2010. május 28., péntek

ÉN, A PLEBS...

Hamarosan kongresszust tart a Magyar Szocialista Párt.
Mint baloldalit kiráz a hideg ha eszembe jut - már előre félek attól, ami várható.
A kicsinyes vádaskodásoktól, a személyeskedésig menő terméketlen vitáktól, a platformoknak nevezett klikkek egymás elleni acsarkodásaitól, - attól, hogy még tovább romboljuk az MSZP amúgy is megroggyant imázsát.
Vannak erre utaló előjelek, egyes párton belüli hangadók már bejelentkeztek különféle pozíciókra, az elnökség túlnyomó többsége meg sunyít, - vihar előtti csend van a vezetésben.
Csak a parlamenti munka mutatja meg a törésvonalakat, a konkrét ügyekben leadott szavazatokból lehet lemérni, hogy ki kivel tart, illetve milyen táborok alakultak ki a vezetésen belül, de ez sem fest valami jó képet rólunk, - mindenesetre az egység és összefogás képét semmiképpen.
Eléggé szánalmas állapotban van a pártunk, egy rossz lépés és a megsemmisülés fenyegeti, és jóllehet tudjuk, hogy egyszer lesz majd helyette új baloldali párt, de ezzel gyakorlatilag minimum egy évtizedre magunk tesszük le a fegyvert az egyre virulensebb és egyre agresszívebb szélsőjobb előtt.
Nem ezt érdemli tőlünk ez az ország, nem ezt érdemlik azok a választók, akik ebben a nehéz helyzetben is kitartottak a baloldal mellett.
És kérem lehet ellenfeleinket befogott orral szemlélni, meg bölcsen bólogatva differenciálgatni, de a tény attól még tény marad: ebben az országban nem csak a Jobbik a szélsőséges párt, hanem a magát folyvást középre pozicionálni igyekvő Fidesz is autokrata, vezérelvű, múltbaforduló,  nacionalista, soviniszta, e tulajdonságait tagadó de megnyilatkozásaiban rasszista jegyeket hordozó párt.
Márpedig még egy nyíltan neonyilas párt is jobb, mint egy olyan, amelyik álcázza valódi jellegét és szándékait tekintve megtéveszti a választókat.
Ez utóbbi  olyan, mint amikor kiteszik a táblát a vonat oldalára, hogy az uticél Brüsszel, de az utasok egy idő után döbbenten észlelhetik, hogy Minszkben vannak...
Amikor azzal tréfélkozom, hogy két jobboldali pártunk van: a Jobbik meg a Rosszabbik, nem teljesen viccnek szánom, - jobb ha tudjuk, kikkel állunk szemben.
Mi, a Szocialista Párt választói,  tagsága, és szimpatizánsai jelenleg csak állunk és bámulunk, mint borjú az új kapu előtt,  - várjuk azt, hogy végre döntsük már el az eldöntendőket, hogy aztán megint tudjunk dolgozni a baloldali eszményekért, a családunkért, az országért, mint tesszük ezt évek, sokunk évtizedek óta.
Nem vagyok felhatalmazva rá, hogy a baloldal nevében nyilatkozzak, ezért azt írom le, hogy én, a baloldali választópolgár mit várok ettől a kongresszustól:
  • Várom azt, hogy jelölje meg konkrétan azokat az okokat, melyek ebbe a helyzetbe juttatták a baloldalt.
    Ezt ne többkötetes tanulmányban tegye, hanem röviden, tömören, pontokba szedve, hogy az is megérthesse, aki nem végzett egyetemet, de még a nyolc általánost sem.
    Jelölje meg hibáinkat, de ne feledkezzen meg a politikai ellenfélről sem, fogalmazzon bátran és keményen, mert a pipogyaság visszaüt.
  • Azt is várom, hogy a kongresszus értékelje a kialakult helyzetet a fenti elvek szerint, mondja el konkrétan, hogy mit várhatunk a következő négy évtől, mi fogja nehezíteni és mi könnyítheti esetleg a munkánkat.
  • Jelölje meg a társadalomnak azt a szegmensét, amelynek érdekében dolgozni kívánunk, ezt a társadalmi csoportot szabja meglehetősen bőre, de ez esetben is konkrétan határozza meg, hogy kikről van szó.
    Ez egyben útmutatást adhat arra is, hogy kiket kell megnyernünk a következő években.
  • Határozza meg, hogy milyen szervezeti keretekben milyen elvek szerint fogunk dolgozni a következő években, ehhez képest alakítsa át a jelenlegi pártstrukturát.
  • Pontosítsa a különféle testületek, a platformok és egyéb csoportosulások jogait és kötelezettségeit, a belső viták rendjét és a döntéseket követő mindenkire egységesen kötelező magatartási szabályokat.
  • Határozza meg tömören, hogy milyen országot szeretnénk felépíteni, milyen a viszonyunk a társadalom különböző rétegeihez, kiket és milyen eszméket tekintünk politikai szövetségeseinknek, ellenfeleinknek, mely elvek képviselőivel látjuk az együttműködés lehetőségét és mely elveket utasítunk el kategorikusan.
    Fejtse ki véleményét a liberális elvek párton belüli szerepével kapcsolatban is.
  • Foglaljon a kongresszus állást a rasszizmussal, antiszemitizmussal és ezen elvek képviselőivel  kapcsolatban, - határozzon meg az ellenzéki pozícióban elérendő célokat e területen.
    Konkrétan és mellébeszélés nélkül foglaljon állást a cigánysággal kapcsolatban.
  • Nyilvánítsa ki a párt álláspontját múltunkkal kapcsolatban, foglaljon állást Trianonnal, a Horthy-rendszerrel, a Szálasi és a Rákosi uralommal kapcsolatban ,  tisztán és egyértelműen rögzítse viszonyát  Nagy Imréhez, KádárJánoshoz és a nevével fémjelzett rendszerhez.
    Ennek során legyen tekintettel az idősebb generációk ezzel kapcsolatos érzékenységére, de ne keltsen illúziókat sem bennük.

