2016. február 6., szombat

MÉGIS, MIT VÁRTOK, TANARAK?

Kenik a madzagra a mézet szorgalmasan, van már egy alvezéráldozat is, aki körülbelül annyit tehet a kialakult helyzetről, mint Sóvárgó Alíz a második világháborúról.
Konkrétan semmit, legfeljebb azonosulását lehet szemére vetni a Legfőbb Hadúr politikájával.
Dejszen az ígéretek szépek voltak, Alízka meg meseországba képzelte magát, karrierje csúcsaként élte meg, hogy ő oszthatta a körmösöket kollegáinak.
Kevés ember akad, aki vissza képes utasítani egy ilyen magas hivatalt, ha felkínálják neki, ő sem tudta, pedig tudhatta volna, hogy az üres kamra szakácsnéja szerepét osztották ki neki.
Azt nemigen hiszem, hogy ne lett volna tájékozott a számára kiosztott terület gondjaival, habár, mint egyetemi oktató a saját bőrén nem tapasztalta meg a Nemzet Pocakos Tanítómesterének korbácsütéseit, a tetejében nem is állami, hanem egyházi intézménynél tevékenykedett, tehát az átlag pedagógusoktól eltérő körülmények közott, de mégiscsak pedagógusok között élte az életét.

Most kihajították, mint az ominózus macskát, bár jövedelem nélkül nem hagyták, a Pocista Simicskán kívül nem hagy senkit éhen veszni, az meg nem akar, egy istennek se, a rohadtja...
Ha a Vezér ejt valakit, akkor arról gondokodik, hogy maradjon azért valamennyi veszítenivalója, ezzel jobb eredményt érhet el, mintha betömné a szájukat gépronggyal.


Bizonyára van, aki ezt a helyzetet legalábbis részgyőzelemként éli meg, de téved.
Czunyiné annyira jelentéktelen figura Orbán sakktábláján, hogy még csak gondoskodni sem kellett az utódlásáról, az általa felügyelt területet egy laza mozdulattal hozzácsapták Palkovics államtitkár területéhez, aki egyébként a saját területén sem tudodtt eddig maradandót alkotni, hacsak azt nem tekintjük eredménynek, hogy az állami felsőoktatásban helyet kapó fiatalok száma igencsak lecsökkent.
Bár a tandíjmentességet megőrizte, csak az abban részesülők száma csökkent rohamosan, államilag finanszírozott helyeket nem képes produkálni, aki nem fér be az igencsak szűkre szabott keretbe, az fizethet, mint a katonatiszt.
Ha van miből.
Hogy ebben mi a szakmai teljesítmény, az ma még megfejtendő kérdés, de az biztos, hogy az oktatáspolitika felvirágoztatásához sok köze nem lesz neki sem.

Hogy nem vágták ki őt is hivatalából, az csak annak köszönhető, hogy a felsőoktatás összes résztvevője kussol és sunnyog, ahelyett, hogy beleállna a harcba egy értelmes oktatási rendszer kiépítéséért - mondjuk bölcsődétől a doktoranduszképzésig vázolva fel a modellt.
Az, hogy egy Parragh ott sertepertélhet az oktatás körül, az ország szégyene, az meg, hogy a szava súlyosabban esik latba, mint a pedagógusoké. az az ország halála.
Nem mondom, hogy Parragh buta, de ő a csempéhez és az okos beszerzésekhez értett úgy-ahogy, ő nem oktatási szakember, hanem egy diktatórikus hivatásrendi szervezet vezetője, aki nem a gyerek sorsát tekinti elsődlegesnek, hanem a többi csempész érdekeit.
Márpedig az oktatásban első a gyerek, bármennyire furcsa is ez.


