2010. május 13., csütörtök

SZLOVÁK FIGYELMEZTETÉS...

Konzultációra hazarendelték a szlovák nagykövetet.
A diplomáciában ez azért nem egészen ugyanazt jelenti, mint mikor a magánember Mariska Totova hazaugrik Dunaszerdahelyre egy sztrapacskára.
A diplomácia nyelvén ez meglehetősen komoly figyelmeztetés a fogadó ország kormányának, hogy valami olyasmi történik éppen, ami árnyékba borítja a két ország viszonyát és tessék szíves lenni ezt  a dolgot megfontolni, még mielőtt komolyabb következményei lennének.
Szlovák barátaink természetesen meg is mondták, hogy az állampolgársággal kapcsolatos tervezett magyar intézkedések azok, melyek kiverték a biztosítékot Pozsonyban, és ha ezek bevezetésére sor kerül, akkor az nem marad válasz nélkül.
Arra is vissza fog ütni a dolog, aki kérelmezi a magyar állampolgárságot, jelezték.
Ami azt illeti, ebben a játszmában szinte minden adú és minden ász a szlovákok kezében van, mi ezzel az egy tökfilkónkkal nemigen ugrálhatnánk, de mégis ezt tesszük.
Igaz, majd  nagyon lehet sopánkodni, ha véletlen Pozsony elrendeli, hogy kettős állampolgár nem tölthet be állami tisztséget vagy nem lehet közalkalmazott, esetleg nem választhat és nemlesz választható, de egy szélsőséges esetben még az is elképzelhető, hogy a "tiszta" szlovák állampolgárság még az ösztöndíjak vagy a szociális támogatások elbírálásánál is szempont lehet.
Jobb lett volna előre egyeztetni és megegyezni önálló államiságukra oly büszke szomszédainkkal, és nem kellene kitenni az ott élő magyarokat semmiféle atrocitásnak.
A második világháború utáni évek lakosságcseréinek vagy a svábok kitelepítésének tapasztalatai úgy látszik nem kapcsolják be a riasztócsengőt a jobboldali magyar politikusoknál, azt csinálják, ami itthon már beváltnak tünik: erőből akarják lenyomni a szlovákok torkán elképzelésüket.
Pedig tanulhattak volna Bős-Nagymaros ügyéből, ahol a sok agyament jobboldali a hőzöngéseivel mérhetetlen károkat okozott úgy anyagi mint erkölcsi értelemben, - emellett rajtunk röhögött a környék összes nacionalistája, - megszívtuk, mint a torkosborz. 
Most éppen a második menetre készülünk.
És még vége sincs a dolognak, mert az ukránok sem fogják ezt a békát szó nélkül lenyelni, lesz itt még ebből cirkusz jókedvvel-bőséggel...
A Fidesznek egyébként is erőssége a külpolitika, legalább olyan sikerágazatuk, mint a szocialistáknak a kommunikáció.
Híresen jó kapcsolatokat tudtak kialakítani az Egyesült Államokkal és Oroszországgal, emlékezzünk csak vissza az egymást követő amerikai elnökök sorára, akik kezüket-lábukat törték azért, hogy Orbánt fogadhassák, de az embernek komoly röhögőgörcse támad akkor is, mikor eszébe jut a legutóbbi eset, mikor Putyin szopatta a Nagy Államférfit, napokig lebegtetve annak igazolását, hogy találkoztak e egyátalán...
Az a benyomásom, hogy a végén már nem ingyen tett annyi engedményt Putyin, hogy egy rövid beszélgetést visszaigazolt, de előtte azért vacsorázott még egy jót a Gyurcsány-családdal.
A Fidesz legendás kormányzása alatt a diplomáciai sikert Torgyán turnéi jelentették, - vidámságot hoztak az ország életébe.
Orbánra viszont a kutya sem volt kíváncsi, egyetlen európai kormány vagy államfő sem állt vele szóba, legfrenetikusabb sikere a marokkói királlyal folytatott találkozója volt, - nagy kár, hogy annak a végén is kiderült, hogy az Ember, Aki Soha Nem Hazudott tulajdonképpen a magyar jogász-fociválogatottban játszott egy helyi tornán.
Pedig a külpolitikai érzékre igen nagy szükség lenne mostanában, így az IMF tárgyalások idején, meg a magyar uniós elnökség előtt.
Nem egy jó ómen úgy kezdeni ezt a próbatételt, hogy megterheljük hülye konfliktusokkal meg semmire sem jó handabandázásokkal.
Mert azt azért szögezzük le bátran, hogy ez az állampolgárosdi jelen állapotában műbalhé.
Az Unióban egyébként is szabadon vándorolhat a tőke, a munkaerő, az állampolgár, szabad az iskolaválasztás, - ehhez nem kell sehol állampolgárság.
Az egészségügyi ellátáshoz járulékfizetés kell, csakúgy, mint a nyugdíjjogosultsághoz, - jószerivel csak akkor van ennek jelentősége, ha valaki át akar települni, amennyiben hamarabb bírálják el a kérelmét, mint a bangladeshi bevándorlónak..
De miért akarna, ha otthon is jól megvan, ha meg nem, akkor miért hozzánk jönne,ha mehet Angliába vagy Írországba is.
Szóval, érdekes lesz ez a történet, szemléljük csendes reménykedéssel, hogy nagyobb baj nem lesz belőle.
Tulajdonképpen sajnálom Martonyit, aki egy európai figura, képességei értelmes dogok keresztülvitelére is alkalmassá teszik, erre tessék: hülyeségekhez kell asszisztálnia.
Haladunk Európa felé, fehér lovon, nyergünk alatt a rántottszeletekkel...
:O))))

* A kép Orbán diplomáciai újítása, az un. corridor-running meeting illusztrációja, - az az ismeretlen nő a Vezér mellett valami Merklin vagy Merkel vagy hogyishíjják...

Nincsenek megjegyzések: