2016. június 2., csütörtök

RÓNA PÉTER KÖNNYEI

Róna Péter interjút adott a Népszabadságban Csuhaj Ildikónak.
Az apropót ehhez Schiffer András távozása jelentette az LMP vezetéséből, már amennyire komolyan vesszük a történetet, de valljuk be, nem vesszük túl komolyan.
Sem a történetet, sem Schiffer András mutatványát, és ha javasolhatom, akkor ne vegyük túl komolyan Róna Péter álláspontját se.
Félreértés ne essék, nem tartom én a neves programírót komolytalan embernek, okos ő a maga módján és jót akar az országnak, de azt azért ne felejtsük, amikor Schiffert siratja, a könnyeket magáért hullajtja.


Az LMP csinált párt, olyan, mint a művirág, ha ezer évig locsolnánk, se hozna új bimbókat, de arra tökéletesen megfelel, hogy aki gyönyörködni akar benne, az megtehesse.
A párt a semmiből jött és véleményem szerint a semmi felé is tart, a doktriner liberalizmus terméke, mely valószínűleg a Fidesz hatalom-manufakturájának szüleményeként jött létre.

Miután bebizonyosodott, hogy célját nem érte el, most szép óvatosan elzárják a lélegeztetőgép csapját - ha megmarad, hát jól van, ha meg elpatkol, hát az se nagy baj.
Csalódnék, ha a soron következő választásba ugyanazzal a recepttel vágnának bele a fiúk, mint amely legutóbb bevált, változtak közben az idők is és nemigen hiányzik nekik nagyszámú, és akár erősödésre is képes ellenzéki kamupárt - a Jobbikból is mi lett, ugye...
Róna Péter is a doktriner liberálisok teremtménye volt a magyar politikában, ő volt az az ember, akit fel szerettek volna építeni politikailag, de nemigen ment.
Ez nem az ő hibája volt, ő egyszerűen nem volt jó választás.

Róna nem túl populáris jelenség, és azok, akik nem jártak egyetemre, nem nagyon kedvelik az egyetemi tanarakat - egyszerűen más nyelvet beszélnek.
Így aztán jó ütemérzékkel megsértődött és elvonult oxfordi imázsát fényesítgetni, hátha egyszer eljön még az ő ideje.
Érthető, okos döntés, sok sikert hozzá.


Ellenben mond néhány olyan dolgot, mely mellett nem kellene elmenni szó nélkül, és ezek között tekintélyes helyet foglal a kijelentés, mely szerint  az LMP nagy kihívás előtt áll, a siker 2018-ban  attól függ, mennyire meggyőzően kommunikálja azt, hogy sem a jobboldal, sem a baloldal nem rendelkezik az ország felemelkedéséhez szükséges paradigmával.
Szerintem meg a nagy kihívás az lesz, hogy az LMP nevű törpepárt bebotorkál-e megint a Parlamentbe, avagy már megint az őt megtermékenyítő sperma jóindulatára és segítségére szorul, és annak mi lenne az ára.
Amúgy persze azt is jó lenne meghatározni, hogy ki a jobb és ki a baloldal, hiszen éppen ezt a két fogalmat üresítette ki az elmúlt évek politikai mozgása.
Azt hiszem, hogy a jelenlegi pártokra húzva ezek a meghatározások úgy lógnak rajtuk, mint tehénen a gatya.
Persze lehet, hogy a baloldalnak a következő két évben még lesz pártja, de ehhez kellene a szocialista párton belül egy spanyolnátha-járvány, vagy Szanyi, neki van érzéke a baloldalisághoz.
De Róna Péter az alapfeltevésében téved, ugyanis itt nem a bal és a jobboldal harcának illene bekövetkezni, hanem a demokrácia és a diktatúra harcának, és itt a paradigmák készen állnak.
Ez nem egy rettenetesen elvont eszmékre épülő politikai küzdelem kellene, hogy legyen, hanem nagyon egyszerű elvek érvényesítéséért indított, életre-halálra folyó harc.
Róna Péter elkeni a problémát, ahelyett, hogy utat mutatna a megoldás felé, mely a most is kinyilatkoztatott elképzelése szerint százfős pártjának előkelő elkülönülésére épülne a diktatúra minden ellenségének összefogása és közös cselekvése helyett.


Róna és a doktriner liberálisok olyanok, mint a hajótöröttek, akik a mentőcsónakban evezés helyett elvi vitát folytatnak arról, hogy egészségesebb-e az evezés a gőzhajónál.
Már írtam máshol, ha a libák liberálisok lennének, soha nem költözködnének, inkább jöjjön a fagyhalál, mint a reális helyzet felmérése.