Természetesen először a leggyengébb érdekérvényesítőt kellett feláldozni, aki mögött nem álltak tömegek, mert azt azért nem hiszem, hogy Bokod szorgos népe kiegyenesített kaszával sietett volna védelmére kelni.
De ha jönnek is majd sorba a többiek is, az sem old meg semmit, hiszen ezek - beleértve a repkényszájú minisztert is - mind csicskák, aki meg számít, azt Orbán Viktátornak hívják.
Ameddig ő van hatalmon, addig minden figura feláldozható, különösen szorult helyzetben.
A jó király felnégyeltetheti Palkovics államtitkárt és karóba húzathatja mosolygóstekintetű miniszterét, lesz helyettük másik.
Mert mindig van másik, ebben az országban államtitkártól felfelé káderhiány még soha nem volt, Szálasi is tudott még a végnapokban is helyre kis kormányt működtetni...
A szakszervezetek meg már megint beszopták a cumit, eltűrik, hogy a hatalom bánatos képviselői akarják megmondani, hogy miről lehet tárgyalmi, meg miről nem.

Gondolom, a követeléseiket felelősen állították össze, a realitásokra tekintettel, hát ki kellene tartaniuk mellette.
Nem látom értelmét a tárgyalásnak addig, ameddig a kormány nem ad konkrét választ a pedagógusok követelésének minden egyes pontjára, méghozzá indoklással egybekötve.
Harcba vezetni bárkit is csak úgy lehet, ha a résztvevők érzik az erőt, abból pedig nem éppen erőt lehet érezni, ha a miniszte langyos és semmitmondó igérgetéseire az akció vezetői odarohannak a tárgyalóasztalhoz, ahol a másik oldalon nem ennek a tehetségtelen bohócnak illene ülni, hanem minimálisan is Lázárnak, aki nem ágazati, hanem kormány-szinten lenne képes állást foglalni.

Ez időhúzás és az időhúzás minden harcban igen veszélyes, ez alatt ki lehet szúrni az akcióban résztvevők szemét hülye lózungokkal, meg lehet venni a megvehető szakszervezeti tisztségviselőket, az iskolák igazgatóit, néhány olyan tanárt, akinél a pártszimpátia a lényeg.
Miire eljutnak a megegyezésig, addigra az eredmény az lesz, hogy minden marad a régiben, csak az igazgatóknak adnak egy házipénztárt, melyből krétát vehet.
Ha egy ilyen harcban állandóan jópofizni akarnak a vezetők, akkor akár már ma is haza lehet ballagni és csicskázni tovább.
Aki a legjobb ebben, az megkapja a libasült dombornyomott receptjét, mézesmadzaggal betekerve, Kertész Ákos igazságával nyakonöntve...

Addig üsd a vasat, míg meleg.
Ez a Pocakkirályra is érvényes, nem kellene ezt elfelejteni.
Gyárilag beszari, ha erővel találkozik, akkor visszahúzódik, ha birkákkal, akkor kiröhögi őket.

Lehet választani, hogy aztán 2018-ban is választhassunk.

:O)))

23 megjegyzés:

hello írta...

Ebben az a plusz ciki, hogy tegnap Balónál Sándor Mária azt mondta, 13-án reményei szerint az összes közszolgálati kisemmizettek együtt fognak tüntetni a Kossuth téren: a pedagógusokon kívül az egészségügyisek és mások - meg persze velük együtt mindazok, akik szimpazizálnak az általuk képviselt ügyekkel.

Akkor hogy lesz ez?
Ilyen jól működik a divide et impera?



morzsi írta...

Kedves PuPu!

Bevallom én nem szeretem a magyar pedagógusokat.
Én gyerekként nem szerettem iskolába járni, mert ott körmösöket kaptunk a Pollák tanár úrtól, pofont Némethnétől a Kmetty tanár úrtól meg úgy féltünk mint a tűztől.
Gyerekeim testi fenyítésben már nem részesültek, de ők sem szívesen jártak "isi"-be. Az iskolával párhuzamosan az MTK vívó szakosztályába jártak heti öt alkalommal. Utóbbit szerették, mert ha szorgalmasan edzettek, akkor volt sikerélményük.
Ott mondta a vezető edző Szőcs Bertalan, hogy minden gyerek tehetséges! Az egyiknek jobbak a reflexei, a másiknak gyorsabban jár az esze, fejben jól oldja meg a problémát - és így tovább.

