2012. január 18., szerda

SZÉPEN KOREOGRAFÁLT KAPITULÁCIÓ

A strasbourgi síkon letette a fegyvert a legendás hadvezér, lengtek a zászlók, zengtek a szövetségesi kürtök, remek volt a segédcsapatok mozgatása, úgy veszített, hogy holnapra kiderül: ismét megnyert egy ütközetet.
Persze azért ma is kapott egy-két kokit, leesett néhány saller, de kit érdekel ez, ország-világ láthatta, hogy tulajdonképpen ő egy nemzetközi összeesküvés áldozata, hiszen itt minden rendben van tulajdonképpen, hiszen egyetlen egy pont maradt a vádakból, nevezetesen, hogy Simor esküdjön az alkotmányra vagy ne, depersze ebben is nekünk van igazunk, és ezen még majd vitatkozunk kicsit.
Pénzre pedig nincs szükségünk, de ha az IMF adni akar, hát nem akadékoskodunk.
Érdemes volt elnézni a mai vitát, elnézegetni a képviselőket és elszomorodni azon, hogy teúristen, kiknek a kezében is van a sorsunk - lehet, jobban járnánk, ha másik kontinensen fekvő országot keresnénk életvitelszerű tartózkodás céljára
Az egészben az a szörnyű, hogy a vitát Orbán és társai iparkodtak kézzel-lábbak arrafelé vinni, hogy van három vitatott jogszabály, melyet természetesen joga van az Uniónak vizsgálni, és ha megállapítja a jogsérelmet, akkor majd a Mi Fényességesünk hajlandó lesz korrigálni.
Közben ezerszer elhangzott, hogy az Orbán-kormányt törvényesen, szabadon választották meg, mintha ez lenne a vita tárgya, mellesleg elfeledve azt a tényt, hogy Hitler is törvényesen jutott hatalomra és ő is csak a megválasztása után lett azzá, amivé.
A képviselők meg bevették ezt a maszlagot és szorgalmasan csépelték a verbális szalmát, nagyon kevesen értették meg azt – a néppártiak közül meg szinte senki, - hogy itt nem három jogszabály hat paragrafusáról van szó, hanem a jogállamról és a demokráciáról, meg az önkényuralomról.
Olyan ez, mint amikor arról beszél a hajóskapitány, hogy a hajón támadt három kis lyuk, de közben elfelejt beszámolni a lékről meg a szikláról, melynek nekikormányozta a hajót.
A szabadságot Európában ma nem lehet egy ütemben, fegyverrel elvenni, mert ezt a nemzetközi környezet nem tolerálná.
Itt az a divat, hogy sunyi, óvatos lépésekkel apránként szívják el a szabadság levegőjét, és ez a sok apró – egyenként talán nem is annyira lényegesnek tűnő - lépés oda vezet, hogy megfullad a polgár, aki mellesleg nem biztos, hogy a polgári szövetség tagja - sőt.
Sokan talán azért nem értik meg a magyar helyzetet, mert annyira más politikai kultúrában nőttek fel, hogy el sem tudnak olyat képzelni, hogy például egy nemzeti ünnepen a főváros valamennyi demonstrációra alkalmas helyszínét lefoglalja magának a kormányzó párt, és erre azon a napon derüljön fény, amikor Strasburgban éppen azt erősítgetjük, hogy mennyire demokratikus ország is a mienk.
Talán csak Cohn-Bendit érezte át mélyebben, hogy mekkora a veszély Európa számára az, ha megélhet az Unió kellős közepén egy despota, ő értette meg, hogy itt a jelenséget összefüggéseiben kell nézni, hogy ez egy nagyon rossz precedens Európa országai számára.
Ha egy despota megélhet, megélhet ott kettő is, ha kis országnak lehet despotája az Unióban, lehet nagyobbacskának is…
