2017. augusztus 16., szerda

KUTYÁBÓL SZALONNA

Amióta a Jobbik iparkodik kitörni a szélsőséges, neonáci párt szerepéből, azóta mást se hallani, csak azt, hogy miket műveltek döntésük előtt, meg, hogy melyik vezetőjük hajdan mit is mondott, milyen mellényt viselt, kivel vállalt közösséget és kivel nem - szóval folyik a politikai hisztéria, ahogy már ezt megszoktuk.
Vona próbálja bizonygatni a párt átalakulását, de a magukat demokratának aposztrofáló véleményformálók nemigen hisznek neki, mondván dögkeselyűből nem lesz liba, és minden erejükkel azon vannak, hogy kiszorítsák a demokratikus térből a vállaltan radikális jobboldali pártot.

Valahogy úgy közelítik a dolgot, mintha Vona azt kérné, hogy szeressék őket, értsenek egyet a politikáukkal, sőt, ha lehet tegyék magukévá programjukat és szavazzanak rájuk.
Alapvetően hibás ez a közelítés, hiszen erről nincs szó.
Vona mindössze megértette, hogy a társadalom zöme nem kér a szélsőségekből, taszítja az erőszak és szeretné újrapozicionálni a pártját, megtartva annak nemzeti radikális jellegét, jelentsen ez bármit is.
A demokraták egy dühödtebb része (szavazz a liberálisokra, vagy megmérgezzük a macskádat...) pedig legszívesebben bezárná őket egy stadionba, majd népítélet keretében kötelékrendezést tartana.
Hogy ezenközben semmivel nem különbek, mint a neonácik, az nem zavarja őket, a múlt által feljogosítva érzik magukat arra, hogy egyéni ízlésük szerint ítéletet mondjanak azokról, akik másként látják a viilgot, mint ők - ettől magyar demokraták ugyanis.



Magyarország az az ország, mely arról nevezetes, hogy errefelé a demokraták sem demokraták, itt mindenki másra akarja oktrojálni kizárólagosan helyes véleményét, az általa elfogadott jelszavak alapján.
Márpedig a demokrácia nem ezt jelenti.
Demokráciában az embereknek joguk van a saját véleményükhöz, saját világlátásukhoz, és ameddig ezzel nem okoznak sérelmet másoknak, addig bátran tarthatják magukat is demokratának, ha betartják a demokrácia játékszabályait.
Még akkor is, ha nem szeretik a cigányokat, ha irigyek a zsidókra és rettegnek a sosemlátott migránsoktól.
Feltéve persze, ha ezt magánügyükként kezelik és nem próbálnak gyűlöletet szítani senki ellen.
Demokráciában a kötelezettségek főként az államot terhelik, az állam felel azért, hogy polgárai minden tekintetben egyenlő elbírálás alá essenek, és ezt a feladatát senki nem vitathatja el, senki nem léphet a helyére, sem a hatalom birtokában, sem magára üldözöttként tekintve.
Akár tetszik a magukat demokratáknak tartóknak, akár nem, ez az ország nem egységes, soha nem volt az és jó darabig még nem is lesz - ez az ország mindig megosztott volt.
Szent István hívei és Koppány pogányy harcosai, kurucok és labancok, népiesek és urbánusok, népnemzeti érzelműek és liberálisok élnek itt együtt évszázadok óta - és ma is.
A nép egyik fele a szívével gondolkodik, a másik az agyával, és csak kevesen vannak, akik a kettőt ötvözni szeretnék.
Természetesen a gondolkodásmód befolyásolja a politikai álláspontokat is, de bármennyire is hihetetlen, mindkét tábor szereti a hazáját és azt gondolja, hogy érte áll ki, jóllehet sokszor visszaélnek jószándékával.



Akik a népet vezetik, azok közül csak a valódi államférfiak képesek felülemelkedni ezen, és azt vizsgálni, mi jó adott helyzetben nemzetnek, a népnek, az országnak.
A többiek viszont gátlástalanul kihasználják a nép befolyásolhatóságát, visszaélnek zsigeri félelmeivel,  félelmeivel az ismeretlentől, rájátszanak az emberi irigységre, visszaélnek az ismeretek hiányával.
A diktatórikus hatalom számára kényelmes állapot a megosztottság, méginkább a szétporlasztott társadalom, ezért az az érdeke, hogy megakadályozza a társadalom polarizálódását a demokrácia-diktatúra által kijelölt választóvonal mentén.
A Jobbik pedig különösen félelmetes számára, mivel a jelenlegi politikusok álláspontjától eltérően ma veszélyesebb a nemzeti zászlót lengető diktatúrára, mint a mai ellenzék.
Ha valaki szavazatokat tud elhozni a Fidesznek nevezett Orbántól, hát az éppen a Jobbik, hiszen a két párt szavazótábora nem csekély átfedést mutat.
Persze felmerül a kérdés, képes-e demokratikus párttá válni Vona csapata?