Bevallom én nem értek a pedagógia tudományához, de azt azért észrevettem, hogy bár mindkét gyerekünk a negyediktől tanult angolul, négy év alatt nem tanulták meg az idegen nyelvet. (Ahogy mi korábban az oroszt...)

Örültem volna, ha azt látom, hogy az 'írástudó" pedagógusok az elsők között tiltakoztak volna orbánék politikája ellen, hiszen tőlük elvárható, hogy este, munkájuk végeztével átfutják a napi híreket, - míg egy fizikai munkát végző ember a legritkább esetben képes erre.
Nagyjából ismerem az érveiket is, hogy a félelem, a megosztottság, az összefogás hiánya, stb.

Mi soha semmiért nem vagyunk felelősek? Mi örökké csak külső okokra kell, hogy hivatkozzunk? Mi nem vesszük észre, hogy a NER színtiszta hazugság? A nemzeti együttműködés olyan blöff, amit egy tanult embernek illene felismernie.
Sajnos ez sem fog sikerülni... Üdv: m -

talalom írta...

Az én szememben minden pedagógust megváltott Magdi néni. Ő a nagyátkosban is hajlandó volt kijátszani a lehetetlen törvényeket a fiam kedvéért. Akinek egy betegség folytán négyszer kellett megtanulnia járni - külön a legmagasabb szintű tisztelet az orvosának, hogy ezt egyáltalán megtehette. Az így - ugyan átmenetileg, de ez az átmenet 4 évig tartott - mozgássérültté vált gyereket ugyanis a gyp-be akarták passzolni, holott amíg járni tudott az iskolába, mindig jeles volt. (Ma dr., mert muszáj volt értelmiségi pályára kondícionálni, mert azért nem teljes értékű a mozgása.) Magántanárt kerestünk mellé, mire Magdi néni: én vagyok az osztályfőnöke, nekem kötelességem gondoskodni arról, hogy a gyerek ne veszítsen. És minden héten egyszer eljött: megcsináltatta vele a kötelező dogákat, nekem meg kiadta a következő heti anyagot. Év végén meg egyszerűen meghamisította az osztálynaplót: nem írta be a hiányzásokat, mert akkor osztályt kellett volna ismételni. És mindezért egyetlen fillért se fogadott el! Mellesleg az orvosa sem, de ő már akkor - 1981-ben - Angliába készült. De lehetett Magdi néninek varázsa. A fiamék osztályát elsőtől negyedikig vitte - egyszer egy dosszié rajzzal állított be: ofőnöki órán beszélgettek a betegségéről, és rajzokat készítettek neki. (A fiam nagyobb becsben tartja ezeket, mintha egy valódi Gaugin-ja lenne.) Magdi nénit szigorúan elküldték nyugdíjba - akkor a volt osztálya hatodikos volt. Szóltam a gyereknek, hogy valamilyen ajándékot kellene venni az osztálypénzből. Mire ő: már gyűjtöttünk és ajándékot is vettünk. 12 éves gyerekek két év múlva is emlékeztek a tanító nénire! Sok csúnya történetet is tudnék mondani a pedagojgászokról, de mindig eszembe jut Magdi néni, és megtartóztatom magam. Elnézést a terjedelemért.

morzsi írta...

K. "talalom"
Nekem is volt egy "Magdi nénim" két évig - ő Irén néni volt. De volt vagy 25 másik...

nemóvatos írta...

Ez a Palkovics fazon a maga hadarós, monoton hangján lyukat fog beszélni a pedagógusok hasába. Ami nem lenne baj ha a fejükben nem lyuk van és átlátják a helyzetet.
Nyilván való, hogy sztrájkot kell szervezniük, ERŐT kell mutatniuk. Nekünk polgároknak pedig utcai jelenléttel, a gyermekek felügyeletével támogatni azt.
Ennek hiányában a "tárgyalás" csak szócséplés, időhúzás és ÁRULÁS lesz, ami a társadalmi támogatást nem generálja hanem lohasztja.

