2013. szeptember 1., vasárnap

EGYSÉG? KÉTSÉG? SZÖVETSÉG?

Ma – időközi választáson – Szigetszentmiklóson a szocialisták közösen indultak a Demokratikus Koalícióval és az Együtt 2014-gyel, és így, választási szövetséget alkotva fölényesen nyertek.
Nyertek - annak ellenére, hogy a Fidesz jelöltje minden tekintetben alkalmas, köztiszteletben álló jelölt volt, annak ellenére, hogy az élet a városban a jelenlegi országos politikai viszonyok dacára normálisan folyik, hogy elkezdődött a minden választás előtt szinte kötelező útfelújítás, hogy volt ingyen sör a szimpatizánsoknak – és a Kubatov – listák dacára, melynek karbantartását szinte az utolsó napokig végezték a fizetett kérdezőbiztosok.
Ez a választás mindkét fél számára kicsit jelentősebb volt, mint helyi jellegéből következne.
Egyrészt a jobboldal megtapasztalhatta, hogy a közhangulat változik, másrészt a baloldal tesztelhette az összefogás eredményét.
Az eredmény magáért beszél.
És bár a jelentőségét nem szabad túlbecsülni, ugyancsak hiba lenne lebecsülni a jobboldal szervezettségét és erejét, de azért az eredményt lebecsülni se lenne szabad, hiszen egy biztos: maga az összefogás ténye aktivizálta a demokratikus oldal szavazótáborát, ez a győzelem pedig aktivizálhatja az országgyűlési választásokon is a helyi választókat, hacsak az összefogást menet közben fel nem cserélik a torzsalkodásra.
Talán van még egy éjszakája Mesterházynak is, hogy levonjon bizonyos következtetéseket, mielőtt leül tárgyalni a DK elnökével.
A választó már az óvodában megtanulta, hogy egységben az erő, csak a politikusok felejtik ezt el néha, de aki szembemegy a választói akarattal, az törvényszerűen bukni fog.
A választó pedig a demokratikus oldalon összefogást, egységet és erőt akar látni, és ha megkapja, amit szeretne, akkor cserébe bizalmat fog adni - no, meg a voksát.
Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ezt valamennyi politikus érteni fogja, hiszen a hatalomvágy okozta politikai vakság tipikus politikus-betegség.
Mindenesetre nem élek illúziókban, nem lesz még a frissen begyűjtött sikerélmény után sem könnyű az összefogás folyamatos megteremtése, pedig az már kiderült, hogy ennek szépen megálmodott politikai modellje - mely szerint a szoci-együtt mutyihoz egyénenként felzárkózhatnak a demokrata pártok és szervezetek támogatói – fejreállt, Gyurcsány után most Schmuck mondott nemet erre a modellre, újratervezésnek kell következnie.
A szocialisták számára az lesz a legboldogtalanabb nap, amikor Schmuck Andor rájön arra, hogy nem kell neki mozisztárnak lenni, és maga elé tolja Árok Kornélt, aki kétszer leereszkedik kötélen a parlament kupolájáról, egyszer felgyújtja magát, majd elfújja a tűzet és a nyugdíjas nénik elalélnak a markáns arcélű, lángok közül érkező szép nagy marha ember láttán, aki imígyen végre révbe is érne, és azzal foglalkozhatna, amihez ért – a tömegmozgósítással.
Viszont nem kellene a politika posványát dagasztania, mert arra ott van Schmuck a háttérben, aki – mint a demokraták vízilova – boldogan –és mellesleg eredményesen - dagonyázna, legfeljebb évente egyszer rózsaszín tütüben eltáncolná valamelyik sportcsarnokban a víziló talpa alá került hattyú halálát, a hattyút valamelyik szépségkirálynő alakítná…
De félre a parttalan optimizmussal, a mi politikusaink imádnak szembemenni minden ésszerűséggel, így könnyen elképzelhető, hogy a választások előtt három héttel a Együtt szakad, a Szocialisták pedig rájönnek, hogy nekik természetes szövetségesük a Soroksári Duna-ági Horgász-szövetség, ezért inkább  velük indítanak közös listát, mint mindenféle gyanús politikai szervezetekkel.
Azzal a morcosképű bajuszossal is kellene kezdeni valamit, akinek bajsza helyből lenyomja  Martonyi hasonló ékességét, merthogy az azért kizárt, hogy a jobboldalon mindenki debil szolga legyen, a kivételeknek is illene adni egy esélyt, hogy normális politikus képviselje őket.
Csakúgy, mint azoknak, akik liberálisoknak képzelik magukat, mert akik valóban azok, azok már régen nem célként kezelik a liberalizmust, hanem szemléletként és eszközként, melyet politikai céljaik elérése során természetes módon alkalmaznak.
Mindenesetre a mai választás olyan volt, mint egy időmérő edzés a Forma-1 versenye előtt, a gép jól működik, az itt alkalmazott beállítások beváltak, nem kellene ezen változtatni, ha nem muszáj…
A választási szövetség működőképes, ha bővíteni lehet, az tiszta haszon.
Lehet akkor most talán elkezdeni dolgozni.


