2010. május 10., hétfő

MEGY EZ NEKÜNK, SZOKÁS SZERINT...

Mármint a káderpolitika.
Folyik a parlamenti tisztségek elosztása, meg kellett jelölnie a szocialista frakciónak, hogy kik  lesznek a frakcióvezető-helyettesek,  ki lesz a Parlament szocialista alelnöke és ki lesz a frakcióigazgató.
A némiképp összetöpörödött hegyek vajudtak s megszületett az eredmény: a két frakcióvezető-helyettes Szabó Vilmos és Puch László lesz.
Gondolom, a fiatalitás jegyében.
Szabó Vilmos 58 éves, rokonszenves tagja a frakciónak, külügyi területen dolgozott, - főként a határon túli magyarság ügyeivel foglalkozott és 2009-tőla Külügyminisztérium államtitkára volt.
Valószínűleg meg fog birkózni a frakciüóvezető-helyettesi feladatokkal is, és talán a frakción belüli egyetértés megteremtése terén kamatoztatni tudja majd diplomáciai tapasztalatait, - valószínűleg szüksége is lesz rájuk.
Ellenben itt van Puch László, akit ezzel a döntésével roppant kellemetlen helyzetbe hozott frakciója, - minden jóstehetség nélkül meg lehet jövendőlni, hogy igen rövid időn belül céltábla lesz belőle, lévén, hogy hosszú időn át ő töltötte be a Szocialista Párt pénztárosának ( leánykori nevén pénzcsinálójának) erkölcsileg és gyakorlatilag is bonyolult szerepét.
Államtitkárként is olyan területet sikerült kicsippentenie magának, amely problémahegyeket jelentett és jelent ma is, márpedig egy olyan tárcánál, amelyhez többek között a MÁV, a Volán vállalatok az autópálya-építések, a villamosenergia-szektor tartoztak, könnyen lehet találni támadási felületet.
Nem tudom, hogy ki volt az a nagy ész, aki személyét megálmodta, és nem tudom, hogy olyan dörzsölt és a túlélőképességüket már ezerszer igazolt politikusok mint pl. Lendvai és Szekeres hogy engedhették meg a jelölését, ha már neki magának nem volt annyi önmérséklete, hogy felül tudott volna emelkedni hiúságán.
A szürke eminenciásoknak általában addig van sikerük, ameddig szürkék maradnak, ha reflektorfénybe kerülnek ritkán van sikerélményük, - szerintem neki sem lesz.
Ellenben anélkül, hogy bármit is tenne, kárt okoz a pártnak, - teljesen feleslegesen támadási felületet kínál ellenfeleinknek.
Olyan szinte, mint a hajdani szovjet filmekben a pozitív hős, az utolsó töltényét ellőtt vöröskatona, aki a fehérgárdistákkal szemben felállva feltépi mellén a matrózblúzt és bátran odakiáltja: ide lőjetek!
Ne reménykedjen, - lőni fognak.
És ez nem Puch érdemeinek vagy képességeinek kétségbevonása, ez egyszerű taktikai kérdés, - ha páros műkorcsolyában versenyzek és amúgy is gondjaim vannak a pályával meg az erőnlétemmel, - konkrétan alig vonszolom magam, - akkor nem választom páromnak Lang Györgyit, bármennyire szeretem is egyébként.
Mellesleg Puch is 57 éves, marha jól fog mutatni a két friss tisztségviselő, mint az MSZP megújulásának emblematikus figurái...
A parlamenti alelnöki poszt nem a csillogás és az egyéni bravúrok világa, ellenben kell hozzá némi diplomáciai érzék és rutinos tárgyalóképesség, - hát majd meglátjuk, hogy ez utóbbi követelményeknek Újhelyi eleget tud e tenni, - attól tartanunk eddigi tevékenysége ismeretében nemigen kell, hogy csillogni fog, ő az a fiatal politikus, akinek sikerült már harmincéves korában is ötvenet mutatni, nincs is baja az öregekkel.
És hát, ugye a Zuschlag-ügyben őt is megtalálták és bár semmit enm tudtak rákenni, de igen könnyen feleleveníthetik a kabátlopási ügyet, melybe belekeverték.
Összefoglalva a dolgot megállapíthatjuk, hogy káderpolitikánk újabb magaslatokra hágott.
A lányom szokta mondani, ( valószínűleg ő is hallotta valahol ) hogy az elhülyülés első biztos jele, ha mindent ugyanúgy csinálsz mint eddig és csodálkozol, ha az eredmény ugyanaz lesz, mint eddig volt...

***********************************************************************************************************
Meghalt szegény Toller László, hadd emlékezzek itt is néhány sorral a rendszerváltás utáni idők egyik legmarkánsabb politikai figurájára, és hadd emlékeztessem azokat, akik a Fidesztől bármit is várnak, hogy politikusaik milyen kisszerűen és gusztustalanul viselkedtek vele és családjával szemben szörnyű balesete után.
Nyugodjon békében...
:O(((

Nincsenek megjegyzések: