2016. február 9., kedd

KUTYÁBÓL NEM LESZ SZALÁMI

A pedagógusok már megint a rossz végére kerültek a problémáknak, Viktor meg a hasát foghatja a röhögéstől.
Persze, ő ismeri a kuncsaftjait, nem is teketóriázott sokat, belekotort a zsebébe, kihalászott belőle egy marék tökmagot, Balog miniszter kezébe nyomta, majd ellátta jótanáccsal: szórd eléjül apránként, aztán majd meglátod, a hálától párás szemmel fogják a segged is kinyalni.
Most mondjam azt, hogy nem csalódott?
A pedagógusok letettek az asztalra egy huszonöt pontból álló követeléscsomagot, a hatalom bele se nézett, gyakorlatilag ellentételezésképpen a seggét tette a tárgyalóasztal mellett álló székekre, és lazán hülyét csinált belőlük.
Ígéreteken kívül nem adott semmit, de az égvilágon semmit, viszont a hét végére ígért tüntetést sikeresen szétverte, anélkül, hogy akár a TEK-et vagy a rendőrséget be kellett volna vetnie.

Hogy a követelés követelés lett volna, arról már szó sem esett, az alázatosan kérelmező pedagógusok vállát megveregették, jól van tanár úr, nem kell pánikolni, míg minket lát!
Itt van egy kártya, ezen lesz annyi pénz, ha elfogyna a kréta, majd tud venni!
Ezzel akkor az önálló gazdálkodásra vonatkozó részt ki is pipáltuk, ugyebár, majd később megmondjuk, hogy a kártyával hol vásárolhat, egyszerre maximum kétszáz forintért!

És ne feledje, ez azonnali intézkedés volt, mert mi ha problémát látunk, olyanok vagyunk, mint a hejderménű, azonnal odacsapunk, ahova köll.
Vagy az a munkásököl?
Mindegylófax, a lényeg az odacsapás.

Ott volt az akciót kezdeményező iskola igazgatója, ott a messzetekintő szakszervezeti vezető, aztán kétkézre kapták az eléjük tartott  problémát, és úgy szopták, hogy behorpadt Balog miniszter homloka.
A legdühítőbb az egészben az a tény, hogy úgy söpörték le az asztalról a pedagógus-társadalmat, sőt, az egész magyar társadalmat, mint az elszemtelenedett legyet: gyorsan rutinosan, bízva benne, hogy a reakcióik éppen olyanok lesznek, mint azt oly szépen fejtette ki Kertész Ákos.
Mit sikerült kivívni?
Átalakul majd a KLIK költségvetése, ami remek dolog, hiszen annyi zseb van a Fidesz uniformisain, hogy szinte mindegy, melyik zsebből melyikbe tesszük a pénzt, de arról nem esett szó, hogy a KLIK arra sem képes, hogy a pedagógusok fizetéseinek rendezett és rendszeres kifizetéséről gondoskodjon - merthogy arra gondolni sem merünk, hogy a központi költségvetés pénzzavarban lenne.

De ha így is lenne, az se gond, majd ad kölcsön szerény kamatra Mészáros Lőrinc...
Meghatározták, hogy az azonnali intézkedést igénylő témák között kap helyet a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatása, azonnali intézkedést igényel az elmaradt jövedelmek kifizetése, aztán persze majd az önértékelési folyamatot is ésszerűsítjük, elég lesz egyetlen kérdésre válaszolni: komcsi-e vagy?
Aztán megfogalmaztak vágyakat is, például, hogy meg szeretnék tartani a legszegényebb gyerekek napi háromszori éteztetését.

Az ember felháborodik - az anyjuk csipáját, hiszen ezek belefulladnak a pénzbe, a luxusba, urizálnak, hobbizgatnak, és akkor szeretnék...
Szemétládák.

Namármost a jövedelem kifizetésének elmaradását - ha rajtam múlna - súlyosan szankcionálnám, a tanár egyetlen felettese - igazgatótól a miniszterig - sem kaphatna fizetést addig, ameddig csak egyetlen pedagógusnak is bérhátraléka lenne.

