2017. augusztus 31., csütörtök

A KORONA HERCEGÉNEK ATOMBOMBÁJA

Újabban rákaptam a sorozatokra, ami az agysejtek pusztulásának legbiztosabb jele, de bátran szembenéztem a problémával, megvizsgáltam a szituációt, és velemszületett kimagasló szerénységemmel megállapítottam, hogy van itt készlet, van miből pusztulni.
Így aztán nem fékeztem meg magam.
A sorozatfüggésben az a jó, hogy nem lehet megállni egynél.
Én például a Trónok harca sorozattal kezdtem, majd jött A szultána - Kösem című sorozat, és a züllés mélypontjaként beiktattam napirendembe A korona hercege című koreai sorozatot, melybe véletlenül botlottam a távkapcsoló nyomogatása közben.
A vélhetőleg dél-koreai (nem Kim Dzsong Un gyermekkoráról szól) történet meglehetősen gyermeteg, de hát a nyugger egyébként is második gyermekkorát éli, hát beletörődtem a szégyenbe, és nézem szorgalmasan a Kínába induló koreai küldöttséget, meg az utánuk lovon vágtató koronaherceget (valószínűleg németből magyarították a szinkron-szöveget, lásd Kronprinz...).
A jelmezek és a koreai nők igen szépek, a jelmezekről azt hittem, a fantázia szülöttei, de aztán tegnap megnéztem egy műsort, melyben szöuli utcaképek is voltak, hát nem ott vár a taxira egy főúr a sorozatból?
Műveltségem zöme egyébként is a képesújságok szorgalmas lapozgatásából származik, így hát lassan Korea-szakértővé képezem magam, amire egyébként az is predesztinál, hogy kora gyermekkoromban diafilmen megtekintettem a bátor Pakot, aki legyőzte a sárkányt.
Hány politológus él meg ennél is szerényebb tudásból...



Korea szép ország, gazdag történelemmel, ideiglenesen hazájukban állomásozó amerikai csapatokkal, akik maguk is szégyellik a hatvanéves megszállást, ezért hát még ma is az ENSZ zászlaja alatt randalírozgatnak  és mutogatják izmaikat - leginkább Kínának.
Korea stratégiai helyzete meglehetősen kényes, határos ugyanis Kínán kívül Oroszországgal is, emellett a kettévágott ország ugyanazt a modellt követi, melyet anno Vietnam, csak egyelőre nem támadt még egy koreai Ho apó, így az amerikaiak világgákergetése még hátra van.
És itt jönnek akkor azok a kérdések, melyek - szerintem - indokoltan felmerülhetnek a mai koreai helyzet kapcsán - mindjárt az elején hangsúlyoznám, hogy a kérdés feltevése nem jelenti azt, hogy bármilyen szinten is tetszene nekem az észak-koreai rezsim, és annak félőrült vezére.
Például érdekes lehet, hogy miért vannak még az amerikaiak - akármilyen zászló alatt is - Koreában?
Miért van arra szükség, hogy minden évben kardcsörtető hadgyakorlatokkal idegesítsék az amúgy is ideges természetű diktátort, miért jó az a világnak, ha egy ilyen neuralgikus pontján belezavarják egy fegyverkezési spirálba, hacsak nem kezelik Dél-Koreát Kína elleni hídfőként?
Ma már sem Kína, sem a világ nem ugyanaz, mint amikor MacArthur kobaltövezetet akart létrehozni atombombákkal a kínai határon.
Éppenséggel meg lehetett volna oldani a helyzetet tárgyalásos úton is, de nem történtek erre kísérletek sem, Amerikának ez a helyzet egészen mostanáig megfelelt.

Most viszont eljött az a szomorú nap, mikor a fagyi visszanyalt.
Amerika fenyegetve érzi magát a gátlástalan diktátortól, mégis éppen úgy viselkedik, ahogy arra az számít és ami ellen kényszerítve érzi magát védekezni.



