Gondolom, ez a szokás a falvakban alakult ki, ahol az egész
évi kemény munka után a Karácsony – vallási funkcióján túl - alkalom volt a
társas együttlétre, a családi, rokoni kapcsolatok ápolására.
A régi magyar falu egyébként is zárt közösség volt, szigorú
szabályokkal, sehol le nem írt, de mindenki által pontosan tudott és betartott szokásokkal
– mint például a karácsonyi rokonlátogatásokkal.
Merthogy év közben nemigen volt alkalom a rokoni kapcsolatok
formális ápolgatására, így aztán karácsonyra maradt ez a feladat.
Ilyenkor jobban akadt ennivaló is a portákon, mert a háziak általában
az ünnep előtt vágtak disznót, már ha volt mivel felnevelni, mert a falu
leginkább húsbolt nélkül élte az életét.
Év közben inkább a baromfi szerepelt alapanyagként, és
miután a hűtőszekrény még az ötvenes évek magyar falujában is csak az utópiák
birodalmában létezett, így a disznóhús is csak a disznótorok idején volt emberi
fogyasztásra alkalmas állapotban.
Amit nem lehetett füstre tenni, azt lesózták és a sós húst
nyakonöntötték zsírral, hogy ellepje a húst, aztán késő tavaszig arra jártak rá.
A háziasszony kikotort egy darab sós húst a zsír alól, majd
beáztatta, kimosta belőle a sót és abból készült az eledel, mely méltán
örvendett közutálatnak – nem volt valami vendégváró állapotban.
De karácsonykor még volt a Röfiből mindenféle finomság és
általában hideg is volt, ami segített a húsfélék tartósításában, merthogy akkor
még volt tél is.
Akinek volt kis szőleje, annak volt némi borocskája is, igaz,
nem reduktív módszerrel előállítva, címkéje sem volt, hanem a hordóból lopóval lopva
került a kancsóba.
Némelyik bor talán nem volt annyira áttetszően tükrös, nem csengtek
le benne hosszan a tanninok, nem volt a gyümölcsösségében csipetnyi morzsolt
herebimbó illata sem, viszont a férfiaknak azért ártott, a hatvanéves Mári
néniből meg ismét szűzlányt csinált, olyan savnya volt.
Jelzem, akkor még rend volt a faluban, az asszonyok nem telepedhettek
az asztalhoz, állva ették az ételüket és úgy lesték a gazda szemevillanását.
Ezzel próbálkoztam én is, de hiába villogott a szemem, mint
a bagzó macskának, csak annyit értem el, hogy az asszony barátságosan
megkérdezte, hogy mifenét meregeted a szemed, rosszul vagy?
A beszélgetés is a protokoll szerint zajlott, a nagygazda elmondta
a véleményét, az alacsonyabb besorolású rokon meg hümmögött és bólogatott, meg
helyeselt, aztán hazament, és ha a látogatás során ételt kapott, még jól is
járt, mert volt, hogy mondták nekik, hogy kendtek csak beszélgessenek nyugodtan,
amíg mi ebédelünk.
A megbecsült rokont viszont traktálni illett - fogyasszon Sógor!
Ha az jóllakott és mondta, hogy köszönöm, de elég, megettem
már három gombócot a takartból - ami a rendkívül rossz, édeskáposztából készült
töltöttkáposztát jelentette, - akkor mondták, hogy ugyan négy volt az a három,
de azért csak fogyasszon bátran!
Aztán volt sütemény is, - a magyar falu gasztronómiája
egyetlen téli süteményt favorizált, ez pediglen a hájas-sütemény volt, amitől
az ember azonnal az egészséges életmód híve lett, salátákra kezdett ácsingózni,
vagy legalább friss fűre, az árokparton, mint a liba.
Aztán az ország urbanizálódásával párhuzamosan a szokások is
változtak, a rokonlátogatások szép szokása a városban is fennmaradt, azzal a
differenciával, hogy a rokonok zöme itt arról ismerte fel egymást, hogy elolvasták
az ajtón a névtáblát, és aki csengetés után ajtót nyitott, az rokon volt,
mindazokkal együtt, akik a lakásban tartózkodtak.
Azért voltak városon is jóhangulatú családi látogatások, meg
volt evés-ivás is és itt már brutálisan belépett a képbe a bejgli, mint
kult-sütemény, ami egyrészt a beszélgetésekhez szolgáltatott témát (idén
sikerült jobban, vagy tavaly, az enyém márványos jééé, a tied már megint
kirepedt?), – másrészt meg illett megkóstolni, mert ha megpróbáltad megtagadni,
akkor lehúztak a rokonok listájáról.
Míg a falun mindenki tudta, hogy a másiknak hogy megy sora,
mikor verte el az asszonyt vagy mikor ellett a tehene, ez városon nem volt
ilyen közismert, merthogy a városi értelmiség suttyomban veri a feleségét,
elleni meg legfeljebb az aranyhörcsöge ellik, de annak nincs gazdasági
relevanciája.
Látogatni ma is jár a nép, vidéki rokonokat, gyerekeket a
távoli Óbudán, de valahogy mára ez a műfaj már nem az igazi.
Régen a látogatás egész napos program volt, ült a rokonság az
asztalnál, iszogattak, ha volt, aki töltsön, beszélgettek, ha volt miről, de
beszélgettek akkor is, ha nem volt miről.
De az biztos, hogy egy évre ezek a látogatások
megerősítették a családi összetartozás gondolatát, ami egyébként nagyon helyes
dolog, merthogy ebben a mai zord világban csak egymásra – na jó, tán még a
Vezérre számíthatunk, esetleg arra, hogy Feri beköltözik hozzánk néhány napra -
kellemes Karácsonyt nekik is.
Mindenesetre a rokonlátogatás az ünnep része, de ez ma már
behelyettesíthető egy rokontelefonálással, esetleg egy facebook-poszttal, - megy
a világ előre – arccal a teljes elembertelenedés felé.
Jómagam ma az öcsémet látogattam meg, de inni-enni nem volt
kedvünk, így aztán elmentünk családilag egy fürdőbe, ahol igen jól éreztük
magunkat.
Krisztus is feredőzött a Jordán vizében, talán nem nagy
stílustörés, hogy mi meg Velencén merítkeztünk meg…
Holnap is menetelünk, remélem jó lesz az étel!
Kívánok finom kajákat mindenkinek, nincs szörnyűbb, mintha
vendégségben olyat tesznek eléd, amit nem szeretsz, márpedig a Karácsony a
szeretet ünnepe, nemde?
Naugye!
:O))))
2 megjegyzés:
Egy kis gasztronómiai pontosítás. Ha a húst zsírban tették el, előtte lesütötték, kihűtötték és ezután öntötték le a forró zsírral. Nagyobb mennyiséget nem tettek el, mert hideg helyen tárolva is fenyegetett az avasodás veszélye. A kisbödön éppen jól szolgált erre a célra.
Gyermekkorom egyik emlékezetes húslevese viszont füstölt oldalasból készült frissen gyúrt reszelt tésztával.(Tél vége felé lehetett, amikor még kotlós a tojásokon ült. Messze volt még a friss hús lehetősége.) Ma is őrzöm az ízét. Igaz, akkoriban nem voltunk válogatósak, mert a vasszöget is megettük volna. Erre azonban nem került sor, mivel az édesanyám leleményessége a semmiből is valamit varázsolt.
Érdekes, mi is családilag feredőztünk a Szecskában. Jó szívvel ajánlom. Igazán kilúgoz: van akit kívül, van, akit belül, és van, akit kívül, belül.
Megjegyzés küldése