2016. február 14., vasárnap

ESERNYŐS TÜNTETÉS ÉS ELLOPOTT SHOW

Igazán impozáns tüntetés volt a mai, és azoknak, akik ki mertek kukucskálni az ernyőjük alól, a látvány önmagában is lenyűgöző volt - a sok színes, esőtől csillogó ernyő igen szépen mutatott.
A beszédek is jók voltak, habár a vasutasok hiányában is némelyik olyan hosszú volt, mint a vonatfütty, és a szónokok sem voltak mindig tisztában a politikai beszédekkel szemben támasztható követelményekkel, de butaságot egyikük se mondott.
Jó érzés volt ennyi értelmes ember között lenni, eső ide – eső oda.
Hogy mennyire volt hatékony, az más kérdés, de ha egy harc első lépésének tekintjük, akár elégedettek is lehetünk vele.
Hozadéka talán annyi lesz, hogy a pedagógusok tárgyalói nagyobb önbizalommal ülhetnek tárgyalóasztalhoz, de ha valaki arra számított, hogy Orbán majd megretten, hát alaposan tévedett.
Már közölte is, hogy 2018 előtt nem jöhet szóba a KLIK feldarabolása, az pedig, hogy megszüntessék, szóba se került.
A pedagógusok persze igen jól látják, hogy a miniszterelnök és bandája nem ért másból, csak a nyers erőből, csak éppen nem hisznek a szemüknek.
A tetejébe azt hiszik, hogy képesek lesznek arra, hogy szigorúan szakmai kérdésekről tárgyaljanak, jóllehet ez illúzió a javából, körülbelül olyan, mintha Vukkal a növényevés szépségeiről tárgyalnánk, és elfelejtenénk, hogy ő bizony libaevésre van optimalizálva.

A pedagógusok született széplelkek, akik abban a hitben ringatóznak, hogy értelmes gondolatokat jól artikulálva eredményt lehet elérni, pedig ez a műfaj olyan, mint a marhanevelés az istállóban, abból ért a Riska, ha jól oldalbaverik a vasvellával, a szép szóra nem hallgat.
És nem nagyon hallják meg a tömegek se, akiket hívhatunk akár szülőknek is, mert a finom utalások alkalmazása nem a politikai nagygyűlések műfaja, és bármennyire szeretnék ezt szemérmesen elhallgatni a szervezők, de az oktatáspolitikai is politika, méghozzá igen keményen.
Ha a politikamentességet hangsúlyozzák, akkor az éppen a kormány névre hallgató Orbán szándékainak megfelelően viselkednek, aminek az lesz a vége, hogy hamarosan krétáról és kötelező óraszámról beszélgethetnek, ami a probléma lényegét éppencsak súrolja.
Itt ma is annak a szónoknak volt sikere, aki elmondta, hogy amihez a mai hatalom hozzányúlt, azt vagy ellopta, vagy elrontotta, és azért volt sikere, mert a nép az igazságot szereti hallani, főleg, ha a tüntetésszervezők nem alkalmaznak hangulatfokozó művészeket, akik kottából vezénylik a műsort.

Nagyon szép a civilesdi, meg a szelídség, csak éppen alacsony hatékonyságú.
Ha vennék a fáradságot és körülnéznének a saját osztályaikban, meglesnék, melyik társuk után mennek a diákok, rá kellene jönniük, hogy nem a legszebben beszélő, udvarias úrigyerekek a hangadók, hanem a krakéler kis csibészek, akik ha olyanjuk támad, a tanár életét is meg tudják keseríteni.
Egy ilyen harcban marokra kell kapni ellenfelünk torkát, mint rosszlány a liliomszálat, és nem szabad bedőlni a szirénhangoknak.
Olyan ellenféllel állnak szemben, aki nyilvánosan elmondta, hogy politikai pályafutásának egyik fő tanulsága, ha lehetősége adódik akkor a politikai ellenfelet meg kell ölni – és itt most a pedagógusok és vezetőik képezik a politikai ellenfelet, hát már csak önvédelemből sem szabad gyengeséget mutatni.

