2012. december 22., szombat

REZSI A FA ALATT


Itt a karácsony, ennek alkalmából Szeretett Vezetőnk úgy érezte, hogy kell a karácsonyfa alá valami becses ajándékot tenni a nemzet gyengeelméjű tagjainak és a gazdagoknak is, ezért hát becsomagolt egy időzített bombát csokimázzal bevonva, hadd nyalogassa róla a csokit a szerencsétlenje, míg csak a sunyin ketyegő jószág fel nem robban.
Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára.
Szeretem ezeket a rendeleteket, mert olyan területen csinálnak ismét káoszt, melyen egyszer már a szocialisták - vért izzadva és elkönyvelve a belőle fakadó politikai veszteséget - rendet tettek.
Ezennel hát döngő léptekkel visszamasíroztunk a „lassan mondom, hogy Orbán Viktor is értse: nem lesz gázáremelés” korába, jóllehet bármennyire is szépen, tagoltan artikulálta anno a mondatot Lendvai Ildikó, mégis lett - igaz, csak valamivel később.
Drágán fizettünk azért, hogy megtanulhassuk: az energia-árak eltérítése a világpiaci áraktól hosszabb távon elképzelhetetlen, emellett rohadt kártékony dolog is.
Persze a Mi Büszkeségünk számára nem lehetetlen semmi, csak pattint egyet az ujjával, és hipp-hopp: nemzetünk virágba borul, az ő feje felett pedig elkezd fényleni a glória, még sokkal fényesebben, mint eddig, ami nem is csoda, hiszen a dicsfény üzemeltetéséhez igénybevett energia ára is csökken tíz százalékkal.
Azt mondja a Tündökletes azzal a pici szájával melyet Girosznak hívunk mindközönségesen, hogy  a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át.
Na, addig álljon féllábon, és ne vegyen közben levegőt…
Hozzátette azt is, hogy a szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan húszszázalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már 3,5-szer megtérült nekik.
Hogy azóta mennyit fektettek be nálunk, azt elfelejtette mondani.
A duma marha jól hangzik, csak engem az ilyen odalökött számok hallatán mindig kiver a víz, merthogy nemigen derül ebből ki pontosan, hogy ez a húsz százalék minek a húsz százaléka, adózás előtt vagy adózás után ennyi, másrészt meg, hogy ez akkor most sok vagy kevés, viszonyítva a nemzetközi példákhoz.
Az se nagyon tetszik, hogy a kormány a szociális kérdéseket nem az adózás vagy a szociális ellátórendszer keretében kívánja rendezni, hanem a fogyasztói árak szabályozásával véli elérni a kívánt célt.
Ne legyen már minden hónapban dühös Anikó és ne hajtogassa a számla láttán, hogy ez rablás – akasztott ember házában nem illik kötelet, rablóéknál nem illik rablást emlegetni!
Volt itt egyszer egy vezetője ennek az országnak, aki egyszer azt találta mondani, hogy mindent a nevén kell nevezni, a kromplileves legyen kromplileves, elvtársak – és ezt nagyon jól mondta, még akkor is, ha még az ÉS főszerkesztője sem értette meg a mondatocska tartalmát, pedighát neki sokkal több esze van, mint a magyar gazdaság aktuális irányítóinak.
A szociális problémákat ugyanis az e célra szolgáló intézményrendszeren belül illene kezelni, a fogyasztói árakat meg ettől teljesen függetlenül, a beszerzési árak függvényében.
Hogy a Mi Szemünkfénye soknak tartja az éves húsz százalékos nyereséget, az magánvéleménye kellene, hogy maradjon, az viszont mindannyiunk ügye, hogy ha valaminek az ára elszakad a világpiaci áraktól, akkor az előbb-utóbb ránk fog visszaütni, és ez a visszaütés lehet akár kiütés is egy szerencsétlenebb esetben.
Emellett az energiaárak miatt  nagy szemforgatással előadott aggodalom ezen remek megoldása már megint valahogy úgy sikerült, hogy a gazdagok nyernek rajta.
Ha Évike néninek van egy kis villany és még kisebb gázszámlácskája a faluszéli házikóban – legyen, mondjuk ötezer forint a villany-gáz havonta, - akkor az kap ajándékba évente hatezer forintot.
Ebből elvisz vagy négyezret az infláció, egyet majd a gáz fűtőértékének csökkenése, kettőt meg az újonnan bevezetésre kerülő mérőhitelesítési, kapcsolóbillegetészeti, gáztekerészeti vagy valami más névre elkeresztelt új költség
Már, ha a tíz százalék tíz százalék lesz, mert azt nem olvastam, hogy ez a tíz százalék a számla bruttó végösszegéből kerül elengedésre, az majd csak januárban derül ki, de addigra már hálás népünk karácsonyfáját felékesítettük az energia-áremelés szaloncukorkájával, az esetleges csalódást meg majd januárban lekommunikáljuk, ugye.
Gírosz pofáján a bőrért meg nem kár, telik a hálapénzéből akár még a feje kicserélésére is - a mostani úgyis elég randa…
Ellenben a Vezér portáján a Cinege utcában a gázszámla kicsit több, mint Évike néninek a faluszélen, Alcsúton se sokkal kevesebb -  mondjuk, azért fussa rá, ahogy mondani szokták -  ebből ő egy évben megtakaríthat minimum félmilliócskát, jó lesz majd a Nemzet Traktoristájának tűpénzre.
Hiába, - kinek vagyon, annak nagyon – mondja a népi bölcsesség.
És persze még majd az energiaszolgáltatók elmaradt fejlesztéseinek árát is nekünk kell megfizetni, mert a hálózatok nem az örökkévalóságnak épülnek, a berendezések pedig elavulnak sajnos.
Az egész cirkusz árát mindahányan fizetni fogjuk, hiszen az állam bevételkiesését valamivel kompenzálni kell, márpedig lesz bevételkiesés bővesen.
Lesz egyszer egy ÁFA-kiesés, lesz azután nyereségadó-kiesés – ezeket mind pótolni kell, mert azt sem láttam, hogy a költségvetésben ezek kompenzálására beállítottak volna valamilyen érdemi kiadáscsökkentést.
Abban azért nem hiszek, hogy ezek ne tudnának kitalálni új sanyargatásokat a legszegényebbeknek – legfeljebb majd kiderül, hogy meg lehet élni havi tizenötezerből is…
Akik egyébként így – indirekt módon – hozzájárulnak ahhoz, hogy amikor Gazdagék grilljében sül a liba, az szép, egyenletesen pirosbarna legyen, ne olyan hóka, mint a farhát, melyet a Lázár-skála alján tanyázók esznek majd ünnepi ebédre, jobb esetben uszadékfán melegítve.
Ez a rendelet tipikus fürdőmedence-rendelet, a fűtött fürdőmedencék tulajdonosait támogatja.
Ha az Úr lenéz a földre és elnézegeti teremtményeit, zokogni fog.
Mindenki vigyázzon, akinek nincs fűtött járdája és kocsifelhajtója, fenékre ne essen.
Jeges, hideg eső várható…

