2012. január 22., vasárnap

ÁLLAM, CSŐD

Frei Tamásnak volt ma egy nagyon elgondolkodtató műsora Argentínáról.
Arról az országról, mely már beleesett abba a csapdába, mely felé minap oly büszkén masírozott a jobboldal színe-virága, hurcolva a táblát, hogy „Én is Orbán Viktor vagyok!”
Ami csak részben lehet igaz, mivel ugyan a tábla hordozója nem látszott ki a tömegből, viszont sehol semmi hír arról, hogy pszichiátriai eset lenne, már ha eltekintünk a tüntetésen való részvételétől.
Azt mesélték a műsor szereplői, Argentínában élő magyarok, hogy amikor bekövetkezett az államcsőd, akkor az emberek élete gyökeresen megváltozott, megtakarításaik semmivé váltak, az emberek bezárkóztak lakásaikba és iparkodtak a lehető legkisebbre szorítani kiadásaikat.
Ennek folyományaként leállt a gazdaság a vállalatok tönkrementek, az utcákon az éhező emberek randalíroztak, megszűnt a vagyonbiztonság, és még ma is léteznek Buenos Aires közepén azok a szörnyű nyomornegyedek, melyeknek az államcsőd előtt hírük-nyomuk sem volt. Az utcákon ma is ott csatangolnak százezerszám azok a gyerekek, akik iskolát soha nem láttak, és akik előtt nem áll más út, ha élni akarnak, mint a bűnözés.
Azt is mesélték, hogy a határtalan populizmus vezetett ehhez a helyzethez, és hogy a tömegek azt követelték, hogy minden politikus menjen világgá és helyettük jöjjenek új, tisztakezű figurák, de lám, ma mégis ugyanazok a politikusok ülnek a Parlamentben, ugyanazokat a populista szólamokat, ígéreteket hangoztatva, a nép pedig ugyanúgy issza a szavaikat, mint az államcsőd előtt.
Ez is eléggé megrázó, hiszen valami olyasmire enged következtetni, hogy anno, mikor az ember őse lemászott a fáról (a szélsőjobboldaliak őseit kivéve, mert őket nem az evolúció, hanem a gravitáció hozta le onnan…), akkor volt egy speciális majomfajta, mely el tudta osztani nagyobb zűrzavarok nélkül az eledelt - az ő utódaikból angolszászok lettek.
Merthogy az már kiderült, hogy nem mindenkinek való a demokráciának nevezett utópia sem, mely helyett azért jobbat még nem találtak ki, mondá Churchill, és valószínűleg igaza volt.
Ezt viszont meg kellene tanulni, ehhez pedig idő kell – meglátásom szerint a magyar társadalomnak még vagy kétszáz, megpróbáltatásokkal teli év.
Ami viszont az igazán megdöbbentő, az az államcsődöt követő évek tapasztalata volt.
A nagytőke idejében kimentette a vagyonát, az ő bankbetétjeik nem semmisültek meg, befektetéseik nem omlottak porrá, hanem külföldön várták a dicsőséges visszatérés lehetőségét, ami el is jött, amikor az ingatlanok, létesítmények, vállalkozások értéke szinte a nullára zuhant - akkor visszatértek, és egy szép magyar kifejezésnek megfelelő összegért mindent felvásároltak.
Amellett, hogy amúgy is fogékony vagyok az összeesküvés-elméletekre, de ettől függetlenül is, ha akarja az ember, ha nem, a párhuzam adja magát.
Nem én írom le elsőként és gyanítom, lesznek még mások is, akiknek az a benyomásuk, hogy Orbán tudatosan csődbe akarja vinni az országot.
Lehet persze mondani, hogy ez túl súlyos vád ahhoz, hogy bizonyíték nélkül is megállja a helyét, de a helyzet az, hogy egy országot csődbe vinni nem túl nehéz feladat egy parlamenti kétharmaddal rendelkező miniszterelnöknek, nem kell ahhoz csinálni semmit, ami azt illeti, éppen ez a megfelelő módszer ehhez.
Nem tartom én Orbánt a közgazdaságtan lángelméjének, szerintem betanult két-három fogalmat és most, mint a fóka a labdát, azokat pörgeti az orrán.
Ami gyanússá teszi, az többek között a forint kétszeri tudatos bedöntése, amelyen igen szépen kereshettek azok, akiknek volt pénzük és volt előzetes információjuk.
Merthogy azt azért ne higgye senki, hogy egy Kósa vagy egy Szijjártó magától merne meglépni egy ilyen húzást, - ők kisfiúk nagyon, reggelente telefonon kérnek iránymutatást a vezértől, hogy melyik végükön vehetik aktuálisan a levegőt és aktuálisan melyik végükön bonyolíthatják testi szükségleteiket.
Én Orbánból sem nézem azt ki, hogy saját kormányának kárt okozna, (beteg, de nem hülye…) hacsak nincsenek a döntések mögött súlyos egyéni anyagi érdekek.
Nem okvetlen csak az ő anyagi érdekei, hanem a mögötte álló üzleti körök érdekeiről is el lehet spekulálni, akik nem habókra tömték pénzzel nyolc nehéz éven át, és akik most sorban állnak a kasszánál.
Hogy közben hülye dumákkal etetik a magyart, például hogy a zsidók ide jönnek majd repülőgéppel vizet inni és mindegyik, mikor már degeszre teleitta magát, még a szájába vesz kis vizet és úgy száll vissza a repülőre – ezzel ne is nagyon törődjünk.
Ne azt figyeljük, hogy mit mond, mint ajánlotta…
Szerintem, miután a magyar nép volt olyan kedves teljhatalmat adni a Vezérnek, megjött az étvágy – nem érdemes sporttáskával lopni ott, ahonnan kamionnal is ki lehet hozni bármit.
Nem az első eset a történelemben, hogy egy diktátor mögött üzleti érdekeltségeket lehetett fellelni, elég, ha csak Hitlerre gondolunk.
Nyomorba döntik az országot?
A nép majd abba is beletörődik, a Vezér pedig átadva hatalmát valamelyik csatlósának egy kedves kis Karib-tengeri szigeten piheni ki politikusi pályájának fáradalmait, libamáj a la Rossini, veuve clicquot, jacht, helikopter, dagonya.
Nem kellene kicsit jobban figyelemmel kísérni, hogy mi történik az országgal?