A többi kérdésről is konzultációk kezdődnek, sokat beszélgetünk, eleinte személyesn, később majd a helyetteseink, esetleg a minisztérium portása.
Lesz ezer bizottság, lehet, még tiszteletdíj is, aztán majd azokban a kérdésekben is születnek ígéretek, hogy majd megvitatjuk, amit kell és eldöntjük, amit kell,ugye.
A netto nyereség ezen az oldalon a kréta, a másik oldalon viszont egy feszült politikai helyzetet tudtak konszolidálni, négy nappal egy olyan tüntetés előtt, mely mellé odaállt a társadalom jelentős része, most meg ott áll mindenki mint borjú az új kapu előtt - mostanakkor mi is van?
Merthogy mindenki olyan elégedett, mint az öregember, ha meglátja a neves tévécsatorna új hírigazgatóját és merevedése támad.

Ugyan soha nem kapja meg, de belegondolni is gyönyörűség...
Kedves jó pedagógusok, már megint hülyére vettek benneteket, ti meg minket, talán akaratotokon kívül.
Mert nem kell azt hinni, hogy ettől a bohóc-produkciótól bármi megváltozna, legfeljebb Mendrey kap majd egy állást, mint kapott hajdan Kerpen Gábor, mikor szakszervezeténél befejezte áldásos tevékenységét.
A Fidesz névre hallgató Orbánviktor továbbra sem fog figyelembe venni semmit és senkit, most éppencsak kivárja, míg lecsendesülnek a hullámok, aztán folytatja az eddigi - álrtala oktatáspolitikának gondolt - ámokfotását.
Kutyából nem lesz szalonna, - belőle se lesz demokrata oktatásszervező.


A pedagógusok bűne magában hordja büntetését, ők fognak körbe-körbe szaladgálni a mókuskerékben, de a z igazi vesztes a társadalom lesz, legfőképpen a fiatalok.
Merthogy nem a kréta körül van itt baj, hanem ez az egész mai oktatáspolitika úgy szar, ahogy van.
Beleértve a felzárkóztatásra szorulókat, a funkcionális analfabétákat, a társadalmi mobilitásra való képességet, a közép és felsőoktatást.
Erről kellene tárgyalgatni, miközben a napi problémákat kezelni kellene, nem azon tökölődni, hogy ezek most azonnali problémák, vagy nem?
Utolsó csapásként a DK bejelentette, hogy átszervezte kongresszusát, de előtte hagyta azért, hogy egy hétig mindenki ezen rugózzon.
Mire döntött, jószerivel okafogyottá vált az egész, hiszen erős kétségeim vannak az iránt, hogy szombaton lelkes tömegek sűrű, tömött sorokban indulnának tüntetni - a mi ellen is?
Hiszen tárgyalunk elvtársak egy gondot már ki is pipáltunk, szaxervezet sem rakéta, majd szépen, egyenként, apránként, nem igaz?
Addig menjetek csak nyugodtan haza, nézzétek a sorozatotokat, addig sem kell a TEK-től várnotok a sorozatot...


A tanárok tanítani tudnak, tanulni, példát mutatni, kiállni értékekért, saját magukért - nem annyira.
Majd az idő megtanítja őket...


:O)))





29 megjegyzés:

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Bevallom tévedtem.
A magyar pedagógusok sem újságot, sem internetet nem olvasnak...:(

talalom írta...

Mindig sejtettem, hogy a Gallóné nem hülye...

nemóvatos írta...

Miért hiszem azt, hogy most válik el.
Gallóné vagy Mendrei?
Maffia vagy polgárság?
Vagy csak volt egy szép álmunk?

góbé írta...


Tényleg elkeseritőek a fejlemények de reménykedjünk abban hogy a korábban tulzottan, néha elvtelenül is kompromisszumokra hajló Gallóné távol maradt, az eddig vehemensebb Mendrei pedig
nyilatkozata szerint nem a PDSZ, hanem a pedagógus-sztrájkbizottság képviselőjeként volt jelen.
Reménykedem, hogy ez a meghökkentő szerepcsere csupán egy - akár jónak is mondható - taktika része. Ne mondhassa a kormány hogy a pedagógusok csak balhét akarnak s elutasitják a "korrekt" rendezés lehetőségét.

glorianna írta...

Jó reggelt :)

Érteni vélem az igazgató reakcióját: miután évekig kiabált anélkül, hogy bárki válaszolt volna neki, most végre ott ült néhány beszélő fej, aki úgy tett, mintha rá figyelne - ez a korábbiakhoz képest kétségtelen előrelépés. Hogy semmire sem elég? Az egy következő kérdés. Mendreyt viszont egy cseppet sem értem, nem az a dolga, hogy sűrűn bólogasson :(
Amit most a tanarak elé vetett a hatalom, még csak nem is tökmag, csak üres szotyihéj. Nem kellene "lecsillapodni", inkább keresni kellene a szövetségeseket - vegyipari szakszervezet, bkv-sok, mindenki, aki elégedetlen és kevésbé akar a mindenkori hatalomtól függeni.

glorianna írta...

Kiegészítés:
http://hvg.hu/velemeny/20160209_Iskola_Rado_Peter_klik_pedagogusok_neveles

kisdobos írta...

Andor Mihály írása a gépnarancs-on

Kapat írta...

Tüntetni pedig kell!! Nemcsak a pedagógusok érdeke ez, még akkor sem, ha egyik legfontosabb problémánk kerülhetett volna terítékre. (én még nem mondtam le erről sem)
Felháborítónak tartom, hogy egy kerekasztal tárgyaláson mindkét "felet" a kormány jelöli ki. Amikor ebbe belementek a pedagógusok, már veszett fejsze nyele lett az egész. Ez már megmutatta gyengeségüket.
A korrekt, tisztességes ember el sem tudja képzelni, hogy egy megállapodás mit jelent abban az esetben, ha egyik fél, (már többszörösen bizonyítottan) megbízhatatlan, sőt, nem túlzok, ha azt mondom, hogy céltudatosan aljas.
Ezekkel nem lehet megegyezmi, csak az erőből értenek. Ez már bebizonyosodott, nem kellene még mindig besétálni a csapdájukba!
A símabeszédű, kígyótermészetű tárgyalópartner már előrevetítette a végeredményt.
A "szakmai" kerekasztal nemkívánatos, hozzá nem értő résztvevői pedig, egyszerűen nevetségesek voltak.

hello írta...

Azért ugye ANNYIRA nem vagyunk meglepve ettől?

A megtiszteltetésről, hogy végre egyáltalán szóba álltak velük, lettek ilyen optimisták? (Más jelzőm is volna rá...)

Nagyon kíváncsi lennék - vagyok! - a teljes pedagógus társadalom miként viszonyul a nevükben tárgyalók megbékélt nyilatkozataihoz!?

Mindenesetre remélem, szombaton délelőtt 11 órakor nem csak lézengeni fogunk a Kossuth téren! Örülök, hogy a DK-soknak nem kell választani a tüntetés és a kongresszus között.


kisdobos írta...

Tóta W írása a hvg.hu-n

talalom írta...

Nemóvatos! Ha tárgyalni megyek egyenlő félként, akkor a feltételeket is közösen kell megszabnunk. Azt, hogy miről beszélünk, és kivel/kikkel együtt. Amíg ez nincs, addig ez nem tárgyalás, hanem a szotyihéj kiutalásának alázatos meghallgatása. Mendrey nagyon harcos tudott lenni, amikor 18-ról 20-ra emelték a kötelező óraszámot Magyarék - most krétáról beszél, meg arról, hogy sikerült elintézni, hogy MEGÍGÉRJÉK, hogy megkapják a fizetésüket!!!!

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Erre számítottam !

Üdv sphagin.

nemóvatos írta...