A másik gond az, hogy a szervezők csak elméletileg ismerték fel az együttes cselekvés szükségszerűségét, de a gyakorlatban ez leszűkült szimbolikus gesztusokra.
Egy ilyen esetben valamennyi érdeksérelmet elszenvedett rétegnek ott kellett volna lenni, a saját zászlaik alatt, a hatékonyság növelése érdekében.
Ha ott lett volna annyi vasutas, mint ahány pedagógus, annyi egészségügyi dolgozó, mint ahány vasutas, annyi rendvédelmi dolgozó, mint amennyi egészségügyi, és annyi fuvarozó, amennyi rendvédelmi, akkor Orbán lógó nyelvvel szaladna Grazig.
Mondjuk rendvédelmi dolgozó volt a tüntetés környékén, majd annyi, mint a tüntető, csak éppen szolgálatban - a Kis Beszari semmit nem bíz a véletlenre…
Ez a helyzet nem a pedagógusok problémája, itt bizony magával a rendszerrel van baj, méghozzá nagy baj.
Ezen belül az oktatási rendszer csak részeleme a nagy egésznek, jelzem, a jövő tekintetében egyik meghatározó eleme.
Ameddig a probléma okát fel nem ismeri mindenki, addig az eredmény csapnivaló marad.
A probléma okát pedig Orbánnak hívják, aki egyre jobban elszemtelenedik, egyre nyíltabban lop, egyre agresszívebb a sajátjaival is, nem is szólva a társadalomról.
Orbán éppen olyan, mint Rákosi volt, nem lesz itt nyugalom, míg nem megy száműzetésbe vagy rá nem rohad a műanyaglakat, vagy a kényszerzubbony.

A mai nap másik eseménye a DK kongresszusa volt, hát, mit mondjak, nem a legszerencsésebb egybeesés, de hát ki tudta, mikor a dátumot kitűzték, hogy közben az osztályharc fokozódik.
Gyurcsány helyzetértékelése reális volt a kitűzött célok is reálisnak és megvalósíthatónak tűnnek, az is rokonszenves volt, hogy a program-tervezetet nem Mózesként, kőbevésett parancsolatokként lengette, hanem teret hagyott a helyzet változásából adódó korrekcióknak, esetleges új feladatoknak is.
Hogy a pedagógus-tüntetés ellopta a showt tőle?
Hát így járt, ezt dobta a gép.
Talán tehetett volna ellene, esetleg ő is viselhetett volna skót népviseletet, mint Berki Krisztián a Story-gálán, ahol a kutya se figyelte Rogánt, mindenki az ő szőrös lábait leste…
Persze ez esetben nem ígérhetett volna semmit, amit azért a pedagógusok rossz néven vehettek volna.
Így is szép dolog volt tőle, hogy ezen felül még rezsimcsökkentést is kilátásba helyezett…
Azt hiszem, Orbánnak azért nyugodt az álma, de hiszen Ceausescu is nyugodtan szundikált anno.

Reménykedjünk…

:O)))

19 megjegyzés:

Frank írta...

Ha csak a közszolgalati TV-t néztem volna, most megkérdezném, hogy milyen tüntetésről van szó?
Fideszéknek meg eszük ágában sem volt megrettenni a tüntetéstől, helyette jót röhögtek, mikor tegnap felkeltek, s kinéztek, s látták hogy megint esik az eső. Akárcsak az előző pedagógus tüntetés idején.
Bennem azért pislákol némi reménysugár: ha a pedagógusok sztrájkolnak, meg majd a vasutasok is, az talán felbátorítja a lappangó elégedetlenkedőket is, és megroppanhat a Fidesz fölény.

nemóvatos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nemóvatos írta...

Ha jól érzékelem: Tevénknek vegyes érzései vannak.
Azzal, hogy a nagytudású mit mond a KLIK-el kapcsolatban annak nem kell bedőlni. Mondott ő már mindent és mint tudjuk: nem azt kell figyelni.
Amit meg tenni fog amikor teleszalad a kevlárgatya, az a reális, szakmailag alátámasztott igények utcai kikövetelésétől válik majd láthatóvá.
Minden szakszervezet artikulálja önállóan a követeléseit, szervezzen a tegnapihoz hasonló demonstrációkat, ha kell sztrájkokat. A többi meg mindíg álljon a szervezők mellé és legyen része a tömegnek.
Nem sok téma kell egyszerre, hanem sok tüntetés nagy létszámmal és fokozódó fenyegető erővel.
Így is hamar összeállhat ami össze tartozik és ki fog kristályosodni, mint közös nevező: a NER-rel való általános elégedetlenség és a tolvajok elzárásának szükségessége, kimondva egy általános sztrájkkal.
Addig érdemes önállóan (támogatókat keresve és bevonva) izlelgetni a nyomásgyakorlást.
Gyurcsány nekem a rövidsége és az odamondása miatt tetszett.

családenergetika írta...

Púpos Teve!
Elfelejtetted megírni a legfontosabbat: hitelesen demokráciát csak azok taníthatnak és képviselhetnek, akinek az életében megadatott valamiféle demokratikus élettérféleség pl. több generációs családi klíma, esetleg normális házasság, vagy bármiféle emberkapcsolat, vagy környezet (pl. Ausztria)!
Érdemes ezt a videót (7:19) meghallgatni - minden korosztálynak, főleg a matuzsálemeknek:
https://www.youtube.com/watch?v=YQJmloHxNKA
Aztán amikor teljes mélységében megértettük az egész üzenetnek az értelmét, akkor ráérünk ujjal mutogatni a másikra, ahogy ezt már megszoktuk...hátha majd egyszer - saját magunkra is elkezdünk mutogatni!
Addig meg együnk pattogatott kukoricát...

Névtelen írta...

Rövid volt a Gyurcsány beszéd, de butaság azért fért bele:

"A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát."
"Politikánk középpontjában: az iskola, a ma ifjúsága, a holnap Magyarországa, a jövő Magyarországa."
„Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa”

Primkó magyarkodásban akarja megverni Orbánt? Nem tudja, kár ezt a vonalat erőltetni. Mit jelent a sokak Magyarországa, csak nem azt hogy a haza nem lehet ellenzékben? Oszt milyen párbeszédre gondol, olyanra mint a nemzeti konzultáció? Már a múltkori röpiratában is átvett dolgokat a fidesztől, egykulcsos adó, közmunka stb., ezzel akar győzni a magukat demokratikusnak mondó ellenzék?

Az meg hogy "radikálisan mérsékelt politika kell" az igazi retorikai csúcs.

mavtelep írta...

Névtelen
Szabad tudnom, kiért is Gyurcsányt emlegeted amikor már recseg-ropog minden ? Van egyetlen egy ágazat is, amelyik normálisa működik ? Vagy az normális, hogy egy Fidesz képviselő sofőrje
160 milliós hitelt kap földvásárlásra ? Mégis, kit kell a hatalomból eltávolítani Gyurcsányt vagy Orbánt ???
Másrészt : a tegnapi tüntetés profi munka volt, a pedagógusok a továbbiakban hívjanak szervezőket - profikat, önkénteseket - és ne hagyják kialudni a lángot !
Szervusztok, jó napot !

mavtelep írta...

jav.: nem kiért, hanem MIÉRT

sphagin írta...

Kedves névtelen !

Ha nem érted azt a hazafiságot, amit Gyurcsány próbál szembeállítani az Orbánéval, akkor benned van a hiba.
Az Orbán hazafisága a kevesek Magyarországát hozta létre, a Gyurcsány által kitűzött cél pedig ennek pont az ellenkezője.
Azt is mondhatnánk, hogy a régi szlogent hozta vissza, az "Európába, de mindahányan-t" !
Ebből is látszik, hogy semmit sem változott, pedig ugyancsak rákentek már minden félét és akasztott ember kivételével, volt már minden.

Ha ez neked magyarkodás, akkor nézesd meg a szemüveged.

A sokak Magyarországa pedig az esélyek és a terhek közös viselését jelenti.
Ne csak a Mészárosok, az Andy Vajnák, a Habonyok érvényesülhessenek,míg mások a terhet cipelik, hanem sokak számára KELL megteremteni a boldogulás esélyét, függetlenül attól, hogy ki, micsoda és hova tartozik, mert csak így lehet sikeres az ország egésze. Különben a kevesek Magyarországa alakul ki, mint ahogy tapasztaljuk is.

Ha figyeltél volna, a konzultáció kérdése sem lehetne előtted kérdéses.
A népszavazás, a közvetlen választás, a döntések előtti szakmai viták ugyanis nem hasonlíthatók az Orbán általi konzultációkhoz és álszakmai vitákhoz, mint a legutóbbi kerekasztal is, ahol a haverokat meghívták egy kicsit dumcsizni, a többieket, meg arra, hogy bólintsanak.

