2013. szeptember 19., csütörtök

MACSKAZENE

Mikor iskolások voltunk és a tornaórán rendetlenkedtünk, akkor a tornatanár (ma már persze testnevelő tanár, lásd még cigány – roma…) a főkolomposokat szembeállította egymással, majd felszólította őket, adjanak a szembenállónak öt pofont.
Az első pofonok után – nem megfelelő minőségűnek értékelve a kivitelezést – kihirdette, hogy ezek érvénytelen pofonok voltak, ha nem pofozkodnak rendesen, akkor az ilyen pofonok soha nem lesznek pofonok.
A gyerekek persze nem merték megtagadni a dolgot, de azt látták, hogy pofon nélkül nem ússzák meg, így aztán valamelyik odacserdített egy isteneset, mire is a szembenálló meghökkent és döntött: ha te így, akkor én is úgy!
A végén sírva, vörösre vert ábrázattal álltak vissza a sorba, a tornatanár meg elégedetten nézett ki a fejéből, és a nagyszünetben mosolyogva mesélte a csinos kolleginának, hogy milyen ötletesen bánt el a rendbontókkal, megalapozva ezzel férfiúi karrierje kilombosodását nevezett dúskeblű pedagógusnál.
Ez a szituáció jut néha eszembe, hiszen ilyen ma a demokratikus ellenzék is.
Megy az adok-kapok demokratikus oldalon, nézni is rossz.
A pártok mára mintha elfelejtették volna, hogy mit is hirdettek ezelőtt egy évvel, ölik egymást, mintha fizetnék őket érte – persze lehet, némelyiket fizetik is.
A pártvezérek - bezárkózva irodáikba - időnként rikkantanak egyet, majd választóikat sunyin egymás ellen hergelve azon munkálkodnak, hogy összejöjjön az a pár listás hely, mely lehetővé teszi, hogy a következő ciklusban is ott mereszthessék zsíros hátsójukat a Parlamentben, merthogy ők – kerül, amibe kerül - bekerülnek, arra azért vegyünk mérget.
És ha kiderül, hogy kik vannak a listákon, akkor tudhatjuk azt is, hogy kik felelnek a mai helyzetért.
Orbán meg röhögve nézegeti a bolhacirkuszt, majd versenyt hirdet Gyurcsány végleges kiiktatása céljából, melybe a demokratikus oldal prominensei rohannak benevezni.
A sikert látván a trojka nagyokat röhög, de igazuk is van.
A választók meg többnyire bolondok, mert nemigen veszik észre, hogy manipulálják őket, és azok nagy része, akik ezelőtt egy évvel még a MILLA tüntetésén ordítva tapsoltak az „együtt” szó elsuttogása esetén is, ma harsány hangon szidják a másik pártot, annak vezetőit, horribile dictu tagjait – tegnapi harcostársait is.
Hihetetlen nehéz ennek a helyzetnek ellenállni, hiszen már beleivódik az emberbe ez a nyúlós, gusztustalan és ócska orbánizmus, az örök harc, a permanens nemforradalom, ahol a nemzeti együttműködés a nemzet megosztását jelenti, ahol az emberek tartanak és félnek egymástól.
Merthogy aki nem lép egyszerre, nemhogy rétest nem kap estére, de már reggel kap a pofájára egyet-kettőt a hólapáttal.
Hihetetlen, hogy ebben az országban minden baromságot kiszolgál a nemzet krémje, az úgynevezett véleményformálók lelkes csapata, akikről az ilyen, mégcsak nem is túl nehéz időkben derül ki, hogy harcos elszántságuk leginkább a tülekedő igazodásban és a szarevő helyezkedésben merül ki.
Igazán nem Gyurcsányozni akarok, de a vele és pártjával szembeni viselkedés mutatja meg igazán a mainstream értelmiség prominenseinek emberi minőségét, jobbanmondva a minőség hiányát.
Berecz János mondta a rendszerváltás idején mosolyogva, mikor odaköszönt valakinek a Rádió pagodájában, és az illető látványosan elfordította a fejét: Hej, ha a seggem beszélni tudna!...