Nem zárható ez ki, mint ahogy az sem, hogy a Fidesz tovább radikalizálódik, mivel a hatalmát megtartani demokratikus eszközökkel nemigen tudja, és a demokratikus eszközökön ne a Fidesz által hozott törvényeket értsük.
A Jobbik viszont így tud leghamarabb egy demokratikus párt helyzetébe kerülni, melyhez persze rengeteget kell még változnia, de ha magát demokratának deklarálja, akkor semmiképpen nem fog a diktatúra felé indulni.
Pszichológusok a megmondhatói, ha valakinek a hasára tűzünk egy jelvényt, hát elkezd annak megfelelően viselkedni.



Természetesen meg lehet próbálni ellehetetleníteni őket a demokrata játéktéren, de megfontolandó, hogy mi hoz többet a társadalomnak, ha belökjük őket a diktatúra szekértolói közé, vagy, ha elfogadjuk őket, mint demokratikus és legitim pártot, mindaddig, míg az ellenkezőjét nem bizonyítják.
Aztán ha lebontottuk a diktatúrát, akkor lehet folytatni a politikai harcot, lehet a saját megoldásainkat kínálni a társadalomnak, de egy biztos: a Jobbik szavazótáborát soha nem lehet kizárni a társadalomból.

És talán nem is kell, hiszen ők is honfitársaink, még ha az ország helyzetének alakulásáért minket hibáztatnak, jóllehet akár belenézhetnének a tükörbe is.
Persze ez túlzó elvárás, hiszen mi sem szoktuk gyakran nézegetni magunkat a kívülálló vagy ellenfeleink szemüvegén keresztül.



Pedig néha nem ártana...


:O)))

39 megjegyzés:

Villon írta...

PuPu.
Ezt az irast Botkanak cimezted?

PuPu írta...

Nem kimondottan, mindenkinek, elgondolkodásra...
:O)))

pettra írta...

+++

kekec írta...

A magukat demokratikusnak mondó (kis és közepes) pártoknak ugyanaz a gondjuk a Jobbikkal, mint a DK-val. Kellenének a szavazóik, de a pártjuk nélkül. Márpedig amíg törvényesen bejegyzett pártok többszázezer szavazóval - addig ez tény, és a tények makacs dolgok!
Nekem meg az a bajom a Jobbikkal, hogy egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha pl 40-40%-ot ér el Orbán és ellenzéke, és 20-at a Jobbik (ne kapj frászt, csak példa) akkor nem Orbánnak paktálnának le. A szavazók az időköziken simán átszavaztak a fidesszel szemben a Jobbikra, ha az indított esélyes jelöltet, és nem zavarták az ideológiai fenntartások. De mi van, ha akár látensen is megegyeznek a Jobbikkal az egyéni körzetekben: aztán átviszi Orbánhoz a megnyert mandátumokat? És ha nem, akkor egy koalícióban milyen tárcákra tartanának igényt?
Mert Vona nem hülye, és főleg nem ingyenhülye!

Commune írta...

Én mint 94 óta mszp szavazó mondom, hogy jövőre nincs kizárva, hogy a jobbikra fogok szavazni. A "demokratikus ellenzék" szórakozásából elegem van, úgy érzem, hogy engem, a választót köpnek szemen folyton folyvást! A szavazatoknak két helyre kell mennie: egyik helyre azoké, akik azt akarják, h maradjon orbán, a másik helyre meg azoké akik nem akarják. Egy ilyen helyzetben az már eleve rossz megközelítés, hogy ki kivel _nem_ akar összefogni. Ez engem pont nem érdekel. Én amúgy az mszp-re se szeretetből szavaztam soha - nem volt rajtuk sok szeretnivaló - azért szavaztam rájuk, mert ők voltak azok, akik orbánt távol tudták tartani a hatalomtól. Erre ma már esély sincs. Így aztán, ha tavaszra azt látom, hogy a jobbik megerősödik annyira, hogy esély legyen rá, hogy eltakarítsa orbánékat, akkor én rájuk fogok szavazni.

Commune írta...

Ja és még valami: annak idején Churchill sem azért fogott össze Sztálinnal, hogy az SZKP programját megvalósítsa, vagy azért mert rokonszenvezett a kommunistákkal. Azért fogott össze, hogy németországot legyőzzék.

talalom írta...

Kedves Comunne!
Nem vagy egyedül ezzel az érveléssel.Értem az indokaitokat, csak nem értek egyet. Olyasmi megoldás ez, mintha a körmöd alá szorult szálka meggyűlik, akkor a kezed levágásával gyógyítanád.
Az igaz, ha a Jobbik győz, nem lesz itt mindenfelé locsogás:rend lesz. Az alábbi idézet egy olyan jobbikostól származik, aki régóta kommentel, vitázik, védi a jobbik programjának elemeit. Aztán két napja ezt találta írni:
“A közéletről kipattanó “szikráiddal” nyugodtan “fáraszthatsz”, legfeljebb továbbítom felfelé. És majd egy éjszaka érted megy egy árpádsávos autó, négy kacagányos szittya legénnyel, hogy a “vezér látni akar”.

Commune írta...

