle vegyes szokásokkal, meg igényekkel, így aztán ma már a karácsonyi vacsora kibővült halászlével, de miután nem szereti mindegyikük, így lesz húsleves is.
Aztán aki nem szereti a rántott halat, az kap rántott husit, és aki nem szereti egyiket sem, az ehet sült pulykamellet, valami csodaszósszal leöntve, amelyikben van áfonya, meg alma, fahéj meg még a fenetudja, hogy mi, de mindegy is, mert a végén le kell turmixolni...
Az egyetlen szokás, ami nem változott, az a bejglihez kapcsolódik, merthogy azt csak 24.-én lehet felvágni - nem mondom, hogy könnyű betartatni a szabályokat.

Fene tudja, valahogy nem érzem a karácsonyi hangulatot, az utcák sem olyanok, mint régen voltak, mikor a háziasszonyok karácsony előtt - kilógva a munkahelyeikről - úgy cipelték a cekkereiket, hogy leszakadt a kezük, de persze lehet, hogy rossz helyre járok életet szagolni.
Valahogy az az érzésem mégis, hogy ahol én lakom, az valamivel jobb helyzetben levő település, mint egy borsodi zsákfalu, itt ugyanis a nép Pestre jár dolgozni, ott meg sehova sem.
Így aztán ott fizetés sincs, ebből kifolyólag tömött cekkerek sincsenek, és a régi vicc is - mely szerint a cigányszendvics két rántottszelet között egy bécsiszelet - érvényét vesztette.
A mai cigányszendvics két jajgatás között egy gyomorkorgás.
Ezen az Istenen is elcsodálkozom néha.
Szerintem tartozna annyi felelősséggel teremtményeiért, mint amennyit a kis hercegről feltételezünk idealista pillanatainkban - persze, ha mélyebben belegondolunk, az embereket az Isten se tudta megszelídíteni.

De ami a legjobban hiányzik, az a mosoly az arcokról.
Én még ennyi fásult, enervált embert, ennyi mosolytalan arcot nem láttam életemben, pedig megértem már egy-két évet.
Úgy érzem, az emberek bezárkóznak, visszahúzódnak egyszemélyes csigaházaikba és hallgatnak.
Mint a bárányok, azok is hallgatnak, a mi Hannibál Lecterünk meg a nagy méla csendben lop, mint a gép.
Hogy szociopata, az biztos., hogy pszichopata-e, azt a szakembereknek kellene eldönteni.
Azt pedig, hogy sorozatgyilkos-e, majd egyszer kiderítik az illetékes hatóságok, mindenesetre jómagam nem szállítok létrát a kocsim tetején, ha bottal ütnek, akkor sem...
Talán a fiatalok lógnak kicsit ki a sorból, nekik - tapasztalatlanságuk okán - talán még vidámabb az élet, de nem kell félni, hamar megtapasztalják majd a mai magyar valóságot, ahol az ember annyit ér, amennyit kapart magának, márpedig itt az egyszerű embernek nincs semmije.
Annyit is ér.
Ebből is látszik, hogy Lázár nem egy Széchenyi, aki szerint az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársainak, hazájának s ezáltal az egész emberiségnek.
Lázár és környezete úgy és annyit kapar magának, hogy egy lépegető exkavátor a szégyentől sírva dobná el a kanalát.

Mondjuk semmi sem tart örökké, ezek is mennek a levesbe, csak az időpont kérdéses, meg, hogy marad-e utánuk ország, de reménykedjünk.
Ami jobban aggaszt, az a demokratikus oldal egyre romló állapota, a messziről is érzékelhető tehetetlenség, az ostobasággal határos megalkuvás, a soha nem kopó agyatlan doktrinerség, a gyávaság.
És a nagy személyiségek hiánya, főként az új arcoké, akik talán sikeressé tudnának tenni egy-két arra érdemes régi arcot is.
Még akikben lenne lehetőség, azokat is leamortizálják, mert ők is kénytelenek belesimulni saját pártjuk megalvadt struktúrájába, kénytelenek igazodni - és ezt nem rovom fel bűnükként, csak talán magyarázatként említem...

Nehéz lett a blogger élete is, merthogy lassan nincs miről írni.
Írjam le ezerhatszázadszor, hogy milyen jellemtelen bűnözők ezek egytől-egyig?
Hogy a XXI. század Magyarországa semmiben sem különbözik Móricz Zsigmond világától?
Hogy az ország már megint tele van törött gerincű zsellérekkel, kiknek fiaiból ugyancsak zsellérek lesznek, csak nekik már gumigerincük lesz?
Hogy évente egy kisvárosnyi emberrel leszünk kevesebben, és ebben nincsenek benne azok, akik külföldön próbálnak szerencsét?
Vagy azt, hogy ismét a legalantasabb ösztönökre építkezik a politika?

Hát mit lehet ilyen alapokra építeni?

Persze félni nem kell, a történelem majd kitermeli azokat a vezetőket, akik eltakarítják ezt a trágyadombot, de hogy addig mi lesz?...
Mindenesetre most jön a Karácsony, nem baj, ha három napra elfelejtjük a bajainkat, körülálljuk a karácsonyfát és boldogan nézzük gyermekeink, unokáink kipirult arcát.
De ne feledjük, vannak, akik a karácsonyfát eltüzelik, mert a legnagyobb ajándék a  meleg nekik - konkrétan, de átvitt értelemben is.
Abban azért biztosak lehetünk, hogy ők is boldogan nézik gyermekeik, unokáik melegtől kipirult arcát, és ha még valami étel is kerül – még ha nem libacomb is az -, hát az számukra maga lesz a Karácsony.


Adja meg ezt az ég minél több rászorulónak.
És az Isten verje meg azokat, akik ide juttatták ezt az országot.


:O)))





18 megjegyzés:

Vöröskarom írta...

Köszönöm, Pupu, ezt a mai írásodat, minden benne volt, ami nekem is eszembe jutott a napokban, mikor a cekkereimet cipelve elnéztem asszony- és embertársaim arcát. És hogy mennyire kilátástalannak tűnik minden, azt tapasztalom magamon is: a karácsonyt mindig is a legszebb ünnepnek tartottam, és bár sok-sok éve már az örömteli várakozás mellett az én vállamra nehezedik minden terhe is, de soha nem vártam még ilyen fásultan, kedvetlenül... úgyhogy maximálisan egyetértek az utolsó mondatoddal!

De ennek ellenére - vagy éppen ezért - NAGYON BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK NEKED ÉS MINDEN OLVASÓDNAK:

Vöröskarom

kiskato írta...

Igen, PuPu, verje meg őket az Isten...csakhát...
Kellemes Ünnepeket kívánok Neked és minden Olvasódnak, egy -hálistennek - távoli karácsonyfa alól!

hello írta...

Drága PuPu, Te mindig találsz aktuális témát, és meggyőződésem, hogy ez így lesz jövőre is. Ne aggódj, gondoskodni fognak róla... :-((

De most meghitt ünnepet kívánok Neked családod körében, szusszanj egyet, megérdemled!

Egyúttal minden jószándékú fórumozó társamnak is kellemes ünnepeket, gyomorrontás nélkül megúszott kajálásokat és koccintásokat, szeretetteljes légkörben eltöltött napokat kívánok családdal, rokonokkal, barátokkal!

Geza írta...

Paar evvel ezelott, mikor eloszor olvastam a karacsonyi irasodat, az (ha jol emlekszem) teljesen mentes volt a politikatol es a visszaemlekezesed a regebbi karacsonyokra meglepoen hasonlitott az altalam (regebben) aateeltekkel. Szerintem jo, hogy ez a blog nem gugyi-bugyi aldasos karacsonyt mindenkinek bla-bla, hiszen attol, hogy lealdasozunk mindenkit, meeg nem lesz jobb (engemet meg meeg raadasul irital is).

Amit pedig az "ellenzekkel" kapcsolatos kiabrandultsagodat illeti, az teljesen megertheto. Az elozo bloghoz fuzott egy kituno megjegyzest todor48, aki paar peldaval erzekelte a problema lenyeget, vagyis a BESIMULAST. Ez ma maar minden, valaha demokratikusnak velt "ellenzeki" partra igaz (beleertve termeszetesen - es foleg - a DK-t is). Szerintem az emberek akkor tennenek legjobbat a sajat jovojuknek, ha ezektol a partoktol **teljesen** elfordulnanak, es hagynak oket szetoszlani. Minden tovabbi igyekezet a Hiller-tipusu idiotakkal, vagy a DK-tipusu "veletlen igen szavazassal" [maarmint, ha csaladi bizniszrol van szo, ugye], meg az osszes fontos kerdesben valo sunnyogasukkal egyutt. Ezekkel az emberekkel biztositott a sok eves agonizacionk.

Na de mindezek ellenere azert jo unnepi idoszakot Mindenkinek!

évasanyóca írta...

Kedves Pupu és minden kedves Pupu-barát!Sajnálom, hogy Gezát irritálja, dehát egyszer egy évben talán el lehet viselni, szóval áldott Karácsonyt és boldogabb, szabadabb, nyudodtabb újévet kívánok minden tisztességes embernek a Földön......neked , kedves Pupu, az egész évi munkádért és azért mert - csak - Jézuska ajándékot is hozott, olvasd olyan szeretettel, amilyennel én adom Neked!

Ady Endre:
Karácsony

1.

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszú sorba
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves, kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

2.

Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Oda haza.
De jó volna tiszta szívből
– Úgy mint régen –
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.

De jó volna mindent, mindent,
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.

3.

Ha ez a szép rege
Igaz hitté válna
Óh de nagy boldogság
Szállna a világra.
Ez a gyarló ember
Ember lenne újra,
Talizmánja lenne
A szomorú útra.
Golgotha nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget,
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…
Karácsonyi rege,
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra…







nemóvatos írta...

Első helyen a "Blogházigazdának" és Vele együtt Kedves Olvtársaimnak is Nagyon Boldog Ünnepeket kívánok!
Az áldást nem, mert eddig annak csak a hamisságát tapasztaltam. Ha már valami elvontat kívánnék az a Szerencse lenne, amit legalább egy kicsit kovácsoljuk.
Együtt a normálisabbjával.
Barátsággal: nemó...

Czékus Lajos írta...

Az "áldott" jelzővel kívánt karácsonyt nagyon nem szeretem. Először még a 90-es években először Torgyántól hallottam, de nemcsak ez az oka annak, hogy viszolygok, ha ezt hallom, olvasom. Nagyon megfelel nekem a "Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok" vagy "Boldog Karácsonyt" kívánságok is, s ezt kívánom ezúton kedvenc blogolómnak, Pupunak, és azonak a fórumozóknak, akik megértik és szeretik ezeket az írásokat.

Repeti írta...

Boldog Karácsonyt kívánok Pupunak, valamint blogja valamennyi Olvasójának és Kommentelőjének!

Kányádi Sándor: Isten háta mögött

üres az istálló s a jászol
idén se lesz nálunk karácsony
hiába vártok
nem jönnek a három királyok

sok dolga van a teremtőnek
mindenkivel ő sem törődhet
messzi a csillag
mindenüvé nem világíthat

megértjük persze mit tehetnénk
de olyan sötétek az esték
s a szeretetnek
hiánya nagyon dideregtet

előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak

(Ugye az ünnepek alatt is meglátogattok bennünket a Blogászat oldalain... Mi tenni fogjuk a dolgunkat ezekben a napokban is. Aki magányosan karácsonyozik, s módjában áll, hallgassa a Klubrádiót, hogy ne legyen olyan egyedül.)

Unknown írta...



ez a nép MEGÉRDEMLI !!

egy rajta röhögő KISEBBSÉG tudja : elég 4 évente elmenni és "jóhelyre" tenni az x-et......

ez a félázsiai cselédnép meg 4 évig tűr és amikor vűáltoztathatna akkor meg vagy részegen döglik otthon vagy már a kocsmában háborog, hogy milyen nehéz az élet...

sokadszorra is megkövetlek a többiek nevében is Kertész !!!

talalom írta...

Békés, nyugodt ünnepeket, szerencsés Újesztendőt mindenkinek, aki megfordul erre! Találkozzunk, - jó lenne még az idén, de ha a bloggazda is pihenni szeretne, fogadjuk el. Találkozzunk jövőre, - nemcsak veletek!

Jutka írta...

Szeretnék csatlakozni az előttem irtakhoz.
Ez a blogg nagyon fontos sokunknak.
Minden szépet és jót kivánok.

Repeti írta...

Nem ünneprontásnak szánom...

Portugal

lorinczy írta...

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Mindenkinek,akik jelen vannak,vagy olvassák írásaid,és természetesen Neked is PuPu! Egyhangú,unalmas rabszolga munkám után olyan érzés megnyitni ezt az oldalt,mintha egy új világba csöppennék. Eleinte a humorod miatt kedveltelek de aztán rájöttem,hogy jóval több jut el hozzánk írásaidban,mint a spontán humor. Örülök annak,hogy sok mindenben egyet értünk,visszatérve az ominózus mondathoz ebben nem egészen---én nem várnám meg míg az Isten intézkedik. Túl lassú. Üdv mindenkinek

Cereus írta...

PuPu !
Csak a legjobbakat. Őszintén.

hello írta...

Nem ünneprontásként, csak nem tudom megállni: az ATV Híradó alatt futó csíkban ezt olvasom:
"Kövér: Olyan csónakban ülünk, ahol körülöttünk mindenki idióta."

Az nem derül ki belőle, hol mondta, és szerinte ki mindenki ül abban a csónakban.
Azonnal 2 dolog ugrott be nálam erre:
- Egy pszichiáter mit mondana erre?
- Wanted Búvár Kund.

Babi néni írta...

Boldog karácsonyt!

Chuck írta...

Boldog karácsonyt kívánok és erőt, kitartást a blog további irásához.

Datoka írta...

Követeljük a családi visszaemlékezést! @Ubi