Attól, hogy hogy ugyanazt mondja Gyurcsány, még nem azt is jelenti, amit Orbán ért rajta, legfeljebb csak te értelmezed úgy ezeket a dolgokat.
A világbékéről is papoltak valamikor még azok is, akiknek eszük ágában se volt ezt komolyan venni.
Nem is hitte el nekik senki se.
Ma még Orbánnak sokan elhisznek ezt, azt, de egyre inkább kiderül a valóság is.
Ez a hosszú hatalmon maradás rákfenéje.
Nem lehet a felelősség alól kibújni, mert a sok hazugság utol éri a hatalmon lévőt.

Tegyük hozzá, hogy hál istennek !

A radikálisan mérsékelt politika pedig nem is csúcs, de nem is hülyeség, mint ahogy gondolod.
Egy demokrata számára ez egyszerűen természetes megnyilvánulás.
Határozott, erőteljes artikulálása a demokratikus értékek követelésének és azok demokratikus végrehajtásának.

A szélsőséges megnyílvánulásokat pedig messzire elkerüli, ugyanakkor nem ellenségben gondolkozik, hanem az együttműködést preferálja.
Ennek is ki kell alakítani a rendjét és a szabályait, amihez ragaszkodni kell és meg kell követelni mindenkitől.

Orbánék ezt a szabályt rúgták fel és alakították át a demokratikus szabályokat a maguk előnyére. Elég baj, hogy engedtük neki.
Ehhez kellett az, hogy először rendetlenséget szítsanak és utána rendcsinálás címén a saját rendjüket vezessék be.

Sokak be is vették ezt kanyar nélkül és most kezdenek ébredezni, de maradnak olyanok, akiknek soha nem fog kinyílni a csipája, vagy inkább van az a pénz, amiért becsukják a szemüket.

Névtelen írta...


Cool vagy, Sphagin :)

'Ma még ...-nak sokan elhisznek ezt, azt, de egyre inkább kiderül a valóság is.
Ez a hosszú hatalmon maradás rákfenéje.
Nem lehet a felelősség alól kibújni, mert a sok hazugság utol éri a hatalmon lévőt.

Tegyük hozzá, hogy hál istennek !'

asta írta...

Igen. Puputevénk vegyes érzelmekkel van a pedagógus tüntetéssel szemben. Valahol csípi a csőrét, hogy Civilekről van szó. Pedig nem! A szakszervezet bár civil, de mégsem az. A pártok csődöt mondtak. Mindegyik. A mérsékelt radikalizmus azt jelenti, hogy senki nem szeretne véres polgárháborút, viszont nem akarja tovább tűrni az eddigieket. Tehát új módszereket kell alkalmazni. Egy igazi összefogás az új módszer alapja, ami most kezd körvonalazódni.. és azt bizony nem pártok vezetik. Ők most is el vannak foglalva, hogy egymást marják, miközben Tóbiás kijelenti, hogy a győzelem a cél. Röhej a köbön! Pipa!
Abban viszont nagyon is igazad van, hogy ezt nem lehet nem politikai ügynek tekinteni...ezt még csak kevesen merik ilyen nyíltan kimondani, mert a politikai szó is karaktergyilkosság áldozatává vált egyrészről, másrészt pedig szépen lejárratták közös erővel. Piros posztó. Teljesen nyilvánvaló, hogy az oktatási rendszer szoros összefüggésben van a regnáló politikai rendszerrel, amennyiben a saját képére formálja azt. Az alaprendszer megszüntetése nélkül a részrendszerekben sem lehet rendszerszintű változásokat elérni. Ezt akár alaptételnek is nevezhetjük. Csak idő kérdése, hogy ezt a pódiumokon is világosan kimondják. Most egyetlen dolog az, amin áll vagy bukik, ami most elkezdődött: sikerül-e a szokásos módszerekkel leszalámizni, megosztani, elbagatellizálni a problémákat és ezzel megtörni az alakuló társadalmi összefogás erejét. Mondtam már, de nem győzöm ismételni: egy társadalmi kompromisszum nélkül, a gyűlölködés és megosztás megszüntetése nélkül, Magyarország teljes bukásra van itélve, benne az oktatási rendszerrel. Magyarul: a józan un. jobb és baloldalnak kompromisszumot kell kötnie.

családenergetika írta...

