2012. november 30., péntek

KÖZVÉLEMÉNY


Isten mentsen attól, hogy azzal vádoljak egy közvéleménykutatót, hogy az általa nyilvánosságra hozott eredmény manipulatív, - miért is tenném?
Mindenesetre az azért biztos, hogy van az a pénz, amitől korpás lesz még egy közvéleménykutató haja is.
Az újságok – köztük a Népszabadság is – szép kövér betűkkel hozták a hírt: A Századvégnél Orbán vastagon veri Bajnait.
Azt írják, hogy novemberi közvélemény-kutatásuk szerint Orbán Viktort a szavazók 32 százaléka, míg Bajnai Gordont 19 százaléka látná szívesen miniszterelnökként.
Úgy látszik, nekem egyetlen ismerősöm sem Századvég, mert még a jobboldali ismerőseim is szidják, a Vezért, mint a bokrot, - igaz, nekem a jobboldali barátaim, ismerőseim sem agyhalottak, és egyiknek sincs oroszlános lajbija…
Persze ez az arány nem elképzelhetetlen, habár Bajnai neve miniszterelnök-jelöltként hivatalosan még sehol sem merült fel, egyelőre még csak egyik vezetője egy választási összefogást indítványozó laza szervezetnek, de hát – mint tudjuk – az ellenfelet lehetőleg már akkor le kell rúgni, mikor még a kezdőkörben sincs, - mondjuk már kifelé jövet, az öltözőfolyosón.
Vigasztaló azért ez a kapkodás, hiszen a félelem savanykás bűzét hozza a Szeretett Vezér felől a hűs őszi szél, innen talán ez a nagy buzgalom.
Azt hiszem, hogy az állampolgár egy ilyen esetben a megrendelő pozíciójában van, a közvéleménykutatásokat ő fizeti, még ha a kormány utalja is ki rá a pénzt a mi pénztárcánkból.
Ez esetben konkrétan milliárdokat.
Mikor azt mondjuk, hogy a rengeteg pénzt a Századvég kapja, akkor ebben nincs semmi meglepő, de ez esetben azért elképzelhető, hogy ha objektív eredményre vágyunk, akkor azért olyan közvéleménykutatónál kellene érdeklődnünk, akit nem a kormány fizet, mégha a pénzt szépen meg is címkézi.
Ha például valaki egy rosszlány jó szolgáltatásait igénybe kívánja venni, és annak árát el is szeretné cége kontójára számolni, akkor a számlákon majd feltüntetnek mentális felkészítést,(Te úristen, ez itt mind a tied, te csődör?!), fizikális továbbképzést (még, még, mostnehagydabba!), állóképességi tréninget (gyere, gyere még, gyere  mégegyszer, namégegyszer!),  elégedettségi felmérés készítését (Jól esett, Bikuci?), összefoglaló értékelés készítését ( Te vagy a legjobb, akivel idáig dolgom volt, soha nem felejtem el…), mosodai szolgáltatást, hotelszolgáltatást, cafeteriát (hideg libasült kaviárral és pezsgővel), anyagigazgatási költséget, ÁFÁ-t, satöbbi…
Ettől még a kurva ugyanaz marad, aki egy tetemesebb összeg kiperkálásánál meg fog szakadni az igyekezettől, hogy kielégítse a fennálló megrendelői igényeket.
És ez az az eset, ahol a kuncsaft és a strici személye egybeesik, de a konstrukcióból adódóan mindenki tapsol, tipikus win-win helyzet…
Úgyhogy ez az egyik oka, amiért nem venném én túl komolyan ezt az eredményt, habár tekintetbe véve Bajnai alig egy hónappal ezelőtti debütálását, akkor sem kellene szégyenkeznie, ha valóban miniszterelnök-jelölt lenne.
A közvélemény érdekes dolog, hiszen a közvéleménykutatással ellentétben nem egy statikus valami, folyamatosan változik, emellett tulajdonképpen kiszámíthatatlan is.
Van úgy, hogy valamelyik politikai párt egy pillanat alatt lecsúszik a lakosság értékítéletében, másikat meg felhoz egy jó nyilatkozat, egy gesztus, egy jól eltalált szlogen.
Ez a másik ok, ami miatt nem kell búbánatba esnie senkinek azok közül, akiknek leghőbb vágyai között nem a Vezér fenekének fényesre nyalása szerepel, hogy még azért sok idő van hátra a választásokig, addig még dolgozik a Vezér is vadul – most is felemeltette a cigaretta árát, meg aztán még módosítgathatja az alap, meg a választási törvényt is.
Az alaptörvényre ez rá is fér, hiszen még nincsen benne például az sem tételesen, hogy Magyarországon mindenkinek nulla, egy vagy két lába van, kivéve a Vezért és a zongorát, márpedig ez tűrhetetlen…
Mindenesetre a közvéleményt idomítani kell, mert különben oly gyámoltalan, még a végén összekeveri a dolgokat.
Ezt a célt szolgálják az óriásplakátok, meg a buszok hátulján elhelyezett tacepaok is, - meg amikor elmondja Kósa Lali a népnek, hogy Gyurcsány azt mondta, el lehet innen menni.
Hogy Demjánnak mondta, aki a számára kedvezőtlen gazdasági környezet miatt ezzel próbálta zsarolni Gyurcsányt, erről nem esett szó. 
Viszont most Demján számára kedvező a gazdasági környezet, haza is jött Szlovákiából sebesen, behajtani a díjat, most príma primissima minden, csak nehezen jutott át a határon, mer szembetalálkozott a kifelé igyekvő tízezrekkel, akik számára viszont most kedvezőtlen a gazdasági környezet.
Azt sem értem, hogy a közvélemény miért nem kifogásolja azt, hogy a vasárnapi nagygyűlésen nem kapott szót Gyurcsány, aki azért – ha nem is szeretik a jobboldalon és „a hála nem politikai kategória” jegyében a magukat liberálisoknak gondolók sem - mégiscsak talpig demokrata, aki minden elképzelhető alkalommal fellépett az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen.
Ez egy bolond, önsorsrontó ország. 
Mai hír, hogy az osztrák határon Európa legnagyobb kuplerája épül.
Nem is tudom, miért jutott eszembe, hogy az autókereskedők is szeretnek egy utcában, egymás mellett árulni.
Azt azért bizton állíthatom, hogy az épülő kuplerájnál a mienk már ma is sokkal, de sokkal nagyobb és ahogy elnézegetem, még egy darabig nagyobb is marad.