Hát, ami azt illeti, Gyurcsány segge is tudna valószínűleg érdekes dolgokat mesélni.
De ettől még lehetne akár igazuk is azoknak, akik mint egy jól összeszokott dalárda most beintésre egyszerre zengik az Orbán fülének oly kedves dalokat, a „Gyurcsány a megosztó”, „Gyurcsány vonuljon vissza”, „Gyurcsány távozzon örökre”, „Gyurcsány kárt okoz”, „Gyurcsány miatt fogunk veszíteni”, „Gyurcsány egy százalékos pártja”,  Gyurcsány takarodj” című kantátákat, és a Gyurcsány takarodj című világslágert.
Egyszerre, kórusban, és az ember akár gyanakodhatna is, hogy ha ennyi okos ember egyszerre mond valamit, akkor az hátha igaz, de ennek ellentmondanak a nyilvánvaló hazugságok, a rosszindulatú tévedések, a médiamunkások összehangolt buzgólkodásai.
Még a hívószavak is egységesek, jó fidesz-módra.
De legfőképpen a szolidaritás hiánya ad okot gyanakvásra, mert amikor a Klubrádió felületén megjelenhet cikk olyan címmel, hogy „Nyálban úszik Gyurcsány - megint leköpték”, akkor ez azért eléggé elkeserítő tud lenni, csakúgy, mint amikor a drágajó Bolgárúr is idejét nagyrészt Gyurcsány ekézésével tölti - de azt láthatjuk az ATV-ben is, és az ember eltöpreng.
Bartus László az Amerikai Népszavában megírta már, hogy mennyire egészségtelen, hogy nem a közmédiáért, hanem a Hit Gyülekezete televíziójáért, meg egy magánrádióért folyik a baloldali küzdelem, és most igencsak érzékelhető, hogy nincs ingyenleves: fizetni kell a frekvenciáért, az átmeneti nyugalomért, az egyház besorolásáért – a hatalom először alányomja ellenfeleit a pöcegödörben, aztán mikor már mind szaros, akkor hadd harcoljon egymással a sok ostoba opportunista.
Az is vicces, hogy a közvéleménykutatások eredményeinek ismertetéséből – de akár már a választási lehetőségek közül is - kihagyják a Demokratikus Koalíciót, és ebben baloldali lap is partner.
De a választók sem sokkal jobbak, mert bár tudják jól, hogy kinek a „politikája” ellen kellene küzdeni, mégis azokat ütik lelkesen, akikkel egy oldalon álltak, és akikkel egy oldalon kellene állniuk, még akkor is, ha a demokrácia jövőjét egyformán képzelve annak gyakorlati megvalósításában máshova helyeznék a hangsúlyokat.
Van példa az összefogás eredményességére, mégsem errefelé tart a demokratikus oldal, és nehéz ebben spontán folyamatokat feltételezni.
Az egész olyan, mintha egyetlen szerző partitúrájából játszana a zenekar, csak éppen a karmester nem látható, de a szólamvezetők tudják a dolgukat, nincs is hiba, egy sem.
Csak éppen az előadott mű lesz élvezhetetlen – a neves szerző a demokratikus oldal részére kakofóniát alkotott, míg a saját zenekarával a Radetzky-indulót játszatja, bevonva a közönséget is az előadásba…
Mikor feltűnt Bajnai, abban reménykedtünk, hogy új zeneszerzőtől új művet fogunk játszani, de mára kiderült, ha a nép nem veszi a saját kezébe a dolgát, akkor itt semmi nem fog változni, csak az öreg zenészek húzzák ugyanazokat a nótákat egyre lehangoltabb hegedűiken.
És egyre lehangoltabbak leszünk mi is, választók, mert hiányzik a győzelemhez szüksége „mi, együtt” érzés, hiányzik a csapat, hiányzik az erő, hiányzik a lelkesedés.
Rosszkedvű ország rosszkedvű, pesszimista, apatikus népe lettünk, kár értünk.
Már csak abban reménykedhetünk, hogy helyi szinten a „kispolitikusok” felismerik a történelmi szükségszerűséget, hátha több eszük van, mint pártvezéreiknek.
Nem túl nagy kihívás, meg kellene próbálni…