Itt nem szálka ment a köröm alá, hanem olyan a helyzet, mint a 127 óra c filmben, ahol a sziklához szorult kezű faszi választhatott: vagy a kezét vágja le vagy meghal. És ő bizony a saját kezét vágta le inkább.
Nem tudom mi lesz ha a Jobbik lenne kormányon (mondjuk ha orbánékat megfingatnák, az már önmagában jó lenne), de bármi is lesz, az nem az én felelősségem. A bábokat a pályán a politikusok állítják fel, én mint választó meg a legjobbat lépem velük. Ha szarul állították fel, ne engem hibáztassanak, pláne ha előtte már meg is mondtam, hogy állítsák föl. Mért nem úgy rakták össze ahogy én mondtam?
Ez két dolgot bizonyít: ha a politikusok nem képesek róla gondoskodni, hogy a szavazatok egy helyre menjenek (mármint a nem orbánista szavazatok), akkor majd a választó a maga módján tesz róla, hogy mégis. A másik meg a különböző személyekre való hivatkozás, mint az adott pártra való szavazástól elrettentő dolog. Gondolod, ha Vonát bevállalom, engem Gyurcsány személye elriasztana? Ugyan már.
2017 van. Ennek amit mondok, már 2011-ben össze kellett volna állnia. Azóta eltelt hét év, és egy választás, ahol a választók már egyszer megbüntették őket, nem az összefogás miatt, hanem az összefogás hiánya miatt. Nem képesek megtanulni a leckét. Mit tehetek én?

Névtelen írta...

Nem igazán értem PuPu és sokan mások féktelen optimizmusát a Jobbikkal kapcsolatban. Miből gondoljátok, hogy bármiben is különbözne a Fidesztől, vagy hogy demokratikus elveket vallana, mikor ugyanaz a Simicska a „vezérigazgatója” (pénzelője, médiafelület-biztosítója), aki a G-nap előtt Orbánnak volt. Vagy szerintetek a Fidesz is csak a G-naptól kezdve vall diktatórikus elveket, a megelőző évtizedekben demokratikus volt?

A Jobbikot anno Orbán gründolta, és még ha úgy is tűnik jelenleg, hogy a „tanítvány” (Vona) a mestere ellen fordult, ne legyenek illúzióink: előbb lépnének ők koalícióra a Fidesszel, mint bármilyen demokratikus erővel. Ha pedig - ne adj' Isten - egyedül is választást tudnának nyerni, akkor pedig már végképp semmi szükség nem lenne rá, hogy bárkinek is megfeleljenek holmi demokratikus bohóckodással.

A Jobbik per pillanat egyfajta soft Fidesznek tűnhet, de amint hatalomhoz jutnának, hardcore Fidesz válna belőlük. Talán a lopásban nem lennének olyan ügyesek és találékonyak, viszont a nyilas ideológiájuk gyakorlatba átültetésében annál inkább.

Commune írta...

Ezért kéne az összefogás, az pont garantálná, hogy ne kelljen Vona politikai programját megvalósítani. De hát ha egyszer nem hagynak más választást...

Kapat írta...

Ott van Bokros javaslata, bár az 500 napot kicsit soknak tartom. De az elképzelés jó. Csak egyetlen cél érdekében kellene megegyezni, leváltani a fideszt. Ez hozhatna akár 2/3-ot is, ezzel lehetne az összaes fidesz által hozott aljas törvényt megsemmisíteni, legelőször ezt az őrült választási tákolmányt. Meghozhatnának egy új választási törvényt. Azután feloszlathatnák a parlamentet és az új választási törvény szerint kiírni egy új, kétfordulós választást. Ezzel lehetővé téve a koalíciókötéseket is. Olyan egyszerű lenne, ugyanakkor senkinek nem kellene feladni az elveit.

talalom írta...

Comunne! A Te felelősséged is ott van: csak nyolcmilliomodnyi, de felelősség. Nem a politikusok állítgatják a bábokat, hanem Te - és mi.
"Miért nem úgy rakták össze, ahogy én mondtam?" A demokrácia nem az, hogy Neked (vagy nekem) van igazad.
A Te és a mi felelősségünk elsősorban az, hogy ne higgyünk semmiféle kábító,divatos dumának: próbáljunk meg gondolkodni, ha azt halljuk, hogy a "nemzet kormánya",vagy "fizessenek a gazdagok", vagy "minden politikus lop" stb. Sosem lesz olyan, hogy a "nép akarata" megvalósul. A "nép" ugyanis hol ezt akar, hol azt, egyes tagjai ezt, más tagjai azt. Nincs olyan döntés, ami mindenkinek csak előnyös.
Csak a méltányosságot lehet megcélozni, és az esélyeket lehet közelíteni. Én azt nézem, melyik párt programjából lehet ezekre következtetni. Persze az is fontos, hogy a lehetőségeket is figyelembe vegyük.

Commune írta...

Én mint választó mondom ezt, és a politikusnak kutya kötelessége a választói akaratát megvalósítani. A választók pedig ezt akarják. Nem ismerek olyat aki azt akarja hogy Orbán maradjon miniszterelnök, sem olyat, aki azt akarja hogy a szavazatai szétaprózódva menjenek a semmibe, Orbán meg röhögjön. Azt meg csak így lehet megcsinálni. Ha maguktól nem látják be, akkor fel kell rá hívni a figyelmüket, a következményeit úgyis viselni fogják, ahogy már leírtam. Én még azt a szívességet is megtettem nekik, hogy a politikai igényeimet leszállítottam a minimumra; nem azt kérem tőlük, hogy valósítsák meg azt a világot amit én legjobbnak elképzelek, nem, egy dolgot: tegyék meg amit kell, hogy orbánt eltakarítsák. Ott is megmondtam, hogy mit kell csinálni, de nem ezért mert én olyan okos vagyok, hanem mert nincs másik lehetőség. Ha már csak egy lehetőség van, ami kiveri a szemüket, mindenki látja, de ők nem, akkor mit kezdjek velük?

Commune írta...

Amúgy nem is az én bölcs szavaimat kéne megfogadniuk, de legalább abból kéne tanulniuk ami velük magukkal már egyszer megtörtént - saját kárán tanul a hülye, ahogy mondani szokták, hát akkor az milyen aki a saját kárán sem tanul? :)
2014-ben egyszer már megtorolták rajtuk a választók az összefogás hiányát. Ebből sem tanultak semmit.

Koterba írta...

" saját kárán tanul a hülye, ahogy mondani szokták, hát akkor az milyen aki a saját kárán sem tanul?"

Az bizony igen hülye!
Mert: Az okos más kárán tanul, a hülye meg saját kárán. Legalábbis a mondás szerint.
Azt viszont már én szoktam volt hozzátenni, hogy az igen hülye a sajátján sem.
Most pedig ez van Magyarországon. Nem először és nem utoljára. Sajnos.

Promenad írta...

Papperlapapp! /Sok beszédnek sok az alja /

Névtelen írta...

Kedves Pupu!
Olvastam a korábbi írásaidat és a hozzászólásokat, véleményeket, és ezek meggyőztek arról, hogy pl. ne szavazzak majd a Momentumra, mert valószínűleg ők csak a Fidesz 2.0 verziói.
A Momentumnál az volt egy fontos érv, hogy ne dőljünk be annak, hogy ők még fiatalok, „romlatlanok”, a körülményeik gyanúsan hasonlóak a Fideszéhez, a Fidesz is így indult, és lám, mi lett belőlük. OK, elfogadom. De itt van most egy másik párt, a Jobbik. Ami elég fiatal ugyan, de távolról sem romlatlan. Szintén sok hasonlóságot mutat a Fidesszel, és szerintem csak és kizárólag a hatalom megszerzéséért lenne hajlandó lepaktálni a baloldallal (hiszen másért miért?). Országosan még nem voltak uralkodó pozícióban, de helyi, önkormányzati szinten már megmutatták, mire lehet számítani tőlük. Rendre sajátságos, demokraták számára elfogadhatatlan ötletekkel is előállnak a parlamentben. Azt várni, hogy ténylegesen, tehát nem csak a jelszavak szintjén megváltozzanak, szerintem naivitás. Az is naivitás, hogy részt vesznek a Fidesz megbuktatásában, aztán majd elégedetten félreállnak, vagy segítenek a demokráciát újraépíteni. Azt a demokráciát, amiben vagy megváltoznak, vagy nem lesz szerepük.
A Fidesz szavazóinál sokan kifogásolták, szerintem jogosan, hogy milyen rövid a memóriájuk, hogy milyen hamar elfelejtették, mit mondtak, mit tettek korábban Vityáék. Aki a cukinácikkal akar szövetséget kötni (akár csak választásit is), annál ez alapkövetelmény lesz!

hello írta...

Benneteket is olvasva egyre elkeseredettebb és szkeptikusabb vagyok: bizonyára az a fő bajom, hogy bár tudom, hogy csak a változás állandó, nem hiszek a csodálatos színeváltozásokban. Sem a Jobbiknál, de legalább annyira az MSZP-nél sem. Ez nyilván mutatja - ami a történet valószínűleg egyetlen pozitív oldala -, hogy hálisten a memóriám még tökéletesen funkcionál. Ellentétben a társadalom többségével?!
A Biblia szerint Krisztus a vizet borrá változtatta - nos, ezeknél ilyen csodatévő a fasorban sincs, sehol.

Korábban én is többször leírtam, hogy amennyiben a Jobbik bármilyen konstellációban a hatalom közelébe jut, egyből felejtősek lesznek a cukiság-attitűdjei, így vagy úgy, de kibújik a szög a zsákból.
Az ország múltja gyászos időszakainak újraélesztési törekvéseiből bőven sok, amit a Fidesz produkált és produkál.

Ha kérdezitek, hogy hát akkor?
Nem tudok, nem látok pozitív megoldást. De ahogy hallgatok estéről estére különböző elemzőket, valójában ők se. Ami tragikus.

hello írta...

Kedves Kapat!

Eltekintve az 500 naptól, a minap Olgánál Róna Péter szinte ugyanezt javasolta megoldásként.
Annyira szuggeráltam Olgát, kérdezze tovább. Merthogy tételezzük fel: amennyiben ezt, mint megoldást, magáévá is tenné az ellenzék, miután így 2/3-ot szereznek, majd eljutnak az immár tényleg demokratikus, a pártok valódi versenyhelyzetében lebonyolítandó, újbóli választásig, komolyan hisz-e benne, hogy ebbe a Fidesz szabályosan, törvényesen, provokáció- és erőszakmentesen állna bele?

