2017. augusztus 12., szombat

AJVÉ...

Nézegetünk ki a fejünkből, vonogatjuk a vállunkat, félmosollyal biztatgatjuk egymást: majdcsak lesz valahogy, hiszen úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna.
Általában ilyen bölcsességekkel szokta magát biztatgatni a magyar, ha szembetalálkozik egy megváltoztathatatlannak vélt helyzettel, időszakkal.
De az is opció még, hogy elénekli a "Minden elmúlik egyszer!" című német katonadal 1944-ben oly népszerű magyar változatát.
Aztán a dal után nehéz időszak szokott jönni, de ennek nincs dallama, a szöveget meg már mindenki régen elfelejtette, így aztán nem is foglalkozik a lényegi kérdéssel senki, csak várja ábrándos tekintettel a gyönyörű májust...



Hát igen, valahogy majd lesz - vagy nem lesz, de ezt az opciót senki nem szokta figyelembe venni, mert minden személyes tapasztalat dacára mindenki elképzelhetetlennek tartja, hogy egy idióta embertársunk fajunk kiirtására játszana,
Pedig hát annyi mindent tartottak elképzelhetetlennek az emberek, és ha annyi forintom lenne, ahányan még az auschwitzi rámpán vagy a srebrenicai árokparton sem voltak képesek elképzelni az elképzelhetetlent, gazdag ember lennék.
Természetesen én is azok között vagyok, akik szeretnének ilyen végletes eseteket a fantázia birodalmába utalni, és bár láthatóak a csonthegyek, szokás szerint jön a "na jó, de velem ez nem történhet meg" effektus.

Pedig megtörténhet, sajnos.


De ne történjenek ilyen végletes dolgok, azért még ne számítsunk virágzó évekre, lesz itt gond csőstül...
Akárki is győz,  választás után a társadalmi feszültség fokozódni fog, merthogy a Fidesz ebben érdekelt.
2019-ben ugyanis jönnek az önkormányzati választások, így aztán a hisztéria tartós lesz, még akkor is, ha menet közben kitör a béke Líbiában, Szíriában, Afganisztánban, Szomáliában és ha Soros György - neadjisten - időközben megtér Ábrahám kebelére.
Van már tapasztalatunk a Fidesz kommunikációs rendszeréről, melynek két pillére a gyűlölet és a félelem.
Ha elfogynak a jelenlegi gyűlölnivalók, majd találnak helyettük újakat.
A probléma az, hogy ez nem egyszerű behelyettesítés lesz, hiszen az idő még a gyűlöletet is koptatja, emelkedik az ingerküszöb, így aztán a gyűlölet következő tárgyánál emelni kell a tétet és még láthatóbbá kell tenni a szörnyeteget.
Közelebbi ellenséget kell választani, márpedig a mai világban ki lenne közelebbi ellenség a szomszédainknál, akikkel állítólag ezer éve huzakodunk, jóllehet ez persze nem igaz, hiszen a Magyar Királyság multikulturális állam volt, ami persze rosszul hangzik azoknak, akiknek fogalmuk sincs a történelemről.

A bajok éppen akkor kezdődtek, mikor a nemzetek elkezdték keresni önmagukat, és tökéletességüket természetesen a szomszédaik viszonylatában volt legegyszerűbb megfogalmazni.
A magyarok élen jártak ebben, sajátkezűleg verve szét így a Magyar Királyságot, egyúttal a Monarchiát is, visszasüllyesztve Magyarországot egy balkánszéli törpeállami létbe.