:O)))

22 megjegyzés:

Novi írta...

az esti híreket olvasván, a libákkal ellentétben nekem a medve és annak bőre jutott az eszembe...
csak nehogy egyesek túl-, ill. a kettesek alulértékeljék a mai eredményt...
>;-))

terlasz írta...

Hamarosan ki fog derülni a két időközin, hogy az összefogás mennyire életképes. Ha sikeres lesz, akkor többé nem lehet arra hivatkozni, hogy Gyurcsány többet visz, mint hoz!

etele1 írta...

Olvasgass pupu: http://hvg.hu/itthon/20130901_Nagyon_vezet_az_MSZP_Szigetszentmikloson

egy kis realizmusra jó lesz

PuPu írta...

Hát, kedves etele1, kettőnk között az az egyik különbség, hogy én pontosan ismerem azt a politikai klímát és hátteret is, amelyikről te nekem olvasgatnivalót ajánlgatsz.
Ellenben a realizmusra tett megjegyzésed értelmezhetetlen, a realizmust a választási eredmény tükrözi, az pedig azt mutatja, ha az ellenzéknek akárcsak egy része is összefog, akkor eredményes tud lenni.
Persze parlamenti választásnál más a leányzó fekvése, mert ott a személyiség szerepe kisebb, sok esetben nincs is, hiszen például a szigetszentmiklósiaknak a százhalombattaiakkal kell együtt választaniuk, közöttük meg ott a Duna, személyes, de akár gazdasági kapcsolatok se nagyon vannak, híd sincs, csak Tökölre fújja az erőművi pernyét a szél...
Szóval összefogás kell, méghozzá még ennél is szélesebb, aztán ha helyreállt a demokratikus államrend. lehet versenyezni egymással is!
:O)))




etele1 írta...

aha.

nem igazán sikerült a lényeget kiemelned.

Ez egy erősen baloldali körzet (ahol __2010__-ben is győzött volna az emeszpé, mégpedig __köröket verve_- a fideszre, ha nem indul ellene a távozó. korábban __szocialista__ polgármester).

Most viszont az ellenzéki együttműködés hozta a 16%-ot a teljes lakosságra vetitve. Ami jelenleg a szocialisták támogatottsága és az előző parlamenti szavazáson elért eredménye, lassan már egy kinos szám.

Apropó szerinted az Együtt-PM eléri a 10%-ot a 31 körzetével?

Névtelen írta...

etele nem értette meg a született eredmény egyszerű üzenetét:

Tök mindegy, hogy milyen választói aktivitás és hagyományosan milyen választói körzetről van szó.Azért fontos ez eredmény, mert fehéren-feketén megmutatta, hogy ha képesek összefogva indulni, az többet hoz, mint ha különcködnek.Ez valahol elég lesz a győzelemhez, valahol valószínűleg nem.Ennyi se több, se kevesebb.Illetve ez nagyon is sok, mert bizonyított az összefogás eredményessége.

PuPu írta...

Kedves Etele, a volt polgármester 2010-ben sem nem az MSZP szineiben indult, hanem pávatáncolt egyet, mert azt gondolta, hogy az évtizedek alatt felhalmozott erkölcsi tőkéje elég lesz a győzelemhez, de a választás 2010-ben erősebben szólt pártokról, mint bármikor előtte.
Ő egyébként SZÖSZI kelöltje volt,azzal nyert előzőleg is.
2010-ben a nép a Fideszt akarta felpróbálni, mára kiderült, hogy nem áll jól neki, öregíti.
Az Együtt-PM pedig a 31.-es körzetben valószínűleg el fogja érni a 10%-ot, de nem önállóan, csak szövetségben, mert a ép ma az összefogásra vevő.
Ennél többet, minthogy tönkretették Bajnai reputációját, nem fognak tudni elérni Orbánék, főleg az ilyen körzetekben nem.
Itt már a rendszerváltáskor sem az MDF, inkább az SZDSZ csinálta a cirkuszt, a lakótelepek nyugger népének szemében pedig a szocialistákra szavazni egyenlő a létbiztonsággal...
Majd kiderül, de aki bszembefordul az összefogással az politikailag öngyilkos...
:O)))

etele1 írta...

De nem fognak össze.