:O)))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Uszadékfát ne, mert a Vízügy leperli a gatyáját is.

rézevőfiamór

lebogy írta...

Legyetek szívesek EGYSZER meggondolni ez a fűtőérték dolgot!
A számlázás az elfogyasztott energiamennyiség alapján történik, tehát a térfogatot mérik, de a fűtőérték aktuális értékével korrigálják. Tudom, azt mondjátok, hogy hamis a fűtőérték. De az mérhető. Valószínűleg ellenőrzi is a hatóság, de, hogy a nagyobb fogyasztók is az biztos. Még az elektromos szolgáltatónak is érdeke volna, mert egyrészt esetleg ő is felhasználó, meg konkurencia is, azzal meg nem lehet csalni, mert a villanyóra valós teljesítményt mér.
A másik szempont: hogyan lehet a fűtőértéket csökkenteni? Venni kell alacsonyabb fűtőértékű gázt, amit valószínűleg nem árulnak, főleg egyre alacsonyabbat! Az okosok azt mondják: nitrogént kevernek bele. Attól félek, az drágább, mint a földgáz (természetesen a csökkent fűtőérték akkor is mérhető), a kevésbé okosak szerint vízgőzt, ami belefagy a vezetékbe, de nyáron is kicsapódik. A leghülyébbek azt mondják, hogy levegőt. Na, akkor a vezetékrendszer felrobban, gondolom egyszerre az egész, az első begyújtásnál. Igaz, ekkor a gázóra is tönkremegy és alkalma van a szolgáltatónak bármekkora titkos fogyasztást felszámolni.
Szóval gondolkodjatok, és ha segítség kell nézzetek utána az általános iskolai tananyagban!

lebogy írta...

Bocs,javítás:
meggondolni ezt a fűtőérték dolgot

Cereus írta...

Kedves Pupu!
Neked és Családodnak, valamint összes Olvasódnak,szeretetben, fenyőillatú fűtött szobában töltött, áldott karácsonyi ünnepeket kívánok. Gondolataidra pedig nagy szükség lesz az ünnepek után is!