Az összes bennünket körbevevő állam erősebb nálunk gazdaságilag, többségük katonailag is, így aztán egy komoly konfrontáció előre jósolható vereséggel jár.
Mi mégis eljárunk a szomszédba ingerelni a szomszéd nacionalistákat, akik egyébként semmivel sem okosabbak a mieinknél - ez szabad szemmel is látható, míg ki nem verik azt a szemet.
Hogy Európai Unió?
Meg, hogy a határok lebontása?
Meg a munkaerő szabad áramlása az Unión belül?
Ugyan kérem, ez csak a brüsszeliták mantrája, akik ellopják a drága magyar föld kincseit, megy ki a pénz, jön be a barátság, mint ezt már régóta tudjuk.
Ez csak nekik jó, nélkülük már régen lenyomtuk volna Dániát és Svédországot, és még csak meg sem erőszakoltak volna a migráncsok senkit, nem úgy mint a svédeknél, ahol Ulla örülhet, ha csak kardélre hányják a muszlimok, és nem lesz Ulla hulla, mint ez tudott...
Jobb esetben nem kerülünk ki az Unióból, még jobb esetben a jogainkat ott nem a Miranda-formula írja körül, de erre kevés az esély, ameddig ragaszkodunk ahhoz, hogy nálunk egy manifeszt szociopata is betölthesse a miniszterelnöki posztot.
Persze ezzel nem sokat kell törődnünk, hiszen 2020-tól változik az Unió finanszírozási rendszere, vélhetőleg nem a mi javunkra, ez pedig rossz hatással lesz az ország teljesítményére, áttételesen pedig az életszínvonalra.


Az életszínvonal változása pedig nem az emberek meggazdagodásában fog megjelenni, inkább tovább nyílik a társadalmi olló gazdagok és szegények között, ami meg lesz spékelve a középosztály szűkülésével, és akik ma még a talpaikkal is tapsolnak Orbánnak, olyan hülyén néznek majd ki a fejükből, mint a liba, aki elé kukorica helyett csapágy-golyókat szórtak - jó étvágyat hozzá.
Tovább fogja rontani a helyzetet a társadalom elöregedése, ezzel párhuzamosan a nyugdíjrendszer összeomlása, mely úgy tíz év múlva veszi kezdetét.
Az öregek a vergődő egészségügyi ellátási rendszerben már ma sem találják a helyüket, és egyre több olyan beteg fog megjelenni, akinek nem lesz jogosultsága az ellátáshoz, a falvakban megjelennek azok, akiknek nem lesz nyugdíjjogosultságuk.
A nyomor természetesen növeli a bűnözést, melyre egyre inkább jellemző lesznek az erőszakos bűncselekmények, rablások, kifosztások - az állam pedig már ma sem képes kézben tartani a közbiztonságot.
Azt pedig, hogy a TEK páncélozott járművei ott parádéznak a közterületeken, nem tartom vívmánynak, hanem a szép új világ egy nagyon szomorú látleletének.


A diktatúra időnként majd kegyet gyakorol, oda-odavet valamit a döglődő társadalomnak, mint hajdan a földesúr az agaraknak.
A bajokat tovább szaporítja a termelés automatizálásából keletkező munkaerő-felesleg, emberek tízezrei veszítik el munkájukat, a szolgáltatások, melyek felvehetnék a munkaerőt a fizetőképes kereslet hiányában vergődnek.
A társadalom reprodukciós képessége is romlik, a  munkaerő újratermelését az objektív okokon túl a valóságos munkából kiszorított köz-kényszermunkások is rontják, nem mutathatnak ugyanis követendő mintát.
Márpedig a nevelés centrumában a személyes példamutatás áll.
Gyermekeik számára az oktatás sem biztosítja a kiemelkedést, emellett a társadalom minden direkt és indirekt eszközzel azt sulykolja, hogy felesleges minden törekvés a felemelkedésre - a közmunkás gyereke maradjon közmunkás...
A magyar gyermekek közül minden ötödik külföldön jön a világra.
Ők már el fogják veszíteni gazdasági-életmódbeli kötöttségeiket az anyaországhoz, lesz belőlük magyar származású amerikai, ausztrál, kanadai, német,
A klímaváltozás is hozhat meglepetéseket, a bogyós gyümölcsöket már ma sem túlzottan jövedelmező errefelé termelni - Lengyelországból importálni jobban megéri - hol vagy jó szobi szörp?


A legnagyobb veszély mégis a társadalom állapotának romlása.
Az agresszivitás, az önzés növekedése, a szolidaritás hiánya, az az ember - modell, melyet a társadalom a felnövekvő nemzedékek elé tart nincs túl messze a csimpánz-csorda tagjainak erkölcsiségétől.
Az egyházak képtelenek betölteni feladatukat, helyette vagyongyűjtésre koncentrálnak, ahelyett, hogy hirdetett elveiknek megfelelően szolgáltatnának híveiknek.

Szaporodni fognak a szekták és hálásak lehetünk, ha csak pénzéhes, de épeszű emberek vezetik ezeket.
Szóval, a következő ötven év nem tűnik diadalmenetnek, gyermekeinkre és gyermekeink gyermekeire nem olyan országot hagyunk, melyre büszkék lehetnénk.


Természetesen míg élünk, remélünk, de ha egy társadalom beteg lesz, az nagy baj.
Egy betegségbe ugyanis bele is lehet halni.
Lesz erre gyógyszer?
Ki tudja, reménykedjünk!
Minden elmúlik egyszer...


:O)))

15 megjegyzés:

hello írta...

Hát, ez érdekes, PuPu!

Csak nem az előző posztodhoz írt hsz-aink rendítettek és rengettek meg ennyire, hogy egy ilyen apokalipszis igencsak alapos lefestésére ihlettek?

Az "I have a dream"-et felváltotta volna pl. az "Egy nap a világ" életérzése, mert ami a jóslatod szerint utána jön, az maga lesz a kénköves pokol, csak még itt a Földön?

anteus írta...

"... Magyar Királyság multikulturális állam volt..." már úgy érted, a népesség kábé 5-8 %ában?

"... magyarok élen jártak ebben, sajátkezűleg verve szét így a Magyar Királyságot..." Igen laza történelemfelfogás. Abcúg Kossuth!

"... 2017-ben ugyanis jönnek az önkormányzati választások... " Önkormányzati és polgármester-választásokat Magyarországon a 2012. január 1-jétől hatályos új alkotmány értelmében (a 2014-es önkormányzati választástól kezdve) ötévente tartanak - vagyis 2019.

Áhh. Meleg van.

Promenad írta...

Remélem,hogy olyan jósnak bizonyulsz,mint Lengyel László.
Akinek köztudottan még soha nem jött be egyetlen jövendölése sem...

Kapat írta...

Nem akarom fokozni a pesszimista hangulatot, de a PuPu által leírtaknál, melyek sajnos nagyon is reálisnak tünnek, még sokkal rosszabb állapotokra számítok. Valóban egy pszichopata hagymázas álmai, gátlástalan kapzsisága, hatalomvágya, vezérfonalként határozzák meg jelenünket, az ebből hasznot húzók asszisztálásával. A tájékozatlanság, az egzisztenciális félelmekből és a tehetetlenség érzéséből adódó közöny, csak fokozzák az egyre romló állapotok visszafordíthatatlanságának esélyét.
Van itt a mai politikusok között egyetlen elhivatott, a hazánkért tenni akaró ember egyáltalán? Az egyetlen és legfontosabb feladatot sem képesek felfogni! Orbán addig nem fog eltünni, amíg az egyetlen célért, minden más érdeket, programot félretéve, egy emberként képtelenek a kompromisszumra. Ehhez viszont 2/3 kell, ezt csak mindenki részvételével lehetséges. Utána lehet önmegvalósítani!
Nem érdeklik az embereket a programok, hiszen mindannyiszor becsapták őket a pártok, éppen a hazug ígérgetéseikkel. Természetesen nem feleslegesek későbbiekben a programok sem, hiszen majd azok alapján lehet választani egy új választási rendszerben. De kell a 2/3, mert anélkül beprogramozható a fidesz újabb győzelme, sőt, lehet hogy 2/3-a. Ezt már oly sokan, sokszor megfogalmazták, hiába! Elkeserítő!

hello írta...

Kedves Kapat, ami engem illet, egy ideje próbálom kifürkészni, látva-hallgatva őket, hogy valóban mindegyikük azt képzeli, Botkától a Momentumig, hogy az ő zsebében ott a marsallbot, hogy az ő és pártja ellenállhatatlan vonzereje garantáltan mindenkit elbűvöl és mágnesként magához vonzza majd a választókat?
Vagy hajszálpontosan tudják, hogy erre zéró esélyük van, de mórikálják magukat a nagyérdemű közönség előtt, oszt', ha bejutnak a Parlamentbe, hát istenkém, ennyire futotta - "megértetlen nép, félre veletek!"