Hogy éppen atombombával, meg ballisztikus rakétákkal?
Hát, éppen rázhatná az öklét is, de akkor ki figyelne oda rá?
És, hát miért is ne lehetne atombombája, ha lehet egy sor más országnak, Pakisztántól Izraelig?
India, Dél-Afrika, már rendelkezik atomfegyverrel, de ki tudja, az arab világ vagy Dél-Amerika melyik állama fontolgatja ilyen fegyver kifejlesztését?
Amerikának ideje lenne befejezni a világ csendőreként folytatott ténykedését, helyes lenne talán befejezni az erkölcsi magaslatokról a világhoz intézett szózatokat azok után, hogy rászabadította a világra a terrort, felfegyverezte a terroristákat és destabilizálta az arab államokat, miközben folyamatosan belehazudott a világ képébe.
És talán a demokrácia terén sem kellene tanárként eljárnia akkor, amikor a saját hazájukban is ezer sebből vérzik ez a magasztos intézmény.
Nyugalom kellene a világnak, harcolni meg az éhezés, a környezetszennyezés, az esőerdők kiirtása, a terrorizmus ellen kellene, elsősorban úgy, hogy első lépésként mindenki söprögessen a saját portája előtt.
Amerika képtelen leszokni küldetéstudatos manírjairól, talán a mai világ egyik legnagyobb veszélye ez.
Mi a történelem játékszerei vagyunk, de ha a világ rossz kezekbe kerül, könnyen odavághatnak a sarokba, és ránk taposhatnak.


Nagy a felelőssége ma a világ vezető hatalmainak, nem biztos, hogy vezetőik fel képesek nőni a feladathoz.
Nem mindegyiküknek sikerül, ahogy elnézegetem.
Amikor Koreában vagy Magyarországon egy lelkileg sérült ember kerül hatalomra, az se jó, de ha egy világhatalom első embere szalajt, az azért már mégiscsak tragédia, nemde?



:O)))

16 megjegyzés:

Promenad írta...

Kim Dzsong Un NEM Dél Kóreai !

Móric írta...

Miért vannak még az amerikaiak - akármilyen zászló alatt is - Koreában?

1. Igen nagy haszna van ebből igen keveseknek (fegyvergyárak, tábornokok stb.)
Dél-Korea többször is próbálkozott azzal, hogy a fővárost, Szöul-t délebbre költöztessék, messzebb a demilitarizált övezettől és az északi ágyúktól. Az amerikaiak ezt eddig sikeresen megakadályozták, ugyanis kell a zsarolhatóság
2. Mindig jól jön egy ellenségkép, hogy a valós problemákról elterelje a figyelmet...hol is láttunk mar ilyet?
3. Dél-Korea az bizony Kína elleni hídfő
4. Kb. 6 ezermilliárd dollárnyi ritkafém van E-Korea alatt...

talalom írta...

Azt hiszem nem ártana senkinek sem több kétely, gondolkodás a világ dolgairól - egy kicsit több szabadgondolkodás - liberalizmus. Minden despota diktátor legfőbb ellensége.
Az USA érzékeny érdekköre inkább a Csendes óceáni térség,mint az Atlanti. Így volt ez már a II. VH idején is - csak gondoljátok végig, hány amcsi háborús film szól az európai hadszíntérről, és hány a közel- és a távol-keleti csatákról. Ennek jele volt az is, hogy Közép-Európát gond nélkül odadobta a szövetségesének. Nehogy azt higgye bárki, hogy az amerikai csapatok megszállta országokban olyan nagy a "demokrácia": sem a Távol-Keleten, sem Dél-Amerikában.

PuPu írta...

Kedves Promenad, olvasni csak pontosan, szépen...
:O)))

DarthVader írta...

" miért vannak még az amerikaiak - akármilyen zászló alatt is - Koreában? Miért van arra szükség, hogy minden évben kardcsörtető hadgyakorlatokkal idegesítsék az amúgy is ideges természetű diktátort, miért jó az a világnak,"

Azért, mert Észak-Koreának van a világon a legnagyobb szárazföldi hadserege, akármilyen szarul felszerelt, de Dél-Koreát megenné regelire. És sem Dél-Korea, sem Amerika nem szeretné, ha az északi bármelyik Kim Dzsongnak eszébe jutna, hogy ezt a hadsereget nekieressze Dél-Koreának. (Nyilván nem teljesen ugyanazon okból, de a végeredmény a nemszeretés.)Úgyhogy azért - is - vannak ott, hogy Kimnek ne nagyon jusson eszébe ilyesmi. Gondolod, hogy ha nem lennének ott, Dél-Korea még létezne?

Az ideges természetű diktátor pedig nem az amerikai jelenléttől lesz ideges. Illetve de, mert tudja, hogy amig ott vannak, addig Dél-Korea Dél-Korea marad. Akkor is, ha összefossa magát. Ez az egész amúgy csak szájkarate. Kim valamit ki akar csikarni.
Vagy megmutatni a világnak, mekkora kiráj. Atomja is van. De azért azt is tudja, hogy ha be találja vetni valahol, akkor annak nem jó vége lesz. Más kérdés, hogy mit szólna abban az esetben Kína meg Oroszország, ha Kim mégis bevetné valahol, pláne ha az Egyesült Államokban. Valószínűleg megszivnánk mind. A 3. VH-ban lehet, hogy lesz győztes, de gyanús, hogy megint nem mi lennénk.

kekec írta...

Pupu, én a magyar TV-ben is leadott "Korona ékköve" sorozattal találkoztam először, és attól felbátorodva végignéztem vagy ötöt. Ha elég elszánt vagy, hogy pl román vagy angol feliratozással nézd eredeti kóreai nyelven. El lehet merülni ebben az idegen kultúrában.
(egyik nyelven sem beszélek)
DartVader:
Régi alapelv, hogy "legjobb védekezés a támadás" Mert a kérdést meg lehet fordítani: ha nem tartanának Észak-Kórea hülyeségétől - lenne még északon külön állam? A határos kínának és az oroszoknak meg jól jön egy pufferzóna az amerika által megszállt déltől. Egyébként már lecsapták volna, mint a piaci legyet. Mert egyébként a kínai a legnagyobb látszámú hadsereg.
És a modern háborűban "nem a méret a lényeg"
De az erősorrendbe észak fel sem fért, míg ellenben dél előkelő helyen szerepel:
http://index.hu/tech/2013/06/22/melyik_a_vilag_legerosebb_hadserege/

Olasz Ildikó írta...

PuPu!
Mindig nagy élvezettel olvasom írásaidat. Nem csak a humorod és a vitriolba mártott klaviatúra az oka, hanem, hogy többnyire egyet is értek Veled. Sőt, úgy gondolom, hogy igazad van!
Van azonban egy picike hibája a dolognak. Nevezetesen, hogy sem az amerikai, sem az orosz, vagy a távol-keleti felelős vezetők nem olvassák, de még a saját, enyhén értékét vesztett uraink sem. (Pedig) sokkal jobb volna a világ, ha néha beletekintenének a tényezőként egyáltalán nem fontosnak tartott országok blogereinek írásaiba is!

Unknown írta...

Azt, hogy miért vannak Dél-Koreában az amerikaiak, azt nem tudom. De milyen jó, hogy ott vannak! Ötször jártam ott és mindig lenyűgöz az, amit ott láttam!

PuPu írta...

De jó, hogy ott vannak, de jó, hogy mindjárt kirobbantják a III. Világháborút, kedves Péter!
És milyen jó volt, hogy az oroszok meg nálunk voltak, el lehet intézni, hogy megint nálunk legyenek!
De jó, hogy ilyen világlátott vagy!
:O)))

1970 írta...

Kedves DarthVader!

Azért annak van egyfajta "diszkrét bája", amikor az a világhatalom "ejnye-bejnyézik" amikor valamelyik ország atombombával fenyegetőzik, amelyik eddig egyedüliként mondhatja el magáról azt a "dicsőséget", hogy le is dobta az atombombát (két alkalommal!).
Nem mellesleg ez volt a világtörténelem egyik olyan népirtásként is értékelhető tömeggyilkossága, amelyért senkit sem vontak felelőssége.
(Azt pedig csak halkan kérdezem meg: Hol is vannak Szaddam atom- és vegyi fegyverei?)

DarthVader írta...

1970:

Szaddam vegyi fegyverei ott vannak - de minimum ott voltak - csak nem találták meg. Szaddam bizonyitottan bevetett vegyi fegyvereket civil lakosok ellen. nem kell ugy tenni, hogy az amerikaiak egy ártatlan embert vegzáltak. Ahogy Asszad is egy kötélre való gazember amúgy. Vagy ha mégsem, akkor Rákosi pajtás meg Sztálin elvtárs is csupán csak a rossz PR miatt tűnik népirtó ganénak.

Hogy Amerika ejnye-bejnyézik, amikor valami idióta atombombával fenyegetőzik? Hát, még mindig jobb, mintha viszontfenyegetőzni kezdene. Mint ahogy Trump kezdi tenni.
Gondolod, Oroszország hasonló esetben nem ejnye-bejnyézne?

