2015. július 3., péntek

GÖRÖG A NEHÉZ KŐ

Azt szeretik ismételgetni Nemzeti Ejakulátum és társai, hogy a 2010-es kormányváltáskor az államcsődtől mentették meg az országot, merthogy éppen olyan állapotban volt az ország, mint Görögország.
Hogy ez nem igaz, az egyetlen percig sem zavarta őket, ma is ezt mantrázzák, holott a helyzet alapvetően különbözött és különbözik ma is.
A pénzügyi-gazdasági világválságból - már amennyiben annak vége van - Magyarország megerősödve, remek kilátásokkal jött ki, köszönhetően a Gyurcsány-kormány rendkívül jó, de rendkívül rosszul kommunikált intézkedéseinek.
Nem én mondom, a korabeli gazdasági elemzők értékelték úgy, hogy Magyarország a válság nyertese lehet.


A két ország álságos összehasonlítása meg is hozta az eredményét, Kósa és Szijjártó hazug nyilatkozataikkal sikeresen bedöntötték a forintot, mely azóta sem tért magához.
Az attrakció előtt 273 forint volt az euró, másnap már 282 forint, így azok akiknek volt befektethető pénzük, irgalmatlan nagyot kaszáltak az árfolyam-emelkedésen, egy nap alatt euróként közel tíz forint nyereséget realizálhattak.
Kevés ember rendelkezett annyi pénzzel, hogy ezt a remek alkalmat ki tudta volna használni, talán azoknak volt annyi, akik a Fidesz lélegeztetőgépét üzemeltették a nyolc sovány tehén esztendei alatt, meg hát természetesen a helyzet előállítóinak.
Ők ma is remekül éltek a bennfentes kereskedés adta lehetőségekkel, és hogy ez ne jusson eszedbe, hát építtetnek veled egy százhetven kilométeres kerítést.
Jut eszembe, hogyér is adják ma a forintot?


Mindenesetre van hasonlóság a két ország között.
Elsősorban a politikai elitek hihetetlen felelőtlenségét tekintve.
Görögországban azt a hitet ültették el az emberekben, hogy a jólét - járandóság, hogy ők eldönthetik, hogy továbbra is a megszokott felelőtlenséggel élhetnek, adófizetés nélkül költhetnek orrba-szájba, hogy a felvett hiteleket soha nem kell visszafizetni, hogy nem kell az államháztartást rendbetenni.
Nálunk az államháztartást Gyurcsány és Bajnai rendbe tette, Orbánnak már csak arra kellett vigyáznia, hogy az elért eredményeket ne veszélyeztesse.
Vigyáz is rá.
Amit lop, azt a szegények rovására lopja, akik - most úgy tűnik - beletörődnek a megváltozhatatlanba.
Hiába a demokrácia olyan, mint a gyümölcs, míg éretlen, addig savanyú, fanyar és ízetlen...

Magyarországon a probléma a politikai elit korruptságában keresendő - tisztelet a kevés számú , tisztességes kivételnek.
Ez tette tönkre az államot, ez tette tönkre a baloldalt, a szakszervezeteket,  a politikusokat, a pártokat, ez juttatta hatalomra a - tévesen - a jobboldallal azonosított szervezett bűnözést.

Ennyi a hasonlóság, meg még talán az, hogy a politikusok az  utolsó pillanatig bíznak abban, hogy azok, akiknek a kegyelméből még egyáltalán működik az országuk, a végtelenségig tolerálni fogják a bunkó nagypofájúságot, a közös célok látványos negligálását.
Tanulságos, hogy Görögország három nap alatt jutott a szakadék szélére, a bankautomaták napi hatvan eurót adhatnak ki, a nyaralók üzemanyag híján sorra adják vissza bérelt autóikat, az utcákon áll a bál.

Más okból, más forgatókönyv szerint de ez vár ránk is.
Eljön az a pont, amikor a mi pávánk nem tud már olyat lépni, hogy ne taposson az Unió tyúkszemére, és akkor nálunk is életbe léphet a görög modell - akkor pedig a mi kis harcimarcink akkorát fog szívni, hogy behorpad Juncker homloka.
Titkon érzi is ezt a politikai elit, Lázár nem véletlenül adja elő fékezett habzású násztáncát, készül az utódlásra.Persze az is lehet, hogy Orbán készíti elő a terepet a koronázásához, pedig jobb lenne, ha elhúzna, mint a vadludak, nem várná meg, míg a nép eldurvul.
A románokra mondták, hogy a puliszka nem robban - aztán egyszer mégiscsak, ugye.
Mi mindig hepciáskodtunk, de aztán mindig hanyatt vágtuk magunkat a hatalomnak.
Azért voltak két-három napos fellángolások...
Hátha nem haltak ki a tradíciók...


:O)))

6 megjegyzés:

panelproli írta...

Milyen tradiciókra gondolsz PuPu?

hello írta...

PuPu, egyszer korábban fejtegetted, történelmi példákkal alátámasztva, hogy amikor nálunk robbant ki az elégedetlenség a normál szájtépéstől eltérő, radikális módon, annak a vége mindig az lett, hogy a magyar nép lázadó része húzta a rövidebbet.

És ha belegondolok, hogy ezek után a Jobbik készülődik... :-((

Szóval ilyen alapon nem tudom, miben reménykedjünk.
Tudom, ez nem valami hősies attitűd, de én max. abban, hogy amíg élek, nem következik be egy újabb tragikus végkifejletű robbanás.

Attila írta...

Üdvözletem!

Annyit tennék hozzá, hogy a devizahiteleseket is Orbánék küldték szopóágra. A forint sohasem nyerte vissza a 2014. májusi erejét. Ez viszont fel sem tűnik nekik, pedig a szemérmetlen ocsításnak köszönhetik a bukót. Aki akarja megtekintheti az MNB honlapján található árfolyamokat, akár napi vagy több évi bontásban.

Attila írta...

Üdv!

Most látom, hogy elírtam a dátumot. Nem 2014, hanem 2010! Ugyanez a lehetőség a portfolio.hu oldalon is megtalálható.

Levanszarva Mégaszaris írta...

A krumplileves nem robban!
Itt lökik a hülye rizsát a nyakas, rebellis szittyamagor lelkületről, hát egy lófaszt! Itt mindig akkor volt valami kis hadonászás amikor _ENYHÜLT_ a szorítás, és A Mi Sohanemhazudó Sasmadarunk lehet hülye, lehet nagyon debil, de ezt tudja, és 2020-ig mindig fog egy kicsit csavarni a présen, aztán irány valamelyik karibi adóparadicsom, sleppestül. És itt hagynak pár átlagosnál hülyébb nyaloncot, hogy ne árválkodjanak azok a szép új lámpavasak.

oxenos írta...


Nincs mit hozzátenni. Görögország évtizedes távlatban elcseszett gazdaságpolitikája ellenére azért tarthatta fenn a nagyon nem megalapozott életszínvonalat, mert az Únió - valószínűleg megalapozatlanul, illetve a kockázatot nem felmérve - hitelezte. Ciprasz öt hónapja pusztán azt ígérve nyert, hogy ez így folytatódik. Az meg, hogy népszavazást írt ki, nem a demokrácia, hanem a felelősség alóli kibújás jele.....Ez nem válságkezelő program. Az pedig, hogy németország meg Fr. ország bekeményített, annak sztem két oka van: egy: ők a fő hitelezők és nem akarnak még nagyobbat bukni. Kettő: Nagy-Britanniától Sp. országon át, még kis hazánk is feszegeti az Únió kereteit, e keretek egy jövőbeni egyesült Európa poltikai keretei, amelyek csak úgy érhetők el, hogy szembeszegülnek a kiugrási törekvésekkel, főleg, ha - mint kis hazánk is - amíg lehet, pumpolják és bomlasztják...márpedig a konvergenciára törekvés, //tudva, hogy bizony érezhetnek lelkifurdalást a fő finanszírozók, de ez nem mostani téma// egy akár üzletnek is tekinthető alkut tételez fel: én finanszírozlak, te pedig olyan társadalmi és gazdasági irány felé törsz, hogy közelítsed népedet a mi szerencsésebb népeinkhez. NEM itteni téma, de jeleznmém, hogy az, hogy Európa - mondjuk - kétsebességű, abban évszázados felelőssége van azoknak az országoknak is, amelyek ma a nagyobb sebességet élvezik. E felelősség mibenlétének kielemzése is lehetne téma, pl. a BÉK-ben...