A Néppárti támogatás szervezett volt, látszott, nem bíztak semmit a véletlenre.
Én még ennyi csodálkozó szemet egy parlamentben sem láttam, mint itt, mikor felmerült a lehetőség, hogy esetleg nem demokratikus a hatalomgyakorlás, nem felel meg az Alaptörvény az európai normáknak – úgy látszik tipikus jobboldali taktika hülyének tettetni magát a politikusnak.
Nagyon tetszett a Nyilasbarbi kiállása Orbán mellett, Áder kigúvadó szemei meg a kérjen bocsánatot duma, - úgy látszik még mindig nem tudta feldolgozni, hogy Strasburgban van száműzetésben.
A mi oldalunk megnyilatkozásai a megszokott harmatgyenge minőséget hozták, kivéve Göncz Kinga megszólalását, akinek összeszedett, jól átgondolt, érthető, követhető beszédét tanítani lehetne a politikusoknak, ha rá lehetne venni őket valahogy erre a számukra utópisztikus feladatára.
Bokros meg profi volt, ahogy ezt tőle megszoktuk.
Tetszett, mikor Tabajdi Csaba kikérte magának, hogy Orbánt Puszta Putyinnak nevezzék és Hugo Chavezt is megvédte, mondván, hogy nem hasonlítható Orbánhoz.
Ami igaz – igaz, amin a Mi Boldogságunk ül, az minden, csak nem olajtenger.
Biztos egyébként, hogy Tabajdi a helyén van ott, ahol van?
Jómagam nem merek állást foglalni, mert még a rendszerváltás idejéből datálódik rossz véleményem róla – a mai nap sem teszi lehetővé, hogy hamuszórásos technikával bánjam ezt meg …
Szóval győztünk, és még néhányszor győznünk kell, hogy a vesztesek elfogadják a behódolásunkat, merthogy azért két seggnyalás között is tud a Mi Vezérlő Csillagunk mindig valami marhaságot mondani.
Most például kereszténykedett egy sort, jóllehet ő nem is keresztény, hanem keresztyén, de persze lehet, mire leírom, már mohamedán, - pragmatikus a Mi Fényességes Közgazdánk, ez kétségtelen.
Der ez sem segít, jön a feketeleves és csak Barroso szelíd lelkén múlik, hogy hányszor kell majd leírnia, hogy „Ezentúl jól viselkedem, nem lopom el magyarember szabaccságát!”
De most jön majd haza peckesen, mint diadalmas hadvezér, és boldog hívei ünneplik majd, hogy ismét nyert a Haza!
Pedig ha meglátszanának  rajta a közelmúltban kapott kokik meg sallerek, akkora lenne a feje, mint a vízilónak az állatkertben.
Az ellenzék meg ne keseredjen el, remek helyeket lehet még találni ünnepség céljára, ott van például mindjárt az Astoria-kereszteződés.
Onnan lehetne vonulni a Parlament felé, tankmegálló a Madách téren…
Jönnek megint az érdekes napok, hét végén felvonul az ország krémje.
Jól van, na, - kicsit büdös, de attól még krém az, ha barna is.
Legalább majd látni lehet, hogy az egyenruhás szélsőjobbosokat milyen remekül felszámolta Vezérünk, kinek neve legyen áldott…
Aztán jön a jövő hét elején Barroso, hoz egy nagy zsákot, de abban sem lopott liba lesz, hanem koki és saller, jókedvvel, bőséggel.
És utána már mindjárt február, ami egy rövid hónap, és már itt is van a március, itt vannak a nárciszok, és valószínűleg ez az ütődött is itt lesz még, hacsak a nép nem számolja meg közben a februári fizetését.
Hát reménykedjünk, hogy a zemberek eszébe jut a népi mondás: Pénz számolva, asszony szeretve jó.
Tanuljatok a Vezértől, ő bezzeg sosem felejti!