Ugyanis, visszatérve a demokratikus játékszabályokhoz, a 2/3-dal a törvényeket akár azonnal meg tudnák változtatni, de a bűnösök lakat alá juttatása nem menne ilyen gyorsan. Márpedig akkor bármi megtörténhet.

Sajnos nem tette, holott én akár Bokrost, akár Rónát hallgatva, ezt azonnal megkérdezném.

CsipkeRózsa írta...

Tisztelt Hello,

szerintem a legjobb eredményt Róna Péter ötletével lehetne elérni, a lényege Orbán leváltása. Az utána megoldandó problémák nem nagyobbak, mint ha Orbán maradna.

hello írta...

CsipkeRózsa, akár egy Fidesz által kirobbantott, komoly zavargás- és rombolás-sorozatnak - lásd pl. 2006 ősze - szerinted nincs reális veszélye?
Szerinted Kövér mitől vizionál már idén őszre ilyesmit, ha nem pont ők készülnének rá?
Nekem 1 centi illúzióm sincs arról, hogy egy esetleges választási vereségük után itt mi következne. :-((

Már ott tartok, hogy PuPu kommentelőinek "vallásos tagozata" kezdjen sűrű fohászkodásba valami isteni csoda bekövetkezéséért, mert a normális, demokratikus, földi eszközök ide már kevésnek bizonyulnak. :-((

CsipkeRózsa írta...

Tisztelt Hello,

én is tartok a komoly zavargásoktól, ezért sokszor gondoltam, hogy jobb, ha Orbán marad.

Most már el tudom képzelni, hogy Orbán veresége után, Orbán és a többi rabló sürgősen menekülne az országból. Igaz, akkor is tud kintről uszítani tömegeket.

Valahogyan véget kell vetni Orbán diktatúrájának.

Kapat írta...

Kedves "hello"!
Hallottam-láttam Róna Pétert, igen, erről lehetne szó!
Minden jel arra mutat, hogy nem adnák könnyen a hatalmat. Felkészülnek, tisztességtelen, aljas eszközökkel is, a végsőkig elmennének, mert különben nekik végük. Még belegondolni is szörnyű, mire lennének képesek. Az összes előkészületük erre az eshetőségre számítva történik, csak figyelni kell!
Most akkor mi legyen? Maradjon minden így? Sőt, legyen még tökéletesebb a maffiózók diktatúrája? Minden normálisan gondolkodó demokrata tiltakozik ez ellen. Többen vélik, (pl.Kéri László is) hogy talán ez az utolsó esélyünk.
Kívülről nem várhatunk segítséget, az EU nem fog helyettünk lépni. Egyetlen eszközük, az EU-s pénzek megvonása, csökkentése. Ez is az országot sújtja majd.
Tanácstalan vagyok és kétségbeesett!
Sajnos nagyobb baj az, hogy akiknek kötelességük lenne és lehetőségük is van rá, azok sem tesznek semmit! Nem értem, nem látják a veszélyt?! Ez már nem csak egy egyszerű kormányváltás lenne, ez a jövönket meghatározó lépés, melynek elmulasztása az ezt elszalasztók felelőssége!
A hatalom birtokában már sok kérdés (amiket feltettél is) megválaszolható lenne.

talalom írta...

Kapat kedves! "..azok nem tesznek semmit" - írod, és nyilván az ellenzéki pártokra gondolsz.
Augusztus 20-ra a Szabadsajtó útra 16-18 óra közöttre szervez tüntetést több kisebb párt: együtt, PM, stb. (A link 3 napja fenn van, és eddig 480-an jelezték a résztvételüket. Szeptember 2-án a Nyugati elé várja a DK nagygyűlésre az érdeklődőket. Biztos, hogy az MSZP is kezd valamit szeptember elején.
Egészen pontosan: mit vársz, mit kellene tenniük?

Kapat írta...

Kedves "talalom"!
Az egyetlen dolgot, ami eredményre vezetne! Közös akarat, közös lépés, egyetlen célért! Legalább egyetlenegyszer! Nem egymás lejáratása, kirekesztése, elkülönülés, ki ettől, ki attól! Mit érenek el a pár száz, akár pár ezer főből álló tüntetésekkel? Ezt is tehetnék talán együtt, akkor még hiteles is lenne!
Hogy mit várok? Orbán bukását! Így csak röhög a markába, ennyi hatása van a tüntetésecskéknek.
Te magad is írod, 480 fő! Mit jelez ez? Az emberek lelkesedése is véges, feladták! Több 10 ezres tüntetéseknek sem lett semmi következménye! Kifulladtak. Pedig volt lelkesedés, akaratnyilvánítás! Akik szervezik a tüntetést, mit tesznek utána, megkérik a az embereket, menjenek békében haza, minden marad a régiben. Az abszolút apátiát is politikusaink tehetetlenkedésének köszönhetjük.
Hogy még mit várok? Térjenek észre, végre az ország érdekeit vegyék figyelembe, ne saját kis pecsenyéjüket sütögessék!

hello írta...