:O)))

16 megjegyzés:

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Teljesen egyetértek veled, sajnos !
Ezt nem lehet megcáfolni.
Azt írják, hogy a Gyurcsány rehabilitálását már nem lehet végrehajtani.
Nem, ha nem akarjuk !
Amúgy sem a Gyurcsány lenne itt a lényeg, hanem az a mentalitás. ami a Gyurcsány elárulásához vezetett.
Azért kellene rehabilitálni Gyurcsányt,hogy az is kiderüljön, hogy kik és hogyan vezették meg a baloldalt és csináltak Orbánnak 2/3-ot !
Amíg ezt nem tisztáztuk, de főleg nem utasítjuk el. addig a baloldal soha nem fog "rendbe jönni ", addig nem tudja felemelni a fejét, Addig az árulók szellemisége fog dominálni.
A mutyi fontosabb, mint a tisztesség és a becsület, a szolidaritás. A saját üzlet előbbre való az országénál. Az a gyanús, aki nem magának kapar és a tiszta helyzetet szeretné kialakítani.
Nem a demokrácia itt a lényeg, hanem a húsosfazék !
Nem az ország rendbetétele a lényeg, hanem a saját zsebek tömködése.
Aki kilóg a sorból, az pusztuljon, mert nem "odavaló" és megosztó !
Reméljük rájönnek a választók, hogy mi folyik itt és helyesen döntenek.

Névtelen írta...

Szóval a választó a hibás, mert nem oda szavaz, ahova "kellene" :DDDDD

Nem értetted félre a demokráciát egy kicsit pupu? :p

___Nem kötelező szavazni___ elfelejtetted?

És ha a választó nem hiszi el az adott pártnak (politikusnak), hogy az az érdekeit képviseli, akkr mért is szavazna rá?

Te tudod?

És hol marad Bajnai Gordon és Schmuck Andor dicsérete?

Hiszen a baloldalon ők azok, akik politikájukat választott szavazótáborukra igyekeznek szabni... a pártpolitizálás melett egyáltalán megprobálkoztak a választási politikával.

Még akkor is, ha elszabták... elszabják...

Névtelen írta...

Szervusz PuPu ! Addig,amíg egy politikusnak nevezett valaki nem hivatástudatból,hanem megélhetésből "politizál",itt szó sincs az ország felemeléséről,élhetőbbé tételéről/mondja a német/. A nép pedig hülye! Csak az igazat nem hiszi el.Gyurcsány Ferencet akkor kellett volna pajzsra emelni,amikor elmondta az Öszödit,már képtelenség rehabilitálni. Azok,akik elárulták mindnyájan a poziciójukat féltették.Most sincs tiszta szándék az összefogásban- a hatalomért,az újraelosztásért megy a "harc",ez nem a DK és nem Gyurcsány harca.Hisztérikusan félnek Gyurcsány demokratikus koncepciójától,mert vége lenne a gyors meggazdagodásuknak.

PuPu írta...

Kötelező szavazó névtelennek.
Valószínűleg én vagyok a hibás, mert nem találtam ki, hogy mihez akarsz hozzászólni, így aztán - felelőtlenül - másról írtam.
A választó egyébként oda szavaz, ahova akar, mint ahogy a boltban is azt vesz a vevő, amit akar.
De a bolti választékot a boltosok állítják össze, jelen esetben a pártok, és a vevő az általuk összeállított kínálatból választja ki a neki megfelelőt.
ha valamelyik boltos rosszul kalkulál, akkor előbb-utóbb tönkremegy, kivéve ha olyan a gazdálkodási rend, hogy mindenkinek kötelező ugyanabból a boltból vásárolni.
Ezt el lehet érni úgy is, hogy az egyik boltos megpróbálja lerombolni a többiek boltjait, és ha a másik boltban a pénztáros segít neki, akkor nagyobb az esélye a sikerre.
A poszt egyébként éppen erről szól, - sokat segítene megértésében, ha elolvasnád...
A modern demokrácia a versengő programok demokráciája, talán ezzel kellene Bajnainak próbálkozni, Schmucknak pedig a radikális fogyással.
Utóbbi meglehetősen hülyén hangzik ugyan, és talán nem is PC, de az áru csomagolása is nagyon fontos dolog,márpedig Schmuck jelenleg olyan, mint a Népszava vasárnapi mellékletébe csavart pármai sonka...
:O)))

XXII. század írta...

Pupu!
A hosszú távon is biztonságot nyújtó "mi együtt"+csapat+erő+lelkesedés érzéskomplexum az KÖZÉPEN lesz, mert onnan indul!!!
Majd.
Egyszer...
(a háziasszonyoknak egyelőre ennyi az optimizmus alapanyaguk)

pleinair írta...

