2012. január 12., csütörtök

FRADI

Válság ide, államcsőd oda, az élet nem áll meg, az álmodozók tovább álmodnak, a normálisan és felelősen gondolkodókat meg szép csendesen megüti a guta.
A minap sajtótájékoztatót tartott Fürjes Balázs kormánybiztos a Ferencváros új labdarúgó-stadionja felépítésének ügyében, melynek során közölte, hogy az új stadion felépítése tizenkétmilliárd forintba fog kerülni.
Előrebocsátanám, nem vagyok elvakultan futball-ellenes, remek sportágnak tartom és nagy szerencsénknek, hogy annak idején az angol birkapásztorok a labda lábbal történő továbbítására hegyezték ki a szabályrendszert - járhattunk volna rosszabbul is.
Ha például a játékosoknak az orra lenne a kedvezményezett testrész, most csodálhatnánk izmos ülepüket, már ha a sportág bolondjai lennénk.
Ferencváros-ellenes sem vagyok, holott akár lehetnék is, mivel boldog ifjúságom idején az ominózus pályától gyalog öt percre laktam, és mivel én a Honvéd és Tichy Lajos feltétlen híve voltam, joggal tekinthetném magam a Fradi híveiből áradó agresszió és antidemokratikus magatartás két lábon járó áldozatának.
Egyszer egy sportszerű vita során, ahol vagy tíz köménymagossal próbáltam felvenni a verbális küzdelmet, egyikük a tömegből – ma sem tudom ki volt – adott egy olyan maflást, hogy kilyukadt a dobhártyám.
Ha szívtam a cigarettát, ki tudtam eregetni a füstöt a fülemen keresztül, mely képesség létrejötte remekül ellensúlyozta a fájdalmat, melyhez társulva bónuszként még kialakult bennem némi empátia a szűzlányok nehéz sorsa iránt is, pedig ők legalább utána élvezik az eredményt, nekem meg csak a füstfújás kétes élvezeti értéke maradt.
Mikor a Honvéd egy hetest gurított a Fradinak, jobban jártam, ha a gyász napjaiban kerültem az iskolát…
Ennek dacára nem él bennem negatív érzelem a csapat ellen, amihez nyilván az is hozzájárul, hogy gimnáziumi éveim távolból és titkon bámult kebelcsodájának, F. Jutka osztálytársnőmnek a rendkívül tehetséges, aztán valahogy elkallódó Szőke Pista udvarolt, és akit Jutka szeretett, azt nekem sem illett utálni, habár ma már lehet, nem lennék ennyire empatikus.
Mindenesetre a kebelhegyek iránti feltétlen csodálatom vénségemre is megmaradt, de ezt nem sorolom az öregedés negatívumai közé, sőt...
A Fradi-pálya akkoriban még nagy csaták színhelye volt, tiszteletet követelő és a csapat hívői által áhítatosan tisztelt építmény, amely akkor még nem arról volt híres, hogy lelátóin barbár hordák randalíroznak.
Amikor az örökrangadókon bevonultak a stadionba a libások – ifjabbak kedvéért az MTK - akkor ugyan kaptak hideget-meleget, de senki nem küldte őket Auschwitzba, ami talán annak is köszönhető, hogy a drukkertábor leginkább munkásokból és kispolgárokból állt, akiknek volt normális életük, egzisztenciájuk, tudtak békésen sörözgetve beszélgetni és nem verték szanaszéjjel hazafelé útjukban az 52-es villamost.
És egy villamoson utaztak a libásokkal, akik ugye – már csak a libákkal való foglalkozás okán is békés emberek voltak…
Még láttam a favázas lelátót is, apám mesélt a nagy balesetről, melynek során a lelátó összedőlt, és láttam felépülni az új stadiont – micsoda büszkeség volt, mikor felépült a négy hatalmas reflektorállvány! Függetlenül csapat-szimpátiámtól örültem nekik, hiszen oly szépek voltak – és szerintem még ma is oly szépek, a stadionnal együtt.
Most meg, mikor már futball sincs, akkor el kell állítólag bontani ezt a stadiont, amelyik még vagy ötven évig remekül szolgálná a sportot, aztán - majd ha egyszer rengeteg pénze lesz az országnak,- lehetne építeni mellé újat.
Hely van hozzá, hacsak meg nem veszi valamelyik „közeli” irodaháznak vagy CBA Plázának – újat, szépet lehetne építeni, az Orbán Stadiont, ha már a Népstadiont elhamarkodottan Puskásnak adták.
Persze egyszerű vagyok én, mint a faék, hiszen nem veszem számításba, hogy a Vezérnek kötelességei is vannak jogosítványain kívül, például meg kell adnia az adósságokat.
Például ki kell fizetnie a Fradi harcosait, akik az ő nevével ajkukon szálltak harcba a gyurcsányista önkénnyel, és vitték diadalra, testi épségük és fél szemük kockáztatásával.
S bár nem követelőztek, de azóta is maradék fél szemükkel a Vezért lesik, be lesz tartva az ígéret, vagy Vonától kell megerősítést kérniük rá!
Debrecennek is ki kell adni a jussát, hiszen ez a Kósalali sem veszélytelen vazallus, ha nincs meg a mindennapi lekenyerezés, akkor akár lázadhat is, és az ilyesmi terjed ám, mint a futótűz….
A Népstadion bontása meg azért kell, hogy a majdani ötször tizenkét méteres márványtáblára fel tudják írni: Épült Őnagyméltósága Orbán Viktor kormányzása alatt, áldassék az ő neve mindörökkön örökké!
Szerintem persze olcsóbb megoldás lenne elkészíttetni a táblát és odadönteni a stadion falához, addig is, míg csak fel nem virágzik a haza
Aztán majd, amikor felépül ott az új baseball-stadion, felszögezni a falára.
Ennyi rengeteg pénzből pedig mecsoda remek iskolai sportbajnokságokat lehetne szervezni, akár még labdarúgásban is, a sok igazolt botlábú meg rugdalja egymást a bevételért, aztán ha futja gázsira, Gazsira, szerelésre, edzőtáborra és még marad is valamicske pénz, akkor építsenek maguknak stadiont.
Magánpénzből.
A mi kis labdazsonglőrünk meg áldozzon a hobbijára a saját pénzéből, ne a milyenkből, akkor, mikor a egymillió új munkahelyből éppen hatezer embert kerül utcára, amikor a seggünk kilóg a gatyából és éppen koldulni járunk, hogy éhen ne dögöljön az ország.
Nem gondoltam volna húsz évvel ezelőtt, hogy ennyi idő elég lesz ahhoz, hogy nyakig összeszégyelljük magunkat a világ előtt, hogy dilettáns maffiózók és cégéres gazemberek, jellemtelen bohócok kezébe adjuk ezt a szép országot, hogy a magyar nemzet lenézés és közröhej tárgyává legyen.
Ezt is megértük – mi, vagy ki jöhet még?

:O)))

9 megjegyzés:

Zs írta...

Mikor a Klubrádión hallottam,hogy az IMF hitelhez kötik a stadion felújítását felhördültem.
Tényleg ez a legfontosabb!
Közben megint lemaradunk a pl.logisztikai, informatikai hálózat fejlesztésekben - ami esetleg hosszútávon is munkahelyet teremt - focistadionokat építünk egy kis csoport hasznára.A Spanyoloknál a legjobb a foci 27 százalékos munkanélküliséggel. Van esélyünk a munkanélküliséget túlszárnyalni, a focieredményeket aligha.

Névtelen írta...

Soha nem voltam foci által elbűvölt, így életemben csak két alkalommal fociztam.
Viszont néztem - de csak addig, amíg nem Tamás védett az oroszok ellen.

Szerintem a pécsi Rapp a világ legjobb kapusa volt.
Amikor a Pécs kiesésre állt, csodaként Ő kapta a legkevesebb (!!!!) gólt. Ilyet Grosics sem tudott volna produkálni.

Névtelen írta...

Kedves pupu!
Hoztam egy kis olvasnivalót!
Üdvözlettel: placebo

http://mozgovilag.com/?p=5012

Névtelen írta...

aldozzon a hobbijara a saját penzebol, ne a milyenkbol?

Macskajancsi! Teged is mi tartunk el, milyen te penzedrol beszelsz?A nyugdijas oruljon, hogy egyaltalan penzt kap, ne ugasson! te a szociknak, komcsiknak fizettel be, toluk kellene kerni a "kis penzikedet".Nagyon melle fogsz, mar biztos bottal botorkalsz.de lehet, hogy a lukas fuled miatt minden felreertesz.

pumukli írta...

"Bocsássatok meg neki.
Nem tudja mit cselekszik"

Patti írta...

"Azzal sok száz embertárson segítenek,
Amin most egy cifra tornyot építenek." by Csokonai. Hát, egy toronnyi stadiont biztos építenek... Hiába no, a régi versekben örök igazságok rejlenek.

kogito írta...

január 13. 6:37 Névtelenről:
Erre az idióta szarcsimbókra nem kell reagálni, látszik, hogy totálisan elmebeteg! Uff!

Névtelen írta...

Olvaslak,mikor csak lehet, de ne küldjék el a hozzászólásokat, mert agybajt kapok! Azt sem tudom véletlenül hogyan kattintottam oda.

margó írta...

Már ide s betette a lábát, ill. kezét egy orbán eltartott. Kérdezem a "névtelen" nick alatt irótól, hogy " Anyád hogy van? merthogy ő is lesz egyszer nyugdijas, ha ugyan a vezéred addigra nem teszi fel az ország minden pénzét roulettre, és ugye ilyen mentalitásu gyerektől nem várhatja, hogy élete utolsó éveiben segitse őt.
Vagy esetleg te is egy kukagyujtogató fradi drukker vagy? akkor rossz oldalon irogatsz.