Asta 15:04
Már nincs un. józan jobb és baloldal!
Már csak egyetemes felelősséggel gondolkodók és egyéni érdekképviselők vannak!
És persze segítők és hátráltatók.

PuPu írta...

Kedves asta!
Te civil vagy, én is civil vagyok, akik itt beszélgetünk, mindahányan azok vagyunk, máre amennyiben nincs közöttünk pártpolitikus a saját nevén.
Ez az alapállapot.
Ha felmászol egy pódiumra és szónoklatba fogsz, azonnal politikus leszel, mert nem csak a saját nevedben beszélsz, hanem az általad választott közösség nevében, legyen az párt, szaxervezet vagy lakóközösség - a szerencsédtől függ,hogy hagynak-e beszélni.
Innentől kezdve politizálsz, mivelhogy az életben minden, ami közösségi ügyeket érint, az politika, testzik ez neked, vagy sem, akkor is.
Szóvakl tegnap, akik ott szónokoltak a színpadon mind politikusok voltak, mert egytől-egyig közösséget - pedagógusokat, egészségügyieket - képviseltek, hiába hitték magukról talán, hogy civilek.
A politikai pártok pedig a parlamentáris demokrácia elmellőzhetetlen kellékei, a különféle csoportérdekek kifejezői, megfogalmazói, kormányra kerülés esetén érvényrejuttatói, és ez független attól, hogy te például felismered-e a saját érdeked áés támogatod e az azt kifejező pártot.
Ha nem, magadra vess, és élj továbbra is a saját kis álomvilágodban, várva a csodát.
Olyan, mint mnérsékelt radikalizmus - nem létezik, ez olyan, mint egy nőt gyengéden megerőszakolni -öt elkövetőnek.
Vagy radikális egy mozgalom, vagy nem és ez sem attól függ, hogy mit írnak a hasukra, hanem a tetteiktől.
A kiegyezésnek meg egyetlen dologban kell létrejönnie: a diktatúra felszámolásának ügyében.
Hiszen ebben mi ketten is egyetértünk például, de október végefelé itt fogjuk marcangolni egymást, és mondja mindenki a magáét, de lehet, hogy családi pótlék vagy gyermektelenségi adó tekintetében sem értünk egyet...
Nem is kell, úgy szép a világ, ha változatos, és az ilyen típusú viták viszik előre, mert ezeket a dolgokat mérlegelni kell és utána dönteni, ismerve a felek érveit.
A demokrácia mindig versengést jelent aválasztó kegyeiért, ha megszűnik a versengés, megszűnik a demokráűcia.
Azt azért megköszönném, ha a civil fogalmát definiálnád a politikai küzdőtéren!
Köszi!
:O)))

PuPu írta...

Kedves energikus energetikus, a társadalmi érdek egyéni érdekekből áll össze, ha a többség valamiről úgy gondolja, hogy az az érdek, akkor nem lehet ellene mit tenni mégoly magasztos társadalmi elkötelezettséggel sem, mint a tied,
Külön kérdés, hogy ki határozza meg, hogy hogyan gondolkodjanak az egyetemes felelősséggel gondolkodók, és vajon elvetni való-e a szülő egyéni érdekérvényesítése, ha a gyereke életéről, ételéről, holnapjáról van szó?
Nagyon szép, szofisztikált gondolataid vannak, csak sajnos az élet randa és durván egyszerű - hozzávetőleg az oroszlán és a gazella mozgásával tudnám leírni neked, míg csak utóbbiból élelem nem válik, pedig előtte milyen kecsesen ugrándozott...
:O)))

asta írta...