Igen, Kapat, sajnos ez van.
Ahhoz, hogy minden személyes és pártambíciót a fő cél érdekében, átmenetileg félretegyenek, ahhoz ÁLLAMFÉRFIKÉNT kéne gondolkozniuk, viselkedniük, felelősséget érezniük és vállalniuk!
Csakhogy "ahol nincs, ott ne keress!" - ez egy jó régi, de nagyon igaz közmondás! Nézz végig a "választékon"!
Siralmas mindaz, amit nap mint nap produkálnak, szánalmas, amikkel előhozakodnak. Csak a kirekesztősdiben licitálnak egymásra!
Elhitetik magukkal, hogy most majd senki másra, csak rájuk lesz étvágyuk a szavazóknak? Ugyan. Ennyire nem lehetnek hülyék! Csak nyomatják a műsort, oszt', ha mégse annyira veszkődnek értük, hát akkor elég elérni a parlamenti küszöböt, és ott jól ellenni 4 évig, mint a befőtt!

Hogy az országgal és a népével közben mi lesz? Felteszem, emiatt nem sírnak fel éjszakánként.
Pokolian elkeserítő ez az egész, úgy, ahogy van.
Hallgatom a híreket, és folyton az jár az eszemben, MÉG EZ SE ELÉG, hogy feltámadjon a lelkiismeretük, hogy FELFOGJÁK: rajtuk múlik, ez eszkalálódik tovább, vagy megálljt parancsolnak neki?

De persze az is lehet, hogy TUDJÁK, mekkora a felelősségük, csak éppen rohadtul be vannak sz*rva attól, ami feladathalmaz-cunami rájuk szakadna, az általunk is prognosztizált kísérőjelenségekkel együtt, és piszkosul fáznak tőle, ezért inkább ilyen mondvacsinált szituk létrehozásával homorítanak ki alóla!
És majd elegánsan rá lehet kenni a begyepesedett szavazókra, akik nem ragadták meg az ő nagyszerűségükben kínálkozó lehetőséget! :-((

Kapat írta...

Látod "hello", éppen erről van szó! Tökéletesen egyetértünk!

góbé írta...

A jobbikkal nem számolni, feltartott kisujjal, fennhéjázva elutasitani bün, és hiba.
Először: súlyos és téves hiedelem hogy a falvak kevéssé informált " egyszerüen gondolkodó" népe a bázisuk. Valójában a gagyi, korraboláló, mindent összevetve Botkástul és mindenestül a fidesznek kedvező politizálása miatt az a majd egymillió szavazója az emeszpének, bizony a jobbikhoz fordult.

Másodszor: feltéve, hogy valamiféle megvilágododást követően a magukat demokratikusnak valló erők, a kispártokat is integrálva 30-40 %-os eredményt érnének el, - a jobbik valszeg saját erőből hozza a 15-20 %-ot - az a bizonyos Bokros féle, egyedül reális 500 napos program melyet a napokban Róna Péter is aláirt, a jobbik nélkül végrehejthatatlan, ellenben a jobbikot a fidesz ölelő karjaiba hajtja.

El kell dönteni ! Egy veszélyes, nehezen kiszámitható csoportot, merő dacból az ellenfél felé orientáljuk ami akár a vég, avagy megkiséreljük magunk, céljaink mellé állitani !
A politika nem szerelem !

1970 írta...

"Én még azt a szívességet is megtettem nekik, hogy a politikai igényeimet leszállítottam a minimumra; nem azt kérem tőlük, hogy valósítsák meg azt a világot amit én legjobbnak elképzelek,"

Kedves Commune!

Írna erről néhány sort? Milyen az a világ, amit a "legjobbnak elképzel"?

Commune írta...

az olyan hogy naponta háromszor mindenki jóllakik, mindenkinek tető van a feje fölött, mindenkit meggyógyítanak ha beteg, mindenki fel tudja nevelni a gyerekét, és öregkorára senki sem döglik éhen. nem bonyolult :) de vhogy 27 év alatt még senkinek nem sikerült

Névtelen írta...

Kedves Góbé!
Tetszik ez a kép! :-)
Jönnek mondjuk a cukinácik a kémiai kasztráció ötletével, és akkor ezt mi, ballibsik feltartott kisujjal, mint Spongyabob, fennhéjazva elutasítjuk :-)
Vagy beleegyezünk? Meddig is kéne elmenni a kompromisszumokban? A kollaborálásban?
Azt írod, kíséreljük meg őket magunk mellé állítani. Ez tetszik, és ez tényleg szép cél, de érdekelne, hogyan gondolod megvalósítani.

1970 írta...

Kedves Commune!

Köszönöm, ezek valóban fontos alapelvek.
Szerintem volt ilyen világ, de 27 év alatt egy sz.rkupacot csinált hazánkból ez a politikai elit. A legnagyobb felelősség ebben azt az őrült pszichopatát terheli, aki ennek az elitnek kezdettől fogva része volt, és a hatalmát arra használta (és használja jelenleg is), amire.

hello írta...

Aludtam egyet a tegnapi beszélgetésünkre, plusz olvasom a folytatást, és az jár az eszemben, hogy gondoljuk - vagy gondolja akár Bokros vagy Róna Péter is -, hogy amennyiben létre is hoznák azt a bizonyos ernyő szerepű demokrata pártot, a nép elfogadná és megértené, ez miről szól, mire jó, azonnal elkezdene hinni és bízni benne, és az addig bizonytalanok, kételkedők is 1 emberként mennének rá szavazni? Mert a siker kulcsa továbbra is egyrészt a hezitálók megmozdítása, de nemkülönben az addig egymásra acsarkodó pártok ez irányba befolyásolt híveinek sürgős megvilágosodása.