Az előző poszt végén kérdeztem PuPutól, ő kiben látna egy mindannak a sikeres levezénylésére alkalmas személyt, amilyen tennivaló-folyamatot ott leírt. Már nem tért oda vissza, hogy válaszoljon rá. Pedig érdekelt volna, szerinte van-e ilyen a mai politikai palettán.

Kapat írta...

Kedves "hello"!
Egyetértünk! Sajnos a új kis pártok jelenleg megelégszenek a bemutatkozással, a jövőre gyúrnak. Közben nem veszik észre, hogy az országunk összes működtethető, vagy EU-s dotálást hozó vagyona Orbán és köreinek kezébe kerül. A vagyon, a pénz, egyenlő hatalom. Példaként említeném a földalapú támogatásokat, melyeknek csak hasznát húzzák új "gazdái", munka és ráfordítások nélkül. Eredmény : parlagon heverő, elhanyagolt, teljesen tönkrement mezőgazdaság, kiírtott erdők, földönfutó parasztok stb. És akkor ez még csak egy területe a gazdaságnak. A szolgáltatóipar lenyúlása volt a legelső, mert az minden körülmények között hasznot hoz. Ugyanakkor ott is csak a lerablásig jutnak. Beinvesztálás nulla. Majd visszaveszi az állam, feltőkésíti és kezdődik a folyamat előlről. De sorolhatnánk, szinte se vége, se hossza. Egyetlen céljuk, saját vagyonos tőkésosztály létrehozása, egyetlen követelés a lojalitás. Hozzáértés = 0. A hatalom koncentrációja és megőrzése MINDENÁRON!
Valóban nehéz egyetlen vezetésre alkalmas személyt megnevezni, pedig lenne. De mindegyik párt csak a saját üdvöskéjét találná megfelelőnek, itt a vége! Ez is a kompromisszumkészség és a felelősségérzet hiányán bukik. Számít az, hogy mi lenne az ország érdeke?!

Kapat írta...

Még annyit hozzátennék, hogy az esetleg alkalmas személyeket ők is felismerték, a karaktergyilkosság eszközével ellehetetlenítették. (csak példaként: Bokros Lajos, de nem csk Ő!)

PuPu írta...

anteusnak:
AZ állam egy az egyben multikulturális volt, a magyar király alattvalói lehettek szerbek, horvátok, szászok, oláhok, tótok, magyarok, stb.
Senki sem kérte rajtuk számon a magyarságukat, ők meg darabideig nem is igen törték a fejüket azon, hogy milyen nemzetiségűek, a tót atyafi is csak annyit tudott magáról, hogy ő magyar nemes...
És hát igen - Kossuth rengeteget ártott a nemzetiségekkel való viszonyunknak...

Ha csak meleg lenne, de a szél is fúj!
:O)))

PuPu írta...

hellonak.
Biztosan van, majd a történelem felszínre dobja, majd kiderül.
De neki olyan folyamatokkal kell szembenézni, melyek ellen már tíz évvel ezelőtt kellett volna tenni.
Nem irigylem...

:O)))

bubu írta...

Kedves hello! - 2017. augusztus 12. 16:24
Lattmann Tamás? Mi a véleményed?

hello írta...

Kedves bubu, csak a tévéinterjúkból ismerem, ott az hangzott el többször is, hogy önjelölt, azaz sejtelmem sincs, egyrészt mekkora támogatásra számíthatna, másrészt azt a kőkemény menetet, amit PuPu is vázolt, és már én is írtam róla, hogy még egy Fidesszel szembeni esetleges győzelem után se lesz, lenne könnyűgalopp ezt az országot újra normális menetbe fordítani, neki vajon mennyi ereje, energiája, a nép szemében eléggé tartós hitelessége lenne-e?