:O)))

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Vizsgáljuk meg a kérdést, miért is tartotta fontosnak a Fidesz, hogy Rogán felszólaljon a vasárnapi tüntetésen? Annyira felháborodtak a történteken, hogy nem bírták ki, hogy ne ítéljék el ők is Jobbik otrombaságát?
Ugyan, hiszen éveken keresztül a háttérből támogatták, biztatták őket a szélsőséges akciókra. (2006. TV ostrom, M.gárda, stb.)
Az a gyanúm, hogy rájöttek, Európa már nem tolerálja ordítóan antidemokratikus intézkedéseiket, és itt az ideje egy tisztáldozatnak. Beáldozzák a Jobbikot.
Ha Áder, engedve a demokratikus bel- és külföldi erők nyomásának, feloszlatja ezt a neonáci alakulatot, két legyet üthetnek egy csapásra.
Bizonyíthatják a világ előtt, mennyire demokraták is ők,
Egyben az akol nélkül maradt nyájat beterelhetik a saját szavazótáborukba.
Elképzelhetetlen? Meglátjuk.

Cereus írta...

Valószínüleg listázva vagyunk, mert nekem, de még a barátaimnak sem kérdezték meg soha a véleményét. Mert a nyilvántartásukból tudják, hogy keményen lerontanánk a statisztikájukat, és egyben emelnénk egy " 3%-os" párt népszerüségét.

Névtelen írta...

Én bizony nagyon szomorú lennék, ha Gyurcsány Ferencet látnám azon a színpadon, ahol Rogán szívesen látott.