Civil számomra az, aki nem hivatásszerűen ( azaz pénzért) foglalkozik politikával. Egy pedagógus ilyen értelemben tehát civil. Akkor is civil, mikor feláll a pódiumra és a csoportja nevében beszél. Igaz, hogy ilyen esetekben ő is politizál. Tehát nem kell összemosni a két fogalmat.
Mikor demokráciáról beszélsz, akkor te kifejezetten a képviseleti demokráciáról beszélsz. A demokrácia egyik gyakorlati formájáról, ami egyre inkább változtatásra szorul. Ez pl. egy nagyon érdekes vitatéma lehetne:) Sokféle elmélet létezik már most is.
Amire én gondolok, és nem tudtam rá jobb kifejezést, mint un. jobb és bal oldal (ami szerintem sem fedi le a teljes palettát) az éppen az, hogy ügyek mellé kell állni...Az oktatás kérdése tipikusan olyan ügy, ahol a különféle nézetű emberek nagyon sok dologban meg tudják találni a közös pontokat. Tetejében ez tipikusan politikai ügy is. Ehhez viszont azt kell, hogy megváltoztassuk, azaz ellenálljunk annak a hatalom részéről érkező igyekezetnek, hogy ideológiai alapon osszanak meg egy társadalmat abból a célból, hogy a saját uralmukat fenntarthassák. Ez a diktatúrák sajátja.
Lényegében ugyanarról beszélünk. Vannak pontok, ahol nem értünk egyet, akkor vitatkozunk ( nem gyűlölködünk!), és vannak olyanok, ahol egy platformon állunk. Ezt kéne újra megtanulni.

sphagin írta...

Kedves névtelen !

Nyugodtan kiírhattad volna Orbánnak a nevét is, ha már idézel tőlem, ne legyél ennyire szemérmes.

Amiért szájbarágósan írtam le a dolgokat, azt csak annak köszönheted, mert a te is feltűnően értetlenkedsz a hozzászólásodban.

Az általad cool-nak vélt idézetet, ha igazán annak tartod, akkor illene teljesen idézned.

Persze, a sunyiságot is megértem !

góbé írta...

Kedves Asta, s nemkevésbé kedves PuPu, - (a tolerencia okán.)

Hol vagyunk már a krétától, a klikktől, meg az egész bexart rendszertől, és főleg attól, hogy a nagyjából 70-80.000 tüntető politizált-e, vagy csak jobbitó szándékkal, apolitikusan, civilként demonstrálta hogy nagyon csipi a szemét valami... Nagyon remélem, hogy jövőnk zálogának NEVELŐI valóban eljutottak annak felismeréséig, hogy a nemzetthy kotonszökevényünk rendszere félreérthetetlenül, szándékosan és főleg tudatosan felemészti a tudás-orintált, innovativ, értéket teremteni képes oktatás csiráit is, megteremtve a leendő rendszerének értelmileg-érzelmileg letaposott, éhbérre és tudatlanságra itélt szolgáit. Ha e felismerés - reményeim szerint - megvalósult, annak képviselője, minden ellenkezése dacára bizony politizál. Egyszerüen nincs más választása, g.viktor eldöntötte.

Velük szemben az értelem, az intellektuális gondolkodás, az egyén szabadsága eleve halálra itélt. Egy részük, - tállai, rezsiszilárd és sokan mások egyrészt felfogni sem képesek amelyről a plebsz világosan, jól érthetően beszélt, a némileg cizelláltabb gondolkodásra képes egyedeik pedig hivatalból süritetten szórják az aktuális fidesz-mantrát.

Egyszer valaki egy nagyon fontos axiómát állapitott meg. A hatalmat, mely az észérvekre tudatosan nem reagálva, a nemzetthy, a nemzetthvédelmi, a hazzaffyas lózungokat fogalmaz meg, logikával, észérvekkel, a valóság visszatükrözésével, megverni teljességgel lehetetlen...

De csak szinte. Ha azok a csirák, amelyek szombaton a beszédekben megjelentek, amelyek talán összehozzák a pedagógusokat, a rendvédelmiseket, a rokkantnyugdijasokat, az átlag-orvos-ápolót, a beteghordót, a postást, a vasutast, a trafikost, a földmüvest,- itakdalse... Ha a szakszervezetek valódi összefogása nyomán - lexarva az azt lehetetlenné tevő törvényt, - létrejönne kb. 80 év után egy ÁLTALÁNOS SZTRÁJK, g.viktor gigászi tek-fedezettel együtt, Grazig meg sem állna... Nem jó ómen a Kárpátok géniuszának lenni...






hello írta...

Hogy ne csak a pedagógusokkal kapcsolatos problémákról beszéljünk, elvégre Sándor Mária szólt tegnap is arról, az ő ágazatukban mi zajlik.

Nos, ma egy szociális gondozótól "alulnézetből" jövő civil jajkiáltást olvastam.
Nektek is megmutatom:

"Rettenetes volt a január második fele és a február eleje.
Ami az emberekkel művel ez a kormány, az már nem tűr nyomdafestéket.
A gondozottakra vonatkozó új törvénnyel, feltételezem elérték, amit akartak. Egy csomó pénz a zsebükben marad.
Ezideig csak azért kellett fizetniük, amit a lakáson belül ténykedtünk. Vérnyomás mérés, sebellátás, ha kellett mosogatás, takarítás, stb.