Mintha kezdenének visszajönni az ötvenes évek. Antiimperializmus, Amerika-ellenesség, tőke-ellenesség, koncepciós perek, pártutasítás, meleg baráti Szovjetunió - na ki tud róla többet- , és már a Marxista Egyetemet is visszacsinálták. Ha meg a Jobbik győzne, tán még Recsket is újra nyitnák.
És erre, úgy látszik, oldaltól függetlenül vevők sokan.

Villon írta...

Hogy voltak e Szaddamanak vegyi fegyverei vagy nem ez csak reszletkerdes.
Amikor viszont egy diktator nagyobbnak akarja mutatni magat, mint ami valojaban
akkor megtortenhet az a "balaset", hogy "elhiszik" neki. Aztan arra s sorsra jut mint Szaddam es Kadhafi. Egyebkent politikaban az egyik tizenkilens a masik pedig egy hijan husz. Na most egy kis adalek a kolcsonos aljassagrol. Emlekeztek, amikor a csecsen terroristakat altatogazzal artalamtlanna tettek, es utana pedig lelottek oket mint agy veszett kutyat. Az USA elnoke pedig "gratulalt" Putyinnak. Ahhelyett, hogy megkerdeate volna miert nem allitottatok oket birosag ele??? Felreertes elkerulese vegett, ha en vagyok a biro, egy sem uszta volna meg a kotelet. Viszont a targyalas nelkuli kivegzes eleg egyertelmu bizonyitek arra, hogy a "hoher" sem volt artatlan.

1970 írta...

"Szaddam bizonyitottan bevetett vegyi fegyvereket civil lakosok ellen. nem kell ugy tenni, hogy az amerikaiak egy ártatlan embert vegzáltak."

Kedves DarthVader!

Az USA pedig egyszerűen ledobott Japánra két atombombát, ami gyakorlatilag népirtás volt. Ezért felelősségre vontak valaha valakit?
Könyörgöm, legalább ne az ítélkezzen, akinek vaj van a fején, de vastagon!
Az ötvenes évekről pedig ne felejtse el, hogy a hidegháború legkeményebb időszakának másik résztvevője is volt. Az USA-ban nem volt valamiféle hisztéria? Néhány embert mintha ott is kivégeztek volna...

"Mintha kezdenének visszajönni az ötvenes évek. Antiimperializmus, Amerika-ellenesség, tőke-ellenesség, koncepciós perek, pártutasítás, meleg baráti Szovjetunió - na ki tud róla többet- , és már a Marxista Egyetemet is visszacsinálták. Ha meg a Jobbik győzne, tán még Recsket is újra nyitnák.
És erre, úgy látszik, oldaltól függetlenül vevők sokan."

Nagyon szemellenzősnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa: itt a Horthy rendszer restaurációja folyik, és nem a fentebb leírtak. Ez egy kemény szélsőjobboldali rezsim. A Jobbik semmiben sem különbözik tőlük. Illetve egyben: (egyelőre?!) nem ők vannak hatalmon.

Joszi írta...

Az USA egyszerűen ledobott két atombombát.Remek.Nincs határa a hülyeségnek.Egyszeruen?Mintha háború lett volna, amit a derék japánok robbantottak ki, mikor Pearl Harbournal orvul támadtak, gyilkoltak.Kiirtotttak fel Kínát, végig gyilkoltak a távol keletet, halomra öltek a hadifoglyokat, utolsó emberig harcot folytattak, majd megsértődtek, amikor rájuk is sor került .Bizony a háborúkban nem garantált az agresszor győzelme , hiába várja ezt a meghulyitett tömeg.Igy jártak a németek is, mikor tönkre bombáztak fék Európát, majd nagyon meglepődtek, mikor kiderült, ezt velük is meg lehet tenni, Drezdat maig lehet emlegetni, csak előtte Varsotol Rotterdamig, Leningradtol, Kievig a többi városról is illene szót ejteni, mert oda is bombákat dobtak.

PuPu írta...

Joszinak
Drezda bombázásának nem volt semmiféle katonai indokoltsága 1945 februárjában, Hirosimában és Nagaszakiban sem az atombombának, hiszen a háborút már megnyerték a Szövetségesek.
Vietnamról pedig ne is beszéljünk...
De a poszt nem is erről szól.
:O)))

Joszi írta...

Pupu, hat hogyne, Drezdanak nem volt katonai jelentősége, szemben Londonnal és a többi németek által terror bombázótt várossal, s Hirosima is a háború után volt.Vietnamrol szót sem ejtettem, hozzászólásom pedig reagálás volt .