:O))))

13 megjegyzés:

irkomirko írta...

Kedves Pupu!

Írásod címe bizony nagyon találó, de én sajnos úgy érzékeltem, hogy egyáltalán nem O.V. kapitulált, hanem az EU Parlament volt döbbenetesen impotens. Cohn Benditet kivéve mintha mindnyájan meg lettek volna bűvölve és lábukról levéve meghunyászkodtak. Mindezért mi fogunk súlyos árat fizetni: akkor is , ha megkapja az ország az IMF hitelt, akkor is, ha nem lesz hitelmegállapodás.
Merthogy O.V. bosszújától nem menekülhet senki, még a saját emberei sem, az biztos. Én csak abban reménykedek, hogy Járain kívül lesz még néhány fidesz-milliárdos, aki szintén sokat bukhatott az unortodoxián, és elkezdenek számolgatni, sakkozgatni, taktikázni.

Névtelen írta...

Bizony, kiábránditó volt az EU-parlament, sikerült elérniük a magyar parlament szinvonalát. A Tabajdit már meg sem emlitem! Minek?!

Névtelen írta...

A néppárt támogatja orbánt.
Így csak maszatolás lesz és elmismásolás, elsunnyogás, ami a vitatott törvényeket illeti.
Majd valamit átírnak, módosítanak, de a lényeg marad.
Az UNIÓ megtűr egy fasiszta államot.
Kilépni!

ketyosz írta...

Lám-lám mennyire képesek vagyunk másképp látni a dolgokat:

Szerintem Göncz hozta a papírformáját, beszéde súlytalan volt, a szokásos liberális frázisok puffogtatásával. Az utolsó gondolat húzta fel az egész beszédét, az valóban remek volt, mentette is a helyzetet.
Ellenben Tabajdi Csaba felszólalása közel zseniális volt. Ebben az helyzetben magyar baloldaliként hitelesen és jól szólni közel lehetetlen volt.

pumukli írta...

Hát, mit is mondjak?
irkomirkonak igaza van. Többet vártam ettől a tanácskozástól. Persze csak az az egy volt megnyugtató, hogy Orbán nyuszi volt. Nem számít, miket mondott. A lényeg, hogy összehasoníthatatlan volt az előző kirohanásához képest. Nagyon leadta a büszkeséget, meg a harciasságot, amit ugyan hangsúlyozott, de rajta nyoma sem volt. De a fekete leves majd ezután jön, ha elkezdenek egyenként jönni a biztosok, hogy ellenőrizzék, végrehajtja-e a törvénymódosításokat? Mert addig nincs tárgyalás egy fillérről sem. És bizony, addig a piac várni fog. Már most is eltolták egy hónappal a tárgyalások kezdését. Addig bizony a piacról kell pénzt kérni, ami elég drága dolog.

Zs írta...

Tegnap dühömben azt írtam az egyik barátomnak :"Ez a parlament is egy szar.Nagyon ráférne egy totális megújítás"

éva írta...

Ketyosz - ebben a helyzetben hitelesen és baloldaliként KELLETT VOLNA megszólalni. Ez Tabajdinak majdnem lehetetlen - ezért meg sem kísérelte. A szövege alapján meg akár a fidesz kiküldötteként is jelen lehetett volna.
Csak egyetérteni tudok Pupuval: ha az Mszp ettől a senkiházitól nem határolódik el (netán villámgyorsan nem cseréli le) az nagyon rossz fényt vet az egész pártjukra!

kogito írta...

Sírva vigad a magyar, ezért ráteszek egy lapáttal arra, amit ez a csúti féreg világgá kürtölt és a sok ingyenélő be is szopta.
http://nepszava.com/2012/01/velemeny/befellegzett-magyarorszagnak.html

ketyosz írta...

Nos, én továbbra is más véleményen vagyok. Mi is történt?
Tegnap a EP strasbourg-ig plenáris ülésén a Magyarországon kialakult politikai helyzettel kapcsolatban volt egy vita, melyhez Tabajdi Csaba, az MSZP delegációvezetője okosan és néhány ideológiai és elvbarátaihoz képest mérsékelten szólt hozzá, nem ugrott vért köpködve, csattogó állkapcsokkal orbán viktornak.
Higgadtan rávilágított, hogy hiba orbánt és sleppjét Chavez-hez és más diktátorokhoz hasonlítani, majd ezután az előtte utána szólókhoz hasonlóan ő is bírálta a kormányt olyan kérdésekben, amik valóban az EU és egy modern demokrácia szellemiségével ütköznek.
Emiatt a megnyilvánulása miatt pillanatokon belül sokan ekézni kezdték, élükön az Amerikai Népszava szerkesztőjével, Bartus Lászlóval az élen, aki azonnal habzó szájjal rontott rá írásában a képviselőnek, amit meg is jelentetett újsága lapjain.
Ezekkel az emberekkel én messzemenően nem értettem és nem értek egyet, egyre csak azt hangoztatom, hogy kell az emberi hang és a józanság a professzionális politikába. Az, ha eltérő vélemény esetén kontroll nélkül a másik torkának ugrunk csak ront a helyzeten - nem lehet magunk alatt is vágni a fát csak azért, hogy ellenfelünk/ellenségünk is leessen róla.

A magyar politikai élet régóta - ha jól számolom, két hónap híján közel 11 éve - nélkülözi ezt a hangnemet és mentalitást. Kitartok amellett az ideám mellett, hogy a hiteltelen, rossz üzenetű emblematikus figurák hátrébb léptetése mellett az ebbe az irányba való elmozdulás meghozhatja a régóta várt jelentős bizalom és támogatottság erősödést irányunkban.

Úgy gondolom - a magyar emberek legnagyobb, aktívan nem politizáló hányadának igénye mellett - az alábbi cikkben szereplő esemény(ek) a legékesebb bizonyítéka(i) ennek.
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/19/erositette_a_forintot_a_kormany_bekulekenysege/

Mit mondhatok hát zárszóként?
Ellent nektek, akik rögtön kidobnátok még a politikai szcénából is...
Én éppen hogy gratulálok Tabajdi Képviselő Úr, példa- és iránymutató beszéd volt!
Csak így tovább, minden jót a munkájához!

Névtelen írta...

PuPu 2012.01.18. , 22:05

Tegnap a Púnióbeli - s közte a magyarországi - ballib oldal ismét nagyot taknyolt a saját szarába. A kis Vörös Dani, mint egy eszelős hülyegyerek kakázott. Inkább való volt a diliházi hálós ágyba, mint a Púnió parlamentjébe...

Orbán Viktor, a mi miniszterelnökünk azonban sziporkázott és kenterbe verte a támadóit. Úgyhogy továbbra is kitartunk Orbán Viktor kormánya és a Fidesz-MPSZ és a KDNP országgyűlési együttműködése mellett. Még akkor is, ha megpukkadtok az irigységtől. Mi a 2014-es választást is simán abszolváljuk, míg ti az Orbánozáson kívül mindenre, így egy ütő- és versenyképes alternatíva felmutatására is impotensek vagytok. A napi szintű (mindennapos) Orbánozásotok pedig beteges: kataton, monoton, döguncsi, monomán és paranoid.

Névtelen 2012. január 19. 8:09

Lépj ki! El lehet kotródni Magyarországról. Tessék, lehet menni! A határok nyitva vannak. Amúgy fasiszta ország a farkad végén a makk. Már ha egyáltalán van farkad és rajta makkod... Ne fasisztázd a hazámat, Magyarországot, különben mindjárt kapsz két akkora pofont, hogy beszarsz a gyönyörtől! De, akár le is szophatod magad. Kit érdekel?

ketyosz 2012. január 19. 8:14

Tabajdi egy undorító kis geci, mehet ő is a picsába a Vörös Dani seggét nyalni.

kogito 2012. január 19. 20:03

Mi van, haver? Néhánymagaddal (mert nem vagytok sokan: kevesen vagytok, de nem elegen) te is az USA-ból uszító és onnan a magyar belügyekbe beleavatkozó csírákkal méred magd? Neked is az önkéntes (sors)üldözött és saját maga elől elmenekült, műmájer módra mártírkodó Bartus László az etalon? Amúgy a seggedet csúti férgezd és ingyenélőzd, te barom!

Névtelen írta...

Mi van haver elgurult a gyógyszered? Szaladj gyorsan a gyógyótárba és vidd magaddal az idióta csúőti haverodat is!

éva írta...

Ketyosz - ha valaki képtelen megérteni, hogy a magyar demokrácia állapotának szentelt EU parlamenti felszólalásban egy IDŐBEN korlátozott felszólalásban a baloldal képviselőjének NEM SZABAD az időt Orbán megvédésére herdálni - ellenben rá kell mutatnia az ÖSSZES hazugságára (pl hogy az állítólag sztálini alkotmányból csak a főváros megnevezése maradt, és szövegezésében anno Orbán is részt vett)azzal nincs vitám. Egy bizonyos szint alá nem megyek! ÉN az értékén kezelem, ha az Mszp ettől nem fog elhatárolódni. Te meg úgy kezeled, ahogy neked tetszik.
Névtelen - köszike, bemutattad, hogy milyen minőségű emberek állnak Orbán mellett. Eddig sem kételkedtünk benne - de azért nem árt állandóan az emlékezetünkbe idézni.

SzántóKovácsJános írta...

A magyar szoc. Eu delegáció dolga az volt, hogy bemutassa a kulturált, tárgyszerű hozzáállást a problémához. Többször elhangzott: a SZERZŐDÉS ŐRE A BIZOTTSÁG és tegye a dolgát. Leegyszerűsítve: Európa ne finanszírozzon egy fasizálódó államot.