Tegnap a Megbeszéljükben egy betelefonáló szerette volna megbeszélni drágajó Bogárúrral, hogy vehemens gyurcsányozásáért fizet-e a Klub rádiónak és munkatársainak az MSzP. "Ez inszinuáció" - mondta DjBGY, és mint minden DK-val szimpatizálóba, ebbe az úrba is belefojtotta a szót. Másnak azt bizonygatta, hogy a DK és a liberálisok túlreprezentáltak a műsorban, vagyis az E-14 és a szoci telefonálók jóval kevesebben vannak Gyurcsány megbeszélést igénylő híveinél. Ezt igazságtalannak, méltatlannak tartotta Bolgár úr, ám a jelenség okára nem igyekezett fényt deríteni.
Teljesen egyértelmű, hogy már az eddig baloldalinak mondott médiák is Gyurcsány eltaposásához asszisztálnak. Nem egészen értem, miért?! Mi van itt? Mi az, amiért érdemes elveszíteniük olvasóik, nézőik, hallgatóik nagy részének megbecsülését? Én már az Újságíró klubot se tudom nézni az undortól. Havasról meg beszélni se lehet hányinger csökkentő nélkül.

Erzsébet írta...

Kedves Pleinair:
hogy ismétlések ne vegyék el a tartalmas hozzászólásokat: köszönöm, hogy helyettem is írtál, egyetértek hozzászólásoddal.

pleinair írta...

A szépkoruak megbocsátják Schmuk Andornak, hogy a Népszava vasárnapi mellékletébe csavart pármai sonkára emlékezteti őket, ha már e nemes étek nem realizálódhat libacomb társaságában a tányérjukon.
A választást meg nem műnyúl után rohanó agarak versengése előzi meg. Előbb leszünk mi agár-soványak, mint azok, akik minket képviselnek.
De bízzunk abban, hogy Scmuk lelkiismeretesen dobja be magát a kampányba, és ez többet ér majd, mint a leghatásosabb fogyasztó tabletta.
:-)))

Névtelen írta...

Pleinair...ra reagálva:
Tegnap egy pár sort írtam a Klubrádió facebook oldalára:
"Miért kellene az mszp-s szimpatizánsoknak betelefonálni, hogy a pártjukat, elnöküket megvédjék, megteszi ezt Bolgár úr folyamatosan".
Nos, ezt a mondatot olyan zokon vették, hogy az oldalról a kommentemet is, és engem is töröltek.
Itt tart ma a magát demokratikusnak tartó oldal, és újra megkérdezem: ezek annyival különbek, hogy a győzelmük megspékelve azzal, hogy ez a maffiózó szétvereti az országot, megéri nekünk???????

túrógombóc írta...

Pleinair :-)
Az biztos, mert a nagyfenekű férfiakért általában egyetlen szebbik nemű képviselő sem rajong, sőt!
Az olyan, mint nőbe egy deszkabódé!!!

Névtelen írta...

Irod: "A modern demokrácia a versengő programok demokráciája, talán ezzel kellene Bajnainak próbálkozni,"

Bajnai volt az, aki "feltalálta" a panelfelújitást, mint a rezsivel versengő s a szegényeket megszólitó programelemet és munkahelyet igért a fiataloknak. Ezzel mindjárt csillagászati távolságokban lehagyta az egy szál áfa-csökkentés felmelegitő Mesterházy-t.

Irod:"Schmucknak pedig a radikális fogyással."

de Schmuck nem a fiataloknak, hanem az időseknek kampnyol, akiket ez meglehet __nem zavar__.

Ja amúgy lvasta amitirtál, még idéztelek is (hova "kellene" szavazni).

Mond gúnyolódás és lekicsinylés helyett miért nem dicséred ami dicsérendő?

Mert ha nem teszed, és folyton csak azt lesed, hol szúrhatsz, akkor semmi más nem vagy, mint egy a politikai bicskások közül.

marimadár írta...