Most mindenért fizetniük kell.
Ráadásul pontrendszert dolgoztak ki – barmoltak össze – e szerint a 20 pont alattiak csak szociális ellátást kaphatnak, személyi gondozást az, aki e fölött van.
A kérdések degeneráltak. Ha valaki nehezen mozog, nem tudja elhagyni a lakást, az 20 pont feletti. Ő minden ellátást megkaphat, persze pénzért.
De ha valakinek pl. pitvarfibrillációja van és sokszor a rosszulléttől még az ajtóig sem tud eljönni, arra nincs pont. Nála lehet mondjuk mosogatni, de nem lehet vérnyomást mérni, gyógyszert felíratni – kiváltani, stb.

Ha valaki nem tud elmosogatni, az el tud menni a gyógyszeréért?
Szóval katasztrófa az egész.
Sokakat így ki is zártak a rendszerből, nem tartották rászorulónak.
Sokan lemondták – bár nem tudják, mihez fognak kezdeni – mert nem tudják kifizetni.
Egy hányadék ez az ország!
Így egy csomó idős, beteg ember támogatását nem kell fizetniük… és feltehetően előbb el is fognak hunyni.
Borzasztó volt mindezt végigélni.
Nagyon elfáradtam, főleg lelkileg.
Két kolléganőm el is vesztette az állását, mert olyan mértékben lecsökkent a gondozottjaik létszáma."




morzsi írta...

"hello"-hoz csatlakozom.
A feleségem 65 évesen, fizikai és szellemi képességei birtokában elment nyugdíjba.
Nem azért, mert kimerült, nem azért mert fárasztotta a háziorvosi munka.

Mert nem bírta elviselni, hogy belépett a rendelőbe egy betege, akitől megkérdezte, hogy mi a panasza Piroska? Mire a beteg: - egy hónapja nem alszom. A feleségem odébb tolta a vérnyomás mérőt, de a beteg elhárította: - azért nem alszom, mert közölték velem a munkahelyemen, hogy november elsejétől nincs állásom, ki vagyok rúgva...
A feleségem levegő után kapkodott és azt mondta, hogy erre nem készítették fel a Debreceni Orvostudományi Egyetemen...
Vagy bejött a rendelőjébe egy férfi, - mi a panasza után - közölte, hogy semmi panasza nincs, csak a három havonta esedékes gyógyszereit szeretné felíratni.
Az asszisztens kezdi a számítógéppel kinyomtatni a beteg receptjeit, mikor az áthajol az asztalon és azt mondja: azt, azt a másikat ne tessék kinyomtatni, mert azt nem tudom kiváltani, arra már nincs pénzem...

Ezt vagy két évig hallgatta, majd azt mondta elég, nem bírja tovább, nyugdíjba megy...

talalom írta...

Kedves Asta! Ha végre már fölfogtad, hogy a politika a közös ügyeink intézésének módja, és az oktatás ezért az egyik legfontosabb POLITIKAI kérdés, akkor próbáljunk meg továbblépni. Az emberek különbözőképpen ítélik meg az oktatás szerepét, a jelenlegi hatalom pl. nem is oktatásról beszél, hanem nevelésről. Az egyfajta nézet, elvi alap (ideológia), amely szerint az államnak nemcsak az ismeretek átadását, megszerzésük módját kell biztosítania, hanem azt is sulykolnia kell, hogyan értendő mindez. Ebből következik az egyen tankönyv, meg a gyermekek napi 9 órán át való aszalása a gerincrohasztó osztálytermekben (nem átvitt, hanem valóságos, csigolyaroppantó értelmében), de főleg a tanerő fegyelmezése, ellenőrzése. A másik elv (ideológia) szerint meg az ismeretek felhasználását, kritikus kezelését kell tanítani, hogy azután, ha a gyermek felnő, képes legyen választani, nehéz élethelyzetekben új válaszokat keresni, neadjisten, kérdezni. Ezek miatt nekem gyanús minden, "ideológiamentes" gyülekezet, mert az csak elfedni akar valamilyen, nem biztos, hogy a közösség üdvére való szándékot.