:O)))

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

A demokrácia tanulására vonatkozó200 éves távlatoddal maximálisan egyetértek. Ha ez nem így lenne, akkor nem lett volna a "békemenet", és a vezér sem lenne közöttünk.

pumukli írta...

Mérhetetlen vagyonokat vittek már ki az országból biztos helyre, akik jól informáltak voltak. Orbán és az egész holdudvara, Csányival, meg Simicskával az élen.A körbetartozások nagyrészének, tetemes részének ők az okozói, mert az ő érdekeltségi körükben tartozó vállalatok nyerik az államí megbízásokat és kiadják alvállalkozóknak, akik aztán tönkremennek, mert a munkájukért nem kapják meg a pénzt.És ne legyünk már abban a hitben, hogy ez a szocik ideje alatt történt. Akkor is a jobboldali cégek nyerték a tendereket valamilyen oknál fogva. Valószínű, az első orbánérában bebetonozott téglák segítségével.Ehhez sajnos még a szocik közzül is néhányan hozzájárultak.

Névtelen írta...

Folyamatosan eszkalálódik a helyzet.
Eddig az MR1 Kossuth csak a fidesz szócsöve volt. Most már ugyan az az uszító hangnemet vettel fel mint a lánchídrádió.

Névtelen írta...

Remélem alakul egy különleges egység, amelynek a feladata lesz,a külföldre menekített vagyonok elvezőit leültetni!

tutu írta...

blabblabla

kogito írta...

tutu írta...
blabblabla..

Te koma! Elromlott az iránytűd? Ez nem a mandiner...stb.

Névtelen írta...

orbán diktatúráját nem lehet megdönteni, csak leverni. :(

MoonRiver írta...

Erről eddig azért nem mertem írni, mert azt hittem, sajnálatos módon csupán én látom a csontvázakat ebben a csődös szekrényben. Ha bekövetkezik, egy kívánságom van, legyen bebizonyítható a szándékosság. Ha életemben nem, a gyerekeimében, akiknek jövőjét már most nagyon "elkúrták." Az országgal mi lesz, egyelőre ködben, csak nem tudom, mikor és mire oszlik.

éva írta...

Pupu, nekem erről egy szép nagy, jól fejlett összeesküvés-elméletem van. Bár én is csak mostanában kezdtem összerakni sok kicsi puzzle-ból, kirakási terv nélkül. Tehát:
meg vagyok róla győződve, hogy ezt a gazdasági ámokfutást ÉVEK ÓTA tervezték. Ezért merték eladósítani minden határon túl az általuk vezetett önkormányzatokat - márpedig ha 20 évig akarnak uralkodni, ez nettó öngyilkosság. Kivéve HA azt hitték, hogy majd "elengedik" Az, hogy ez volt a tervük, nagyon egyszerűen tudom igazolni: az elmúlt években hangoztatott ÖSSZES jelszavukat manapság kénytelen az ellenzék hangoztatni - ami azt jelenti, hogy a jelszógyártók tudatából ez a terv vetítődött ki.
És szerintem is kamionszámra tüntették el a pénzeket, egyébként a 3000 mrd-os manyup vagyon mellett nem NŐTT volna az államadósság. És ezért nem teszi lapátra Eltolcsyt sem - hiszen csak azt csinálja, amit előre kiterveltek.
Az is elég szemétség lenne, ha hülyék lennének -de hogy szándékosan döntik be az országot nyerészkedés céljából - az gazemberség! Az ellenzéknek ERRE nagyon keményen, a következményekre történő figyelmeztetéssel (pl 98 %-os különadó kiterjesztése ezekre a nyereségekre) el kellene riasztani őket a terv végső kivitelezésétől.
Különben nagyon keserves időknek nézünk elébe!
JA: és már esélyünk sincs arra, hogy bármit is "elengedjenek" talán ezért kezd békülékenyebb húrokat pengetni a Szeretett Vezérünk?