A három (négy) pártból az Együtt-PM és az emeszppé abban állapodtak meg, hogy nem indulnak egymás ellen.

A DK-val nem állapodott meg senki semmiben, az Együtt-PM csak annyit mondott, hogy ők inkább nem is tárgyalnának.

Akkor ki értett félre mit? :p

etele1 írta...

kedves pupu,

akkor is eléri az Együtt a 31 körzetben a 10%-ot, ha a DK indul és a DK "volt szocialistái" és bajnai káderei között kell választani?

hogyan is tudná visszautasitani a lehetőséget a DK, hogy ők termeljék be az 5%-ot Bajnai rovására?

PuPu írta...

Ja, még a számolgatásodról, - ez egy választókerület eredménye, semmi köze az összlakossághoz, legfeljebb a választókörzet lakosságához, ahhoz mérjed, ha a valóságot akarod látni.
Aki legutóbb szavazatot szerzett még, az Horváth István volt, aki soha nem volt Sziegetszentmuklóson polgármester, szocialista önk. képviselő volt...
:O)))

PuPu írta...

Ebben az összefogásban az a jó, hogy egyéniben nem megy senkinek a rovására, ellenben az LMP táborából sokakat elhoznak, de hát ők nem is akarnak együttműködni, ugye...
Listán meg mindenkinek megvan a maga pártja, ha nem kampányolnak egymás ellen, akkor nincs gond...
:O)))

Kismaci írta...

Drága PuPu!

Részemről ez a hajó már elment!!
Amelyik jelölt mellett ott lesz a gittegylet jele - nem szavazok rá.

Kell a francnak egy olyan összefogás, amit egy mérhetetlen népszerűségű kis Orbán-bérenc csapat (PIMP) irányít! Kell a francnak Bajnai! Mi fog itt változni?? Hát semmi.

Semmi rosszat nem teszek az országnak, ha nem megyek el szavazni, bár nagyon szomorú lennék, hogy a véleményemet nem tudom elmondani, mert nem lesz, aki elmondja amit politikailag gondolok, amilyen politikai elveket képviselnék! És ez a DK.

CSAK abban az esetben megyek el szavazni, ha a DK-ra tudok húzni. Talán esetleg az MSZP-re, talán esetleg MSZP-DK jelöltre.

Ha Gittegylet - MSZP - DK lesz, akkor az én szavazatomat bukták. És énszerintem aki DK-s, az kb. így gondolkodik.

Gordonka, drága! Nálam 100%-os népszerűség-vesztést szenvedtél el, amiben ott van a neved - ahhoz nem adom az igen értékes X-emet és ezt köszönd a PIMP-nek meg a saját hülyeségednek.

Szóval PuPu, én nem sürgetném annyira a DK beolvadását, bár azt Ferink nem fogja hagyni - REMÉLHETŐLEG!!

(Igazából igaza van annak a cikkírónak, akinek a minap olvastam a cikkét, hogy most ezt a nem-összefogást Gyurcsányra akarják lőcsölni, és abban is, hogy igazából... az MSZP egyáltalán nem képvisel engem! Például:
- nem támogatom a határon túliak szavazati jogát,
- nem támogatom a Dunaferr államosítását
- ezt a gránit színű gyurmatömböt ki akarom vágni az ablakon és időlegesen visszarakni a régit (mármint ugye Alkotmányt)
míg mindkettőt támogatja mind az MSZP, mind a Gittegylet, a harmadiknál meg egyetértenek, hogy csak módosítani kell. Hát nem!)

youtibe felelős írta...

OFF
Lekozmált a videósáv :-(
ON

youtube felelős írta...

Hozom, hozom a frissítőt :-)))
Tanulni, tanulni, tanulni, élethosszig mindig csak tanulni...
http://www.youtube.com/watch?v=BkRPwLA7-wM

Névtelen írta...

dogbakszi írta...
Egyébként egy kis matek arról, amiről Gyurcsány beszélt az MSZP-Együtt 2014 megállapodás apropóján az Egyenes beszédben...

A TÁRKI szerint 2013.07 hónapban a pártok támogatottsága a választani tudó összlakosság körében mérve
DK 2%
MSZP 11%
Együtt 4%
------------------
Összesen 17%
...melynek kellene osztozkodnia 106 egyéni helyen, illetve 93 listás helyen. (...ha csak az itt felsorolt 3 párt(szövetség) fogna össze...)
Ha 106-ot elosztom 17-el, akkor megkapom, hogy egyéni helyeken e három pártnál hány helyet kellene kapnia 1% támogatottságnak.
Ha a 93-at elosztom 17-el, akkor pedig megkapom azt, hogy hány listás helyet kellene kapnia annak, akinek 1%-os támogatottsága van.
Ebből számítva egyéni körzetben a
DK-nak 12
MSZP-nek 68
Együtt 2014-nek 26 helye kellene lennie
listás helyek esetében a
DK-nak 11
MSZP-nek 60
Együtt2014-nek 22 hely járna egy közös listán
Ebből számítva kijelenthetjül, hogy Gyurcsánynak nem is szállt el annyira az agya, mikor Kálmán Olgánál kifejtette, hogy kb. mekkora képviselői csoportra tartanának igényt...

