2010. május 14., péntek

SZÉKELY HIMNUSZ...

Eljött hát a nagy nap, megalakult az új Országgyűlés.
Mindahányunk érdekében kívánjunk neki jó és sikeres munkát, vigye előre az ország fejlődését, hozzon olyan törvényeket, melyek érettebbé és európaibbá teszik a Köztársaságot.
Terrmészetesen nem úszom én sem örömmámorban, mert a választásokon a választók megvonták a magyar baloldaltól a bizalmat, ezzel előírták a feladatainkat is a következő négy évre.
Amellett, hogy le kell vonnunk a tanulságokat ebből a szomorú helyzetből, frakciónknak a leendő kormány konstruktív de kemény és következetes ellenzékének kell lenni, folyamatosan és azonnal rá kell mutatnia a hibásnak vélt döntésekre, fel kell vázolnia azok alternatíváit és ha neadjisten a demokrácia ellen intézett bármilyen támadást tapasztalunk, akkor lehetőségeinkeet feelhasználva mozgósítani kell a társadalmat is.
Nem lesz könnyű feladat, a megszokotthoz képest minifrakcióval, ehhez mért érdekérvényesítő képességgel, kevés pénzzel, saját soraink rendezésének terhével a nyakunkban.
És tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak a kormányon kell rajtatartanunk a szemünket, hanem a többi ellenzéki párton is, hiszen az eddigiekhez képest egészen új helyzet alakult ki, - megjelent a magyar parlamentben egy echte nyilas párt, a Jobbik.
Percnyi kétségünk ne legyen, hogy ez a párt csak akkor lesz ellenzékben, ha a Fidesz nem szolgálja ki molyette ideológiáját, nem asszisztál sovinizmusához és nem tűri el, nem támogatja suttyomban jólfejlett rasszizmusát.
És nem lesz szövetségesünk a LMP sem, - ez a párt - meggyőződésem - a Fidesz trójai falova, amelyet azért hoztak létre, hogy a kiábrándult szabaddemokrata szavazókat arcvesztésük nélkül betereljék a közös akolba.
Összejött.
Az Országgyűlés alakuló ülésszaka azt hozta, amit vártunk, Sólyom szokás szerint összetévesztette magát az Istennel, ítélt eleveneket és holtakat, pont úgy fejezte ki a nemzet egységét, mint szokta.
Elhangzottak a beszédek, különösebb meglepetést nem okoztak, Orbán szerint mindent le fognak győzni - ez sem meglepetés, - Orbán felfogása szerint a politika  permanens harc, ő pedig maga Lüke Skywalker vagy Johnny Walker, vagy kicsoda is...
Vona megmutatta mellénykéjét, ebből persze komoly médiaesemény támadt, minden adó és portál ezzel van tele.
Ez aztán szépen el is fedte a tényt, hogy nem a lajbi a botrány, hanem aki benne van és ahol benne van.
Talán egy érdemi változás történt: a Jobbik megkapta a Költségvetési Bizottság vezetését, a szocialisták meg a Nemzetbiztonsági Bizottságét.
Mielőtt még örülni kezdenénk, várjuk meg, míg kiderül, hogy az új intézkedéseknek megfelelően a Külügy alá tartozó hírszerzés és a HM alá tartozó katonai hírszerzés nem tartoziik a Bizottság hatáskörébe, ellenben beszélgethetnek az UD Zrt. valamelyik reaktivált vezetőjével naphosszat olyan aktualitásokról, mint hogy dolgozik e a Nemzetbiztonsági Hivatal Dávid Ibolyára...
Szóval business as usual, aztán a végén elénekeltük a Székely Hímnuszt.
Nincs énnekem ezzel a dallal semmi bajom, szép, szívet melengető, érzelemdús szerzemény, ha tudatmódosult állapotba kerültem, magam is nemegyszer abszolváltam a Kádár rendszer elnyomatásának setét éveiben párttiotkár haverjaim kíséretével, node mégis...
Hatékony testület az, amelyik megalakulásával egyidejűleg ismét össze tudja kovácsolni a Kisantantot, - márpedig a legjobb úton haladunk errefelé.
Ugye a szlovákok már le vannak tudva, a románokon ma dolgoztak újsütetű honatyáink az ülés befejeztével, már csak egy kis "kutya Szerbia" hiányzik és együtt is a csapat.
Félelmetes ez a felelőtlenség, pedig ha tükőrbe néznek, akkor igen könnyen elképzelhetik, hogy mi lesz ezekre a dolgokra Románia és Szlovákia hozzájuk hasonló idiótáinak reakciója.
Természetesen ők nem kockáztatnak semmit, -  ha majd a folyamat végén valamelyik mai Sütő András szemét ismét kiverik a kapára-kaszára kapott román soviniszták, akkor legfeljebb széttárják a karjukat és sajnálkoznak.
És ha jönnek a cigányok, akkor nem egészen biztos, hogy most is teljesen ugyanazt fogják skandálni, mint tették Marosvásárhelyen: "Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!" - lehet, hogy ez a jelentéktelen "ne" szócska hiányozni fog.
Sajnos a szocialista frakcióban sem mindenki ismerte fel ennek a szerencsétlen dalárdának a veszélyességét -
Gyurcsány kivonult, a frakció nagy politikai érzékkel rendelkező többsége meg bent maradt.
Gyurcsány cselekedett helyesen.
Tényleg jobb lenne, ha a frakció tagjai visszaadnák pártjuknak a mandátumukat.
Tagjai vagyunk az Uniónak, mindenki ott él, tanul, dolgozik, vállalkozik  ahol akar - csak rajtunk múlik, hogy mivel töltjük ki a ma még sok esetben üres kereteket.
Ezen kellene dolgozni, a határokon túlnyúló együttműködésen, a kulturális sokszínűség értékeinek felmutatásán, a gyepes nacionalista dumák eltakarításán, taknyosra sírt kesergéseink befejezésén, európaiságunk megteremtésén.
Volna dolgunk elég.
De mi inkább dalolászunk...
:O)))