Mindenesetre érdekes mai hír, hogy Tóth József beszólt Botkának, hogy hagyjon fel a kirekesztősdivel, továbbá ne őt használja a Molnár Zsolttal való konfliktusához!

góbé írta...


Kedves Mozigépész !

Semeddig sem kell elmenni, sőt, még kollaborálni sem kell.
Ebben a választási rendszerben, sem a zemeszpé, sem a jobbik, sem senkisem, önmagában nem tud nyerni, ha megfeszül sem !
Ha mégis valamiféle csoda folytán megfeszül valamelyik és némi többséget szerez, önmagában esélye sincs a 9-15 évre bebetonozott fideszes potentátokat - alkotmány,- és egyéb felső biróságok, ÁSZ, stb. - a helyükről kirobbantani. Kisebbségi kormányzás, kormányválság, némi káosz, anarchia, majd megint megmenti az országot orbán...

Amiről itt a poszton lassan évek óta beszélünk, amit Bokros másfél éve, Róna Péter másfél hete mond:
A fideszt leváltani kivánó erők, elvek, elkötelezettségek feladása nélkül megállapodnak egy minimumban, egy egyszeri alkalomra szóló választási szövetségben mely amennyiben választást nyer, felszámolja a feudál-fasisztoid diktaturát, helyreállitja a demokratikus intézményrendszert, a demokratikus rendszert megpuccsoló, az ország javait elherdáló, elsikkasztó és egyéb fondorlatos módon, törvénytelen törvényekkel törvényessé tevő maffiát, élén a keresztapával egy ellenőrizhetően föggetlen igazságszolgáltatás elé citálja.

Ezt követően feloszlatja önmagát és immár egy korrekt választási rendszerben egyenlő feltételekkel indulva mérkőznek meg egymással...

Mi a túrót nem lehet ezen megérteni? Avagy miért oly nehéz felfogni, ha mi feltartott kisujjal elutasitjuk őket, jó eséllyel a fidesszel fognak / lesznek kénytelenek szövetkezni, ami orbánnak újabb biztos 2/3-ot jelent!

Meg kérdem, hogy is jön ide a kasztráció... Nagyobb a tét annál! Churchill '45-ig nem azzal baxtatta Sztálint hogy miért korbáccsal terelik a muzsikot a kolhozokba, ahogy Sztálin sem azt kifogásolta, miért éhbérért dolgaztatják a manchesteri szövőnőket. volt fontosabb dolguk, Hitler. A fijjugnak is van: g.orbán...

Tehát, nem kell őket magunk mellé állitani. Mindössze azt jeleztem, ha kölcsönösen felismertetik a közös érdek, nem kéne őket elhajtani.

Kedves Hello (10.28)!

Ha alszol rá mégegyet, és álmodban felidézed a 2013. októberi, a müegyetem előtti tüntetést, - ez volt az amikor messterházy la'garder miniszterelnök-ön-jelölt megsértődött több tizezer, a demokratikus oldal öszzefogását sürgető tüntetőre - be fogod látni azt is, a demokratikus szavazó ki van éhezve egy konszolidált, erő, szándékot, következetességet felmutatni képes egységre ! Amig azonban akiktől ez várja, egymást marják, égetik, gondolván ezekre egy hangyabolyt nem lehet rábizni, nemhogy egy ország kormányzását, n e m! megy el szavazni, vagy ha igen, a jobbikra szavaz.

hello írta...

Kedves Góbé, mint már említettem, a memóriám - hála a genetikámnak? - abszolút működőképes.
Továbbá sok mindent tovább szoktam gondolni. Bár nagyon sokan te4nnék ugyanezt az állampolgár-társaim közül.
Én lennék a legboldogabb, ha végre sikerülne egy olyan helyzetet előállítaniuk, aminek kereke van és gurul is.

Eddig még csak az derült ki, hogy a szavazóknak mi mindenje van tele a különböző performanszok agyament végeredményeit előállító ún. ellenzékkel.
Arra még nem volt alkalmuk, hogy azt bebizonyítsák, hogy VAN, és mi az, aminek a láttán-hallatán megfordul a véleményük róluk, és telve bizakodással, hatalmas többséggel rájuk szavaznak.
Remélve, hogy az ilyenformán megszerzett ellenzéki győzelem másnapján nem bújik ki belőlük újfent az eredendő civakodási hajlandóságuk és teszetoszaságuk, amikor pedig igazán emberpróbáló teendőkhöz kell hozzálátniuk, méghozzá igencsak sürgősen.
Mert ha neadjisten utána ott folytatnák, ahol abbahagyták, azaz az lenne a fontosabb, azért indulna a bruszt, ki legyen a kakas a melyik szemétdombon, az újabb, immár demokratikus választáskor akkorát buknának, mint ide a Szaturnusz bolygó. És abból már nem lenne felállás... :-(( Óriási tehát a felelősségük, minden tekintetben.
Erre is vonatkozik, amit tegnap írtam, hogy ÁLLAMFÉRFIAKRA VAN SZÜKSÉG!