  • Rögzítse álláspontját az elmúlt nyolc év társadalmi és gazdasági folyamataival kapcsolatban, bátran és konkrétan merjen hivatkozni az elért eredményekre, és még véletlenül se visszhangozza a Fidesz ezzel kapcsolatos hazug és félrevezető lózungjait.
  • Határozza meg a párt álláspontját a környező országokban élő honfitársainkkal kapcsolatban, fejtse ki véleményét a területi autonomia, az állampolgársághoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek tekintetében, rögzítse elveit és szándékait a környező országokkal való kapcsolatok tekintetében.
  • Foglaljon állást az Európai Unió és hazánk viszonya tekintetében, adjon egy rövid értékelést a belépésünk óta eltelt időszakról, fejtse ki álláspontját az Unió jövőjével és az € bevezetésével kapcsolatban.
  • Fogalmazza meg elvárásait a párt fiatalok között végzendő munkájával kapcsolatban, - ha kell, akár hozzon létre új ifjúsági szervezetet is.
  • Tisztázza álláspontját a médiával kapcsolatban és határozza meg a feladatokat egy ütőképesebb politikai marketing kialakítása érdekében.
  • Rögzítse, hogy a személyi kérdések eldöntése során csak olyan ember kerülhet funkcióba, aki a kongresszuson rögzített elveket nyilvánosan nyilatkozva elfogadja, aki ezek szellemében és előírásait követve hajlandó dolgozni abban a pozícióban, melyre a tagság alkalmasnak ítélte.
Meggyőződésem, hogy már maga az, hogy megfogalmazzuk a fentieket, javítani fogja a helyzetünket, - tisztáz és egyértelműsít.
És ha lehetséges, ez a határozat ne legyen sokkal hosszabb, mint ez az iromány, - ha okosabb és szaxerűbb is lesz, amit nem kétlek, akkor még az is lehet, hogy hatékony lesz...
:O)))

13 megjegyzés:

charly írta...

Hát öregem! Amit dolgoztál csak az óta amióta a kapcsolaton megjelent az első blogod, minden tiszteletet megérdemel.
A jelenlegi posztod olyannyira alapos, hogy a címzetteknek már csak ki kell tölteni a tesztet. Gratulálok az eddigi, ( kapcsolaton is megjelent) blogjaidhoz A többi olvasásához még csak most kezdek.
Charly.

charly írta...

Hát öregem! Amit dolgoztál csak az óta amióta a kapcsolaton megjelent az első blogod, minden tiszteletet megérdemel.
A jelenlegi posztod olyannyira alapos, hogy a címzetteknek már csak ki kell tölteni a tesztet. Gratulálok az eddigi, ( kapcsolaton is megjelent) blogjaidhoz A többi olvasásához még csak most kezdek.

Névtelen írta...