* A kép címe: Látott már Sólyom mellényt, nem is egyet...

4 megjegyzés:

Macskafogó írta...

Zöldség, amit az LMP-ről írsz. AZ LMP-t nem hozta létre senki, önálló személyiség, zöldpárt, nem a Fidesz falova. Értelmes dolgokban a baloldal mellé fog állni, ha az egyezik az elveivel. Szövetségesként valóban nem kell számolni vele, mert nem lesz hajlandó a csatlós szerepét eljátsazni senkivel, mint azt az Szdsz tette.

PuPu írta...

Ugyan már...
Mitől zöldpárt ez?
Ez a párt eddig nem mondott semmit, azt is halkan mondta, a tettei meg egyértelműek.
Ahonnan a vezetői jöttek, az emblematikus jobboldali fészek - ők tojták nekünk a bánatos kerecsent is anno.
De lehet persze, hogy tévedek, - legyen neked igazad, habár nagyon meglepne, ha egy esetben is a baloldal mellé állnának.
De a remény hal meg utoljára, buzgón várom a csodát...
:O))))

Macskafogó írta...

Ha elolvasod a programját, talán rájössz, mitől zöldpárt. Mellesleg az Európai Zöldpárt megfigyelő, de hamarosan teljes jogú tagja. Talán ez is jelent valamit. Bizonyára nem figyeltél a a pátyi, sukorói, sávolyi ügyekre, a budapesti levegőtisztaságért indított akciójukra, a decemberi klímacsúcsra időzített Hősök terei akciójukra, stb. stb. Neked egyszerűbb mindezt negligálni, mintha nem is lenne.

Az apád fülét jöttek jobboldali fészkekből. A túloldalon meg libsizik-zsidózzák őket, most már el kellene dönteni,melyik az igaz. Én speciel 16 évig MSZP szavazó voltam, de az utóbbi években mutatott ámokfutással sikerült jobb belátásra téríteni. A vezetőik nagy többségében zöld vagy jogvédő szervezetekből jöttek, az igaz, hogy az MSZP alulreprezentált az LMP-ben. De például a salgótarjáni meg az egyik borsodi képviselőjelölt is volt MSZP-s volt. Szóval nem úgy van az, ahogy az előítélet diktálja.

Például első lépésként nem fogják az Orbán-féle nyilatkozatot aláírni, szerintem.

PuPu írta...

"Ha elolvasod a programját..."
Már megbocsáss, de a politika a te elképzeléseidnél lnyegesen piszkosabb, úgy látom.
Egy zöld programot kb. öt perc alatt lehet összeállítani, kb. olyannak kell lennie, mint Sandra Bullock filmjében a szépségverseny résztvevőinek bemutatkozása, - már csak a tietekből is az hiányzik, hogy "és harcolunk a világbékéért.
A pátyi, sukorói sávolyi ügyekre nagyon is figyeltem, de ezek - hadd ábrándítsalak ki - ne a környezetvédelem, hanem síma gazdasági érdekek mentén folytak, folynak, - egyik sem olyan ügy, amelyek körül a cirkuszt épeszű ember jóérzéssel támogathatna, -egyszerűen másoknak kell a terület vagy más érdekcsoportok nem akarják beengedni a spanyolokat a saját kis szemétdombjukra, - erről szól ez, nem a zöldségeidről.
Az meg, hogy a Hősök terén a benzingőzben ugrabugrál kétszáz belvárosi zsúrfiú néhány műszakadt bölcsészlány kíséretében - egyátalán nem győz meg semmiről.
A Védegylet meg szerintem szinte minden megnyilatkozásában jobboldali,az LMP meg ezidáig egyetlen baloldali ötletet sem talált támogatandónak, ezenkívül legfőképpen azzal van elfoglalva, hogy ne mondjon semmit a társadalom ügyeiről, mert az koptatja a szavazótábort.
Kivéve persze a világbéke ügyét.
Jobb lett volna, ha Johnny Walker helyett a bánáti bazsarzsát választjátok logonak, arról legalább mindenkinek eszébe juthatna Sólyom, aki az egyetlen, akit nektek köszönhetünk.
De megisméétlem: a lepény hal meg utoljára, - majd meglátjuk...
:O))))