Első felindulásom után némiképp lehiggadva, el tudok képzelni egy olyan szereposztást amelyben valaki "tárgyalgat" (pávatáncolgat) a hatalommal, miközben a többség utcai nyomásgyakorlás mellett azt figyeli, hogy miként teljesíti a lelkész a 25 pontos követelésüket.
A jelenlegi ismeretek és a felállás mindezt lehetővé teszi, és még az arcvesztés is elkerülhető.
A Herman igazgatójában a hatalom megtalált egy gyenge láncszemet. Tévedjek!

pettra írta...

Sajnos, pontosan az történik, ami várható volt. Aztán egy év múlva majd megint sopánkodhatnak, hogy nahát, nem történt semmi.

MoonRiver írta...

Mi megyünk. A buszok is indulnak. Internetet is olvasok, és hallottam azt is, hogy Rétvári mindenből kihátrált. Előre gondoltam, hogy üveggyöngyös tárgyalás lesz, és igen meglepődtem, amikor azt olvastam, hogy a Hermanosok igazgatója elégedett. Kár, hogy ezt a szót egyáltalán kiejtette a száján. A LÉNYEGRŐL ugyanis eddig egy szó sem esett. Például, hogy a gyerekek óraterhelése sok. Például, hogy 16 óráig bent tartani őket az iskolában nem kell, felesleges. Azért is kimegyek az utcára, hogy kretén tankönyvekből nem hogy tanítanom ne kelljen, de gyerek elé se kerüljön. Meg még azért is, hogy ingyen kinek a nyáját őrizték (vagy libáját..), azaz, ha más munkáját kell elvégeznem, a sajátomon túl, azt ne söpörjék be abba a kategóriába, hogy mert úgyis ott vagy. (Ha nem lennék, akkor éppen másutt lennék..ilyen divatos magyarázatok vannak úgyis mostanában.) Sorolhatnám még, de utána is lehet nézni. Még mindig arra várok, hogy végre komolyabban a szülők hangját is meghalljam, mert elsősorban az ő gyerekeik jövőjéről van szó. Az enyémek már a 30-40 között nem szorulnak védelemre, nekem, ami pár hónapom van, mindegy lenne. De megyek, mert utólag sem szeretem, ha a munkámat szétdúlják, ha a hivatásomba beletaposnak, ha a szakértelem csak bakfitty, vagy komenista fortély. Amit pedig az új "főnök" nyilatkozott a túlzott lexikális tananyag mennyiségéről, arra azt mondom, annál lejjebb valóban nincs, mint hogy az egészet a gyerekek nyakába zúdítsuk, hogy sajnálja, nem voltak képesek rá. Szánalmas. Tehát, itt egyszerűen nem lehet vége, semmi nem intéződött el, az, hogy ez a kerekasztal ilyen sürgős volt, még a tüntetés előtt, színtiszta manipuláció. Ha ennek diplomás emberek százával bedőlnek, akkor az osztályterem nem jó oldalán foglaltak eddig helyet. Nem beszélve arról a felelősségről, hogy egy ország szeme rajtunk, ez kötelezne is bennünket némileg arra, hogy a megtépázott renomét újrafényezzük, ami az elérendő eredmények mellett sem utolsó szempont.

Repeti írta...

NYUGI, MINDENKÉPP TÜNTETÜNK!

Repeti írta...

Taureg: Gondolatkísérlet

PuPu írta...

Ideje is már megkísérelni gondolkodni!
Ha elsőre nem sikerül, nem kell feladni!
De majd a téren minden kiderül...
:O)))

PuPu írta...

Kedves Moon River, közkinccsé tettem ezt a kommentedet a facebookon- ugye nem baj?
:O)))

Kapat írta...

Kedves Moon River!
Szívemből szóltál, ebben reménykedtem! Nem lesztek egyedül, mi is megyünk "családilag". Többszörösen érdekeltek vagyunk, de nagyon remélem, hogy még sokan-sokan gondolják úgy, hogy már elég volt!
Titkon reméltem, hogy nem a gyáva meghunyászkodással lesz vége ennek a nagyszerű kezdeményezésnek.

talalom írta...