PuPu írta...

Kedves Kismaci,
Azt hiszem, hogy a választást nem kellene tiszta érzelmi kérdésként kezelni, ez elsősorban racionális kérdés.
El kell küldeni a Gonosz Törpét zabot hegyezni, és hogy ezt kinek a társaságában tesszük, az ilyen szempontból másodlagos.
Az persze nem, hogy hagyjuk-e kiszorítani a DK-t vagy nem, és már megint mutyival kezdjük a modellváltást, vagy tiszta politikával.
Soha ne mondd, hogy soha, mondják a bölcsek, csak türelmesen!

:O)))

kockás fülü írta...

Névtelennek, tisztelettel!
Csak annyit fűznék hozzá, hogy a Tárki képtelenebbnél-képtelenebb adatokat tesz közzé.
A legobjektívebbnek mondott Medián is rosszul végzi a dolgát, - pedig őket tartják még a legkorrektebbnek, - ugyanis ez év márciusában 16%-os népszerűség növekedést jeleztek Kiss Péter esetében egy hónap alatt, jóllehet Kiss Péter az előző hónapban meg sem szólalt. (vagy azért?...) Hm.

kockás fülü írta...

http://index.hu/gazdasag/2013/09/02/korrigalt_a_tarki_megsem_utaljuk_annyira_az_eu-t/

etele1 írta...

nos a mai Tóbiás és Gréczy interjúkután azt hiszem a kérdés erre egyszerűsödik le.

- belemegy-e a közöslistába az emeszpé?

Merthogy a külön lista-közösjelölt rendszerben, amit Tóbiás hangsúlyozott a DK be nem jut a Parlamentbe.

hello írta...

Sziasztok!

8 napig hazán kívül voltam, most itt, ezzel kezdtem el az olvasást, hogy mizújs itthon - és rájöttem, mennyire csodás, felhőtlenül boldog, önfeledt 8 napom volt azon túl is, hogy szerényen, de kellemesen nyaraltam!

Névtelen írta...

kockás fülü írta...2013. szeptember 2. 17:30

Más közvéleménykutatók is hasonló eredménnyel álltak elő e 3 párt támogatottságában (kivétel a Századvég és Nézőpont, hisz ők maguknak hamisítják a felmérést...), vagyis a kalkuláció, amit itt fentebb leírtam, szerintem nem lett negligálva azzal, hogy a Tárki elkövetett egy bakit az EU-s felmérés publikálásában...
Ha pedig a mért %-ok érvényesek, akkor pofátlannak tűnik az a játszma, amit az MSZp próbál előadni...
dogbakszi

Névtelen írta...

etele1 írta...2013. szeptember 2. 21:32
"Merthogy a külön lista-közösjelölt rendszerben, amit Tóbiás hangsúlyozott a DK be nem jut a Parlamentbe." Ha a jelenlegi állapot szerint a kutatók 2%-ot az összes, s 4%-ot a biztos pártválasztók körében mértek a DK-nak, az valóban necces, hogy sikerül-e az 5%.
...de mint már említettem, ha Tóbiás úrék azt szeretnék elérni, hogy a DK méresse meg magát külön az 5%-os küszzöbhöz határhelyzetben lévő támogatottságával, akkor ne vádaskodjon azzal kapcsolatban, hogy ha a DK elindul mégis külön, s emiatt nem sikerül leváltani az Orbán rezsimet, hisz ő és karrierista főnöke, valamint annak bábmestere hajszolja ebbe a megmérettetési pozícióba a DK-t.
Emlékezhetünk még arra az 1998-as parlamenti választásra, ahol a Munkáspárt felajánlotta az MSZP-nek, hogy támogassa a két első fordulóban állva maradt képviselőjelöltjét, s ennek fejében a Munkáspárt támogatja minden más körzetben az MSZP-s jelölteket. Ezt akkor az MSZP gőgösen elutasította, s az eredmény Orbán hatalomba kerülése lett. De tudni kell, hogy itt sokkal nagyobb a tét... mint tudjuk...
Egyébként drukkolok Gyurcsányéknak, hogy végig tudják vinni az elképzelésüket.
dogbakszi