KerekesZs írta...

Kedves Hello!
Vót itten egy államférfi nekünk a XX században, Kádár Jánosnak hívták, nem vót jó :)
Most meg nincs helyzet az államférfiaknak... Lévén, mint tudjuk soha nem az államférfi szüli a kort, a kor szüli az államféfit, és a zsarnok is :I
Ma a zsarnokoknak áll a kor..
Nem államférfire van most szükség, hanem polgárokra lenne :)

hello írta...

Kedves KerekesZs!

Igazad van, a kornak kell(ene) megszülni számunkra azokat az államférfiakat, akik ebből az országból ismét mindenki számára élhető közeget teremtenének. Ezt várjuk.
Nem kicsit.
Nagyon.
Hogy mennyire kedvez ennek a korunk, más kérdés.

Ami Kádár Jánost illeti, ha az akkor már élt embereket kérdezed, a többségük összességében pozitívan fog róla nyilatkozni, azzal együtt, hogy mindnyájan tudjuk, az akkor még nem csak létező, de világpolitikai súlyú Szovjetunió szövetségeseként még a "legvidámabb barakknak" is megvoltak a korlátai.
Hogy kik és miért ítélik el, annak politikai - és politikai haszonszerzési - indokai vannak, miközben a népnek - szerintem - "jó vót!" Ámbár akkor is sejtettük, sőt, nyíltan beszéltünk is róla, hogy annak az életszínvonalnak tartósan nem termelte meg az ország a fedezetét.
Több okból végül gazdaságilag fenntarthatatlanná vált a szocializmus építésének alkalmazott szisztémája. Ebbe, és a világ gazdasági és politikai változásaiba bukott bele Kádár rendszere.

Most is nagyon jelentős külső segítség által van lélegeztetőgépre kapcsolva a magyar gazdaság, csak éppen nem a kisemberek életének jobbá tételére is fordítják a hasznát, hanem elherdálják (lásd pl. a 11 kilátótorony a sík terepű Tyukodon) és szétlopják (lásd az RTL II és a Hír TV napi híradásai, Hadházy Ákos korrupcióinfói stb.).

Polgárokra - nem csupán a korábban használt fogalom szerinti társadalmi rétegként -, hanem az öntudatos, a teljes polgárjoggal szabadon rendelkező állampolgárok legszélesebb köre értelmében lenne szükség. Akik élnek is a jogaikkal. És persze olyan közegben, ahol az uralkodó réteg nem torzítja el és heréli ki a saját érdekei szerint a törvényeket.

1970 írta...

"Akik a népet vezetik, azok közül csak a valódi államférfiak képesek felülemelkedni ezen, és azt vizsgálni, mi jó adott helyzetben nemzetnek, a népnek, az országnak.
A többiek viszont gátlástalanul kihasználják a nép befolyásolhatóságát, visszaélnek zsigeri félelmeivel, félelmeivel az ismeretlentől, rájátszanak az emberi irigységre, visszaélnek az ismeretek hiányával."

Kedves KerekesZs!

Szavait nagyon alátámasztják Pupu fenti sorai, amelyek ebből a posztból valók. Ezek a sorok igazolják leginkább miért is nevezhető a 20. század egyetlen (szerintem valójában Mátyás óta az első) államférfijának Kádár.
Egyébként sajnos abban is igaza van, hogy ez nem az államférfiak kora. Remélhetőleg nem kell újabb 500 évet várni a következőre.

Kedves hello!

Nem csak az akkor élt emberek, de a fiatalok nagy része is így fog nyilatkozni a korszakról (lsd. Magyar Ifjúság 2012 kutatás eredményeit!).
Azt a rendszert tudatosan buktatták meg azok, akik számára nem biztosított elegendő kereteket a harácsolásra a kor. Hamis érvekkel, a gazdagodás, meg a szabadság ostoba szólamaival csaptak be tömegeket. Nézze meg, mit hozott létre közel 30 év alatt ez az elit: gazdagodásnak nyoma sincs (sőt tömeges elszegényedés következett be), a szabadság illúziója pedig mára gyakorlatilag szertefoszlott. "Gartula" ennek a rendszerváltó elitnek, elsősorban a pszichopatának!
Az államadósság jelenlegi összegére vonatkozó adatok, az állami tulajdon eltűnését igazoló számok - meg a fentiek - ismeretében meglehetősen vicces a Kádár-korszak fenntarthatatlanságáról beszélni.
Ez éppolyan nevetséges majd 30 év után, mint a "kiváló" ATV "még kiválóbb" Heti Napló c. műsorában Kádárt szapulni és "bebizonyítani", hogy nem volt puritán vezető. Én megértem, hogy sokan hozzá mérik magukat, hogy egyáltalán kilátszódjanak a földből, na de ez már azért szánalmas... nem kicsit, nagyon:)

hello írta...

Kedves 1970!

Akkor igazolva látom, hogy már egy ideje egyáltalán nem nézek ATV-t!
Épp tegnap beszélgettünk egy barátommal, hogy az ATV - nyilván a tulajdonosának ízlése vagy még inkább érdekei szerint - feladta a korábbi, számunkra nézhető irányvonalát.

Szerintem Kádárnál puritánabb vezető még nem született ebben az országban.