PuPu,
a hideg engem is kiráz. Azért az nem semi, ahogyan kiderül, hogy amióta 2 max. 3 politikus (Horn, Kovács, GYF) háttérbe került/kiszállt, azóta nem tudnak felmutatni elfogadható politikusi kvalitást. No, ez az aggasztó. Továbbá semmilyen önálló politikai koncepciót.
Úgy tűnik, hogy mindig valakinek a hátamögött voltak csak ők "politikusok". Hogyan várható el komoly elméleti-gondolati munka a gárdától, ebben a nehéz szakaszban. Ilyenből HGY kvalitás ki tudott jönni, de a jelenlegi jelölt kizárva, a súgók is gyengék.
A teljes struktúra átalakítást az vezényelje le, aki fizetett káder? Nonszensz. Ezért kellene független, tapasztalt vezető erre az átmeneti feladatra, akár Kovács L. Legalább látott 1-2 varjút a karón....
Szerintem...
Törzsolvasód
P.S. Az ösződi szivárogtatás tisztázása nem megúszható, mégha arra vár is valaki, hogy majd önként meggyónja...

PuPu írta...

"Hát öregem..."
Kedves charly, köszönöm az elismerő szavakat, jó dolog az, ha tetszik amit ír a dolgozó...
Ha hülyeségeket kezdenék írni, azért figyelmeztess!
:O))))

PuPu írta...

"...a hideg engem is kiráz..."
Nem egyszrű dolog karizmatikus politikusnak lenni, van aki ezen erőlködik ugyan és nem hiszi el, hogy ez adottság.
Kovács László átmeneti megoldás lenne, de milyen átmenetre?
Ezért kellene első kanyarban megalkotni valamit, ami olyami, mint a német szociáldemokratáknak volt a bad-godesbergi program.
Nem tartalmát tekintve, hanem a célját elsősorban, - hogy tiszta képe legyen mindenkinek, kik is akarunk lenni?
Álom, álom, édes álom...
pedig milyen szépen mutatna pl: velencefürdői program, vagy balatonfüredi program, - füddőhelyben mi is jók vagyunk...
:O)))))

charly írta...

No és mit szólnál az "Öszödi program"-hoz? :))

Névtelen írta...

"Eléggé szánalmas állapotban van a pártunk, egy rossz lépés és a megsemmisülés fenyegeti, és jóllehet tudjuk, hogy egyszer lesz majd helyette új baloldali párt, de ezzel gyakorlatilag minimum egy évtizedre magunk tesszük le a fegyvert az egyre virulensebb és egyre agresszívebb szélsőjobb előtt."
kb ez a lényege az irománynak, de szvsz ez az új párt nem az mszp romjaiból fog felépülni... lehet persze ezen rágódni, hogy milyen okok voltak, lehet persze fasiztázni a fideszt, sőt, lehet is harcolni a fasiszták ellen, (szép példája volt a nemzetbiztonsági bizottség jobbiknak adása, nagy gratula érte, látványos volt a töketlenkedés :D) de egy valami biztosan nem adott ehhez: hiteles mszp-s politikusok...hol vannak?

PuPu írta...

"No és mit szólnál az "Öszödi program"-hoz? :))"
Nekem tetszene, a tetejébe még aktuális is...
:O))))

PuPu írta...

"látványos volt a töketlenkedés..."
Sajnos igazad van, - de azért míg élünk - remélünk...
:O))))

Névtelen írta...

PuPu,
még annyit tennék hozzá: ha tömegesen látnám a pártkorifeusaitól és ilyen-olyan csinovnyikaitól a stílusodhoz és főként gondolataidhoz hasonló írások tömkelegét, no, akkor reménykednék.
De a fasorban sem.
Többet tettél eddig értük, mint az elnökség 98% zusammen. Legalább veled lehet beszélgetni,s n.b. van is miről.
Nem adnál órákat az uraknak-hölgyeknek?
Törzsolvasód

Zs írta...

Növényevő Társam!
Küldök egy csókot a fejed búbjára!
Én hat oldalt teljesség nélküli elemzést és javaslatot adtam át a röpiratra válaszolva,de
ez egy tömör ,jól összeszedett kívánságlista.

Névtelen írta...

PuPu,
nyilván észreveszed a Galamuson Mihancsik riportját Kósáné Kovács Magdával. Nagyon tartalmas riport, pont azt adja, amit itt hiányoltam egyik hozzászólásomban.
Sok-sok poszttal ezelőtt említettem, hogy nekem ő a bölcs, okos nőpolitikus. Messze veri a mostani fiatalok gárdáját, sajnálom, hogy nincs meghatározó szerepe, nagyon.
(Bár ez nem függ össze alapjában ezzel a bloggal, de talán mégis...)
Törzsolvasód

PuPu írta...

Kósáné Kovács Magda.
A kedvencem, és azt gondolom, hogy bár már nem mai csirke, de még mindíg kenterbe verné bármelyik mai fideszes politikust, - kár, hogy nem használta jobban pártja.
Egy időben még miniszterelnök-jelöltnek is el tudtam volna képzelni.
És van egy roppant csinos lánya...
:O))))