Ugyanis optimális esetben is, aki ennek a műveletnek a kormánykerekéhez áll, a nép részéről töretlen bizalmat kell maga mellett tudnia, hiszen a részükre is érezhető, kedvező változások nem rögtön oldhatók meg.
És hát Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége óta tudjuk, hogy az állampolgári türelem, megértés és együttműködési készség terén jelentős a hiány a magyar társadalomban. Még abban se bíznék, hogy tanultak a saját kárukon, olyan szinten lettek elkábítva a Fidesz propagandagépezetének bő 10 éves agymosásával.

KerekesZs írta...

Kétség kivül lehetett volna esetleg ügyes politikával nem a perifériára kerülni, hanem a centrum közelébe, de ennek az esélyét már199o-ben sikerült eljátszani, onnan már Napóleonnak több esélye volt vizilónál :)
A hiba rendszerhiba, nem magyar specifikus, hanem globális, a Pupu által felvázolt jövő sem csak ránk vár, hanem mindannyiunkra, kihez hamarabb ér oda, kihez később, de odaér.. Az Unió vezetésében legalább észrevehető, hogy próbálkoznak a hatalmas összeomlás elkerülésével, ami a termelési eszközök minőségi változásából ered, de a technológia viharos fejlődése miatt azonban esélyük sincs semmire, egy csónakban evezünk mindannyian.
Ha nem változtatunk az axiómán : a termelő eszközök és erők magántulajdonán alapuló piaci társadalmon, addig sok millió-milliárd ember fog nyomorban és nélkülözésben élni és meghalni feleslegesen
Csak szólnék: már odaértünk Kánaánba, csak még nem hisszük el ..
Talán ha több lesz köztünk a homo sapiens sapiens :)

1970 írta...

Kedves KerekesZs!

Nagyon jó ez a hozzászólása. Csak annyit tennék hozzá, hogy a rendszerváltás előtt sokkal közelebb voltunk ahhoz a bizonyos centrumhoz, és valóban 1990-től ezt alaposan elkúrták (hogy egy klasszikust idézzek:)
Jelenleg sokkal inkább a periférián vagyunk, mint a szomszédaink, sajnos már Románia is előz:(

bubu írta...

Kedves hello! 2017. augusztus 13. 9:12 Az az érzésem, hogy mögötte már állnak jelentős erők, csak nem tudunk róla. Nem feltételezem, hogy enélkül bejelentkezett volna erre az igencsak erőt próbáló feladatra. Sokminden függ attól, milyen szakember gárdát tud megnyerni az ügynek maga mellé. Nagyon okos, és nemzetközi jogász lévén, sok kátyút ki tudna kerülni. Kérdés, mennyire kemény és elszánt az előző garnitúra viselt dolgait illetően, valamint van-e kőkemény, célravezető jövőképe, intézkedési terve, amit el tud fogadtatni velünk előre az összes, számunkra kedvezőtlennek tűnő lépéssel együtt. Ha az emberek előre tudni fogják mire számíthatnak, könnyebben vállalkoznak az esetleges átmeneti, sanyarú időszakra is. Ahhoz pedig hogy mi is jobban megismerjük a jelölteket, sokkal több szereplési lehetőségre lenne szükség. Kemény nyilvános csörtékre kellene sort keríteni a jelenlegi miniszterelnök, és a lehetséges utódjelöltek között, valamint az utódjelölteknek egymás között. Sajnos ez az, amire nem számíthatunk, mert a jelenlegi vezetés nem biztosít rá lehetőséget a nyilvános médiában semleges körülmények között. Szerintem azért még nincs minden veszve.

hello írta...

Kedves bubu, odáig tudom, hogy ismert nemzetközi jogász, a tévés megszólalásai szimpatikusak. Ha úgy látod, hogy lenne esélye, akkor, ami engem illet, drukkolok neki - bár ezzel önmagában nem megy sokra. Tartok tőle, hogy a szavazásra jogosultak nemigen ismerik, tán még a nevét sem. De hát van még 8 hónap.

A HÍR TV-ben Olga már többször felajánlotta, hogy náluk egy jelöltek közötti vitának bármikor szívesen helyt adnának. Az persze nyilvánvaló, hogy a regnáló minelnök soha és sehol - ott sőt de pláne nem!!! :-)) - venne részt egy ilyenben!
De megnéznék egy ilyen vitát a többiek részvételével - arra hátha sor fog kerülni valamikor!