Az LMP - néhány rokonszenves akciója dacára - mindig Orbánt és rendszerét támogatta, ha valóban fontos politikai kérdésben kellett dönteni, és amikor Róna azt mondja, hogy a Schiffert körülvevő rosszindulatot az tanúsítja, hogy sokan balról azt terjesztik, hogy az LMP paktumot kötött Orbánnal, akkor a felháborodáson - már elnézést -  csak röhögni lehet.
Nem mennék az LMP viselt dolgaiba most mélyebben bele, nincs értelme, meg aztán egyébként is - halottról csak jót, vagy semmit.
Nagyon remélem, hogy az LMP értelmesebb tagjai megtalálják az utat a demokratákhoz - ez egyben azt a reményt is kifejezi, hogy lesznek még demokraták.
Akik meg azt gondolják, hogy a senki földjén lehet aratni, hát legfeljebb csalódnak.
Merthogy vagy demokrácia, vagy diktatúra - ez a választék, és aki ma mást mond, az hazudik.
Mint az is, aki azzal kecsegtet, hogy lehet árnyalni a politikai álláspontokat diktatúrában is.
Nem lehet.


Róna Péter nem tett volna rosszat a magyar közéletnek, mentalitása, stílusa igazán vonzó, okos ember is, de vannak helyzetek, amikor ezekkel a tulajdonságokkal semmire se lehet menni.
Harcolni kell.
A kívülállóknak itt nincs helyük, legyenek bármennyire is rokonszenvesek egyébként.
Minden harmadikutas megoldás a diktatúrának kedvez.


Remlélem, egyre többen jönnek rá erre...

:O)))


8 megjegyzés:

Anteus írta...

Egy blogbejegyzés - ugye - nem politikatudományi esszé. Jó lenne egynémely kijelentéssel hipotetikus vitát folytatni, sőt, talán nem is lenne eredménytelen.
Megint egy intellektuálisan igen kellemes írás.
Egy oldallal vastagabb a PuPu Összes.

Névtelen írta...

Kedves Pupu, most csak arra reagálnék, hogy mekkora nagy volt a megtermékenyítő sperma jóindulata az LMP iránt. Remélem, a DK-nak is jut majd belőle, amennyiben arra vetemedik, hogy önállóan méretteti meg magát, nem pedig egy elvtelen kompromisszumok árán tető alá hozott összefogásban, ahol persze néhány prominensnek tuti befutó hely jut.

http://republikon.hu/elemzesek,-kutatasok/voks-14.aspx

Az LMP-n csattant talán leginkább az új választási szisztéma mandátumkiosztó logikája is: 0,47-es arányossági együtthatója azt jelenti, hogy feleannyi mandátumot sem kapott, mint amennyi a rá adott szavazatok alapján járt volna: ez az 1990 óta látott legalacsonyabb arányszám, azaz párt ennyire rosszul még sosem járt a választási rendszer mandátumkiosztó mechanizmusa miatt.



Unknown írta...

Jó napot kívánok.

Véleményem szerint ma Magyarországon MINDEN politikai csoport és csűrhe csak pénzért-párt. Amíg ezekről a személyekről és társaságokról fecsegünk, addig nincs haladás, kilábolás.

Névtelen írta...

Kész vége, elbukott a Kétharmadölő.
Vajon most miért nem állt be mögé a baloldal?
Lehet, hogy 'doktriner liberális', oszt nehogymá'?

http://index.hu/belfold/2016/06/03/elbukott_kesz_zoltan_berplafonos_nepszavazasa/

mavtelepNév írta...

Névtelen
Schiffer pont arról híres, hogy senkivel semmilyen párttal nem áll szóba. Hát akkor most tessék jó étvággyal elfogyasztani amit főzött !
Szervusztok, jó napot !

promenad írta...

Schiffer nélkül a szatellit-párt napjai meg vannak számlálva.
Ezen Róna Péter segíthet a legkevésbé,ahogyan azt Pupu mondotta volt.

Donáto írta...

Schiffer nekem úgy fog hiányozni! Mint üveges tótnak a hanyatt esés.
Mindig volt egy érzésem, hogy ő is szerepel O. fizetési listáján.
Jogász ember létére feljelentette Gyurcsányt, névvel lakcímmel egy olyan cselekmény miatt, amit már akkor tudni lehetett, hogy nem bizonyítható.
Soha nem kért bocsánatot, nem mondta, hogy pardon, tévedtem, - nem mondta azt, hogy emiatt lemond a parlamenti mandátumáról...
Igazi magyar "úriemberként" viselkedett.

Névtelen írta...

Névtelen mavtelepNév írta...
.
amit írsz, nettó marhaság.
egyfolytában a jobbik seggében volt