2011. november 10., csütörtök

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT

Ha valaki elmegy bolti eladónak vagy cukrásznak, akkor mielőtt megkezdené a tanulmányait, pályaalkalmassági vizsgálaton kell résztvennie, hogy nincs-e valamilyen olyan egészségügyi kizáró ok, mely miatt az adott foglalkozást nem űzheti maga, vagy mások veszélyeztetése nélkül.

Ha valaki autóbuszt szeretne vezetni, akkor is kötelező a gépkocsivezetők körében közismert PÁV, ugyancsak ha valaki megkülönböztető jelzéssel ellátott járművet kíván vezetni, vagy akárcsak hivatásos gépjárművezetői engedélyhez szeretne jutni.
De az élelmiszerbolti eladótól az orvosig mindenkinek részt kell venni rendszeresen munkaalkalmassági vizsgálatokon, hogy a szakember eldönthesse, hogy szeletelheti a szalámit vagy vizsgálhatja-e a beteget különösebb károkozás nélkül.
Ha valaki beteg, akkor vannak munkakörök, melyekre alkalmatlanná válik, még ha a betegsége nem is dönti ágynak.
Ha például egy bolti eladó vagy egy bölcsődei dolgozó szalmonellás, akkor az megfertőzhet egy komplett falut, oszt ott annyi a forradalomnak, mert a fülkék reggeltől estik foglaltak lesznek, márpedig letolt gatyával nehéz egy átütő erejű forradalmat végrehajtani.
A színtévesztés kizáró ok lehet egy autóbuszvezetői jogosítványnál, a magas vérnyomás a repülőgép-vezetőket küldheti földi szolgálatra, a beszédhiba a rádióbemondókat érintheti hátrányosan, a féllábú nehezen helyezkedhet el pincérként, az asztmás cukrászként – szóval van egy sor dolog, ami mindannyiunk és az érintett érdekében is foglalkozási kizáró ok lehet.
Meg van ennek a tudománya, a munkaegészségtan évtizedek óta azon dolgozik, hogy egzaktul meg tudja határozni egyes betegségek munkaképesség-korlátozó hatását, ebből kifolyólag rengeteg tapasztalat halmozódott fel, melyet az ilyen betegségekkel foglalkozó orvosok napi munkájuk során remekül alkalmaznak.


De hát forradalmi időket élünk, új szelek fúnak az ősi magyar rónán, a Mi Vezérünk - kinek növessze Allah hosszúra a körmöt a csúnyáján - megállapította, hogy ez az ország a rokkant csalók országa.
Ezt egyszerű szemrevételezéssel hamarabb sikerült neki kideríteni, mint az erre rendelt intézetek szakorvosinak évek hosszú munkájával.
Miután a magyar köztudatban csak az a beteg, aki
negyvenfokos lázzal az ágyban agonizál
akiből dől a vér
akiből bármi más csurog,
ezért hát rettenetes intézkedések kerülnek bevezetésre a rohadt sumákok ellen.
Először is jön a kötelező felülvizsgálat, melyen megjelenni a betegnek hazafias kötelessége lészen.
Ott annak is, akinek húsz évvel ezelőtt amputálták a lábát, meg kell jelennie.
Az orvos – egy Fideszes felügyelő jelenétében – megszámlálja a páciens egy lábát, megvizsgálja, hogy nem nőtt-e ki neki újra,.
Esetleg valamelyik másik testrésze nem adaptálódhatott-e annyira a helyzethez, hogy átvehetné a hiányzó végtag funkcióját, mint például a sérült hímtag helyére applikált elefántormány, amelyik remekül működött, csak mindig ellopta a kávé mellől a kockacukrot…
Mert ez esetben ugrott a rokipénz, ami egyébként is megszűnik, mert a rokkantnyugdíj öl, butít és nyomorba dönt, hiszen léte azt közvetíti az egyhengeres polgár felé, hogy neki a járulékért valami jár.
Holott neki csak a szája jár, és innentől kezdve tekintse kegynek, hogy hivatalosan nem nevezik kegydíjasnak, hanem majd fenetuggyaminek – egyelőre a pária és a társadalmi salakanyag van versenyben a megnevezésért.


Aztán jönnek sorban a többiek, a sunyi szilikózisos bányász, aki csak lógatja a kukacát egész nap a vízparton, ahelyett, hogy elmenne pizzafutárnak valamelyik lakótelepre. Vagy jönnek a mozgásszervi megbetegedettek a mankóikkal, járókeretükkel, jönnek hosszú tömött sorokban szimulálva, felülvizsgálatra.
Hátha vissza lehet mankózni a munka világába, amely egyébként ma Magyarországon maga az álomvilág, mert még tökegészségesek sem találnak munkát maguknak. Vezetgethetjük optimistán az ötvennyolc éves, porckorongsérvvel kínlódó fizikai munkást, aki persze kereshetne magának megfelelő munkát, például átképezhetné magát rendszergazdának, de majd most megnézheti magát.


Hogy ezek a mi boldogítóink miért mindig a leggyengébbeken próbálgatják a fogaikat?
Nekem csak egy dolog nem tetszik, mégpedig az, hogy a politikusnak nem kell résztvennie évente egy pályaalkalmassági vizsgálaton.
Ott megvizsgálnák a seggét, hogy bírja e az üldögélést, meg a fejét, hogy rendesen van-e bekötve, - előtte valamelyiket be kellene festeni persze pirosra, műhiba ellen…
A  puruttyább mezei képviselőknél, a talpasoknál  megcsinálhatná ezt a parlamenti üzemorvos, bizottsági elnököknek valamelyik neves intézet, miniszterelnököknek pedig évente, egy pártatlan és tekintélyes külföldi pszichiáterekből álló bizottság, hiszen megvannak az egzakt  módszerek arra, hogy hogyan lehet kiszűrni a nettó idiótákat, a pszichopatákat, a gyárilag morál nélkül élő zombikat, a szociopatákat, a kóros hazudozókat.
Megmutatják neki a Rorschach- kártyákat és ha mindegyikben csatát lát, akkor levesbe vele!
Merthogy az elme betegsége is betegség és ez az, ami egy politikust alkalmatlanná tesz a politikusi pályára.
Náthás politikus működik, begipszelt karú politikus is működik, de a morálisan alkalmatlan politikus szakadékba viszi az országot.
Nagy adomány lenne, ha – mondjuk - megkapná a Köztársasági Elnök az orvosbizottság hivatalos átiratát, benne az egyhangú állásfoglalással: a miniszterelnök mentális állapotából kifolyólag alkalmatlan az ország vezetésére, jelöljön helyette pártja mást.
És akkor az ország első embere levakartatná a Kerényi képről az ország nulladik emberét és odafestetné magát a kaméleon helyére…


A libák okosabbak az embernél, ők tudják, hogy csak olyan vezetőt szabad választani, aki ismeri, az utat nem csak gágog.
A buta libákat meg már réges-régen megették az Atlanti-óceán cápái…

:O)))

8 megjegyzés:

anonymand írta...

Tisztelt PuPu!

Más a pályaalkalmasság és más a munkaképesség!
Azért, mert valakinek fél lába van, tökéletesen alkalmas például balettozni. Tud például spiccen forogni. Persze kell valaki, aki forgassa, de ne feledd, ez egy újabb munkalehetőség.
Szóval: ne legyél ennyire pikírt!
A jó oldalát nézd a dolgoknak.

Tisztelettel:
anonymand

Novi írta...

PuPu!
Ebben a hónapban /eddig/ ez a legjobb, maxi respect.
S nem csak azért, mert olvasás közben a fülkénél már vinnyogva behu..., majd a cukortolvajnál besza..., hanem mert kiderült, hogy /bár igaz sosem voltam bányász de,/ lehetek akár pizzafutár is :).
A boldogítóink likkal ellátott testrészeit /ha javallhatom/ pedig nem festeni kell, hanem acélbetétes bakanccsal, váltott lábbal megkínálni, úgy emberesen, attól is meg lesz a színezett eredmény, s nem különböző /jééé, itt nem a csikóhalakat raktad fel :)/ kártyákkal black-jackelni őket.
>;-))

Novi írta...

jaaa, és csak szólok, hogy gyűnnek a ferde-szemű libák
http://nepszava.com/2011/11/magyarorszag/kinai-magyar-ludtenyesztesi-egyuttmukodes.html

Babi néni írta...

Most nem azért, mert szerintem is gáz a felülvizsgálat, csak dicsekedek: A mostohaanyámnak pont csak fél lába van, mégis ügyintéző az otp-ben...

Névtelen írta...

Pupu! Te gondolatolvasó vagy... Tegnap egész nap ez járt a fejemben...

"miniszterelnököknek pedig évente, egy pártatlan és tekintélyes külföldi pszichiáterekből álló bizottság, hiszen megvannak az egzakt módszerek arra, hogy hogyan lehet kiszűrni a nettó idiótákat, a pszichopatákat, a gyárilag morál nélkül élő zombikat, a szociopatákat, a kóros hazudozókat."

csbandi írta...

Kedves Pupu!

Azt hiszem, ha lenne bennünk igazi civil kurázsi, akkor gyűjtenénk akár fillérenként is annyit, hogy tudjunk felkérni egy nemzetközi orvos társaságot, melynek nem lenne más feladata, mint megállapítani, és kimondani, hogy ezek a törvényalkotóknak mondott pszichopaták, bármire alkalmasak, de momentán arra, amiben most hiperaktívak, NEM!
Természetesen egy véres kard országon végig hordozása jelentené a megoldást a dolog sürgőssége miatt, mert minden perc amit még ezzel töltenek exponenciálisan fokozza azt a kárt, melyet eddig okoztak!

Névtelen írta...

Boldog libanapot PuPu!

MoonRiver írta...

Már régen dühöngtem ilyen gondolatsoron, csak a gyereknevelés és szülő vonatkozásban. Ahhoz sem kell semmi, így aztán egyre növekszik a kár a jövőnk terén is, ahogy sokasodik a sötétség a mostani szülőgeneráció jó nagy hányadának a fejében. Még jó, hogy mire odakerülök nem lesz nyugdíj, mert ez a következő generáció mindent inkább akar, mint dolgozni. Persze tisztelet a csekélyebb kivételnek. Hát például ezt (is) látták a politikusoktól, immár 20 éve. Ezalatt bizony felnőtt egy generáció, akik látják, hogy elég a kellő hülyét alakítani és ott vannak az ország élén. Sajnos, hogy nem pofoztuk őket "irányba" annak idején, elsősorban a mostani pszicho-, és szocio- és mindenféle patákat, hiszen nem csak az ördögöknek vannak.