(hello!
Amit írtál nem értem. Hacsak nem másik műsort láttunk.)

Névtelen írta...


"... az oktatásban első a gyerek, bármennyire furcsa is ez." - Így.

MoonRiver írta...

Azt várjuk, hogy segítsetek nekünk. Pont azért, mert lehet, hogy kevesen leszünk. Lehet, hogy játszadoznak majd idővel, ígérettel. De egyedül nem fogjuk kikaparni a gesztenyét, és más gesztenyéjét sem. Még a pedagógusok sem egységesek, de kies hazánkban az egység hiányának komoly múltja van. Igazán jó volna, ha nem a partvonalról nézné a műsort a drukkerek és ellendrukkerek sokasága.

hello írta...

Kedves Nemóvatos, én a Magyarul Balóval c. műsor vendégeként hallottam Sándor Máriát a 13-ával kapcsolatosan azt nyilatkozni, amit leírtam.
És Te?

hello írta...

Moon River, az egység és a szolidaritás hiánya sajnos általában elég jellemző, én is sokat tudnék erről mesélni.

Én is úgy gondolom, ha nem sikerül a kormánynak széttaktikázni a 13-ai tüntetést, akkor ott nagyon sok, nem csak pedagógus és egészségügyi szakmabeli, de magyar állampolgárként így vagy úgy mindenképpen érdekelt embernek ott lesz - lenne - a helye.
Ahogy már írtam, semmiféle általánosításnak nem vagyok a híve, mindig és mindenben vannak kivételek, olykor szép számmal is, jó és rossz értelemben egyaránt.
Ám a tendenciákat a nagy számok törvénye befolyásolja, ezt mindnyájan tudjuk.

hello írta...

rtl.hu/rtlklub/magyarulbaloval/orvosok-es-apolok-tavozasra-kenyszeritve

pleinair írta...

Gyomorforgatóan bunkó, hazug Lázárnak nem a tárgyalóasztal másik oldalán kellene ülni, hanem börtönben.
Nem kellene odáig süllyedni egyetlen ágazatnak sem, hogy kérésekkel legitimálja ezt a bűnöző bandát. Csak követelésnek van helye, ha nem teljesíti a hatalom, akkor erre csak sztrájk lehet a felelet.

PuPu írta...

Kedves pleinair, most teljesen lényegtelen, hogy milyennek tartjuk Lázárt, a lényeg az, hogy betöltött funkciójából kifolyólag minimálisn is ő lenne a pedagógusok elfogadható tárgyalópartnere, de bármilyen megállapodást Pocinak kellene aláírni!
Ha Balogh miniszterrel tárgyalnak, esetleg még alább adják, akkor bele se kezdjenek a tárgyalásokba, ezek az emberek a hatalom csicskásai, nem kompetensek a követelések ügyében, dönteni itt Vikkancs fog.
Ha Orbán erőszakosan keresztül tudja vinni a szándékát, akkor ő nyer, ha a pedagógusok meghátrálásra késztetik, akkor ő veszít.
Ha Lázárra borítod a dühöd, akkor elmondanám: rossz célpontot támadsz, nem ő itt a döntéshozó semilyen tekintetben.
Úgyhogy feleslegesen mérgelődsz, a pedagógusoknak el kellenedönteniük, kit fogadnak el tárgyalópartnernek...
Amúgy a többivel egyetértek, egye meg ezeket a fene, ha lehet, akkor rakásra!
:O)))

Frank írta...

Kedves Pupu, abban igazad van, hogy tárgyalópartnerként jelenleg csak Lázár jöhet szóba, akivel leülhetnek Gallónéék. Az a borzasztó ebben, hogy az egész kormányzati bandában egy olyan ember vehető figyelembe erre a célra, akit többször, de legutóbb a napokban lepleztek le hazugságban. Beismerte - na, nem úgy mint Gyurcsány, hogy hazudtunk éjjel nappal, ami egyébként nem volt igaz - hanem az EU lakosságnak energia-takarékosságra szánt és küldött támogatást más célokra használták fel (intézményekre), ősszel még azt mondta Lázár, hogy az EU nem a lakosság részére biztosított jelentős vissza nem térítendő osszeget. Most pedig jelezte, hogy utólag kérik erre az EU jóváhagyását (naná, az EU majd visszaír, hogy rendben van Lázár, elloptátok a pénzt, minden OK.)
Mindezzel együtt tényleg Lázárt lehet majd elfogadni a tárgyaló asztalnál.
Hová süllyedt ez az ország!!!!