Névtelen 19:08
Pupu azért nem dícsér meg soha senkit, mert például nem akarja, hogy bárki - idő előtt elbízza magát.
Így elárulhatom, Pupu azt sem szereti ha blogíró tudományát elismerik, mert távol áll Tőle mindennemű hiúság és vágyakozás nyálas bókok után.
Ez van, ezt kell szeretni.
Talán születik majd egy kislány bébiubokája és annak talán sikerül mindezt megváltoztatni :-)))
Egyéb esély nuku!

hello írta...

1x korábban már leírtam, csak ismételni tudom: Orbán és/vagy a stábja kiválóan ismeri a magyar mentalitást, erre találták ki ezt az új választási törvényt.
És lám, nagyon bejött a számításuk.
Még egy magasabb, jól artikulálható cél érdekében sem sikerül ezen felülkerekedni. :-((

Nem véletlenül szól úgy a közmondás, hogy a magyarok ketten 3 félét akarnak. A hajlam és hajlandóság az összefogásra úgy tűnik, nincs "gyárilag" belénk kódolva.

A vetélkedő rivalizálás sokkal inkább a vérünkben van "magyar virtusként".
Ugye ismerjük a "Két kicsi kecske" banális műdalocskát - igen kifejező példája ennek a mentalitásnak.



törölve írta...

Szilágyi Ákos: A demokrácia konszolidálhatatlansága (2011)
- részlet a cikkből
Az instabil demokrácia, majd a demokratikus rendszer és a jogállam felgöngyölítésének (és szinte ellenállás nélküli felgöngyölíthetőségének!) oka azonban korántsem csupán "a demokratikus játékszabályokat illető elitkonszenzus hiánya volt", sokkal inkább az, hogy a konszenzus megmaradt az elitek belügyének, vagyis a társadalom - a "poszt-államszocialista" társadalom - meghatározó rétegei, nagy csoportjai vagy osztályai kimaradtak a "konszenzuskeresésből" és "konszenzuskötésből", ennek következtében pedig a demokrácia zsákmányszerző, állami forrásokért marakodó pártok háborújának a terepévé és politikai eszközévé vált. Ezekben a mindinkább élet-halál harc jelleget öltő, dörgedelmes ideológiai szólamokkal, mesés ígéretekkel, lejárató kampányokkal, egymásra szórt fantáziadús rágalmakkal igazolt zsákmányszerző hatalmi játszmákban az ideologikusan kettészakított, de a közügyek intézéséből, a politizálás folyamatából ténylegesen kimaradt (kirekesztett avagy - ami ugyanaz - populista módon "bevont") társadalom csak a szavazatmaximálás szempontjából volt tényező. A keresztül-kasul korrumpálódott egy önzőbben, egyre mohóbban, egyre felelőtlenebbül viselkedő politikai osztály az állami források saját körben való újraelosztásával, a szavazók külső hitelekből megfinanszírozott megvesztegetésével - fokozatosan magához rontotta-korrumpálta a társadalmat is. Ez lett a magyar demokrácia végzete: a politikai osztály korrumpáltságát a populista erők úgy jelenítették meg a társadalom előtt, mint a rendszer - a liberális, azaz poliarchikus demokrácia - romlottságát, amivel szemben - mintha csak ők maguk nem is ennek a politikai osztálynak a részét alkotnák, hanem egyenest az égből ereszkedtek volna alá - a demokrácia történetében tiszta lapot, új lapot nyitó populista "tiszták" képviselik az "egyetlen megoldást", a katasztrófából kivezető utat, és ez a kivezető út a "korrupt demokrácia" forradalomnak nevezett "móresre tanítását", a demokratikus jogállamnak az autokrácia gatyájába rázását jelentette.

Zsuzsanna írta...

Szegény Pupu,de rossz most nekünk.

PuPu írta...

Nem mondhatnám, hogy rossz, inkább csak érdekes, - mint minden átmeneti állapot!
Rossz annak, aki szegény, akinek nincs munkája, aki még nem tudja, mivel fog télen fűteni - én panaszkodjak?
Meg rossz lehet ennek a bandának,. mert ők aztán teremtettek maguknak veszítenivalót rendesen...
:O)))