Kedves Moon River! Örülök, hogy végre egy érintett is megszólalt. Nem tudom, közöttetek milyen a hangulat. De én úgy vélem, hogy lehet, hogy Mendrey (no meg Tuareg) tetszetősebben beszél, de bizony, Gallóné látja jól a helyzetet. Akkor veszett el a csata, amikor Mendrey-ék leültek feketegyörgyökkel, meg kárpátmedenceiekkel együtt tárgyalni. Őszintén szólva nekem nincs nagy kedvem szombaton Palkovicsot éltetni...

Wolk írta...

A tananyag mennyiségét illetően nekem az a véleményem, hogy azt növelni kell. Az emberi agy teljesítőképességének csupán kis százalékát használjuk ki és fiatal korban lehet szinte bármilyen mennyiségű ismeretet beletáplálni.

Névtelen írta...

Wolk, minél nagyobb a tananyag, annál kevesebb idő jut egy téma átbeszélésére, és annál felszínesebb lesz a tudás. Viszont annál frusztráltabb lesz a gyerek, a szülő, és a tanár is.
Szerintem akkor lenne igazad, ha előtte valóban megtanítanák a gyerekeket tanulni. Utána ki kellene szórni egy csomó felesleges tantárgyat és tananyagot, és akkor esetleg lehetne emelni az igazán fontos témák óraszámát.

Naphosszat Henyélő Nagyember írta...

Wolknak!
Baromságokat beszélsz, öcsi !
Természetesen kell a lexikális tudás, de nem ennyi, amit most próbálnak beleverni a gyerekek fejébe, többnyire sikertelenül. Pl. nem ártana, ha középiskolában a teljesen felesleges idióta matematikai szögfüggvények stb. helyett, lenne egy félévnyi alapvető PÉNZÜGYI ismeretek oktatás. Tudod, kamatos kamat, kereslet-kínálat stb. Akkor talán nem lenne az ország 70% -a pénzügyi analfabéta, és a 80 ezres fizetésére nem vennék fel 3.-4. hitelt, aztán meg a rezsifórumon szidják a bankokat.. .Inkább gondolkozni kéne megtanítani a fiatalokat. Csak az veszélyes a diktatúrára..

MoonRiver írta...

Kedves Pupu!Természetesen nem baj, itt is ott is nyilvános. (Ott is mondom amit szükségesnek tartok, csak más néven.) Köszönöm.

Úzbence írta...


Kedves PUPU!Már harmadszor olvasom az írásodat,annyira tetszik.Közben többször felnevettem,miközben tudom,hogy véresen komoly dolgokról van szó.Sajnos a pedagógus kollégákat illetően pesszimista vagyok,túl sok közöttünk az apolitikus.Ilyen írásokat kellene olvasniuk!De várjuk ki a végét!Mendrei már felébredt...
2016.február 11.

Úzbence írta...

Kedves PUPU!

Úzbence írta...

Itt a folytatás.Már háromszor elolvastam az írásodat,annyira tetszett.Közben többször felnevettem,miközben tudom,hogy véresen komoly dolgokról van szó.Sajnos én pesszimista vagyok a pedagógus kollégákat illetően.Azt tapasztalom,hogy túl sok közöttük az apolitikus.Ilyen írásokat kellene nekik olvasni!De várjuk ki a végét!Úgy tűnik Mendrei már felébredt...

PuPu írta...

Kedves Egésséges Életmódot Folytató Nagyember!

Egyszer, gyerekkoromban voltunk Kunmadarason egy nyáron (falusi turizmus, a fater ott volt kiküldetésben), és a család, ahol beszállásolva voltunk állandóan veszekedett, de nemámúgy, ahogy te itten a Wolkkal, hanem kedvesen!
Monták, hogy ééédesegyapám!
És utána hozzávágták a bakancsot, de azt is felettébb udvariasan!
Azok az emberek, - egésséges gondolkodású magyar parasztok - jártak illemhelyre!
Nem-e kellene-e neked is lágyabb hangokat pengetni?
Csak kérdezem, persze, mert itten dühöngeni is lehet, bizonyos htárok között, ugye...

:O))))))