Góbé írta...

Tárgyalni ?!? Pont lézerjankóval aki a nemzeth kotonszökevénye felbujtására mostanában épp el akarta sikkasztani az eu-s lakossági energia-korszerüsitésre szánt pénzeket ?!? Sem a csicskákkal, sem a bünöző főnökökkel nem tárgyal, hanem erőt mutatva, igazsága tudatában kikényszerit érdemi változásokat értelmes ember.

nemóvatos írta...

Kedves hello!
A két kérdésed a tüntetéssel és a szereplőkkel szembeni kételyeket sugallta számomra. Ha félreértettelek: bocsi!
nemo...

pleinair írta...

Kedves Pupu, Lézer janó szót sem érdemelne, nemhogy dühöt. Én csak azon vagyok kiakadva, hogy már vagy a harmadik posztodban adózol ennek a pernahajdernek elismeréssel.
De a Te dolgod, akár poci okosságát is méltathatnád naponta..

hello írta...

Kedves Nemóvatos!

A kérdésem arra vonatkozott, hogy amennyiben a pedagógusok valamiféle megállapodás reményében kifarolnának a 13-i tüntetésből, akkor Sándor Mária reménye szertefoszlik, a kormány pedig jót röhöghet a markába, hogy az elégedetlenek megosztása újfent sikerült!

PuPu írta...

Kedves pleinair, van ám, mikor az ember nem válogathat, ha a miniszterelnökséget vezető minisztert Lázár Jánosnak hívják, és a pedagógusok nem akarnak miniszteriális szinten tárgyalni, akkorcsak ő jön számításba - vagy Viktor.
Vagy nem kell tárgyalni, hanem a követelések listáját az asztalrta tenni és másnaptól beszüntetni az oktatást, de erről is írtam már, hogy mi lehete egy javaslat, mellyel rá lehetne hozni a sikítófrászt ezekre.
Nem értem, hogy miért kell racionális kérdésekbe érzelmeket vinni?
Elvakultan nem lehet harcolni.
:O)))

PuPu írta...

Kedves hello - már a jelenlegi helyzettel is sikerült, sajnos...
Nem hiába mondják, hogy a világon három teljességgel felesleges dolog van: a pápa pöcse, a férfiak csöcse, meg a szaxervezet...
Hogy tudnak amúgy okos emberek ennyire ostobák lenni?...
:O)))

Cereus írta...

Kedves PuPu !
Nem vitatkozom Veled, mert értelek!
A fizetett szarokkal, akik a pénzükért sunnyognak, azért ne keverd össze az alapszervezetek még józanul látó, gondolkodó és tevő vezetőit.
Mert vagyunk még !!!
Mivel, Orbán bandája megfosztott minden lehetőségtől, ezért félnünk sem kell.
Nekünk, valóban nincs vesztenivalónk.!
Ha ez számít, több százezren vagyunk ! Tagságunkkal.

hello írta...

mno.hu/nagyinterju_magazinban/vekerdy-tamas-az-oktatasi-rendszer-csodje-kozelit

hello írta...

Kedves PuPu, a 3 fölöslegessel kapcsolatban vitatkoznom kell, mert szerintem egyik sem felesleges, amennyiben rendeltetésszerűen használják, és úgy is működik!!!

Névtelen írta...

Pupunak:
Ez egy régi vicc és igazából úgy szól, hogy 3 fölösleges dolog van a világon, a pápa pöcse, a férfiak csöcse - és az ENSZ! (szakszervezetről szó nincs...)